Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

To zależy, w pół godziny można doprowadzić do tego że będzie się odstawiał tak jak i eCoal demonstrowałem to jarkowi.

Ja gdzieś wolę jak pracuje z ciągłym nadmuchem, mniej brudu w kotle jak się cały czas pali.

U mnie w większości paliwem jest czech z domieszką polskiego a mówią że czeski się nie pali i że to byle gó....

Nawet na tych mrozach bez problemu mogę nim grzać trzymając zadaną.

Oczywiście zależy jaki czech.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzę że masz spaliny podan 160 przeważnie

u mnie to niemożliwe, tylko jak grzał wodę wtedy to bylo w tych okolicach a tak to dochodziły do 130 -wymiar jednak robi swoje, może gdybym ja czechem palił to i temperatury wyższe bym miał i mógł go inaczej ustawiać .

a na dwustanowym też mi się "kisi" ponieważ boję się zejść poniżej 100st z temperaturą spalin mimo że opał suchutki. nie chcę ryzykować. miałem niski powrót to zrobiłem krótki obieg i mam lepiej ale nadal problem spalin zostaje.

czy jakbym wsadził wełnę to niższa moc podniesie i tak temperaurę spalin i pozwoli odebrać to ciepło???

nie robiłem takich zabiegów i nie wiem jakie ryzyko??? i czy jest sens???

Myślę że masz na myśli przytkanie w kotle między półkami ?

Z tym powrotem to ja do tego podchodzę trochę inaczej ale to tylko moja filozofia i nie będę tutaj jej wygłaszał.

Teraz że są mrozy to mam powrót wysoki a normalnie to między 35 a 38 i wcale na to nie patrzę.

Kocioł pracuje 3 lata non-stop i na razie żyje i ma się dobrze.

Jak zgnije nie omieszkam wszystkich powiadomić o tym zajściu ale wydaje mi się że przeżyje jeszcze te dużo droższe i młodsze mimo że niektórzy uważają go wraz ze mną nawet z tej najniższej półki a nawet już spod regału :)

Jeden kolega w chwili małej słabości napisał że mając malucha nie powinien dyskutować z właścicielami mercedesów.

Ale to tylko taka chwila emocji w napiętej dyskusji w jednym z wątków.

Co do spalin to trochę wyżej są niż na eCoalu ale może trzeba jeszcze troszkę dmuchawkę przysłonić.

Troszkę po południu przymknąłem i poszło w dół o jakieś 20 stopni, jutro jeszcze zobaczę czy bez szkody na spalanie można jeszcze troszkę przysłonić.

Kocioł przy mniejszych nastawach wyjściowych pracuje na dużej mocy przeważnie jak zauważył p. Włodek to też ma wpływ że spaliny są wysoko.

miałem na myśli jak piszesz wełnę między płyty wymiennika- u mnie pionowy więc musiałbym ewentualnie w jeden klin. tylko co mi to może dać??? czy kocioł nie przestanie osiągać zadanej na małej mocy???

ja po wgraniu nowszego softu musiałem od nowa ustawić więc postanwiłem właśnie pod kątem pracy z wyższą mocą po stronie sterownika dać mu mniejszą moc maksymalną i zamiast 8/32 zrobiłem 8/40 - niestety musiałem zdjąć też nadmuch więc poprawa była ale niezbyt duża.

poza tym jak już pisałem w przypadku mojej dmuchawy jest "turbodziura" i poniżej 80% nie dmucha tak jak powinna. może to wynik charakterystyki mojej dmuchawy a nie sposobu sterowania po stronie Cobry?? nie wiem nie znam się ale wiem że dając górę 80% to kiepsko trochę dmucha w środkowym zakresie mocy. ten nadmuch nie rośnie w sposób płynny.

rv12 Ewmar Ness

ma takie skoki

najpierw od zera pyrka sobie powoli tak gdzieś do 20% potem się rozpędza ale niezbyt równo do około 80% następnie jest duży przyrost pomiędzy 80 a 95% a dalej już nie ma zmian

pisząc o reszcie masz na myśłi wełnę???

zatkać całą powierzchnię klina czy tylko od strony wlotu spalin???

ja wiem czy lubię???

mam za duży kocioł i szukam oszczędności, pozaklejałem palnik, deflektor sobie powiesiłem i zawirowywacze-chociaż ten ostatni pomysł nie był najlepszy - po co mi obniżać temperaturę spalin kiedy ja ja podnieść potrzebuję???

nie wiem czy wełna to dobry kierunek????

Witam posiadam piec tauron z podajnikiem , sterownik RT-09A , palnik ekoenrgia .Piec ten uzytkuje od września 2011.Poprzedni miałem miałowy zasypowy na jedna dobe.W związku z tym , że zostało mi dużo miało w nowym tauronie tez pale własnie tym paliwem.Jednak chciałem zapytać o co chodzi z PID , bo u mnie pracuje ten sterownik na wyłączonym pid.A to dlatego , że kiedy na jesień miałem załączony pid i grzanie tylko na cwu czyli LATO , piec co kilka dni sie wyłączał.Kiedy zas wyłączyłęm pid wszystko było ok.Kiedy zaczęły sie przymrozki i włączyłem ogrzewanie na dom przy małych mrozach tez było ok, natomiast teraz kiedy mrozy przekroczyły 20 st. na palniku pojawiają sie wielkie zwały szlaki którą ciężko jest rozbić .Czy ktoś wie dlaczego? Może ktoś ma dobre ustawienia na miał do tego kotła?

Nie chcę być kolego niegrzeczny, ale poczytaj wątek od początku.

Jest głównie o RT09pid i wszystkie pytania a także ustawienia przykładowe kilku użytkowników wielokrotnie tutaj padały.

Masz wszystko jak na talerzu.

Głowica palnika powinna być szczelna, to podstawa, więc może zacznij od doszczelnienia paleniska czarnym siliconem na 1200st.C.

Sorki , że sie odezwałem .Poprostu czytałem juz wcześniejsze wasze wpisy tutaj i myslałem , że uda mi sie ominąc zawalania nocek w kotłowni. Dlatego poprosiłem o pomoc bo jestem jeszcze zielony w te klocki , a nie mam czasu by siedzieć dniami i nocami przy piecu.Wogóle to myślałem , że kupując ten nowy piec to wszystko bedzie ok i , że mniej czasu bedzie zajmowała mi obsługa niz przy kotle jednodobowym ,z którym nie miałem żadnych innych problemów a teraz juz wiem , że to nie taka prosta sprawa.

Poczytaj wątek, odpowiedzi tutaj padały.

Defaultowo w zależności od softu w RT09pid od dłuższego czasu jest:

10sek podawanie

40sek pauza dla pełnej mocy

600sek pauza max (to możesz zmniejszyć w zależności od palnika, kotła, węgla)

600sek pauza podtrzymania

cykle=2 (możęsz dać na 1, jak zapada się palenisko)

44%powietrze przy podawaniu (to zależy od dmuchawy, może być 33% a równie dobrze 27% i mniej)

37%bez podawania (j.w.)

10%minimalnie (może byc 7, może bć 3%, grunt, aby się dmuchawa kręciła i nie buczała)

20sekund przedłużenie mocnego dmuchania.

Dla miału zatem możesz dobrać mocne obroty nadmuchu podczas pracy podajnika

a później granice obrotów min i max. bez podajnika dobrać dla łagodnego palenia.

aha jak masz jeden z ostatnich softów to czas stopu kotła bezwzględnie przestaw na 60minut.... inaczej alarm prawdopodobny.

Przede wszystkim jednak musisz mieć szczelny palnik, bo bez tego wszelkie regulacje nie mają żadnego sensu.

Witam posiadam piec tauron z podajnikiem , sterownik RT-09A , palnik ekoenrgia .Piec ten uzytkuje od września 2011.Poprzedni miałem miałowy zasypowy na jedna dobe.W związku z tym , że zostało mi dużo miało w nowym tauronie tez pale własnie tym paliwem.Jednak chciałem zapytać o co chodzi z PID , bo u mnie pracuje ten sterownik na wyłączonym pid.A to dlatego , że kiedy na jesień miałem załączony pid i grzanie tylko na cwu czyli LATO , piec co kilka dni sie wyłączał.Kiedy zas wyłączyłęm pid wszystko było ok.Kiedy zaczęły sie przymrozki i włączyłem ogrzewanie na dom przy małych mrozach tez było ok, natomiast teraz kiedy mrozy przekroczyły 20 st. na palniku pojawiają sie wielkie zwały szlaki którą ciężko jest rozbić .Czy ktoś wie dlaczego? Może ktoś ma dobre ustawienia na miał do tego kotła?

Witaj w klubie Taurona - też jestem nowicjuszem tego kotła i się uczę.

Kolego zacznę od końca, choćbyś przeczytał całe forum na pewno wiedziałbyś bardzo dużo ale nie ma takiego mądrego żeby ci podał jakiś złoty środek jeśli chodzi o ustawienia kotła. To zależy od bardzo wielu czynników. Niestety ten złoty środek musisz dla swojego konkretnego przypadku znaleźć sam.

Myślę że pisząc wyłączał miałeś na myśli wygaśnięcie ? Nie znam tego sterownikazna go pewnie dobrze jarecki a i on skruszeje i ci coś podpowie.

Zacznij tak jak pisał od uszczelnienia głowicy palnika bo to bardzo ważna sprawa.

Myślę że najłatwiejszym okresem do ustawienia parametrów są okresy tzw. przejściowe czyli jesień i wiosna. Problem jest z uzyskaniem minimum ( grzanie samej CWU latem) i okres zimowy gdzie kocioł musi popracować na dużej mocy.

Dużo czytaj w wolnych chwilach i pytaj jak czegoś nie rozumiesz a im więcej będziesz czytał tym mniej będziesz pytał.

Zacznij od korony i napisz co zaczęło się dziać po tym zabiegu, w miarę wiedzy coś podpowiemy.

Napisz jaki dom, jak z ociepleniem, jaka moc kotła, coś o instalacji będzie łatwiej bo wróżki jeszcze chyba tutaj nie mamy :)

Dziekuje kolego za odpowiedź , ale jak juz pisałem czytałęm tutaj juz wczesniej wasze wpisy i była to dla mnie czarna magia .Z tego co widze jesteście już specami w tym i operujecie już na wysokich poziomach , a ja dopiero zaczynam . Jak napisaliście , spróbuje z tą głowicą , a potem napisze co to dało. Mam piec tauron 20kw , wymiennik pionowy 220l,dom 120 m ściany superex cały 5 cm styropianu i połówka superxu razem 42 cm , na poddaszu 15 cm wełny temp . w domu 23 st.

[quote=karoka65;5195482 Nie znam tego sterownikazna go pewnie dobrze jarecki a i on skruszeje i ci coś podpowie.

Mam kilka pytań odnośnie Rt 09 PID i nie tylko - może P. Jarecki będzie zechciał po skruszeniu.

Po co ustawia się większą siłę nadmuchu powietrza podczas podawania podajnika, czy błędem będzie że siła nadmuchu podczas podawania paliwa będzie taka sama jak podczas palenia?

Czym się kierować przy ustawieniu max. przerwy podajnika?

Czy wysokość kopczyka ma wpływ na ekonomikę kotła? /palnik Ekoenergia/

Czy cofanie dymu do kosza zasypowego ma podłoże w przytkanym palniku? /uruchomiony nowy od 2 tygodni/

Czy należy przysłonić wlot powietrza do dmuchawy i jak to wpływa na parametry palnika? /WPA 06/

pozdrawiam .