Jarecki79 28.01.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Timon historię wykresów pracy będziesz mógł oglądać do 170h wstecz. Ekrany można przewijać, zobaczysz jak Ci kilka dni popracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 to pytanie z innej beczki. jak lepiej jest- czy jak cięgle dogrzewa CWU czy jak grzeje tylko wtedy kiedy musi??? który sposób bardziej ekonomiczny??? Ja osobiście wolałbym żeby mi grzało kiedy ja chcę, ale czy tak jest lepiej??? Napisałem wyżej. Dla mnie jest to bardzo wkurzające jak sterownik robi jak on chce a nie tak jak ja. Cały czas korzystam z dobrodziejstwa jakim są strefy na CWU bo po co w nocy czy jak nie ma potrzeby grzać wodę i niepotrzebnie spalać węgiel. Myślę że takich jajec nie będzie robić na strefach bo już jestem zły ale chyba takiego gówna by nie zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Karoka to nie jest dogrzewanie po przeciągnięciu o 7st.C (zrzut nadmiaru)On dogrzewa bojler, gdy temp. wody w bojlerze spada poniżej nastawy.W zależności od warunków dogrzeje albo po spadku o 1st.c albo po spadku o zadaną histerezę. Strefy CWU na noc możesz przecież ustawić i nie musisz grzać w danych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Może to jakiś trop do przemyślenia dla Włodka, czy zrobić sztywną histerezę CWU i finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Karoka to nie jest dogrzewanie po przeciągnięciu o 7st.C (zrzut nadmiaru) On dogrzewa bojler, gdy temp. wody w bojlerze spada poniżej nastawy. W zależności od warunków dogrzeje albo po spadku o 1st.c albo po spadku o zadaną histerezę. Przecież wiem, tępy nie jestem a z tym stopniem to do d... i żebym nie był wkurzony od samego początku to trzeba ustawić strefy od ręki na całą dobę. Żeby mi nie srał co trochę po stopniu bo to tylko robi chaos i destabilizację pracy kotła. Wolę 3 wahnięcia na dobę niż kilka jak tylko kocioł zrobi trochę zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 moje skromne zdanie jest takie że powinien grzać tak jak mu użytkownik każe ale to tylko moje zdanie. zobaczę jak ustawię strefy. wtedy będę mógł coś więcej powiedzieć. na razie milczę jak grób.wychodząc do pracy o 2:50 zajrzałem do bestii, kocioł pracował z mocą 37% a temperatura spalin była w okolicy 100st zaś na kotle 63,8. wiem że można przewijać i to tez jest ok natomiast większe wykresy z małą ikonką tylko z boku by były bardziej czytelne może???. zamiast wyświetlania dodatkowego pod wykresem godziny oraz mocy można na czas wejścia w to menu dać wykres na cały ekran???? taka moja sugestia- lepsza czytelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 moje skromne zdanie jest takie że powinien grzać tak jak mu użytkownik każe ale to tylko moje zdanie. I jak napisałem wyżej moje jest identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 29.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 rk80 jak tam RT02B, ustawiłeś sobie strefy? Zobacz na wątek kolegi PliP, on ma taki sam model http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162419-Sterownik-Pieca-CO-Algorytm-PID-o-co-z-tym-chodzi&p=5141544&viewfull=1#post5141544 Witam, ustawiłem strefy w trybie względnym, ale nawet bez nich kocioł działa dużo lepiej niż na starym sterowniku. Nie ma takich wahań temperatury, bardzo wzrosła stałopalność (teraz palę raz na dzień co było nie do pomyślenia wcześniej) a temperatura w domu nie spada poniżej 20,5 st.C (po 24h od rozpoczęcia palenia, bo normalne jest 22 st.C),poza tym słychać całkiem inną pracę dmuchawy. Dziękuję za pomoc w wyborze i podczas montażu sterownika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 karoka Pytanie do Ciebie gdyz pracowałeś i na Cobrze i na Bruli i na Koali oczywiście jeśli inni chcą to również wysłucham opinii:yes::yes: jak lepiej ustawiać CWU??? stała temperatura przez całą dobę czy w zależności od potrzeb np w godzinach porannych i w ciągu dnia niżej np 45st zaś wieczorem gdy więcej osób korzysta i potrzebna cieplejsza woda do kapieli np dać 55 zaś na noc wyłączyć zupełnie grzanie????? zachodzę w glowę jak lepiej od strony ekonomii grzania ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam, ustawiłem strefy w trybie względnym, ale nawet bez nich kocioł działa dużo lepiej niż na starym sterowniku. Nie ma takich wahań temperatury, bardzo wzrosła stałopalność (teraz palę raz na dzień co było nie do pomyślenia wcześniej) a temperatura w domu nie spada poniżej 20,5 st.C (po 24h od rozpoczęcia palenia, bo normalne jest 22 st.C),poza tym słychać całkiem inną pracę dmuchawy. Dziękuję za pomoc w wyborze i podczas montażu sterownika. Pozdrawiam. Bardzo cieszy, że wszystko zagrało jak trzeba. Jak pisałem nastawy były typowo z mojego kotła. Ten wybór stref względne/bezwzględne jest bardzo fajny. Ja preferuję wersję korekty temperatur od aktualnej nastawy głównej, ale jak ktoś chce sztywne np. 45 czy 50st.C w danych godzinach, to ma taką opcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 karoka Pytanie do Ciebie gdyz pracowałeś i na Cobrze i na Bruli i na Koali oczywiście jeśli inni chcą to również wysłucham opinii:yes::yes: jak lepiej ustawiać CWU??? stała temperatura przez całą dobę czy w zależności od potrzeb np w godzinach porannych i w ciągu dnia niżej np 45st zaś wieczorem gdy więcej osób korzysta i potrzebna cieplejsza woda do kapieli np dać 55 zaś na noc wyłączyć zupełnie grzanie????? zachodzę w glowę jak lepiej od strony ekonomii grzania ??? Jak dobrze pamiętam Suspenser podgrzewa tylko 2razy na dobę. W nocy z pewnością możesz na 4-5godzin zrezygnować z grzania CWU. Trzeba jeszcze popytać Ppietrza i Andrew jak mają u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 To nie omieszkam spytaćteraz pora kończyć nierówną walkę i wracać z pracy do domu zajrzeć czy Cobra nie bryka po kotłowni;)wieczorem opracuję jakiś schemat dla stref czasowych i zobaczę może wcześniej zacznę z nimi zabawę jeśli kociołek bedzie pracował i spalał zadowalająco dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 29.01.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) u mnie jest tak: od 4 do 6 - 45 stopniod 18 do 22 - 50 stopnireszta stop Jeśli dobrze kojarzę to właśnie karoka pisał, że strefy dają oszczędności. PozdrawiamAndrzej Edytowane 29 Stycznia 2012 przez andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 karoka Pytanie do Ciebie gdyz pracowałeś i na Cobrze i na Bruli i na Koali oczywiście jeśli inni chcą to również wysłucham opinii:yes::yes: jak lepiej ustawiać CWU??? stała temperatura przez całą dobę czy w zależności od potrzeb np w godzinach porannych i w ciągu dnia niżej np 45st zaś wieczorem gdy więcej osób korzysta i potrzebna cieplejsza woda do kapieli np dać 55 zaś na noc wyłączyć zupełnie grzanie????? zachodzę w glowę jak lepiej od strony ekonomii grzania ??? Cały czas używam stref. Ostatnio jak pracowałem na Cobrze miała tylko dobowe i mnie to wkurzało i często pisałem że to duży minus bo o ile w tygodniu można wytrzymać to w soboty i niedziele człowiek trochę inaczej żyje. Dobrze że teraz jest tygodniówka, pan Włodek wysłuchał głosu ludu Możesz luknąć na programator koali na którym teraz idzie mój badziewiaczek, zobaczysz jak mam ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Wyjaśniając dodam że patrząc na mój programator CWU nie znaczy to że jak kończę grzanie np. o 22.30 a następne chyba jest od 8 rano to gdybym miał ochotę wziąć prysznic o 2-ej w nocy czy 7 rano to mam zimną wodę. Jest taka różnica że woda nie ma 46 czy 48 a ma 42 i tak trzeba będzie lekko podmieszać chłodnej żeby tyłka nie poparzyć. Zauważcie że baterie z termostatami standardowo mają ustawioną temp. chyba na 38 stopni z tym że jak ktoś lubi może sobie podkręcić na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 domyślam się że straty na poziomie temperatury są w okolicy 1st /gdzinę więc nie obawiam się że w środku nocy mi tyłek pod prysznicem zmarznie, chyba darase coś o spadkach pisał właśnie.wróciłem zatem do domu po ciężkim dniu pracy, zajrzałem do mojego nowego zwierzaka i stwierdziłem że mu mój eko coś za bardzo smakuje. temperatura identyczna niemalże jak wczoraj a opału ubyło prawie 1/4 zasobnika czyli około 25kg. To chyba trochę dużo.dodatkowo są spieki, nie jakieś kosmiczne ale odrobinę więcej niż na poprzednim sterze. wykonałem więc 2 posunięcia:obniżyłem maksymalne obroty dmuchawy do 80% oraz zmieniłem stosunek podawanie przerwa z 1:4(8-32) na 1:5(5-25)zmieniłem czas podawania gdyż wydaje mi się że mam jednak mocniej spiekający opał i krótsze podawanie i częściej lepiej go dopalało na dwustanowym więc i tutaj chcę dać inny poziom wyjściowy dla sterownika.zostawiam d wieczora i zobaczymy co z tego wyjdzie?????Jeśli uważacie że powinienem wykonać inne posunięcia to proszę o sugestie. teraz z innej beczkiprzyglądałem się będąc w pracy na wykresy karoki i czp-a jedno co mnie udeża to że koala bardziej szarpie. Pamiętam jak karoka na bruli pracował i wykresy miał jak dla mnie wzorcowe zaś teraz już nie jest tak różowo.Jak będę miał dłuższą chwilę żeby przy mojej bestii posiedzieć to zaobserwuję poziom temperatury spalin i luknę na wykres wahań temperatury i spróbuję to zobrazować jak na cobrze wychodzi płynność pracy - oczywiście porównanie mocno orientacyjne gdyż kociołek i układ inny ale i u czp-a też jest różnica teraz na bruli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Jareckitak się zastanawiam w temacie ustawień wyjściowyc dla sterownika które on traktuje jako wyjście do pracy z pełną mocą.jak pracowałem na dwustanowym to miałem ustawienia 5/33 i nadmuch na 2 biegu. według mnie to daleko do mocy maksymalnej kotła.kilka razy ustawiałem go dość ostro żeby przepalić w kominie konkretną temperaturą spalin i wtedy zmieniałem nastawy na 5/15 i nadmuch maks 10biegwtedy spliny jechały w okolicę 200st a i tak mam wrażenie że powinno być 5/10 i nadmuch 10 bieg z otwartą przesłoną gdyż to wszystko wcześniej na szczelinie około 1,5cm może 2cmwięc jeśli ustawiam stosunek 1:5 jako moc maksymalną to chyba oszukuję sterownik bo co prawda mocno dmucha ale daje do tego za rzadko paliwo i stąd większe zużycie oraz spiekanie????mam rację czy minąłem się z prawdą w korytarzu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 przy palniku Brucer poruszam się mniej-więcej w takim zakresie: małe dawki paliwa dla danych węgli:4sekundy podawanie na ok. 20-24sekundy pauzy dla pełnej mocy lub większe dawki dla innych paliw:8sekund podawanie na ok. 32-40sekund pauzy dla pełnej mocy Ważny dobór powietrza max dla danego węgla. Nie znam Twojej dmuchawy, więc tutaj za bardzo nie pomogę. Możesz też spróbowac lekkiego manewru z przysłonka na dmuchawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 rozumiem tylko czy ten stosunek 4/20 (1/5) to nie za malo jak na moc maksymalną????ja myślę że to jest jakieś 50% mocy a nie maksimumprzy pracy z mocą maksymalną na wykresie pokazuje czas pomiędzy podaniami 25sek przy podawaniu 5sek ja taki stosunek ustawiałem przy nadmuchu na 4 biegu więc dmuchał z naprawdę niewielką siłą.może spróbować mu dać jednak wyższą to moc maksymalną żeby miał z czego zrobić tą modulację i wydłużyć podawanie przy zejściu na niższe moce????nie mam nic do stracenia no może poza wiadrem lub dwoma eko. a skoro test to testco myślisz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Stosunek 4/20 dla dobrego ekogroszku (ok.28000kJ/kg) daje w sporym przybliżeniu 17kW mocy.... Istotna jest ilość powietrza do tego stosunku. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts