art-e 05.02.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Timon nie znam ani jednego kotła, który pracuje na maxa. Chociaż momento, u kolegi ART-E 12kW początkowo spalało w granicy 50kg/24h, więc tam cały potencjał 12kW został zużytkowany. Obecnie tyle już jednak nie spala, bo budowa się juz ociepliła. Dokładnie, chociaż znów spalanie skoczyło do 30-32 kg na dobę. Na sterowniku jednak rzadko kiedy widzę wzrost mocy powyżej 50-55% co oznacza że spokojnie starcza z nadmiarem. A w elektro-miz powiedzieli mi że powinienem mieć min 20KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.02.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 to jak już zamęczam pytaniami to znów z innej strony Mój kociołek jest przewymiarowany. nawet teraz pracuje w okolicy 40-maks 67% mocy jak ustawić powinienem parametry wyjściowe żeby pracował w wyższym zakresie -oczywiście od strony sterownika czy powinienem zmniejszyć proporcje wyjściowe z 1:4 na 1:5 i obniżyć górną granicę nadmuchu żeby zbytnio nie spiekało??? i tak się bawię w testowanie i tak więc chętnie spróbuje tylko muszę wiedzieć w którą stronę się udać??? Timon bedziesz robił ten test? Ja u siebie tak kiedyż zrobiłem a więc stosunek nawet powyżej 1:6. Rezultat: Na sterowniku widziałem oczywiście iż piec wchodzi na wysokie moce. Jednak jak zobaczyłem po nocy ile mi wciągnął eko to szybko mi przeszło. Piec po prostu dmucha i dmucha, ale przerwy w podawaniu eko sprawiają że baaaardzo powoli dochodzi do temp zadanej. Więc tak naprawdę do dzisiaj nie potrafię zrozumieć dlaczego wszyscy piszą że piec ma najlepsze sprawności przy wysokich mocach, skoro wg spalania wychodzi mi że wystarczy iż tylko zmniejsze mu stosunek podawanie/przerwa i już przy wiele mniejszej mocy (np 50%) szybko osiąga temp a co za tym idzie spalanie maleje. Timon może ty potestujesz to i podzielisz się wrażeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dokładnie, chociaż znów spalanie skoczyło do 30-32 kg na dobę. Na sterowniku jednak rzadko kiedy widzę wzrost mocy powyżej 50-55% co oznacza że spokojnie starcza z nadmiarem. A w elektro-miz powiedzieli mi że powinienem mieć min 20KW cóż E-M jest od produkcji sterowników Na nowej budowie z Twoim metrażem i tak 12kW nie ma pełnej pary. Jak się wprowadzisz to będzie pykał na jeszcze mniejszych mocach. Trzymam się tego, co mówili ludzie w OTGiS Łódź - większość sezonu w normalnych warunkach styka 30%mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 art-ezmiana stosunku w sterowniku dwustanowym to automatyczny wzrost lub spadek mocy zaś przy PID jest trochę inaczej. Ustawiasz tylko poziom wyjściowy który sterownik traktuje jako ustawienia dla mocy maksymalnej. Zatem zmieniając ten stosunek w dół obniżasz niejako tą moc maksymalną. stąd potem dłuższa praca, ponieważ de facto kocioł pracuje z mniejszą mocą fizycznie a tylko z większą mocą z poziomu sterownika. chciałem zrobić taką zmianę ponieważ mam przewymiarowany kocioł i myślę że obniżając jego moc wyjściową w sterowniku dam mu szansę pracować na wyższych zakresach mocy(oprogramowanie).Nie wiem na ile moje myślenie jest poprawne a na ile i gdzie mijam się z prawdą.Na razie wyłączyłem ADC zobaczę jak teraz będzie chodził. potem może wydłużę przerwę i zobaczę co kocioł na to. chociaż podejrzewam iż jednocześnie będę musiał obniżyć maksymalne obroty dmuchawy żeby nie zaczął spiekać.pożyjemy zobaczymy. Na wszystko przyjdzie czas. test trwa dopiero kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 W którymś punkcie trafisz na sytuację,że będzie większy nadmiar powietrza, tutaj będą właśnie straty....(stosunek podawania i przerwy do max. nastawy powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 05.02.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Przyznam się, że również i mnie interesują wnioski z eksperymentu Moim zdaniem na stosunek podawania do przerwy ma również wpływ fizyczna wielkość palnika, przy mniejszym palniku trzeba mniej groszku aby utrzymać żar na sensownym poziomie. Na mojej małej ekoenergii mam obecnie parametry 4/32, dmuchawa 14-78, przedmuchy włączone 35%. Kociołek u mnie ma 17kW (oczywiście przewymiarowany, więc mam też zatkane wełną dwa zewnętrze kanały w górnym wymienniku). Przy takich parametrach sterownik wchodzi rzecz jasna częściej na wyższe moce, dmucha też nie mało, ale poziom żaru wydaje mi się że jest utrzymywany na sensownym poziomie, poniżej kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ja na swoim paliłem przy dwustanowym z ustawieniami 5/33 czyli prawie 1:7 i niskim nadmuchunie chcę jednak tam mocno obniżać mocy wyjściowej gdyż wtedy będzie chyba tylko na maksa pracował. zobaczę ze stosunkeim 1:5 niżejnie będę schodził. i tak podejrzewam że wtedy maksymalne obroty dmuchawy nie więcej niż 80-85% bo inaczej krater wydmucha i nic poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.02.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Wiec powiedzcie mi: kiedy oznacza że kocioł pracuje z większą sprawnością, albo co zmienić aby pracował z większą sprawnością? Kiedy jedzie z większą mocą? Jak zacznę mu zmieniać moc (np zmienie stosunek 1:3) moment osiągnę temp zadaną i piec się odstawi - a przecież tego powinienem unikać. Więc jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.02.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 chciałem zrobić taką zmianę ponieważ mam przewymiarowany kocioł i myślę że obniżając jego moc wyjściową w sterowniku dam mu szansę pracować na wyższych zakresach mocy(oprogramowanie). Przecież chciałem zrobić dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Wiec powiedzcie mi: kiedy oznacza że kocioł pracuje z większą sprawnością, albo co zmienić aby pracował z większą sprawnością? Kiedy jedzie z większą mocą? Jak zacznę mu zmieniać moc (np zmienie stosunek 1:3) moment osiągnę temp zadaną i piec się odstawi - a przecież tego powinienem unikać. Więc jak to jest? tak jak to opisałeś działa sterownik dwustanowy. na dużej mocy dochodzi do zadanej szybko i się odstawia. w sterowniku z PID jest inaczej. sterownik moduluje moc w zakresie jakiego w danym momencie potrzebuje na podstawie danych jakie zbiera z czujników czyli zasilania i powrotu w przypadku Cobry, jeśli jest potrzeba to "daje czadu" a jeśli nie to będzie pracował delikatnie. spójrz sobie na moje wykresy. widać że nie przeciąga. tylko w początkowej fazie testu kiedy mieszałem mu w ustawieniach potrafił przeciągnąć o 3 stopnie i przejść w podtrzymanie. teraz pracuje praktycznie non stop w zakresie mocy od 20 do 50% przez większość czasu teraz wieczorkiem zalałem swoją wannę(basen-280l w nią wchodzi a żuki lubią dużo wody) i temp CWU spadła do 30st z 56 Sterownik zareagował od razu ostro i dość czybko wszedł na moc maksymalną. dogrzanie do zadanej wartości CWU zajęło mu jakieś 25minut -moc maks spaliny w okolicy 160-170st ale pod koniec już hamował, zmniejszył moc a 2st przed praktycznie do 0 a dokładnie 3% bo taką ma minimalną ustawioną i "dopykał" sobie. niestety mocy wytworzył wcześniej troszkę za dużo i się odstawił. ale tylko na chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Wiec powiedzcie mi: kiedy oznacza że kocioł pracuje z większą sprawnością, albo co zmienić aby pracował z większą sprawnością? Kiedy jedzie z większą mocą? Jak zacznę mu zmieniać moc (np zmienie stosunek 1:3) moment osiągnę temp zadaną i piec się odstawi - a przecież tego powinienem unikać. Więc jak to jest? Możesz mieć dobrze dobrane parametry na wysoką moc, ale ze względu na małe/mniejsze zapotrzebowanie Twojego domku kocioł się będzie odstawiał. Z drugiej strony Możesz dobrać parametry, aby uzyskać inny stosunek mocy, ale wówczas możliwe, że będzie pracował w pewnym momencie z nadmiarami powietrza i zamiast obniżyć spalanie to je w pewnym momencie powiększysz. A gdzieś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami leży optimum. Bez analizatora spalin to kwestia zabawy i testowania. To już chyba wiesz, bo trchę już na budowie nastaw poćwiczyłeś próbowałeś załączyć ADC ? Edytowane 5 Lutego 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 wywołane przeze mnie napełnianie "basenu" zrobiło sterownikowi tyle co na zdjęciu. przypominam iż w tym okresie zarówno CO jak i CWU są na podwyższonych nastawach więc kociołek ma co robić gdyż najpierw podnosił temperaturę CWU co godzinę o 2 st aż do 56 a potem musiał cały zbiornik zagrzać o prawie 30st i uważam nieźle mu to poszło. pozostaje czekać jak będą wyglądały wykresy po nocy kiedy nie będzie grzania CWU a CO zejdzie do poziomu 58st. ADC wyłączone więc mogą być różnice w pracy ale to zobaczymy jutro po wykresach dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Możesz dobrać parametry, aby uzyskać inny stosunek mocy, ale wówczas możliwe, że będzie pracował w pewnym momencie z nadmiarami powietrza i zamiast obniżyć spalanie to je w pewnym momencie powiększysz. Możesz to trochę rozwinąć? W jakim przypadku nastąpi to co opisałeś? Chodzi mi stosunek mocy i nadmiary powietrza. Timon, Doskonale wiem że Cobra moduluje mocą. Jak widzisz jednak i ten sterownik może się odstawić. Ponawiam pytanie: Co oznacza że piec pracuje z większą sprawnością? Jak to wyliczyć/wyznaczyć/poznać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 odstawia się ale robi to sporadycznie.w warunkach domowych można policzyć ale sporo zachodu z tym. Vld gdzieś pisał jak liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 05.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Timon, co Ty masz za zasobnik lub jak to robisz, że tak szybko nagrzewasz w nim wodę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.02.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ok to może bez liczenia. Skąd wiesz czy twój kociołek pracuje teraz z dobrą sprawnością. Może jedzie z 15% może 50%. I teraz chcesz poprawić sprawność z jaką kocioł pracuje. Co zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ponawiam pytanie: Co oznacza że piec pracuje z większą sprawnością? Jak to wyliczyć/wyznaczyć/poznać? Powtarzam odpowiedź: analizator spalin.... bez narzędzi to gdybologia Wysoka sprawność to tak w skrócie odpowiedni stosunek paliwa i powietrza do aktualnego zapotrzebowania na moc. Jak nie ma znacznych nadmiarów powietrza, to jest dobrze. Jak dla mnie to w warunkach domowych trzeba walczyć o odpowiednie nawęglenie palnika i odpowiednie napowietrzenie. Walczymy o niskie spalanie i fajny popiół a resztą bym się wielce nie przejmował. I tak na oko idzie zobaczyć, kiedy powietrza jest za mało, bo palnik przykapca na czarno, ale za skarby nie zobaczysz, kiedy powietrza jest za dużo... Badając tłoka na 30%mocy chodził głównie w trybie podtrzymania (przedmuchów) i miał sprawność 75,2% i to na zwykłym sterowniku Titanic, nadmiar powietrza wyszedł wówczas 4,15 a na 100% było piknie 1,72...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 mam bojler poziomy dwupłaszczowy 140Ljak widac z wykresu poszło grzanie dosyć sprawnie ale to też dlatego że był zapas ciepła- CWU 56st CO podwyższone do 62 więc zaczynał pewnie od zrzucenia zapasu na ogrzanie i w międzyczasie się rozpędzał. tak myślę. na dwustanowym nie jest tak różowo zajmuje to około 35-40 minut.bez liczenia nie wiem z jaką pracuje sprawnością.Można ocenić na mocno zamknięte oko czy jest dobrze czy źle.są objawy niewłaściwego spalania czyli słabej sprawności.dużo dymu np i sadza oraz niespalony wegiel to praca z niedoborem tlenu, wysoka temperatura spalin oraz duża ilość spieków może świadczyć o pracy z nadmiarem powietrza czyli większa strata kominowa i straty wynikajace z niespalenia częśi opału-spiek żużlowy to mnóstwo części palnych które spaleniu nie uległy ponieważ nie miały do tego odpowiednich warunków.myślę że sprawność 15% to w fazie podtrzymania bez dostarczania powietrza przez dmuchawę, gdy jest go tylko tyle ile ciąg da radę zassać przez otwór dmuchawy jeśli nie masz klapki odcinającej.dla mnie poprawianie sprawności to takie połączenie parametrów aby przy nich temperatura spalin nie była przesadnie wysoka oraz popiół nie zawierał zbyt dużo spieków a tymbardziej niedopalonego węgla. więcej bez analizatora się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 05.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ja też mam dwupłaszczowy ale jest do d.py albo mam coś sknocone, bo dogrzewa gdzieś maksymalnie 15 stopni na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 może masz coś nie tak???? jakiś wątek załóż wrzuć fotki może faktycznie coś nie tak??? albo chłopakom na priva podeślij co się instalacjami zajmują to lukną i będą wiedzieli jak coś nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts