Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

nie wiem czemu takie mocne dmuchawy się ładuje w takie małe kotły:confused::confused::confused:

Bo wcześniej innych nie było i większość sterowników nie potrafi dobrze wysterowac takich małych dmuchaw jak WPa07 czy RV-13AMs

np. RT09pid ma fajna charakterystykę pod WBS6aAL, ma tryb pod WPa07, ale zakres sterowalności jest tak mały,że nie odważę się takiego zestawu zaproponować.

Kwestia sterownika i jego możliwości, jak jest tryb serwisowy, gdzie idzie coś pod inny wentyl zrobić, to kłopotu nie ma.

Jedną z pierwszych i najbardziej popularną jest albo WBS6a w czarnej lub zielonej obudowie metalowej marki Konwektor oraz dmuchawa typu WPa06 marki MplusM

Tego na cały rynek poszło tonami i większosć sterowników potrafi tylko te dmuchawy dobrze obsługiwać

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak masz przesłonę to jaki problem ?

Możesz przymknąć i już.

Widzisz ja mam WPa06 z przesłoną ( 255m3/h) a steruję eCoalem do którego wymagana jest WPA07 ( chyba 155m3/h)

Na Cobrze też ją przysłaniałem, szparka gdzieś jak dobrze pamiętam od 1 do 1,5cm

zamknięta prawie na głucho jest -inaczej to bym w życiu tego cuda nie ustawił

mam 1,5cm szparkę tylko

Ja liczę na to że jak będę szukał nowego kotła za jakieś 4 sezony to wszystko będzie lepiej wyglądało niż w 2009 jak ten kupowałem

idzie w dobrą stronę jak widzę ale jeszcze droga daleka.

już teraz się zastanawiam jakiej mocy być powinien mój nowy przyszły niedoszły jeszcze kociołek i nie wiem sam

od dzisiaj kociołek chodzi z nową wersją softu

musiałem nastawić od nowa wszystko i jest kilka zmian

po pierwsze zmieniłem ustawienia wyjściowe -było 8:32 i górna granica obrotów dmuchawy 93% a jest 8:40 i górna granica nadmuchu 83% - jednak jak widać na fotce- mam nadzieję że widać - odrobinę spieka więc poszło jeszcze 2% do dołu i zobaczymy co to będzie.

strefy ustawiłem jak pamiętałem a że nie do końca pamiętałem to są odrobinę inaczej - naniosę poprawki.

Tylko sterownik zapamiętuje nastawy stref i jak zmienię nastawy dla jednego dnia będę musiał poprawiać weekend- nie przyzwyczaję się do tego sposobu. na szczęście korekt nie nanosi się codziennie. jak jednak mój przykład pokazuje można przez przypadek sporo pozmieniać nieświadomie. Temat do dyskusji dla Chłopaków od oprogramowania

załaczam również fotki wykresów i ustawień.

jak widać kociołek na początku miał lekką czkawkę ale się uspokoił, w godzinach popołudniowych jest włączone na 1 godzinę grzanie CWU do 45st i widać że kocioł dogrzał i się uspokoił ale potem przyszło kolejne grzanie do 54 więc wykres jest odrobinę poszarpany

P2074103.JPG P2074102.JPG P2074100.JPGP2074104.jpg P2074109.JPG

jutro po dobie pracy i okresie spokoju w nocy będzie widać czy jest różnica w pracy zarówno po zmianie softu jak i ustawień.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

po nocy cisza spokój.

na wykresach widać jeszcze ostatnie dogrzanie CWU z nocy a potem spokój aż do rana zarówno w pracy kotła jak i CWU to drugie ponieważ na noc wyłączone grzanie

na drugim foto widać lekkie przesunięcie wykresu CO poniewaź rano wraca na 60st po nocnym obniżeniu na 58, bez żadnego problemu i bez zaburzeń

w okolicy godziny 10 dogrzane CWU do nastawy dziennej obniżonej do45st

ponieważ nadal spieka obniżyłem jeszcze górę nadmuchu do 80% jeśli jednak nadal będą spieki nie będę schodził już niżej z nadmuchem a skrócę przerwę podawania z 40sek o 1 lub 2sek

myślę że pozostaje jeszcze obserwacja jak będzie się kociołek zachowywał na dogrzewaniu CWU- naniesione poprawki, zobaczymy jaki skutek

P2084115.JPG P2084112.JPG

Pytanie jeszcze czy ta zmiana obsługi CWU ma miejsce tylko w strefach czy również przy wyłączonych strefach dogrzewanie następuje dopiero po spadku temperatury o histereze???

test pracy dwustanowej odkładam do nowego załadunku węgla aby porównać w dłuższym okresie pracę zarówno kotła jak i operatora w tym trybie

kolejna relacja

dzisiaj znów obniżyłem temperaturę zadaną z 58 na 56st

jak widać na wykresach nie są one tak płynne, myślę że jest to efektem stanu w którym ta temperatura jest już ciut zbyt niska i stąd większe odrobinę spadki poniżej zadanej oraz będące ich następstwem ciut mocniejsze przeciągnięcia.

wprowadziłem korektę dla stref CWU, w godzinach popołudniowych nie ma wstępnego dogrzania do 45st kocioł nie grzeje godzinę dłużej a potem od razu do 54st

jak widać sprawnie i bez szaleństw. po dogrzaniu było kąpanie żuków więc po chwili jest ponowne grzanie CWU i tutaj już było sporo w górę ponad zadaną i kociołek się odstawił na parę minut

ponadto uznałem że skoro jednak na mniejszej mocy daje radę to wróciłem z przerwą podawania do poziomu 40sek ale zdjąłem odrobinę jeszcze nadmuch

zauważyłem przy tym ze jest wyraźny skok przy mojej dmuchawie, do 80% jest taka lekko ospała mimo że dość żwawo się kręci a potem jest tak jak po turbo dziurze w aucie nagle wjeżdża dość mocno z obrotami w górę, myślę że tam jest jeszcze możliwość poprawy sterowania.

tak na moje ucho to przy tych 78% moja dmuchawa pracuje na 50 ta naprawdę

P2094123.JPG P2094121.JPG P2094116.JPG P2094127.JPGP2094126.JPG

dzisiaj zasyp żeby jutro mieć spokój więc nie czekałem do końca. zmieściło się 80kg więc z 3 dni wychodzi 26,6kg. w nocy znowu zmroziło mocniej a już myślałem że zima precz pójdzie.

od nowego zasypu czyli od godziny 12 kocioł pracuje w trybie dwustanowym. zamierzam tak spalić cały zasobnik sprawdzając siebie oraz sterownik i kociołek

nastawy na początek 5/33/45%(pod/przerwa/nadmuch) pali się z temperaturą spalin 100st powrót w okolicy 51 zasilanie 56st

nic w ustawieniach stref nie ruszałem

wykresy wrzucę wieczorem

to na razie bez wykresów.

ustawiłem takie parametry jak na swoim sterowniku

uważam że te 45% nadmuchu w cobrze to dokładnie 2 bieg u mnie(zakres 1-10) więc ten dół jednak niemrawo dosyć reaguje i dopiero powyżej 70-75% zaczyna żwawiej wietrzyć wnętrze kotła. Ale to może być efekt charakterystyki mojej dmuchawy a nie sposobu programowania jej pracy w sterowniku.

przed chwilą zerknąłem do kotła i delikatnie spieka więc zmniejszyłem przerwę z 33 na 32sek nie chcę ruszać dmuchawy ponieważ i tak kocioł pracuje z temperaturą spalin w okolicy 100st więc nie chcę przesadzać. zobaczymy jak korekta wpłynie na to co w popielniku. wykresy załącze na koniec dnia ale podejrzałem i.....

a poczekam i zostawię trochę niepewności:yes:

a teraz obiecane wykresy

uważam że nie ma tragedii, nie opada zbyt nisko i nie przeciąga zbyt wysoko. przy grzaniu CWU też dał radę chociaż trwało to dłużej niż w trybie auto ale to ze względu na mniejszą moc z jaką teraz pracuje

zostawiam więc w trybie dwustanowym aż zje całe eko z zasobnika, pozostawiam sobie jeszcze możliwość korekt celem osiągnięcia jak najlepszego dopalenia węgla

P2104132.JPGP2104130.JPG