timon120777 10.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ja mam przewymiarowany kocioł i myślę że u mnie dwustanowa praca daje najlepsze wyniki mimo gorszej sprawności ale tylko tak myślę.jak zakończę test porównam temperatury i spalanie to wtedy będę wiedział więcej. zauważyłem że jak wyciągnąłem przerwę dla mocy maksymalnej to spalanie trochę spadło. jakbym miał kocioł na miarę pewnie w automacie spalałbym jakieś 20kg na dobę w te mrozy a może nie????faktem jest że uniwersalność daje duże pole manewru i można korzystać z jej dobrodziejstw. pogadaj z chłopakami od oprogramowania jak wygląda pisanie charakterystyki dla dmuchaw - może tylko moja tak reaguje ale od dołu do 50% to mizernie się zbiera a potem też jest duży skok powyżej 87% do 95 a dalej już nie ma różnicy. takie małe "turbodziury" się robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 po nocy wygląda to całkiem nieźle, myślę że jeszcze niewielka korekta przerwy podawania w południe po dobie palenia i zostawiam jak jest niech pracuje. Jak widać nawet spory mróz ne spowodował wydłużenia znacznego cylki pracy zatem kociołek ma zapas mocy - tylko już niżej nie chcę ze względu na spaliny, rano podniesiona zadana z nocnych 54 na 58 a kociołek spokojnie sobie z tym poradził. Powiem tak - jak na razie Cobra daje się łatwo udomowić- czekam jeszcze na zachowanie przy grzaniu CWU wg stref bo dziś i jutro jest w nich trochę zamieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 To fajnie,że urządzenie proste i przyjazne w obsłudze U mnie w nocy przywaliło -19st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 no przyznam że nie narzekam mimo że to mój pierwszy sterownik inny niz tech-a a dałem rade dosyć szybko. piszę z chłopakami na wątku o galmecie- oni tam mają jazdę ze swoimi sterami - chociaż może i przesadzam a gdybym do ręki dostał mogłoby byc łatwiej Przyznam że jak patrzyłem w instrukcję to tyle parametrów do ustawiania że dnia by brakło żeby się na wszystkie zdecydować chcę go zostawić w dwustanowym kilka dni żeby zobaczyć czy będą róznice w spalaniu. notuję codziennie temperatury minimalne i maksymalne więc będę mógł szacunkowe spalanie policzyć dla danej średniej temperatury przynajmniej orientacyjnie i odnieść się do swojego stera również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Expert jest tak skomplikowany, mój instalator się na niego upiera i czasami z niego korzystam. Dla mnie meksyk, a trochę się różnymi sterowaniami bawiłem Nie twierdzę, że jest zły, on jest dla entuzjastów i osób, które wiedzą co robić. (moim zdaniem) Chłopaki w Elsterze sa pomocni, prowadzone jest też forum firmowe. Idzie sobie z nim jakoś poradzić. Przy dobrych parametrach wyjściowych jak się zostanie w nastawach użytkownika jest względnie dobrze i prosto. Perfekt jest ciut łatwiejszy, ale tez do prostych nie należy. Podobne funkcjonalności ma RT09pid Tatarka, a jest moim zdaniem łatwiejszy w obsłudze i funkcje są bardziej zrozumiałe, bardziej klarowna instrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 w temacie testu wszedłem na chwilę do kotłowni i jakież moje zdziwienie- kociołek dogrzewa CWU a nie powinien:eek: zgodnie z tym co pisałeś po zmianie miało być tak że jak jest ustwione np 45i histereza 3st to powinien zacząć grzać jak temperatura spadnie poniżej 42. u mnie jest w ciągu dnia 45 i histereza 5 więc powinien zacząć grzać przy 40st a on grzeje od razu???:bash: coś chyba zmiana się nie udała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.02.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 W którym momencie go złapałeś?Może spadło do 40 i wracało do 45? W strefach na sobotę na 100-ke masz teraz 45 i histereza 5st.C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) tak na 100% specjalnie wykresy włączyłem, kreśłi że dogrzewa wcześniej, powinno spaść do 40 a grzeje od razuzaraz zrobię fotkę i wrzucę Edytowane 11 Lutego 2012 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 wykresy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.02.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Expert jest tak skomplikowany, mój instalator się na niego upiera i czasami z niego korzystam. Dla mnie meksyk, a trochę się różnymi sterowaniami bawiłem Stary Expert był masakryczny. Niedawno miałem do czynienia z nowym i jest dużo bardziej przyjazny od starego - bez większego problemu dało się go okiełznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 nie wypowiadam się ponieważ tylko czytałem DTR i widziałem fotkimyslę że kontakt na żywo dałby lepszy poglad na sprawęwidzę jednak że egzemplarz który pomagam okiełznać jest mocno zakręcony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 test cdniestety nadal nie ma zamiaru czekać do histerezy z dogrzewaniem CWU tylko zrzuca co chwilęchyba poprawka nie działa jednak. Panowie działajcie pls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ja ustawiłem strefy na tydzień i grzeje tak jak chcę. Gówniarze późno się kąpali wczoraj wieczorem i woda poszła. Rano miałem już tylko 31 stopni ale o 9-ej pompka się włączyła jak było ustawione podgrzało się. Trochę ślamazarnie Cobra reagowała bo temp. spadła o 7 stopni na kotle ale później wolno zaczęła rosnąć.Trochę nastawy wyjściowe trzeba by zmienić ale w nocy dochodziło do -21 a jutro wróżą już cieplej także nie opłaca się grzebać.Wykresy można zobaczyć na eCoalu bo kreśli wykresy jak Cobra pracuje na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 a kiedy chcesz przejść na ADC? Cyprian mi napisał,że faktycznie coś nie teges z poprawką, ale to soft testowy. Trochę cierpliwości i będzie poprawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.02.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ja ustawiłem strefy na tydzień i grzeje tak jak chcę. Gówniarze późno się kąpali wczoraj wieczorem i woda poszła. Rano miałem już tylko 31 stopni ale o 9-ej pompka się włączyła jak było ustawione podgrzało się. Trochę ślamazarnie Cobra reagowała bo temp. spadła o 7 stopni na kotle ale później wolno zaczęła rosnąć. Trochę nastawy wyjściowe trzeba by zmienić ale w nocy dochodziło do -21 a jutro wróżą już cieplej także nie opłaca się grzebać. Wykresy można zobaczyć na eCoalu bo kreśli wykresy jak Cobra pracuje na bieżąco. Między godziną 9:00 a 10:30 sterownik pracował na mocy > 95%, większość czasu na 100%. Aby temperatura rosła szybciej, potrzeba więcej energii. Sterownik nic więcej nie może zrobić. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Między godziną 9:00 a 10:30 sterownik pracował na mocy > 95%, większość czasu na 100%. Aby temperatura rosła szybciej, potrzeba więcej energii. Sterownik nic więcej nie może zrobić. Pozdrowienia, Włodek iem panie Włodku, przez to pisałem że była by potrzeba korekty nastaw wyjściowych ale ja pisałem wróżbici od pogody zapowiadają ocieplenie i na dzień się nie opłaca. Temperatura spadła ale zaczęła rosnąć po jakimś czas także mały zapas mocy jeszcze był. Woda była mocno wychłodzona po nocy i w rurkach pewnie też już była bardzo zimna i to poszło na kocioł gwałtownie. Myslę że wykres się panu podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 karokajakie ustawiłeś parametry wyjściowe u siebie??? na koale nie mogę się wbić wyświetla ciągle brak połaczenia:(u mnie zasobnik z trzydziestuparu stopni do 54 zagrzał w 20 minut -gdzieś wcześniej nawet z tego wykres wrzucałem ale ciekawi mnie różnica ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Łebunie siedzą na kompach i pewnie dlatego bo net przeciążony, spróbuj za chwilę.Nastawy podawałem 4,5/21 dmuchawa z dołu 7 od góry 85%.W nocy miałem nawet -21 a koło -20 cały czas się kręciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.02.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 iem panie Włodku, przez to pisałem że była by potrzeba korekty nastaw wyjściowych ale ja pisałem wróżbici od pogody zapowiadają ocieplenie i na dzień się nie opłaca. Temperatura spadła ale zaczęła rosnąć po jakimś czas także mały zapas mocy jeszcze był. Woda była mocno wychłodzona po nocy i w rurkach pewnie też już była bardzo zimna i to poszło na kocioł gwałtownie. Myslę że wykres się panu podoba. Jest super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Łebunie siedzą na kompach i pewnie dlatego bo net przeciążony, spróbuj za chwilę. Nastawy podawałem 4,5/21 dmuchawa z dołu 7 od góry 85%. W nocy miałem nawet -21 a koło -20 cały czas się kręciło. u mnie jak dogrzewał wtedy bojler był na ustawieniach 8/32 dmuchawa dół 1% góra chyba 93% ale mój kociołek nie na wymiar a u Ciebie nie pamietam jaki. po dłuższej zabawie ustawiłem 8/40 i góra 81% i też ładnie pracował zastanawiam się jak będzie cieplej czy sie odstawiać nie zacznie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts