kolorado 24.03.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Wtyczki są w komplecie, do nich malutki śrubokręcik i przykręcam kabelki od pomp, podajnika i dmuchawy A jak tak, to jeszcze lepiej. Z ciekawości to do czego będzie ten rs485? I druga sprawa: w moim sterowniku jest wyjście alarmowe (wygaśnięcie/przegrzanie kotła, podajnika) które zamierzam podłączyć pod centralkę alarmową. Tutaj niczego takiego nie widzę. Da się coś takiego zrealizować? Edytowane 24 Marca 2011 przez kolorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 rs 485 jest do modułów rozszerzeńtj. np. moduł internetowy buran do podglądu pracy kotła przez neta z wykresami pracyalbo do modułu dla zaworów mieszających (to jest szykowane podobno do jesieni)menu obsługi zaworów mieszających jest już przygotowane w sterowniku. Puma czy Cobra mają alarmy kosza, wygaszenia itd. jeżeli chodzi o sygnalizację alarmową zewnętrzną, to jest pomył inny, ale nie mogę jeszcze o tym pisać. To są założenia, być może wejdą w życie po przeanalizowaniu opłacalności takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Jarecki, możesz podać wymiary albo najlepiej rozstaw otworów? Dziura montażowa: 13,2cm szerokość x 6cm wysokość rozstaw śrubek ok.14,7cm szerokość x 5,8cm wysokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.04.2011 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Hej Hej No i wiosna przychodzi do nas powoli więc czas zapomnieć o paleniu. Pytanko nasuwa się zatem - jak przestawiacie piec na lato??Głównie w odniesieniu do tytułowego Tatarka RT09pid. Czy zmieniacie ustawienie priorytetu CWU na lato, czy może zostawiacie normalnie, a na termostacie ustawiacie bardzo niską temp, coby piec się nie załączał dla CO (plus ewentualnie odpięcie pompki CO)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.04.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ja na swoim Ogniku zjeżdżam nastawą temp. zadanej poniżej 40 stopni czyli w pozycję Off i po wszystkim, kociołek co kilka godzin dogrzewa CWU w zależności od zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.04.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Hej Hej No i wiosna przychodzi do nas powoli więc czas zapomnieć o paleniu. Pytanko nasuwa się zatem - jak przestawiacie piec na lato?? Głównie w odniesieniu do tytułowego Tatarka RT09pid. Czy zmieniacie ustawienie priorytetu CWU na lato, czy może zostawiacie normalnie, a na termostacie ustawiacie bardzo niską temp, coby piec się nie załączał dla CO (plus ewentualnie odpięcie pompki CO)?? Załączam tryb LATO, obniżyłem temp. kotła na 45 st, dam jeszcze mniej, żeby spalał mniej w podtrzymaniu - węgiel mam suchy i skropliny póki co się nie pojawiły, więc będę obniżał do "skutku" Ustawiłem, minimalną temp. pracy pompy CWU na 46 st, minimalną różnicę temp. kotła i zasobnika potrzebną do pracy pompy CWU na 4 st i maks temp. zasobnika 52 st, histerezę 4 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.04.2011 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 hehe - no i wróciliśmy do normalnego trybu bo trzeba było kilka razy domek dogrzać ... więc temat powróci za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.04.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 hehe - no i wróciliśmy do normalnego trybu bo trzeba było kilka razy domek dogrzać ... więc temat powróci za jakiś czas Ja mam aktualnie priorytet CWU i temp. zadaną kotła 38 st, zawór 3d na 3, temp. dla CWU 52 [dCWU 3 st więc gdy kocioł grzeje wodę osiąga 55 st]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.04.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Jest już dostępna Cobra w obudowie na kocioł z wtyczkami komputerowymi. Do końca kwietnia w promocji za 790zł brutto, później cena detaliczna producenta=860zł brutto W skrócie n/t Cobry: COBRA jest sterownikiem z płynną regulacją mocy kotła przeznaczonym do kotłów na paliwa stałe z podajnikiem ślimakowym lub tłokowym. Obsługuje pompę C.O., CWU, podajnik, dmuchawę, ew.mechanizm pozycjonowania tłoka. Pomiar: temp. zasilenia i powrotu (niezbędny do pracy adaptacyjnej), czujnik temp. kosza oraz podajnika, czujnik temp. CWU Wyjścia dodatkowe: USB do połączenia z komputerem, RS 485 dla modułów (np. buran do internetu, czy moduł obsługi zaworów mieszających), wyjście na termostat pokojowy np. Euroster czy Auraton COBRA wykorzystująca algorytm PID FUZZY LOGIC jest owocem wieloletniej pracy najlepszych programistów, czego dowodem są nowatorskie rozwiązania zaimplementowane w algorytmie spalania oraz algorytmie regulacji temperatury. Regulator COBRA steruje niezależnie procesami: a) regulacja temperatury: Algorytm PID-II dostosowuje moc kotła do zadanej temperatury, dzięki temu nie występują gwałtowne zmiany temperatury w kominie oraz w komorze spalania. Kocioł jest w stanie grzać cały czas, bez przestojów z mocą od 1% (stan podtrzymania ognia) aż do 100% (max.moc kotła). b) regulacja procesu spalania: ADC (Automatic Dose Control)- Automatyczna Korekcja Dawki, unikalne oprogramowanie samoczynnie zmienia podawanie paliwa w zależności od wartości energaetycznej opału do +,- 33% od nastawy. ADC należy wyłączyć przy współpracy z termostatem bądź przy pracy w trybie lato. ADC wymaga stałego, ciągłego odbioru ciepła dla właściwej pracy. FBS (Flexible Burning System)- System Elastycznego Spalania. Sterowniki z tą opcją mogą poprawnie spalać opał o kaloryczności różniącej się o 15% od nastawionej. Oznacza to, że zmiana kaloryczności opału w rozsądnych granicach nie wymaga absolutnie żadnych korekcji dawki czy wartości nadmuchu. Ogień nie cofa się do kielicha ani nie występuje zjawisko wyrzucania niespalonego węgla. Ta funkcja jest zawsze aktywna, gdy aktywne jest PID-II W skrócie tak to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.04.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Coraz więcej słońca więc coraz więcej się na polu przebywa.Dzisiaj zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło. Dotychczas z komina nie leciał praktycznie żaden dym latem - czyli w poprzednim sezonie jeszcze na starym sterowniku. Dzisiaj zauważyłem biały dymek puszczany przez komin. No to do kotłowni i patrzę co robi sterownik. Pyrka sobie na 5% obrotów. Otwieram drzwiczki - żaru praktycznie nie widać, pewnie się już zapadł i popiół go przysłonił. Z tego co mi się kojarzy - węgiel dymi gdy ma za mało powietrza do spalania. Czy zatem nie powinienem zwiększych mocy dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.04.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Albo podciągnąć wyżej dmuchawę albo możesz przejść w takim ciepłym okresie w RT09pid na pracę dwustanową (wyłączyć PID) i dobrać podtrzymanie, aby nie zgasło (przerwę w podtrzymaniu oraz cykle podajnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 20.04.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 WitamJa z pytaniem natury technicznej, czy wiadomo coś na temat Cobry z podajnikiem tłokowym?Jak wiadomo mało jest użytkowników PID`a w tłoku, mozna odnieść wrażenie, że PID omija tłoka wielkim łukiem nie wiedzieć dlaczegoZa wszelkie opinie z góry dziękujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam Ja z pytaniem natury technicznej, czy wiadomo coś na temat Cobry z podajnikiem tłokowym? Jak wiadomo mało jest użytkowników PID`a w tłoku, mozna odnieść wrażenie, że PID omija tłoka wielkim łukiem nie wiedzieć dlaczego Za wszelkie opinie z góry dziękuje Pozdrawiam Do tłoka zrobić dobry sterownik to ciężkie zadanie. Z tego forum Ognik-a pid do tłoka ma kolega o nicku mickoz, bryndal.... Z PID do tłoka jest: OGNIK PID-II (od ok.2008r) PUMA w opcji tłoka W Cobrze jest to jeszcze na etapie rozwoju, funkcjonalnie idzie już soft tłokowy odpalić, ale mogą być jeszcze błędy oprogramowania. Tutaj potrzeba jeszcze trochę więcej testów. Ja będę mógł je robić dopiero bliżej jesieni. Elektro-Miz jednak cały czas nad tym pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2011 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Albo podciągnąć wyżej dmuchawę albo możesz przejść w takim ciepłym okresie w RT09pid na pracę dwustanową (wyłączyć PID) i dobrać podtrzymanie, aby nie zgasło (przerwę w podtrzymaniu oraz cykle podajnika) Ale z tego by wynikało, że w sezonie zimowym też kopcę z komina w czasie przerw, gdy pykam na 5%. Więc może spróbuję na jakim poziomie niknie dymek, chociaż to może być trudne bo czasu na to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.04.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Trociu, jeżeli chodzi o palnik Brucer i WBS6a, to ja dołu dmuchawy nie ustawiam poniżej 10%,w 2-3przypadkach dałem 9%. Kwestia palnika i dmuchawy, ciągu komina, napowietrzenia kotłowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Trociu, jeżeli chodzi o palnik Brucer i WBS6a, to ja dołu dmuchawy nie ustawiam poniżej 10%,w 2-3przypadkach dałem 9%. Kwestia palnika i dmuchawy, ciągu komina, napowietrzenia kotłowni... Po powrocie do domu sprawdzę z 10% i jak nie pomoże dołożę do 15%. Reszty za bardzo zmienić się nie da, bo już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.04.2011 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 No i lecę na 10%. Dzisiaj nie zauważyłem białego dymku z komina, ale wpływ na to może mieć również przejście na tryb LATO. I spostrzeżenie do trybu LATO - piec cały czas chce być w okolicy temp. zadanej, czyli dla mnie na chwilę obecną 60 stopni. Nie ważne jaka jest temperatura w zasobniku, on dobija do 60-62 stopni. Dzisiaj zauważyłem, że temp w zasobniku to 50 stopni a na piecu ciągnie do 60 bez załączania pompki CWU. Jaka w tym logika? Podejrzewam, że dąży do tego, aby na piecu było zawsze w okolicy temp. zadanej a CWU podgrzewa jedynie gdy spadnie poniżej temp. min - 47 stopni... Pewnie trzeba będzie na lato zatem zmienić delta CWU na jakieś 5 stopni i o 5 stopni obniżyć zadaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.04.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 No i lecę na 10%. Dzisiaj nie zauważyłem białego dymku z komina, ale wpływ na to może mieć również przejście na tryb LATO. I spostrzeżenie do trybu LATO - piec cały czas chce być w okolicy temp. zadanej, czyli dla mnie na chwilę obecną 60 stopni. Nie ważne jaka jest temperatura w zasobniku, on dobija do 60-62 stopni. Dzisiaj zauważyłem, że temp w zasobniku to 50 stopni a na piecu ciągnie do 60 bez załączania pompki CWU. Jaka w tym logika? Podejrzewam, że dąży do tego, aby na piecu było zawsze w okolicy temp. zadanej a CWU podgrzewa jedynie gdy spadnie poniżej temp. min - 47 stopni... Pewnie trzeba będzie na lato zatem zmienić delta CWU na jakieś 5 stopni i o 5 stopni obniżyć zadaną. Logika w tym taka, że aby dogrzać wodę w bojlerze na np. 50st.C, to na kotle musi być wyżej. Ile wyżej- to parametr 54 dTempmaxCWU, wyjściowo jest 10st.C, zatem przy nastawie CWU na 50st.C kocioł ma osiągać 60st.C (parametr 53+parametr54) Zmień zatem dTempmaxCWU na 3st.C, dla trybu lato wystarczy, zresztą dla większości instalacji i bojlerów styka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.04.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Logika w tym taka, że aby dogrzać wodę w bojlerze na np. 50st.C, to na kotle musi być wyżej. Ile wyżej- to parametr 54 dTempmaxCWU, wyjściowo jest 10st.C, zatem przy nastawie CWU na 50st.C kocioł ma osiągać 60st.C (parametr 53+parametr54) Zmień zatem dTempmaxCWU na 3st.C, dla trybu lato wystarczy, zresztą dla większości instalacji i bojlerów styka. Rozumiem taką logikę w trakcie podgrzewania wody. Ale jeżeli temp. w zasobniku mieści się w zakresie 53+54, to po co piec grzeje tak mocno? Zakładając sytuację "normalną" dla większości domów, po porannej kąpieli kolejne użytkowanie ciepłej wody będzie dopiero po południu / wieczorem. Czyli przez jakieś 8-10 godzin piec będzie stał w gotowości na 60 stopniach po nic. Sprawdziłem właśnie swoje nastawy: - 51 Temp. załączenia pompy CWU = 40 stopni - 52 Delta CWU = 3 stopnie - 53 Temp. min. CWU = 45 stopni - 54 dTemp max CWU = 10 stopni Czyli 53+54 to 55 stopni. A mój piec uparcie dogrzewa się do ponad 60 stopni - czyli temp. zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.04.2011 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Ja mam aktualnie priorytet CWU i temp. zadaną kotła 38 st, zawór 3d na 3, temp. dla CWU 52 [dCWU 3 st więc gdy kocioł grzeje wodę osiąga 55 st]. Czyli w momencie, gdy trzeba dogrzać CWU, piec mimo niskiej temp. zadanej grzeje na całego, aby osiągnąć te 55 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts