Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodano strefy czasowe na CWU z funkcja STOP.

Można wybrac pory dnia, w których rezygnujemy z dogrzewania zasobnika CWU, co może przynieść dodatkowe oszczędności w paliwie.

Ten soft nie jest jeszcze oferowany, jest testowy.

Daj proszę znać jak już będzie dostępny dla użykowników końcowych. Wtedy wreszcie zaktualizuję swój sterownik, bo od nowości śmiga na tym co miał.

To zaczniemy od początku....

Dzieki bardzo za obszerne wyjasnienia.Teraz już wiem o co w tym wszystkim biega.

Mam jeszcze pytanie odnośnie tego nowego softu 5.20 który teraz testujesz.Piszesz , że chodzi w nim o to by można było wyłaczać bojler , żeby go nie ogrzewać w okreslonych strefach czasowych.A czy w związku z tym nie bedzie piec spalał wiecej w momencie kiedy zacznie ładowanie cwu? Jesli sterownik ustawiony jest na prio to naładuje zasobnik i rozłącza cwu.Więc nie ładuje go stale , a tylko dogrzewa. A jesli bedzie wymiennik wyłączany to w tym czasie spadnie w nim temp. i kiedy włączy sie znowu ładowanie cwu bedzie to dłużej trwało ,żeby dogrzać do zadanej temp?

Średnie straty postojowe bojlera to ok.1st.C/1h

Można dogrzac wodę z rana, ok południa i na wieczór.

Stałe dogrzewanie wody po spadku o histerezę to jakby nie było większe straty, pompa zaczyna stałą pracę, więc częściowo wychładza, dobieramy większą moc, aby bojler dogrzać. W zależności od bojlera średni czas dogrzania CWU po spadku o poziom histerezy wynosi ok.20minut.

Chłopcy próbowali już zabawy ze strefami i trybem STOP na Cobrze oraz eCoalu i Brulim i ma to jak najbardziej sens.

dzisiaj na tapecie ekogroszek Bobrek:bash:

zobaczymy czy ogarnę

na razie za radą Jareckiego korekty mocy maksymalnej i nadmuchu. zmieniłem tez podawanie na krótsze

zatem nastawy z poziomu 8/44/70% wylądowały na poziomie 4/28/60% i zobaczymy co z tego wyjdzie

ale jeśli ma tak spiekac to chyba wolę swój eko "no name" z zakładu przetwórczego

Jak jest mega spiekający, to ratunkiem jest przejście w tryb dwustanowy, dochodzenie do temp. zadanej przy rozpalaniu całego złoża i stopniowe, samowolne wypalanie węgla w podtrzymaniu, wówczas lepiej.

Może byc wysokokaloryczny ale jednoczesnie spiekający i albo go wymieszasz z czyms o małej spiekalności, albo trzeba znaleźć lepszy chwyt na niego a sterowanie kilka chwytów umożliwia wprawnym operatorom, nie trzeba polegac tylko na automacie...

Dodano strefy czasowe na CWU z funkcja STOP.

Można wybrac pory dnia, w których rezygnujemy z dogrzewania zasobnika CWU, co może przynieść dodatkowe oszczędności w paliwie.

Ten soft nie jest jeszcze oferowany, jest testowy.

Miejmy nadzieję, że do wiosny będzie dostępny, jak wyłączymy CO i będziemy grzać same CWU.

no i jakoś się pali ten "bobrek" ale na ustawieniach wyjściowych 3/23/58% a i tak trochę przesypuje niedopalonego eko- jutro dostawa z mojego starego źródła. wolę mieć średnią jakość ale w miarę pewną niż zagadkę czy to co sprawdziłem to będzie to samo co przywiozą i czy nie będę musiał reszty zimy w kotłowni spędzić

na temat spalania bobrka jeszcze słów parę

udało się go jakoś w atmosferę wykopać ale było ciężko- to nie na moje nerwy opał jest- trzeba go delikatnie traktować i do pracy ciągłej się nie nadaje jak dla mnie.

ustawienia mialem 3/23/58% i nadal były niedopalone kawały w popielniku

co do reakcji sterownika to zastanowiła mnie rzecz jedna

przy takich ustawieniach jakie mam czyli co 50 oraz wieczorne CWU 54 kociołek powinien sobie zbudować zapas i nim dogrzać CWU a potem zejść do zadanej. niestety po godzinie od momentu kiedy powinien grzać z 45 do 54st CWU kocioł nadal oscylował w okolicy 50st i nie podbijał wyżej temperatury. Myślałem że powinien sobie podnieść moc tak by zgromadzić zapas ciepła a on pracował ciągle w okolicy 48-50% i nie miał zamiaru zwiększyć mocy by podnieść temperaturę

dopiero moja ingerencja w nastawę nadmuchu zmieniła ten stan- zwiększenie maksymalnych obrotów do poziomu 65% sprawiło że kocioł zaczął się rozpędzać i dociągnął do 56st żeby zagrzać CWU ale nie zrobił tego jednym rzutem tylko skokowo.

Może to wina opału ale zastanawia mnie ta bezczynność na jednym poziomie mocy- skoro nie mógł na takiej mocy zrobić zapasu powinien ją sam podnieść a on twardo stał w okolicy 50%

22022012366.jpg

kiepsko widać na fotce więc powtórzę

na dole opis momentu rozpoczęcia dogrzewania z 45 do 54st

na górze moment podbicia nadmuchu i widoczne dalej wzrosty i spadki temperatury

dzisiaj przed południem zasypałem mój stary opał i wróciłem do poprzednich ustawień, jeszcze jednak nie wypchnął bobrka całego bo popiół nie taki jak zawsze. poczekam więc do jutra z oceną pracy, jest coraz cieplej więc chyba obniże jeszcze moc maksymalną żeby sterownik mógł się jeszcze wykazywać czy daje radę. ciekawe jak nisko dam radę z mocą zejść zanim Cobra się podda????

dzisiaj przed południem zasypałem mój stary opał i wróciłem do poprzednich ustawień, jeszcze jednak nie wypchnął bobrka całego bo popiół nie taki jak zawsze. poczekam więc do jutra z oceną pracy, jest coraz cieplej więc chyba obniże jeszcze moc maksymalną żeby sterownik mógł się jeszcze wykazywać czy daje radę. ciekawe jak nisko dam radę z mocą zejść zanim Cobra się podda????

Hej Timon,

Cobra się poddała czy dalej wychodzi zwycięsko?

nie miałem czasu jej przastawić, obniżyłem tylko nadmuch delikatnie

dzisiaj wrzucę fotki z pracy i myślę że zrobię jakąś korektę mocy w dół żeby przez weekend móc obserwować jak się zachowuje

zastanawia mnie ten jej przestój czy to przypadek czy wina węgla czy sterownika. liczyłem że może Włodek_Pid coś powie w temacie ale pewnie zapracowany

dobra

dotarłem do domu więc pora pomęczyć węża trochę

zmieniłem o 13:25 ustawienia z 8/44/68% na 8/48/60%

ma zatem już dosyć nisko moc maksymalną i zobaczymy jak teraz się będzie zachowywać.

wykresy wrzucę wieczorem to będzie od razu może widać moment zmiany ustawień- a może przejdzie bez zgrzytów???

przed zmianą było ADC +33% i temperatura spalin 90st różnica między zasilaniem a powrotem w okolicy 4-5stC - 50/45

dłuższa relacja zatem wieczorem

obiecane wykresy

jak widać na foto- zaznaczone miejsce to czas zmiany ustawień- kociołek nie zauważył różnicy, również praca w ciągu ostatniej doby jest rewelacyjna moim zdaniem. bardzo niewielkie wychylenia w górę i w dół prakycznie w amplitudzie 2stC poza okresami grzania CWU ale i tutaj mimo lekkiego przeciągnięcia spadki nie są zbyt drastyczne. jednak nie miałem okazji przy bestii posiedzieć żeby zaobserwować zakres mocy w jakim pracuje oraz poziom temperatury spalin

ADC+10% CO 50st powrót 47st

24022012373.jpg 24022012370.jpg 24022012369.jpg24022012368.jpg