Jarecki79 28.01.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 To "pyrkanie" dmuchawy to normalna sprawa. Dmuchawa nie jest sterowana fazowo tylko grupowo.Stąd takie dżwięki "tyk-tyk".... dzięki temu może zejść na niższe obroty. Dół trzeba dobrać tylko tak, aby dmuchawa startowała a silnik nie buczał, ew. deczko wyżej.Dla WBS6aAL startuje od 1%obrotów, dla RV-13AMs od ok.13%obrotów (a ustawiam 15%)Twojej dmuchawy nie znam, więc spokojnie musisz to dobrać doświadczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 ok będę ustawiał doświadczalnie, zobaczę jak nisko zejdę z obrotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 więc tak:po około 2 godzinach okazało się że żar schodzi w dół palnika, dokonałem zmiany dwóch parametrów.zmieniłem ustawienia przerwy podawania z wyjściowych 40 sek do 32 zmieniając stosunek podawanie/przerwa z 1/5 na 1/4 oraz zmniejszyłem minimalne obroty dmuchawy do 1% okazuje się że "buczenie" to wymysł mojej wyobraźni, dmuchawa owszem pracuje dość dziwnie kiedy zwalnia ale potem jej praca jest stabilna choć niemrawa.czekamy na efekty wprowadzonych zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Timi, zafundowałeś sobie Cobrę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 pytania:jakie zadanie mają przedmuchy w tym sterowniku i czy je aktywować czy nie??? w tym który ja mam nie ma tej funkcji jest tylko opcja ustawienia nadmuchu podczas podawania paliwa w podtrzymaniu, chociaż wiem iż w innych wersjach softu są dostępne przedmuchy. rozumiem że inna zasada działania ale pytam bom zielony.co do pracy to po kolejnych kilku godzinach mam wrażenie że odrobinę mocniej spieka. wiem że to za wcześnie by wyrokować ale z tego co widzę na palniku to jednak spieki się tworzą, nie jest to mega kłopot ale róznica jest jednak. i kolejne pytanie jak im zapobiegać??? dół nadmuchu jest już najniżej jak się da, więc czy obniżać górę???Tylko co z temperaturą spalin wtedy??? obecnie oscyluje w okolicy 80-100st i czy to nie za nisko??? kolejna kwestia to CWUustawienia to temp 54st oraz histereza 5st zauważyłem i zresztą wykresy to potwierdzają że temperatura nie spadła poniżej wartości histerezy a mimo to kociołek dogrzewa CWU co jakiś czas czy to normalny stan???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Timon chłopie wyłaź z tej kotłowni i skrobnij coś dla potomnych. Chyba doznałeś lekkiego szoku że niewiele kombinując może się samo fajnie w piecyku palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Timon te przedmuchy są ukryte pod taką ikonką miał/eko groszek, taki trójkącik. Wstawiałem gdzieś fotki i jarecki też chyba. Znajdziesz chyba w wątku o Pumie bo tam piszemy też o Cobrze. Jak palisz miałem to po zaznaczeniu trójkąta na czarno czyli miał, masz aktywowane podbicia ale dla groszku nie włączaj tego.Nie wiem czy chodzi ci o przedmuchy czy podbicia bo mogę źle rozumieć.Żeby mniej piekło ustaw góre dmuchawy gdzieś na 80 do 85%, też tak ustawiałem dla Cobry i było ok.nie wiem jaki masz dokładnie eko ale możesz wyjściowo ustawić 7 do 8podawanie i ze 42 przerwę.Jarek nastawiał nawet 4/20 do 21 czyli połowę z tego co ja i tą dmuchawę jak napisałem.Żeby kopiec ci nie siadał za bardzo to jest min. moc kotła możesz to podnieść ale nie wiem na ile teraz masz, algorytm będzie częściej troszkę dokładał węgła i poddmuchiwał jak dojdzie do zadanej i będzie na minimalnej mocy.jak coś to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 jaką wersję oprogramowania masz, tą najnowszą A07 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 ustawione miałem początkowo 8/40 ale mi żar zjechał w dół więc zmieniłem na 8/32, zdjąłem też dół dmuchawy do 1% chodzi mi o przedmuchy nie o podbicie, pracuję na eko czystym bez domieszek.minimalną moc kotła mam na 1% na razie będę próbował zjechać niżej z maksymalnymi obrotami dmuchawy i zobaczę co się będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Timon ma najnowszy soft A_09 W nim ikona miał włączony, wyłączony została podpisana jako przedmuchy włączone/wyłączone. Opcja przedmuch włączony oznacza podbicie nadmuchu tuż przed podaniem nowej porcji paliwa, jest to zarezerwowane do słabszych i drobnych paliw.Powinno się dla tego obniżyć max. obroty dmuchawy Jak przedmuchy są wyłączone, to algorytm dobiera łagodniej prace nadmuchu i górę można dobrać na ok.80-85% Silny spadek wydajności dmuchawy dla WBS6aAL jest poniżej 77%....To funkcja dla ekogroszku o równej granulacji z niską temp. topnienia popiołu. Wówczas spieków nie będzie. Co do histerezy CWU to działanie jest bardziej skomplikowane w algorytmie i polega na:Pętla histerezy CWU działa tak (mówię to z pamięci, może gdzieś się mylę : a/ gdy kocioł jest gorący i można doładować CWU robimy to zawsze, gdy temp. CWU spada o 1'C poniżej nastawy. b/ gdy kocioł jest za zimny, aby doładować CWU, dogrzewanie CWU rozpocznie się dopiero gdy temperatura opadnie poniżej progu histerezy (dopiero wtedy ten parametr jest brany pod uwagę). Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A09 to już ten z poprawkami i widzę że jarek też potwierdza zdjęcie góry dmuchawy. Widać wartości prądu pozostały na tym samym poziomie.Także spróbuj jak napisałem 85na nawet 80 daj dmuchawę.Podnieś jeszcze min. moc kotła na 3 a nawet możesz spróbować 5, ktoś kiedyś pisał że w zimie miał chyba ustawione chyba 12 czy 15%.Jeden czy dwa procent to dobre na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 poprawiam się zmieniłem moc na 1% ale zaraz wróciłem na 3 jak było ustawione. górę dmuchawy ustawiłem na 85%, przedmuchy wyłączyłem i faktycznie kocioł nie szaleje z nadmuchem tylko pracuje płynniej, gdy były włączone to dmuchawa skakała od niskich obrotów do prawie maksymalnych i tak co chwilę. teraz pracuje bardziej płynnie. Może to też ma wpływ na spiekanie???? Teraz już rozumiem skąd CWU gorące. szczerze to nie wiem jak lepiej z tą ciepłą wodą, czy lepiej grzać jak wystygnie czy uzupełniać straty jak najszybciej. Fizyka to moja pięta achillesowa, Jak mi ktoś wyłuszczy to może ogarnę temat. do tej pory myślałem że lepiej dać dużą histereze CWU i niech sobie stoi w zasobniku nieużywana póki nie wystygnie:confused: teraz proszę o oświecenie ponowię też do was pytanie o spaliny. czy poziom pomiędzy 80 a 100st nie jest za nisko??? rozumiem że przy pracy ciągłej może być niższy poziom ale czy aż tak niski??? Kładźcie w moją głowę chłonną wiedzy proszę ale prawdę całą prawdę a nie g... prawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Co do tego podnoszenia temp. CWU to lepiej by było żeby podgrzewać wtedy jak wystygnie czyli zgodnie z ustawioną histerezą. Wkurzało mnie jak paląc na Ogniku latem przerosła trochę za dużo temp. kotła to włączała się pompa CWU podgrzewała nie potrzebnie, kociołek znowu ruszał na chwilę, przeciągał i znowu włączała się pompa, tak w koło. Co do temp. spalin nie jest tragicznie ale luknij za dwa dni czy się jakaś maź nie odklada. A tak w ogóle to przy takiej niskiej temp. na zewnątrz Cobra powinna pracować bez problemu z ciągłym nadmuchem. Udawało mi się to nawet jak było dużo cieplej na dworze. Od 1-go lutego prawdopodobnie podłączę cobrę na nowym sofcie to zobaczymy. Ciekawi mnie to również bo na mrozach jeszcze na tym sterowniku nie paliłem, tylko w okresach przejściowych i latem co drugi miesiąc, już myślałem że tych mrozów się nie doczekam w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 nie siedzę w kotłowni cały czas to nie wiem jak się zachowuje i czy dogrzewa i jak często ale sprawdzałem na wykresach i kilka razy wszedłem do kotłowni akurat jak stał czyli się odstawia jednak, wyłącza nadmuch i tyle. tylko że może to być spowodowane tym że kociołek przewymiarowany bo 19KW na 142m więc tutaj może być pies pogrzebany????z tymi spalinami pytam gdyż wsadziłem zawirowywacze myśląc że będzie jechał z temperaturą na poziomie 250st a on jak się podnosił po czyszczeniu nie przekroczył 120st . Jutro jak dalej będzie tak nisko to wyciągać zaczne po kolei po jednym i zobaczymy jak bez nich będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Karoka Ty mówisz o zrzucaniu nadmiaru, już tego w nowszych softach Cobry nie ma.... Co do histerezy, to jak jest zapas mocy, to po spadku temp. w bojlerze o 1st.C doładuje ponownie na zadaną. Chyba,że nie ma odpowiedniego zapasu mocy, to wówczas pozwala na spadek do poziomu ustawionej histerezy. Temp. spalin z mojego doświadczenia do 70st.c nie ma się o co martwić przy ciągłym nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 przy ciągłym nie ale jak on się odstawia to co ???? coprawda nie na długo bo kilka minut myślę ale jednak, temperatura wtedy oscyluje pomiędzy 70-80st, jak pracuje to do 100st dociąga nie wyżej. to pytanie z innej beczki.jak lepiej jest- czy jak cięgle dogrzewa CWU czy jak grzeje tylko wtedy kiedy musi???który sposób bardziej ekonomiczny??? Ja osobiście wolałbym żeby mi grzało kiedy ja chcę, ale czy tak jest lepiej??? Nie powiem jeszcze że to dla mnie minus ponieważ nie ruszyłem stref czasowych i nie wiem jak się wtedy będzie kociołek zachowywał. Liczę na miłe zaskoczenie ale to za kilka dni. chcę żeby chodził do końca zasobnika i porównam zużycie przynajmniej przybliżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 yyy on dogrzewa, kiedy musi... (po spadku poniżej temp. zadanej w zasobniku cwu)W zalezności od sytuacji albo po spadku o 1st.C albo po spadku o ustawioną histerezę. Jak widzi, że może zaraz doładować, to tak robi. Pochodzi do jutra bez przedmuchów, to będzie widać jak się wyrabia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 dlatego też daję mu już spokój, temperatura na dworze spada więc będzie miał co robić a jutro zerknę jak z fabryki wrócę na wykresy to będę wiedział czy przeciągał i o ile. teraz jest u mnie -9, w domu równe 22 a na kociołku 65,2 i dmuchawa się turla bo trudno tu mówić o jakiejś pracy, powrót 59st a spaliny 70st. a właśnie w temacie wykresówfajnie że rysuje i można sobie obejrzeć i cofnąć się. podoba mi się ta funkcjonalność, nie trzeba netu żeby wiedzieć co się działo z kociołkiem, Można by jednak się pokusić jeśli to nie problem o powiększenie wykresów żeby warości były odrobinę bardziej czytelne. wybór np kilku godzin i powiększenia do pełnego ekranu oraz jakiś sposób przewijania w przód i w tył wtedy historia pracy jeszcze bardziej czytelna by była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Karoka Ty mówisz o zrzucaniu nadmiaru, już tego w nowszych softach Cobry nie ma.... . Ale ja pisałem o Ogniku względem tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ale ja pisałem o Ogniku względem tego problemu Nie wiem czy to zostało także zmienione w sofcie sl.47 Ognika, nie pytałem. Jest spora zmiana w sofcie tl.47 na tłoka i to zmiana na duży plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts