timon120777 17.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 po zmianie ustawień na 8/44/75% nie było żadnych niespodzianek wykresy odrobinę szarpane ale może trzeba dać więcej czasu na spokojną pracę??? ADC wskoczyło na +20% reszta po mojemu spokojnie histereza CWU działa jak trzeba zostawiam tylko z korektą nadmuchu z 75 na 74% i niech pracuje spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.02.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 po nocy cisza spokój poza jednym parametrem ADC+33% - nie wiem jakie ma działanie dokładnie ale wydłużył podawanie do 10sek z 8 obniżyłem nadmuch z 75 do 72% zobaczymy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Zmieniłeś mu parametry dla pełnej mocy z 8/40 na 8/44 Zatem ADC chwilowo przyjmuje większą poprawkę na plus, jeżeli musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 nieważne- działa skoro zmienia ilość podawanego węgla to widocznie ma taką potrzebę, obniżyłem jeszcze nadmuch do 70% chodzi zatem teraz na ustawieniach 8/44/70% - węgiel coraz lepiej dopalony- jak tak dalej będzie to może będzie wzorcowy proszek:pdzisiaj albo jutro dosypię innego opału- wg Pani ze składu jest to bobrek - zobaczymy jak wypadnie - jeśli dobrze to zakupię większą ilość najwyżej zostanie na kolejny sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Timon - pisałeś niedawno, żebym wrzucił fotki zawirowywaczy, miałem trochę czasu, więc je zrobiłem i wrzucam: Zrobiłem je częściowo z blaszek, które zostały mi po budowie altany, a te duże dokupiłem w markecie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 o ile spadła Ci po ich montażu temperatura spalin??? u mnie było to 40st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniuh 18.02.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 O to właśnie mi chodziło zacznij od najważniejszej sprawy - doszczelnienia paleniska. Później ze spokojem pogadamy dalej. Witam , dzisiaj w końcu miałem troche czasu i uszczelniłem głowice w palenisku tak jak radziłeś.Teraz zobacze czy cos to . zmieni.Zauważyłem tymczasem , że ostatnio w popielniku pojawia się niespalony miał.Pomyslałem , że to dzieje sie tak ponieważ za dużo podaje miału i nie zdąży sie on wypalić. Na sterowniku podawanie miałem ustawione na 10s i troche mnie to zdziwiło bo mysle , że to niedużo.Postanowiłem to sprawdzić i okazało sie , że mimo ustawienia na sterowniku 10s podajnik działa 20s.Czy to normalne? Dzisiaj przestawiłem na 5s, a podajnik chodzi przez 10s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 cieplej na dworze i musiałem przy mojej zadanej 56st skręcić głowice termostatyczne- efekt jak widać na wykresach- w momentach otwierania przepływu spadek temperatury i "falowanie" kociołka, ADC spadło do +6% temperatura spalin przy moich zmienionych ustawieniach mocy maksymalnej dochodzi do około 11-120st ale kocioł nie wchodzi na moc maksymalną, zadowala się mocą do 88% nawet przy spadku temperatury o ponad 5st poniżej zadanej- tak było kilka minut temu jak dogrzewał CWU po nocy i na kocioł poszło trochę chłodnej wody z płaszcza zasobnika. temperatura spadła do 50,3st i czekałem na 100% mocy z nadzieją a wężyk mnie w trąbę zrobił- spokojnie podnosił moc i zatrzymał się na 88% a potem był już spadek. popiół przyzwoity już bardzo więc myślę że moje nastawy wstępne są na właściwym poziomie skoro nie spieka prawie wcale. na koniec pytanie jak nisko mogę z zadaną zejść przy pracy ciągłej aby nie przyczynić się do destrukcji mojej pomarańczowej bestii????? różnicę między zasilaniem a powrotem mam nie większą niż 7st rozumiem że w godzinach kiedy potrzebuję wyższej temp CWU kociołek sam sobie podciągnie i potem wyrówna???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Na sterowniku podawanie miałem ustawione na 10s i troche mnie to zdziwiło bo mysle , że to niedużo.Postanowiłem to sprawdzić i okazało sie , że mimo ustawienia na sterowniku 10s podajnik działa 20s.Czy to normalne? Dzisiaj przestawiłem na 5s, a podajnik chodzi przez 10s. ?? Jaki masz soft w tym sterowniku? Jego numer widać po załączeniu sterowania. 5.12, 5.13 czy jaki? Włącz ekran diagnostyczny, wówczas widac od końca ile sekund jest do podania dawki paliwa a później liczy od końca czas podawania. Może to kwestia zegara, generalnie dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 na koniec pytanie jak nisko mogę z zadaną zejść przy pracy ciągłej aby nie przyczynić się do destrukcji mojej pomarańczowej bestii????? różnicę między zasilaniem a powrotem mam nie większą niż 7st rozumiem że w godzinach kiedy potrzebuję wyższej temp CWU kociołek sam sobie podciągnie i potem wyrówna???? Bez obaw możesz zejść na 45st.C, minimum możesz dać 40st.C, też powinno być dobrze, ale musisz sprawdzić. Jak nastawy C.O. są równe lub mniejsze od nastaw CWU, to wykres będzie trochę szarpany przy dogrzewaniu CWU, bo sterownik będzie dobierał nadwyżkę grzania a po nagrzaniu CWU będzie schodził na temp. zadaną na C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 o ile spadła Ci po ich montażu temperatura spalin??? u mnie było to 40st U mnie o około 20 st tzn. z maks 160 do maks 140 st. Bardziej nie ma sensu chyba jej obniżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 spróbuję jakieś 50st ustawić wtedy tylko na wieczorne grzanie będzie potrzebował sobie podbić temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniuh 19.02.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) mam soft 5.15 , według kropek migajacych na zegarze podaje 10s , a na ekranie diagnostycznym odlicza podawanie od 5 do 0 Edytowane 19 Lutego 2012 przez miniuh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniuh 19.02.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Po pierwszej dobie od uszczelnienia zauważyłem , że w dalszym ciągu sa spieki na retorcie .Co prawda mniej niż przedtem ale są...Może mniej jest tylko dlatego , że zrobiło sie duzo cieplej i piec więcej jest na potrzymaniu niz na pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.02.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 skoro spieka to za dużo dmucha, korakta nadmuchu w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 mam soft 5.15 , według kropek migajacych na zegarze podaje 10s , a na ekranie diagnostycznym odlicza podawanie od 5 do 0 Przyznam,że nigdy tego ze stoperem nie porównywałem. Obecnie mam u siebie RT09pid z softem 5.20, więc zaraz go odpalę i sprawdzę ze stoperem jak to jest. Dam znać za kilka minut. Całkiem możliwe, że to odliczanie nie jest w/g rzeczywistego czasu, to sterownik nie zegarek czy stoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Więc u mnie na sofcie 5.20 przy nastawie 9sek podawanie/40sek pauza dla 100%mocy.... Jak startuje podajnik i załącza się przekaźnik mija ok. 9,7 do 10sekund do wyłączenia. Biorąc pod uwagę własne błędy przy starcie i stopie stopera ogólnie podajnik pracuje zadane 9sekund. Nie wiem zatem, dlaczego u Ciebie jest to x2. Dzwoń w poniedziałek do Tatarka, bo u mnie takie cuda się nie dzieją.Jutro jeszcze w pracy sprawdzę jak to jest przy sofcie 5.15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniuh 19.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Więc u mnie na sofcie 5.20 przy nastawie 9sek podawanie/40sek pauza dla 100%mocy.... Jak startuje podajnik i załącza się przekaźnik mija ok. 9,7 do 10sekund do wyłączenia. co znaczy to 100% mocy? Czy jest to moc dmuchawy w czasie podawania? A co sadzisz o tym spiekaniu szlaki? Ja obecnie mam nastawienia 6sek podawanie 40sek pauza nadmuch w czasie podawania 44% przedłużenie dmuchania 20sek czas postoju podajnika 600/600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 To zaczniemy od początku.... RT09pid jest sterownikiem, który sam dobiera porcje paliwa i siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło.Robi to w strefie 8st.C, którą dzieli co 0,5st.C, więc jest dostępnych 16poziomów mocy. Ta strefa 8st.c jest ruchoma w górę i dół względem temperatury zadanej. Jak rozpalasz zimny kocioł, to początek modulacji będzie ok.5st.c przed temp. ustawioną, wcześniej sterownik idzie na swój "pełen gwizdek", czyli 100%mocy. Parametry pracy algorytmu (jego granice) ustawiasz w parametrach:Podawanie paliwa:par.30 załączenie podajnika - Twoje 6sekundpar.31 wyłączenie podajnika min - Twoje 40sekundTe dwa parametry to 100%mocy, takie podawanie i pauza będą aż do wejścia w strefę modulacji mocą. Teraz granice pracy algorytmu:par.32 wyłączenie podajnika max. - Tutaj masz 600sekund, sugeruję, abyś zrobił coś koło 350sekund. Do tylu sekund algorytm będzie miał prawo rozciągnąć dawki paliwa przy ciągłej pracy z małą mocą par.32a wyłączenie podajnika podtrzymanie - Tutaj też masz 600sekund, ten parametr wykorzystywany jest, gdy przy ciągłej pracy sterownik nie może utrzymać się na temp. zadanej. Wówczas przechodzi w tryb podtrzymania palenia. 600 oznacza załączenie dmuchawy co 600sekund, bo niekoniecznie musi iść dawka paliwa. par.33 cykle podajnika. To jest do par.32a, jak cykle sa równe 1, to za każde załączenie dmuchawy w podtrzymaniu dokręcisz paliwo czyli dla 600sekund w par.32a dokładnie co 600sekund tez podamy, jak cykle sa równe2, to co drugie załączenie dmuchawy dokręcisz paliwo, czyli dla par.32a co 600sekund tylko nadmuch a co 1200sekund podawanie i nadmuch Nadmuch:par.21 obroty dmuchawy w czasie pracy podajnika, wyjściowo jest 44%, możesz obniżyć na ok. 33-37% jak Ci mocno opał spiekapar.22 max. obroty w czasie pauzy podajnika, wyjściowo jest 37%, możesz zadać 28-33%Te dwa parametry są dla pełnej mocy 16/16 (czyli 100%mocy) oraz dla pracy z wyłączonym algorytmem PID par.22a minimalne obroty w czasie pauzy podajnika - wyjściowo 10%, możesz zejść na ok. 7-8%, tak, aby wirnik się kręcił. To minimalne, stałe obroty dmuchawy dla doboru przez algorytm pracy ciągłej z mocą minimalną, czyli dla zakresu mocy 1/16 par.23 załączenie dmuchawy, wyjściowo 20sekund, możesz dać 15sekund. To czas o ile po zatrzymaniu ślimaka przedłużony będzie mocniejszy nadmuch z par.21, aby rozpalić nową dawke paliwa W nastawach serwisowych zrób parametr nr.99 z napisem Diagnostyka na ZAŁUzyskasz wówczas dodatkowe okno serwisowe, które pokazuje z jaką moca kocioł pracuje (1/16, 12/16 czy 16/16 czy 0/16), ile sekund dobiera do nowej dawki paliwa i le odlicza czasu podawania, będziesz tez widział dobraną siłę nadmuchu oraz aktualna temperaturę na kotle. Ekran diagnostyczny widac po bodajże 4krotnym naciśnięciu guzika PROG podczas pracy automatycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 19.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jarecki ! Jakie zmiany są w sofcie 5.20 w stosunku do .5.14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts