kk84 04.03.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 za 2 tygodnie to koniec sezonu grzewczego pewnie bedzie.. Oby tak było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Oby tak było . Również czekam na to z niecierpliwością... Dość mam już na ten rok palenia w kotle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.03.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Myślę,że do 2tygodni a max. do miesiąca będzie tańsza alternatywa w postaci Cobry. Czekam na ten model od dłuższego czasu. Pierwsze sztuki próbne są, tyle,że brak instrukcji i program jeszcze jest testowy Nie ma się co podniecać. Każdą nowość kupuje się pół roku po premierze. Niech beta testerzy pomęczą się trochę, wprowadzone zostaną poprawki i za rok możemy mieć następny dobry sterownik. Co do Pumy myślę że na razie za droga i przeznaczona chyba dla bardziej skomplikowanej instalacji, dla użytkowników którzy lubią się pobawić, pochwalić a większość funkcji rzadko kto wykorzystuje a zapłacić za ich posiadanie trzeba. W swoim starym sterowniku miałem też rózne takie bzdety i ani razu z nich nie korzystałem. W domu cały czas ktoś jest także ogrzewać trzeba cały czas, jakieś korekty temp. dzień-noc nie potrzebne, jeśli byłby to nowy dobrze ocieplony dom i przez jakiś dłuższy okres czasu by nie było nikogo z mieszkańców to może by się przydało. Ustawianie podgrzewania Cwu na konkretną godzinę to też jak wyżej. Na razie są to funkcje zbędne dla mnie a jak może kiedyś by mi się przydały to zawsze można coś zmienić. Postęp tak jak we wszystkich dziedzinach ta i w kotlarstwie idzie całą parą do przodu i nie da się żeby czekać bo będzie coś nowego czy tańszego, bo jak to coś będzie już tansze to będzie zarazem starsze i w jego miejsce wejdzie znowu coś nowszego. Tak samo jest np. z telewizorami, komputerami itp. Nigdy się tego nie dogoni. Chyba że kogoś stać na to żeby np. co 1,5 roku albo jeszcze częściej wymieniać kocioł czy sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Pytanie do Jareckiego. Zmieniłem paliwo na trochę mniej kaloryczne. Temp. zadaną zmniejszyłem z 62 na 60 ale już chyba dwa dni temu, paliwo dzisiaj. Przeciąga mi temp. zadaną jakieś 2,5 stopnia i przechodzi w nadzór ale później z żaru na retorcie dociąga nawet do 69. Problem że kopczyk mi się zapada a racaej nie ma go już wcale. Może zwiększyć podawanie ( obecnie -5). Nie da się jakoś rozciągnąć żeby nie wchodził w nadzór ? Może w menu serwisowym zwiększyć przerwę ale kopczyk chyba będzie jeszcze mniejszy. Jak był większy popyt na ciepło pracował prawie cały czas delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) Pytanie do Jareckiego. Zmieniłem paliwo na trochę mniej kaloryczne. Temp. zadaną zmniejszyłem z 62 na 60 ale już chyba dwa dni temu, paliwo dzisiaj. Przeciąga mi temp. zadaną jakieś 2,5 stopnia i przechodzi w nadzór ale później z żaru na retorcie dociąga nawet do 69. Problem że kopczyk mi się zapada a racaej nie ma go już wcale. Może zwiększyć podawanie ( obecnie -5). Nie da się jakoś rozciągnąć żeby nie wchodził w nadzór ? Może w menu serwisowym zwiększyć przerwę ale kopczyk chyba będzie jeszcze mniejszy. Jak był większy popyt na ciepło pracował prawie cały czas delikatnie. Czy w Twoim regionie zrobiło się cieplej? Jak ognik nie jest w stanie się utrzymać w ciągłym trybie grzania, to przechodzi w podtrzymanie. Słabsze paliwo - korzystaj tylko z menu korekcji PP (poziom paliwa) zamiast -5 zrób np. -3 lub -2 (jak chcesz podnieść kopczyk, generalnie na mniejszych mocach kopczyk się wypłaszcza) możesz ewentualnie ograniczyć jeszcze max. wydatek wentylatora (o jakies 5-7%) w obecnej chwili do tego miękkiego węgla Edytowane 5 Marca 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.03.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Czy w Twoim regionie zrobiło się cieplej? Jak ognik nie jest w stanie się utrzymać w ciągłym trybie grzania, to przechodzi w podtrzymanie. Słabsze paliwo - korzystaj tylko z menu korekcji PP (poziom paliwa) zamiast -5 zrób np. -3 lub -2 (jak chcesz podnieść kopczyk, generalnie na mniejszych mocach kopczyk się wypłaszcza) możesz ewentualnie ograniczyć jeszcze max. wydatek wentylatora (o jakies 5-7%) w obecnej chwili do tego miękkiego węgla 1. Dałem z -5 na -4 dalej kopczyk lekko zapadnięty 2. Max. moc dmuchawy chyba na 60% jest ustawiona, ale przy tej nastawie nie porusza Ognik dmuchawą z taką siłą jak na Liderze przy nastawie na 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.03.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 1. Dałem z -5 na -4 dalej kopczyk lekko zapadnięty 2. Max. moc dmuchawy chyba na 60% jest ustawiona, ale przy tej nastawie nie porusza Ognik dmuchawą z taką siłą jak na Liderze przy nastawie na 23% Powtórzę może to, co pisałem już wcześniej. Przy sterowaniach z pid oraz ciągłym nadmuchem na retortach fajkowych mamy do czynienia z takim rodzajem pąka kwiatowego. Malutka moc, pąk kwiatowy się zamyka, mamy płaskie palenisko i mniej żaru, wraz ze wzrostem mocy ogień oraz palenisko się podnoszą otwierając "kwiat" To taki obrazowy opis, ale bardzo dużo mówi. Na klasycznej retorcie widać najmocniej zalety sterowań z pid opartych na ciągłym nadmuchu. Taka retorta jest na ekogroszek, ale pracuje z pid bardzo dobrze od samego dołu do mocy max. Współpracując z jedną firmą doszliśmy do wniosku, że na modelach fajkowych mamy do czynienia z następującym zjawiskiem na małej mocy: pojawia się mała kulka żaru na płaskim palenisku, która się nie przemieszcza, pilnowane jest malutkie palenie. Ta firma porównuje to akurat do świecy, gdzie jak twierdza moc określa się długością knota i gdzie nie potrzeba powietrza z nadmuchu, dmuchając mało i wolno w nieruchome złoże bardzo dobrze możemy dopalić opał. Płomień świecy samoczynnie przyciąga cząstki tlenu do spalania, jak twierdzą, do takiego zjawiska dążono przy retorcie. Ich zdaniem zaburzenia palenia na małej mocy w retorcie typu brucer wynikają z rozsypywania przez przeciwzwój żaru, nie można dojść do stałego palenia na małej mocy, bo nie idzie uzyskac skupienia. W tej retorcie najmniejsze ruchy żaru są bliżej kosza po przeciwnej stronie względem ruchu obrotowego ślimaka i właśnie dlatego twierdzą, że w tym miejscu lokuje się płomień, co powoduje kłopoty z napowietrzeniem i spalaniem na końcu paleniska. Obejść to można tylko inną pracą dmuchawy. Przy retorcie obrotowej z kolei trzeba tak ustawiać granice, aby nie odkrywać szczeliny w której pracuje koronka, pomaga w tym rant dodany w pancerpolu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Przed paroma minutami dałem już PP -1 bo kopczyka dalej niema. Może to wina dmuchającego zimnego wiatru i jak sterownik wchodzi w podtrzymanie to przez komin wyciąga. Z żaru dalej przeciąga do ponad 67 a w dół schodziło nawet do 55 zanim się rozbujało. Zadane 60. Bardzo fajnie to działa, delikatnie rozdmuchuje. Myślę że schodzi tak nisko z tego powodu że nie ma kopca i musi od nowa odbudować palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Podtrzymuje to co na gorąco napisałem o znacznym spadku ilości spalanego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jarecki, czy jest w Ogniku coś takiego że pomimo to że nie jest włączony priorytet CWU to po dużym spadku temp. wody użytkowej sterownik wyłącza pompę CO ? Bo coś takiego mi się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Jarecki, czy jest w Ogniku coś takiego że pomimo to że nie jest włączony priorytet CWU to po dużym spadku temp. wody użytkowej sterownik wyłącza pompę CO ? Bo coś takiego mi się stało. Tak, to test płomienia, sterownik przy gwałtownym spadku temp. rozłącza pompy i sprawdza, czy jest węgiel, czy nie zerwało zawleczki. Jak wróci do nastawy, to ponownie pracuje pompa lub pompy w zalezności od nastaw. Myślę,że to właśnie to akuratnio zadziałało. Pewnie grubsze kąpanie miało miejsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Pewnie grubsze kąpanie miało miejsce... Młodzi jak wejdą do łazienki to biblijny potop to przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.03.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Przed paroma minutami dałem już PP -1 bo kopczyka dalej niema. Może to wina dmuchającego zimnego wiatru i jak sterownik wchodzi w podtrzymanie to przez komin wyciąga. Z żaru dalej przeciąga do ponad 67 a w dół schodziło nawet do 55 zanim się rozbujało. Zadane 60. Bardzo fajnie to działa, delikatnie rozdmuchuje. Myślę że schodzi tak nisko z tego powodu że nie ma kopca i musi od nowa odbudować palenisko. karoka - dodawaj dalej paliwa - u znajomego stanęło na +9 i dopiero wtedy było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 karoka - dodawaj dalej paliwa - u znajomego stanęło na +9 i dopiero wtedy było ok. Jestem teraz na -1 i jest poprawa. Schodzi mi teraz max o 3,3 stopnia poniżej zadanej 60 ale jak sterownik przejdzie w nadzór to z żaru na retorcie dobija nawet do 68. Tak jak pisałem przy większym odbiorze ciepła pracował bardzo delikatnie na okrągło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Na eko z bobrka chodził na -6, także widać że paliwo słabsze wsypałem. Jak to spalę to jeszcze co innego wsypię.Ale i tak widać bardzo dużą różnicę w spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.03.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Cobra oraz Skorpion... Cobra ma być do podajnika na ekogroszek (nie pellet), jej układ menu już jest taki, jaki ma być w PUMIE po dodaniu obsługi pompy cyrkulacyjnej. Cały czas jednak czekam na wejście na rynek, to jeszcze są testy. Skorpion to model do zasypowego z c.o.,cwu,dmuchawą. Zmieniana jest czcionka, aby był ładniutki wygląd wyświetlacza. Jest już w fazie testów na kotłach. Jak myślicie, ładnie to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.03.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Cobra oraz Skorpion... Jak myślicie, ładnie to wygląda? Wyglądają całkiem, całkiem, tylko cena za nie żeby też tak ładnie wyglądała. Wiesz coś może na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Całkiem ładne, ważne, żeby też równie ładnie działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.03.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Jarecki mozna rozmiar wyswietlacza??? bo jakis taki mały sie wydaje.... PUMA - 2,8cala Cobra do podajnika - 2,3cala (taka sama wysokość jak w PUMIE, tyle,że węższy) Skorpion do zasypowego kotła - 1,7cala Z cenami jeszcze troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.03.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Rozmawiałem dzisiaj także z Tatarkiem, kolega Pawelo zgłosił propozycję, uważam,że ciekawą.Chodzi o to, aby w strefach czasowych można było wybrać przeskok w danych godzinach na tryb lato.Mamy wiosnę, czy wczesną jesień, noce są chłodne, ale od 10 do 16-ej świeci słońce i grzać nie musimy,ale ciepła woda byłaby przydatna... Dowiedziałem się przy okazji,że trwają pracę nad dodaniem obsługi zaworu mieszającego do RT09pid, ma to być dodatkowo płatna opcja przed nowym sezonem grzewczym.Takie dołożenie rt-12 do naszego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts