SUSPENSER 01.02.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ale chyba też rzadziej będzie podawany węgiel, czyli de facto piec będzie dłużej pracował tłocząc cały czas dość ciepłą wodę. Czyli z tego co pamiętam, tak jak powinien pracować. Ale może mi się już pomieszało wszystko od tego palenia Dobrze napisałeś. Pracował będzie dłużej, bo im słabiej pracuje dmuchawa tym mniejszą moc wygeneruje palnik. Najciekawszy w moich nastawach jest ekstremalnie krótki czas podawania i to dzięki niemu nie ma twardych spieków (czas przerwy dopasowuje się tak żeby kopiec był odpowiedni). Pewnie przez to krótkie podawanie skrócę żywotność kondensatora silnika podajnika, ale jest on tani i łatwy w wymianie, więc się nim nie przejmuję - ważne, że nie robią się spieki i dopala się węgiel. Proponuję, żebyście sprawdzili jak u was będą pracować kotły przy podawaniu 2 s (siłę nadmuchu dopasujcie do zapotrzebowania na ciepło [zwróćcie uwagę na wentylator - np. u mnie poniżej 3% zaczyna pracować niestabilnie - buczy, więc nie ryzykuję schodzenia niżej], a potem czasem przerwy ustalcie kopiec). Czekam na wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 01.02.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Dobrze napisałeś. Pracował będzie dłużej, bo im słabiej pracuje dmuchawa tym mniejszą moc wygeneruje palnik. Najciekawszy w moich nastawach jest ekstremalnie krótki czas podawania i to dzięki niemu nie ma twardych spieków (czas przerwy dopasowuje się tak żeby kopiec był odpowiedni). Pewnie przez to krótkie podawanie skrócę żywotność kondensatora silnika podajnika, ale jest on tani i łatwy w wymianie, więc się nim nie przejmuję - ważne, że nie robią się spieki i dopala się węgiel. Proponuję, żebyście sprawdzili jak u was będą pracować kotły przy podawaniu 2 s (siłę nadmuchu dopasujcie do zapotrzebowania na ciepło [zwróćcie uwagę na wentylator - np. u mnie poniżej 3% zaczyna pracować niestabilnie - buczy, więc nie ryzykuję schodzenia niżej], a potem czasem przerwy ustalcie kopiec). Czekam na wyniki Hm.. nadmuchy 22%/14%/3%, czasy 8s/40s. Rano zajrzę do popielnika - czyszczony przed kwadransem i napiszę. Ze strojenia E11M, RT09 i Auratonu 2020 nici - obowiązki zawodowe. U mnie przy sterowaniu WPa06 RT09 nie pozwala zejść w nastawach niżej jak 3%, może to i lepiej, silnik by mógł protestować. Na 3% u mnie nie zauważyłem niepokojących objawów. Przy podanych czasach kopiec rośnie w przeciągu 5-6 cykli podanie-dmuchnięcie 22%. Dobrej i spokojnej nocy Koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 02.02.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Hm.. nadmuchy 22%/14%/3%, czasy 8s/40s. Rano zajrzę do popielnika No i jest nieźle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.02.2011 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja własnie eksperymentuję z tym wentylatorem. Wieczorem ustawiłem 35, 25 i 10%. Pracuje trochę dłużej i chyba przy pracy CO nie potrafi dobić do zadanych 60 stopni. Zatrzymuje się przy maks 56-57. Ale to pewnie przez to, ze jest podłogówka i w sumie dużo wody trzeba nagrzać. Przy CWU spokojnie dochodzi do 61 stopni. Co do ilości i jakości popiołu/spieków powiem za kilka dni jak będę go czyścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 02.02.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja własnie eksperymentuję z tym wentylatorem. Wieczorem ustawiłem 35, 25 i 10%. Pracuje trochę dłużej i chyba przy pracy CO nie potrafi dobić do zadanych 60 stopni. Zatrzymuje się przy maks 56-57. Ale to pewnie przez to, ze jest podłogówka i w sumie dużo wody trzeba nagrzać. Przy CWU spokojnie dochodzi do 61 stopni. Co do ilości i jakości popiołu/spieków powiem za kilka dni jak będę go czyścił. Zauważyłem podobną rzecz apropos osiągania przez kocioł temp. zadanej. Przy czasie postoju 40s i podawaniu 8s na "talerzu" retorty było całkiem sporo spieków. Widać taka specyfika spalanego paliwa. W zasobniku pozostało może z 20kg, jutro do wieczora wyjdzie kominem i zasypie ekoretu i zobaczę ; powinno na małych nadmuchach być ok ponieważ przy Liderze też musiałem paląc "Julianem" ująć siły wentylatorkowi, ekoret zawsze chciał trochę więcej "luftu" ale i lepszym spalaniem/spopielaniem się odwdzięczał. BTW. Uruchomiłem siłownik zaworu 4D, wszystko jest ze sobą sprzęgnięte ... prawie OT. Dziś od momentu zamieszkania doświadczyłem najdłuższego zaniku zasilania w miejscowości (gwoli wyjaśnienia : w domu "rezerwowane" UPS`em mam gniazda zasilające : kocioł, lodówkę i budzik w sypialni oraz oświetlenie). Wracam jakby nigdy nic, we wsi ciemnica a u mnie tablica adresowa na froncie domu świeci się, świetliki w ogrodzie też. No i co z tego zapytacie ?. Odpowiem tak : Zazdrosne spojrzenie sąsiedztwa z całej wsi - Bezcenne :). Wybaczcie OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 08.02.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Z nadmuchami wróciłem jednak do relatywnie wyższych nastaw : 30%/25%/5%. Paliwem jest ekoret, spieków bardzo mało. Zauważyłem, że powietrze z wentylatora odkształca płomień podczas pracy palnika - wygasiłem kocioł i wyczyściłem palnik i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.02.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Węgiel tj. jego jakość,to podstawa dobrego palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.02.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Czy ustawiliście na próbę czas podawania 2s ? Ciekaw jestem jak to zadziała u innych, bo u mnie jest bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.02.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (gwoli wyjaśnienia : w domu "rezerwowane" UPS`em mam gniazda zasilające : kocioł, lodówkę i budzik w sypialni oraz oświetlenie). A można zapytać, jak masz to rozwiązane? Jaki UPS, jakie zabezpieczenia przeciwko cofaniu się energii do sieci, itd Ja się powolutku zaczynam zastanawiać nad reorganizacją zasilania u siebie, bo mamy częste przypadki zaniku 1 fazy (zwłaszcza w deszczowe i wietrzne dni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.02.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Czy ustawiliście na próbę czas podawania 2s ? Ciekaw jestem jak to zadziała u innych, bo u mnie jest bardzo dobrze. Hmm... A nie ograniczasz sobie w ten sposób b. mocno żywotności silnika? W krótkim terminie być może będzie ok, ale w dłuższym czasokresie może być problem z częstymi wymianami kondensatora, awariami motoreduktora, itd. Jaki masz czas przerwy przy 2s podawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.02.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Elektro-miz wytestował i poleca serię zasilaczy EVER, są 2 modele.To jednak tylko z myślą o kotle. Zobacz tutaj:http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/upsy_do_kotlow_co/upsy_do_kotlow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.02.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 No tak, wiem o takich, ale zastanawiam się, czy to nie mała pojemność... Na krótką metę będzie ok, ale jak u mnie np. pada 1 faza (ostatnio coś często się zdarza), to nie ma jej nawet po kilkanaście godzin, zanim się chłopaczki z ZE ruszą. Na razie jeszcze nie było tak, że padła faza, na której mam kocioła, ale lodówkę juz dwa razy przepinaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_ 08.02.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Możesz tam podpiąć akumulator samochodowy chyba do 150Ah.Przeczytaj ulotkę. Do sterowników i delikatnej elektroniki tylko UPSy z pełnym sinusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.02.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Hmm... A nie ograniczasz sobie w ten sposób b. mocno żywotności silnika? W krótkim terminie być może będzie ok, ale w dłuższym czasokresie może być problem z częstymi wymianami kondensatora, awariami motoreduktora, itd. Jaki masz czas przerwy przy 2s podawania? Na razie kondensator działa, a jest on na tyle tani, że w imię lepszego spalania mogę go wymieniać choćby co roku. Pozostałe podzespoły są na tyle trwałe, że nie spodziewam się z nimi problemów - zresztą czas pokaże ... Skoro jednak z tego co wyczytałem eCOAL też podaje od 3s wzwyż to chyba wzięli to pod uwagę. Czas przerwy mam od 30 do 300 (regulowany PID - em). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.02.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Karoka Twój kuzyn się odzywał,że ognika odpalił...Trochę czasu nad tym myślał. Suspenser a jak tam efekty Twojej zabawy z Ognikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.02.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Karoka Twój kuzyn się odzywał,że ognika odpalił... Trochę czasu nad tym myślał. Wiem bo kilka razy dzwonił co robić. Fachman od kotła powiedział mu że na PID nie będzie mu dogrzewał że ręcznie więcej z niego wydusi. Hehe. Wystawił go nawet na alledrogo, ale w końcu doszedł do tego żeby wypróbować. Zamontował i dzwoni za kilka godzin i mówi: ty to się cały czas pali i to jak. To ja się tyle czasu męczyłem z tobą tyle godzin na telefonie przesiedziałem a to w pudełku leżało. Trochę mu przesypywało to kazałem mu odejmować dawkę aż przestanie tylko co kilka godzin i wysłałem mu tą skróconą instrukcję co dostałem od ciebie. Cieszy się jak murzyn bateryjką i nie może uwierzyć że to mogło być tak bezbolesne i bez nerwów. Na początku był tak wpieniony że chciał ten kocioł na złom wyrzucić i starego śmieciucha wstawić z powrotem. Też to przeszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 09.02.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 na razie kondensator działa, a jest on na tyle tani, że w imię lepszego spalania mogę go wymieniać choćby co roku. Pozostałe podzespoły są na tyle trwałe, że nie spodziewam się z nimi problemów - zresztą czas pokaże ... Skoro jednak z tego co wyczytałem ecoal też podaje od 3s wzwyż to chyba wzięli to pod uwagę. Czas przerwy mam od 30 do 300 (regulowany pid - em). Suspenser , jaką masz liczbę przy literce p? U mnie znowu kocioł ,a raczej sterownik zwariował, chyba ciepło na dworze mu nie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.02.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Suspenser , jaką masz liczbę przy literce p? U mnie znowu kocioł ,a raczej sterownik zwariował, chyba ciepło na dworze mu nie służy. p u mnie się zmienia, najczęściej zaobserwowałem 8,15,16 ale występują różne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.02.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Suspenser a jak tam efekty Twojej zabawy z Ognikiem? Ognik działa rewelacyjnie - faktycznie robi z dmuchawą co chce (mój Tatarek tak nie potrafi). Znajomy jest w mile zaskoczony, że tak to działa, że nic nie musi zmieniać i samo działa (wcześniej miał sterownik Alfa A-01 i ciągle coś musiał poprawiać w ustawieniach). Dzięki za podpowiedzi kodów Tak przy okazji - okazało się, że w moim Pancerpol 25 kW jest kondensator 12 uF, więc dokupiłem sobie dzisiaj taki sam, zapasowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kk84 11.02.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 A można zapytać, jak masz to rozwiązane? Jaki UPS, jakie zabezpieczenia przeciwko cofaniu się energii do sieci, itd Ja się powolutku zaczynam zastanawiać nad reorganizacją zasilania u siebie, bo mamy częste przypadki zaniku 1 fazy (zwłaszcza w deszczowe i wietrzne dni). Więc tak : po pierwsze wybaczcie długą nieobecność. W rozdzielni domowej mam podział na tzw. sekcje zawodową (zasilanie bezpośrednio z sieci energetycznej) oraz sekcję gwarantowaną (UPS). UPS jaki posiadam to MGE Pulsar EX30, obecnie nie produkowany z dostawioną dużą zewnętrzną baterią akumulatorów (42Ah + 7Ah bat. wew. UPS`a) co daje podtrzymanie na poziomie ponad 30h ; dłużej nie miałem najzwyczajniej cierpliwości czekać aż zestaw baterii się rozładuje do napięcia końcowego. Zasilam z tej sekcji rezerwowanej tak jak pisałem : kocioł, lodówkę i budzik . SUSPENSER : u mnie krótki czas podawania się nie sprawdził niestety. Spalanie podskoczyło znacząco i "kręcenie" nastawami wentylat. nie pomagało. Wróciłem do czasów 20s/80s i jest w porządku, nadmuchy tak jak napisałem w ostatnim poście. Wysokość spalania zweryfikowałem obliczeniami z których wyszło mi zapotrzebowanie ciepła rzędu 78W/m^2 na 100m^2 domek (budowla z roku 1968). Przy krótkich czasach pracy podajnika po tyłku dostaje kondensatorek rozruchowy ale to tania sprawa a wymiana mało kłopotliwa. Co do podłączania aku samochodowego do UPS`a to bym mocno polemizował (zajmuję się UPSami na codzień, to moja praca). W lepszych "maszynach" jest wybór rodzaju baterii a co za tym idzie algorytmu i sposobu ładowania takiej baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts