Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Ja bym nazwy wątku nie zmieniał.

Karoka65 polecił model Skam-P Premium swojej kuzynce, jako,że chciała mieć najprostsze urządzenie w obsłudze zmontowałem to z Ognikiem PID

Mam nadzieję,że Karoka65 podzieli się też jakimiś informacjami z pracy tego zestawu.

Z rozmowy wiem,że instalatorom pasowała ściąga z rozpalania Ognika PID, pierwszy raz mieli tak prostą robotę...

Karoka napisz jak się pali w tym kotle, czy coś do tego budynku trzeba było skorygować, czy wgrane nastawy serwisowe były dobre?.

Budynek jak widziałem malutki i starutki. Tyle,że coś tam miało być dobudowane w późniejszym terminie....

Witam panowie, o przepraszam panie również bo może też tutaj zaglądają.

Chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami po oględzinach cuda tak zachwalanego przez kolegę Jareckiego. Powiem tak: naprawdę cudo.

Kociołek bardzo zgrabny, już sama obudowa bardzo elegancka, estetycznie wykonana z porządnej dość grubej blachy. Bardzo ładnie pomalowany, widać chyba dość porządną farbą ale to się okaże po kilku latach. Drzwiczki dość dobrze zaizolowane od wewnątrz, przez co nagrzewają się dużo mniej niż w moim kotle. Po otwarciu drzwiczek dość duży szok gdy spojrzałem na palnik a raczej na to co spoczywało na jego obrzeżach, czyli popiół a raczej czyściutki pył, koledzy normalny pył. Jedynie na niewielkiej części od strony zasobnika kilka kawałeczków szlaki. Po otwarciu wyczystki i głównych drzwiczek widać że czyszczenie bardzo proste i bardzo dobrze dostępne, podejrzewam że od 5 do 10 minut. Cały napęd oraz wentylator dużo cichszy niż w moim kotle. Co do sterownika to naprawdę chyba nie ma lepszego dla laika + ta skrócona instrukcja którą otrzymałem na priva, i po co drukować całe książki w których prosty użytkownik i tak się gubi i nie wie niejednokrotnie o co w tym wszystkim chodzi, bojąc się dotknąć czegokolwiek.

A tak żeby rozpalić naciśnij to, żeby ustawić temp. zadaną naciśnij to i to, żeby ustawić temp. pompy CWU naciśnij to i kropka a nie żeby 2 godziny czytać jakieś pierdoły z których normalny Kowalski i ta niewiele wyniesie. Nie wiem w praktyce jak powinien wyglądać kopczyk na tym palniku i z ustawień które wprowadził kolega Jarecki skróciłem czas podawania o 1 sekundę zaznaczając że nie było żadnego niedopalonego węgla w popielniku. Trzeba by dzisiaj zobaczyć jak zareagował na to kopczyk ale nie mam czasu dzisiaj podjechać do kuzynki. Może było dobrze i trzeba będzie kociołkowi oddać tą sekundę ale to już zmiany kosmetyczne. Instalator mówił że miał co najmniej 1,5 do 2 godzin pracy mniej przez ten króciutki opis ( raptem połowa strony A4). Wcale się nie dziwię że jak montuje się tyle różnych kotłów z taką ilością przeróżnych sterowników to czytanie tych instrukcji przed odpaleniem staje się irytujące chyba że jest się taką chodzącą encyklopedią jak nasz kolega. Dziękuję jeszcze raz wszystko w imieniu kuzynki. Jak zaobserwuję coś interesującego to napiszę.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko, że on te 48-50 stopni utrzymuje gdy termostat mu mówi "grzej bo mi zimno". Wczoraj kilka razy zaglądałem do kotłowni i pracował sobie cały czas z takimi temperaturami podczas grzania domu. Tak powinno być, czy powinien grzać bardziej wodę, która idzie w CO?

Jak masz priorytet CWU, to najpierw grzeje bojler a na dom pcha podczas dogrzewania bojlera wodę tylko co 4minuty przez 30sekund (podobnie jak przy współpracy z termostatem, gdy pomieszczenie jest nagrzane). Po nagrzaniu bojlera i rozłączeniu tej pompy schodzi na nastawę C.O. (nie wiem ile zadałeś na C.O. ....)

Karoka połechtałeś moją ambicję tym postem ;-)

OGNIK PID-II to bardzo fajny sterownik, nie ma stref, wyświetlacz trochę starszej daty, ale algorytm PID+Fuzzy Logic jest na bardzo wysokim poziomie.

To jest najprostszy w obsłudze automatyczny sterownik na rynku, łatwiejszego nie ma. Całą instrukcję do niego można zmieścić w 2-3zdaniach na połowie kartki A-4.

Dla osób z dwoma lewymi rękoma zdecydowanie polecam Ognika PID, jak ktoś bardziej bystry - RT09pid ze względu na dodatki (strefy czasowe, panel firmowy)

Karoka połechtałeś moją ambicję tym postem ;-)

OGNIK PID-II to bardzo fajny sterownik, nie ma stref, wyświetlacz trochę starszej daty, ale algorytm PID+Fuzzy Logic jest na bardzo wysokim poziomie.

To jest najprostszy w obsłudze automatyczny sterownik na rynku, łatwiejszego nie ma. Całą instrukcję do niego można zmieścić w 2-3zdaniach na połowie kartki A-4.

Dla osób z dwoma lewymi rękoma zdecydowanie polecam Ognika PID, jak ktoś bardziej bystry - RT09pid ze względu na dodatki (strefy czasowe, panel firmowy)

Jeśli jest za co to pochwalę a jakbyś ludziom chciał wciskać kiciora to pisze że badziewie. Szkoda że mój kociołek ma dopiero 1,5 roku, gdyby nie to prosiłbym o drugi dla siebie. Kociołka na razie nie kupię ale sterownik to raczej chyba już nie uniknione. Może sprzedam ten co mam i wezmę od ciebie bo jak sobie przypomnę ile wieczorów przesiedziałem w kotłowni żeby ujarzmić swój to aż mnie trzepie. Dobrze że mieszkam chyba z 200 km od ciebie bo zaraz by było że w SEKOM pracuje.

Jak masz priorytet CWU, to najpierw grzeje bojler a na dom pcha podczas dogrzewania bojlera wodę tylko co 4minuty przez 30sekund (podobnie jak przy współpracy z termostatem, gdy pomieszczenie jest nagrzane). Po nagrzaniu bojlera i rozłączeniu tej pompy schodzi na nastawę C.O. (nie wiem ile zadałeś na C.O. ....)

Już pozbyłem się priorytetu na CWU.

I wg. sterownika temp zadana to 50 stopni i taką grzeje... nic odnośnie ustawień CO nie zmieniałem.

A widzisz - tak patrzę teraz w instrukcję i tam mamy w opisie ekranu pracy kotła

- temp. zadana wyliczona przez regulator

- temp. bazowa ustawiona przez użytkownika

Czyli aby grzał mocniej mam zmienić to drugie i wtedy będzie hajcował mocniej.... bo myślałem, że to on sam sobie to ma wyliczyć

Po otwarciu drzwiczek dość duży szok gdy spojrzałem na palnik a raczej na to co spoczywało na jego obrzeżach, czyli popiół a raczej czyściutki pył, koledzy normalny pył. Jedynie na niewielkiej części od strony zasobnika kilka kawałeczków szlaki.

A jaki węgiel zarzucony? Ja właśnie zerknąłem na to co teraz się dzieje w piecu i niestety nie mam tak ładnego widoku jak Ty. Są jakieś takie spieki czy szlaka, czy jakkolwiek to zwać, ale na szczęście jak się puknie pogrzebaczem to się rozlatuje.

Jutro będę wybieraz z popielnika to przyjrzę się temu bardziej.

A jak postępujecie w przypadku chęci wgrania nowego softu do sterownika? Rozłączacie wszystkie czujniki? Czy da się tylko tą główną część zabrać odłączając jakoś kable od czyjników?

Bo tak to wszystko sobie ładnie pospinałem, że aż żal będzie to kiedyś rozbebeszać ponownie.

A jaki węgiel zarzucony? Ja właśnie zerknąłem na to co teraz się dzieje w piecu i niestety nie mam tak ładnego widoku jak Ty. Są jakieś takie spieki czy szlaka, czy jakkolwiek to zwać, ale na szczęście jak się puknie pogrzebaczem to się rozlatuje.

Jutro będę wybieraz z popielnika to przyjrzę się temu bardziej.

Kuzynka brała ode mnie zwykłego Ekoresa. U mnie nie wygląda tak elegancko, trafiają się też kawałeczki szlaki. Jak pisałem u niej tylko na samym boku od strony kosza były takie kawałeczki a dalej tylko pyłek,aż mnie skręciło. Ciekawe czy to zasługa sterownika czy nowego Brucera, chyba że w parze tak dobrze współdziałają ?

A jak postępujecie w przypadku chęci wgrania nowego softu do sterownika? Rozłączacie wszystkie czujniki? Czy da się tylko tą główną część zabrać odłączając jakoś kable od czyjników?

Bo tak to wszystko sobie ładnie pospinałem, że aż żal będzie to kiedyś rozbebeszać ponownie.

Ja wysyłam sterowniki w obudowie, zatem całość się ewentualnie wysyła.

Tyle,że ten soft jest na tyle dobry,że wątpię, aby szybko pojawiła się aktualizacja.

2008 - soft v.5.03

2009 - soft. v.5.11 po kilku sugestiach od klientów oraz mojej osoby

2010 - soft v.5,12 od 11ki różni się tylko dodaniem parametru dla trybu podtrzymania, ważne tylko, gdy sterownik wyjdzie za zakres ciągłego nadmuchu lub przy wyłączeniu pid.

Ceny podajemy w sklepie internetowym.

Strona główna wymaga kontaktu z informatykiem, będzie aktualizowana po zakończeniu badań na moc 12kW

Tatarka sprzedaję w/g takiego standardu:

http://piece.bazarek.pl/opis/696846/rt09pid-tatarek-do-kotla-slimakowego.html

Pod opisem są zdjęcia. Także całość trzeba zdjąć z kotła razem z czujnikami.

Bobek ma chyba wersję panelu do zabudowy.

I wg. sterownika temp zadana to 50 stopni i taką grzeje... nic odnośnie ustawień CO nie zmieniałem.

A widzisz - tak patrzę teraz w instrukcję i tam mamy w opisie ekranu pracy kotła

- temp. zadana wyliczona przez regulator

- temp. bazowa ustawiona przez użytkownika

Czyli aby grzał mocniej mam zmienić to drugie i wtedy będzie hajcował mocniej.... bo myślałem, że to on sam sobie to ma wyliczyć

Te temperatury są istotne jakbyś zaczął korzystać ze stref czasowych - poziom 2

Wówczas na jednym ekranie byłoby np. temp. bazowa 50st.C

temp. wyliczona przez regulator za względu na wartość korekcji np. 46st.C

Kuzynka brała ode mnie zwykłego Ekoresa. U mnie nie wygląda tak elegancko, trafiają się też kawałeczki szlaki. Jak pisałem u niej tylko na samym boku od strony kosza były takie kawałeczki a dalej tylko pyłek,aż mnie skręciło. Ciekawe czy to zasługa sterownika czy nowego Brucera, chyba że w parze tak dobrze współdziałają ?

To połączenie dobrego wgrania nastaw wyjściowych do Ognika PID-II oraz właściwości palnika żeliwnego II-ej generacji.

Ja się opinii nie boję, nie myli się i nie popełnia błędów tylko ten, który nic nie robi.

Tego zestawu jestem pewien, spędziłem nad nim sporo godzin pracy.

2008 - soft v.5.03

2009 - soft. v.5.11 po kilku sugestiach od klientów oraz mojej osoby

2010 - soft v.5,12 od 11ki różni się tylko dodaniem parametru dla trybu podtrzymania, ważne tylko, gdy sterownik wyjdzie za zakres ciągłego nadmuchu lub przy wyłączeniu pid.

.

v.5.11 miał regulację wentylatora w zakresie 30-100 % a dopiero poniżej 30% są wyraźne efekty tej regulacji (wiem, bo przez to zmieniałem v.5.11 na v.5.12).

Trociu - ja też zawoziłem z czujnikami i musiałem potem wszystko od nowa poprzyczepiać gdzie trzeba.

v.5.11 miał regulację wentylatora w zakresie 30-100 % a dopiero poniżej 30% są wyraźne efekty tej regulacji (wiem, bo przez to zmieniałem v.5.11 na v.5.12).

Trociu - ja też zawoziłem z czujnikami i musiałem potem wszystko od nowa poprzyczepiać gdzie trzeba.

hmmm

to jakiegoś pecha musiałeś mieć, może trafiłeś na jakąs pierwszą wersję tego 5.11.

Ja mam jeszcze instrukcje od softów 5.11 od dnia 12.05.2009 i tam regulacja mocy jest od 3%

Fakt,że inne granice wgrywałem dla dmuchawy, ale najniższe obroty dawałem na 20%, tego jestem pewien.

Na Targii instalacje 2010 w Poznaniu miałem już pierwsze sztuki z 5.12, rozmawiałem wówczas z programistą i pokazywałem o co mi chodzi z regulacją dmuchawy.

Dokładnie tak jak chciałem mieć ustawiane obroty pod dany typ dmuchawy mam zrobione w RT04c pid do miałówki, dodano tam kolejne menu serwisowe.

W RT09pid v.5.12 teraz modulacja mocy jest lepsza, ale na targach miałem WBS6a i rozmawialiśmy na jej temat, pewnie zatem minimalnie się to zmieniło.

To nie dobrze. Bo u mnie zbiornik na wodę jest po drugiej stronie kotłowni i część ściany, po której idą kable i rury chciałem zabudować. A tak to lipa, to wtedy nie podłączę ponownie czujnika temp. zasobnika.

No chyba, że się utnie kabelek a potem zlutuje...

Niestety musiałem wrócić do priorytetu CWU. Gdy go nie miałem, a sterownik pokojowy nie kazał piecowi grzać, za bardzo nie chciał również dogrzewać zasobnika. Mimo, że zadana była min. temp CWU na 50 stopni nic sobie nie robił, gdy miała ona 45 stopni. Zapalona była dioda oznaczająca współpracę z termostatem i koniec. Gdy tylko zmieniłem na priorytet, piec od razu zaczął palić.

Witam.Do Trocia. Czy widzisz jakąś znaczącą różnicę w dopalaniu węgla między sterownikiem dwu stanowym a tym RT09.

Hej. Tak - różnica w stosunku ilości popiołu do "spieków" jest dostrzegalna. Co prawda palę z PIDem dopiero kilka dni to zaglądnąłem specjalnie teraz do popielnika i jest tam więcej drobinek popiołu aniżeli większych cząstek stałych.

Niestety nie wypowiem się co do oszczędności w spalaniu, bo właśnie zmienił się tryb palenia z samego CWU na mieszane. A i przez sezon zimowy trudniej będzie porównać, bo kilka zmian było w domu, które mogą wpłynąć poprawnie na zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło oraz zima może być inna. Więc pewnie samą ekonomikę będę mógł sprawdzić kolejnego lata. Wtedy 100kg starczało mi na jakieś 3 tyg podgrzewania CWU.

Edytowane przez Trociu
dodanie info o oszczędności spalania

W piecu spokojnie się pali bo słoneczko dogrzewa w ciągu dnia domek, a przed domkiem właśnie wylądowała dostawa węgla na zimę..... Zobaczymy za jakiś czas jak wypalę swój zapas (jeszcze 10 worków mi zostało) czy i jakie modyfikacje trzeba będzie wprowadzić w ustawieniach ze względu na nowy węgiel....