timon120777 06.02.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) test cd dzięki wykresom z Cobry wiem w jakich godzinach mam jakie zużycie CWU:) dokonałem zatem korekty stref dla CWU na razie pozostawiam grzanie w ciągu dnia do 45st oraz wieczorem do 54. jeśli okaże się że to podgrzewanie w ciągu dnia będzie zbędne to również wyłączę. po wyjęciu zawirowywaczy oraz wyłaczeniu ADC kociołek wykorzystuje odrobinę większy zakres mocy i temperatura spalin dchodzi do 130st więc już nie muszę się już o ich zbyt niski poziom martwić Edytowane 6 Lutego 2012 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 06.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Timon wyjąłeś zawirowacze i się chyba sam zawirowałeś stąd Jak tam dalej testy? opowiadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 jestem art-e jestemTylko żona w pracy 2 zmiany ma a moje żuki 2,5 i 4,5 roku więc nie dają mi spokoju. skrobnę coś sensownego jak zasną. dzisiaj pierwszy dzień z inaczej ustawioną strefą CWU i z tego co zajrzałem to całkiem całkiem. jeszcze chwil parę i pójdę fotkę pstryknąć i podzielę się spostrzeżeniamijestem prawie cały czas online i właśnie z Jareckim gadałem że cisza jakaś na całym forum zaległa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 06.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Podaj mi tylko jak możesz jaką masz dmuchawę (ew. jej parametry) i jak masz jej moc obecnie ustawioną w Cobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Timon ma jakąś "wariację" na temat modelu RV-12 Ja korzystałem kiedyś z RV-12Pmd do podajnika, ale jego symbolu to na oczy nie widziałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 06.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Chodzi mi Jarek bardziej o moc w stosunku do mojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 RV12PK firmy Ewmar ness wydajność 250 albo 255m3 jakoś tak. obesnie po dzisiejszej porannej korekcie 93% górna granica. spieków jeszcze mniej niż było. staram się robić tylko kosmetyczne korekty żeby nie wprowadzać bałaganu a jednocześnie osiągnąć zadowalające efekty w popielniku;)jest coraz lepiej. tylko żre jak głupi:confused:chcę jeszcze w te mrozy go puścić w trybie dwustanowym żeby porównać spalanie. zobaczymy czy dam radę. Jeśli tak będzie spalał to jutro rano zasyp i kolejny myślę piątek wieczór lub sobota rano i wtedy na pewno jedzie w trybie dwustanowym przynajmniej dobę lub 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Timon ma jakąś "wariację" na temat modelu RV-12 Ja korzystałem kiedyś z RV-12Pmd do podajnika, ale jego symbolu to na oczy nie widziałem..... podejrzewam że to co jest po 12 to oznaczenie że z przesłoną ale bez klapki - tak sobie domysły snuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Chodzi mi Jarek bardziej o moc w stosunku do mojej RV12Pmd miała silnik ok.70W, tyle,że jej charakterystyka była bardziej liniowo rozciągnięta. Wcześniej była polecana do małego palnika pancerpol ze względu na słaby nadmuch na dole. Opisowo idzie to tak wytłumaczyć: Przy sterowniku RT09pid oraz WBS6aAL w zasadzie już nie ma wielkiego wzrostu obrotów >44% nadmuchu, przy dmuchawie RV-12Pmd idzie to łagodniej i wzrost obrotów kończy się gdzieś na 70%. Wszystko jest mocniej rozciągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 podejrzewam że to co jest po 12 to oznaczenie że z przesłoną ale bez klapki - tak sobie domysły snuję Firmy w pewnym momencie tak kombinowały,że literek alfabetu brakowało. Takie same cyrki były przy DM30 oraz DM31 ile tam było końcówek i oznaczeń to szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 uważam że do mojego kotła to 200m3 wydajności to świat i ludzie. i łatwiej by tym może było w pełnym zakresie obrotów sterować- płynniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 uważam że do mojego kotła to 200m3 wydajności to świat i ludzie. i łatwiej by tym może było w pełnym zakresie obrotów sterować- płynniej. Ta firma teraz piękny wentylek wypuściła RV-13AMs, silniczek 40W i bardzo fajnie pyka na Cobrze czy Pumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 no to jedziemy:) po wyłaczeniu ADC jedyne co zaobserwowałem to splaszczenie delikatne kopca w stosunku do tego co było gdy funkcjonalność była aktywna- ale wtedy prawie cały czas dawka szła z dużym plusem a teraz na sztywno 8sek oraz delikatnie mocniejsze zmiany w wykresach ale nie ma szaleństw. widzę po pracy kotła że schodzi ciut niżej i ciut wyżej przeciąga ale nie na tyle żeby się odstawiał - przynajmniej nie zauważyłem zjawiska. 1 okolice godziny 8:30 dogrzanie CWU do obniżonych 45st bez szaleństw ze strony kotła, jedynie odrobinę przeciągnął ale myślę że nie więcej niż półtora stopnia 2 wieczorne podgrzanie CWU z 45 do 54st i też delikatne przeciągnięcie a potem spokojna praca. do momentu kiedy nie wymyśłił sobie że trzeba dogrzać znowu CWU. konieczna zmiana trybu grzania przyporządkowanego histerezie. z wykresów ewidentnie widać że z dogrzaniem nawet o 9st radzi sobie dobrze ale to zaburza delikatnie jego pracę. Im częściej dogrzewa tym trudniej mu się uspokoić potem. 3 Tak wygląda moje ognisko dzisiaj po wyłączeniu ADC. mniejszy kopiec i mniej spieków ale to drugie raczej za sprawą korekty górnej granicy nadmuchu. na ADC podawał więcej paliwa więc przy tej samej dawce powietrza spiekałby mniej. Ileż dobrego może dać 2%??? zobaczymy jutro jak zdejmę znowu o 1 lub 2% jeszcze. 4 radośc mnie rozpiera że temperatura na czopuchu pozwala mi spać spokojnie to sobie i tą fotkę wkleiłem a co mi tam. 100st przy mocy 18% - taką pokazywał sterownik i na kotle 60.8stC powrót 55,5st wg mojego termometru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Ta firma teraz piękny wentylek wypuściła RV-13AMs, silniczek 40W i bardzo fajnie pyka na Cobrze czy Pumie. a jaką to ma wydajność??? gdzieś czytałem że 13 jest super tylko ma silnik do ...... ale to jedna opinia była tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Na kompie, na którym siedzę nie mam akurat karty tej dmuchawy. Z pamięci to 155m3/h wydajności Silnik high class, zachodnia robota. Tylko nie każdy sterownik potrafi go dobrze pociągnąć. Cobra nim startuje od ok.13% obrotów dołu. To zamiennik modelu WPa07 marki MplusM ps. jest model RV-13AM i tutaj silnik 70W, trochę upierdliwy w sterowaniu oraz model RV-13AMs z silnikiem 40W.... to inne wyroby są Edytowane 6 Lutego 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ja bym coś takiego dał do swojego brucera i bym miał wszystkie kłopoty z głowy móglbym go ustawić jak chcę podejrzewam. teraz jak mi dmucha 250m3 na maksa to się idzie ciąć albo trzeba palnik zaklejać a takie cudo mogłoby dużo dobrego przy kotle 19kw zrobić zwłaszcza w okresie przejściowym a na dużej mocy byłoby akurat żeby nie spiekał przy mieszance 1:3 nie wiem czemu takie mocne dmuchawy się ładuje w takie małe kotły:confused::confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.02.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 SUSPENSER Jak Twoje zawirowywacze??? spadła temperatura spalin??? Dzisiaj poprawiłem jeszcze konstrukcję i działają. Temp. spalin spadła, ale na razie coś się pochrzaniło i nie mogę podejrzeć wykresów, więc dokładnie nie wiem o ile :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Timon a ty masz chyba przesłonę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Dzisiaj poprawiłem jeszcze konstrukcję i działają. Temp. spalin spadła, ale na razie coś się pochrzaniło i nie mogę podejrzeć wykresów, więc dokładnie nie wiem o ile :-/ dawaj fotkę tej konstrukcji no chyba że do patentowego od razu uderzysz:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 na razie coś się pochrzaniło i nie mogę podejrzeć wykresów, więc dokładnie nie wiem o ile :-/ Też tak mam czasami, pstryknij za chwilę i powinny wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts