Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

po zmianie ustawień na 8/44/75% nie było żadnych niespodzianek

wykresy odrobinę szarpane ale może trzeba dać więcej czasu na spokojną pracę??? ADC wskoczyło na +20% reszta po mojemu spokojnie

histereza CWU działa jak trzeba

17022012359.jpg 17022012361.jpg

zostawiam tylko z korektą nadmuchu z 75 na 74% i niech pracuje spokojnie

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nieważne- działa skoro zmienia ilość podawanego węgla to widocznie ma taką potrzebę, obniżyłem jeszcze nadmuch do 70% chodzi zatem teraz na ustawieniach 8/44/70% - węgiel coraz lepiej dopalony- jak tak dalej będzie to może będzie wzorcowy proszek:p

dzisiaj albo jutro dosypię innego opału- wg Pani ze składu jest to bobrek - zobaczymy jak wypadnie - jeśli dobrze to zakupię większą ilość najwyżej zostanie na kolejny sezon

O to właśnie mi chodziło :) zacznij od najważniejszej sprawy - doszczelnienia paleniska.

Później ze spokojem pogadamy dalej.

Witam , dzisiaj w końcu miałem troche czasu i uszczelniłem głowice w palenisku tak jak radziłeś.Teraz zobacze czy cos to . zmieni.Zauważyłem tymczasem , że ostatnio w popielniku pojawia się niespalony miał.Pomyslałem , że to dzieje sie tak ponieważ za dużo podaje miału i nie zdąży sie on wypalić. Na sterowniku podawanie miałem ustawione na 10s i troche mnie to zdziwiło bo mysle , że to niedużo.Postanowiłem to sprawdzić i okazało sie , że mimo ustawienia na sterowniku 10s podajnik działa 20s.Czy to normalne? Dzisiaj przestawiłem na 5s, a podajnik chodzi przez 10s.

cieplej na dworze i musiałem przy mojej zadanej 56st skręcić głowice termostatyczne- efekt jak widać na wykresach- w momentach otwierania przepływu spadek temperatury i "falowanie" kociołka,

ADC spadło do +6% temperatura spalin przy moich zmienionych ustawieniach mocy maksymalnej dochodzi do około 11-120st ale kocioł nie wchodzi na moc maksymalną, zadowala się mocą do 88% nawet przy spadku temperatury o ponad 5st poniżej zadanej- tak było kilka minut temu jak dogrzewał CWU po nocy i na kocioł poszło trochę chłodnej wody z płaszcza zasobnika. temperatura spadła do 50,3st i czekałem na 100% mocy z nadzieją a wężyk mnie w trąbę zrobił- spokojnie podnosił moc i zatrzymał się na 88% a potem był już spadek.

popiół przyzwoity już bardzo więc myślę że moje nastawy wstępne są na właściwym poziomie skoro nie spieka prawie wcale.

19022012365.jpg 19022012364.jpg 19022012363.jpg

na koniec pytanie

jak nisko mogę z zadaną zejść przy pracy ciągłej aby nie przyczynić się do destrukcji mojej pomarańczowej bestii?????

różnicę między zasilaniem a powrotem mam nie większą niż 7st

rozumiem że w godzinach kiedy potrzebuję wyższej temp CWU kociołek sam sobie podciągnie i potem wyrówna????

Na sterowniku podawanie miałem ustawione na 10s i troche mnie to zdziwiło bo mysle , że to niedużo.Postanowiłem to sprawdzić i okazało sie , że mimo ustawienia na sterowniku 10s podajnik działa 20s.Czy to normalne? Dzisiaj przestawiłem na 5s, a podajnik chodzi przez 10s.

?? Jaki masz soft w tym sterowniku? Jego numer widać po załączeniu sterowania. 5.12, 5.13 czy jaki?

Włącz ekran diagnostyczny, wówczas widac od końca ile sekund jest do podania dawki paliwa a później liczy od końca czas podawania.

Może to kwestia zegara, generalnie dziwne.

na koniec pytanie

jak nisko mogę z zadaną zejść przy pracy ciągłej aby nie przyczynić się do destrukcji mojej pomarańczowej bestii?????

różnicę między zasilaniem a powrotem mam nie większą niż 7st

rozumiem że w godzinach kiedy potrzebuję wyższej temp CWU kociołek sam sobie podciągnie i potem wyrówna????

Bez obaw możesz zejść na 45st.C, minimum możesz dać 40st.C, też powinno być dobrze, ale musisz sprawdzić.

Jak nastawy C.O. są równe lub mniejsze od nastaw CWU, to wykres będzie trochę szarpany przy dogrzewaniu CWU, bo sterownik będzie dobierał nadwyżkę grzania a po nagrzaniu CWU będzie schodził na temp. zadaną na C.O.

mam soft 5.15 , według kropek migajacych na zegarze podaje 10s , a na ekranie diagnostycznym odlicza podawanie od 5 do 0

Przyznam,że nigdy tego ze stoperem nie porównywałem.

Obecnie mam u siebie RT09pid z softem 5.20, więc zaraz go odpalę i sprawdzę ze stoperem jak to jest.

Dam znać za kilka minut. Całkiem możliwe, że to odliczanie nie jest w/g rzeczywistego czasu, to sterownik nie zegarek czy stoper :)

Więc u mnie na sofcie 5.20 przy nastawie 9sek podawanie/40sek pauza dla 100%mocy....

Jak startuje podajnik i załącza się przekaźnik mija ok. 9,7 do 10sekund do wyłączenia.

Biorąc pod uwagę własne błędy przy starcie i stopie stopera ogólnie podajnik pracuje zadane 9sekund.

Nie wiem zatem, dlaczego u Ciebie jest to x2. Dzwoń w poniedziałek do Tatarka, bo u mnie takie cuda się nie dzieją.

Jutro jeszcze w pracy sprawdzę jak to jest przy sofcie 5.15.

Więc u mnie na sofcie 5.20 przy nastawie 9sek podawanie/40sek pauza dla 100%mocy....

Jak startuje podajnik i załącza się przekaźnik mija ok. 9,7 do 10sekund do wyłączenia.

co znaczy to 100% mocy? Czy jest to moc dmuchawy w czasie podawania? A co sadzisz o tym spiekaniu szlaki?

Ja obecnie mam nastawienia 6sek podawanie 40sek pauza nadmuch w czasie podawania 44% przedłużenie dmuchania 20sek czas postoju podajnika 600/600

To zaczniemy od początku....

RT09pid jest sterownikiem, który sam dobiera porcje paliwa i siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło.

Robi to w strefie 8st.C, którą dzieli co 0,5st.C, więc jest dostępnych 16poziomów mocy. Ta strefa 8st.c jest ruchoma w górę i dół względem temperatury zadanej.

Jak rozpalasz zimny kocioł, to początek modulacji będzie ok.5st.c przed temp. ustawioną, wcześniej sterownik idzie na swój "pełen gwizdek", czyli 100%mocy.

Parametry pracy algorytmu (jego granice) ustawiasz w parametrach:

Podawanie paliwa:

par.30 załączenie podajnika - Twoje 6sekund

par.31 wyłączenie podajnika min - Twoje 40sekund

Te dwa parametry to 100%mocy, takie podawanie i pauza będą aż do wejścia w strefę modulacji mocą.

Teraz granice pracy algorytmu:

par.32 wyłączenie podajnika max. - Tutaj masz 600sekund, sugeruję, abyś zrobił coś koło 350sekund. Do tylu sekund algorytm będzie miał prawo rozciągnąć dawki paliwa przy ciągłej pracy z małą mocą

par.32a wyłączenie podajnika podtrzymanie - Tutaj też masz 600sekund, ten parametr wykorzystywany jest, gdy przy ciągłej pracy sterownik nie może utrzymać się na temp. zadanej. Wówczas przechodzi w tryb podtrzymania palenia. 600 oznacza załączenie dmuchawy co 600sekund, bo niekoniecznie musi iść dawka paliwa.

par.33 cykle podajnika. To jest do par.32a, jak cykle sa równe 1, to za każde załączenie dmuchawy w podtrzymaniu dokręcisz paliwo czyli dla 600sekund w par.32a dokładnie co 600sekund tez podamy, jak cykle sa równe2, to co drugie załączenie dmuchawy dokręcisz paliwo, czyli dla par.32a co 600sekund tylko nadmuch a co 1200sekund podawanie i nadmuch

Nadmuch:

par.21 obroty dmuchawy w czasie pracy podajnika, wyjściowo jest 44%, możesz obniżyć na ok. 33-37% jak Ci mocno opał spieka

par.22 max. obroty w czasie pauzy podajnika, wyjściowo jest 37%, możesz zadać 28-33%

Te dwa parametry są dla pełnej mocy 16/16 (czyli 100%mocy) oraz dla pracy z wyłączonym algorytmem PID

par.22a minimalne obroty w czasie pauzy podajnika - wyjściowo 10%, możesz zejść na ok. 7-8%, tak, aby wirnik się kręcił. To minimalne, stałe obroty dmuchawy dla doboru przez algorytm pracy ciągłej z mocą minimalną, czyli dla zakresu mocy 1/16

par.23 załączenie dmuchawy, wyjściowo 20sekund, możesz dać 15sekund. To czas o ile po zatrzymaniu ślimaka przedłużony będzie mocniejszy nadmuch z par.21, aby rozpalić nową dawke paliwa

W nastawach serwisowych zrób parametr nr.99 z napisem Diagnostyka na ZAŁ

Uzyskasz wówczas dodatkowe okno serwisowe, które pokazuje z jaką moca kocioł pracuje (1/16, 12/16 czy 16/16 czy 0/16), ile sekund dobiera do nowej dawki paliwa i le odlicza czasu podawania, będziesz tez widział dobraną siłę nadmuchu oraz aktualna temperaturę na kotle.

Ekran diagnostyczny widac po bodajże 4krotnym naciśnięciu guzika PROG podczas pracy automatycznej