Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dokładnie to myślalem o 8 godzinach

kocioł z mocą nominalną pracuje zazwyczaj w stosunku podawania do przerwy nie większym niż 1:3 więc tyle powinno wystarczyć oczywiście ten dodatkowy zapas 2 godzinny na sytuacje alarmowe krzywdy czytelności wykresów nie zrobi

Cześć,

Chyba skończyłem poprawki. Wykresy czasu zużycia opału skalują

się dynamicznie, tzn. dzień gdzie podajnik pracował najdłużej ma

żółte pole na 100% a pozostałe dni odpowiednio mniej.

Dopisałem obniżenie temperatury dla termostatu Aligatora.

Muszę jeszcze kiedyś dopisać pogodówkę...

Bardzo dziękuję za testy!!!!!

Pozdrowienia,

Włodek

soft wrzucony

pierwsze wrażenie odnośnie czytelności wykresu czasu pracy pozytywne cociaż będę się musiał przestawić po tamtym

reszta wyjdzie w praniu. u mnie zmiana softu zbiegła się z wypchaniem wełną mojej bestii(na szczęście bez prochu:D) ze względu na zbyt niską temperaturę spalin

ciekawym teraz efektów mojego zabiegu w połączeniu z lepszym startem.

nie było mnie cały dzień ale chyba mi się kociołek odstawil tak przynajmniej z wykresów wniskuję ale zdjęć dzisiaj nie będzie. nie mam do tego głowy i siły już, wybaczcie zatem.

ograniczę się do słów mam nadzieję coś mówiących.

będę również kontrolowal czy niespodzianki z poprzedniej wersji się pojawiają i dam znać niezależnie czy zauważę czy też nie stwierdzę

oczywiście uruchominy ze wszystkim łącznie z ADC i zobaczymy jak długo pogoda będzie taka by kocioł trzymać rozpalony by test prowadzić

NO gdybym wiedział o takich planach to kupiłbym Aligatora zamiast St 431 TECH - tam właśnie jest pogodówka - ochorna powrotu - ochorna kotła - obniżenie temp o zadaną temp w momnecie rozłączenie przez term pokojowy - itp... no cóż ... żałuje. Zwłaszcza że Aligator jest rozwojowy a mój st juz zostanie jaki jest :( Edytowane przez tatrzan

ktoś pracuje na strefach CO w najnowszym sofcie????

dzisiaj chciałem zaoszczędzić kilka minut pracy podajnika i planowałem ustawić godziny wyłączenia CO oraz obniżenia zadanej CO i w momencie wyjścia z menu stref dla CO kociołek zrobił numer jak przy podtrzymaniu i jednocześnie wyłączył pompę CO, temperatura była 46,7 a zadana obniżona do 48

myślałem że przy strefach może jakaś histereza się załączyła ale przecież chodzi w trybie ADC a nie w dwustanowym

wyłączyłem ponieważ musiałem do pracy a nie chciałem żeby kocioł wygasł

wieczorem sprawdzę jeszcze raz jeśli dam radę ewentualnie jutro po pracy i dam znać czy to przypadek, moja chora wyobraźnia, czy jakiś błąd

przeszedłem dzisiaj na tryb 2-stanowy, temperatura spalin w automacie 60-70st nie do przyjęcia dla mnie więc byłem zmuszony, mały odbiór ciepła a żonka nie chce gasić jeszcze bo ciepłolubna i ma grzać więc biedny kociołek sobie pyka i grzeje

niestety w związku z wiosną musiałem wyjśc so ogrodu i nie mam czasu sprawdzić tych stref CO, moze w poniedziałek bo jutro praca niestety

a- u mnie nadal wystęuje problem niespodziewanego załączania pompy CWU- zaczynam podejrzewać że może to być wina samego sterownika a nie oprogramowania. możliwe że jest jakieś przepięcie czy inne cudo- na lelektryce się nie znam i naciśniecie przycisku powoduje skok napięcia i impuls na załączenie pompy

to domysły do przemyślenia dla tych co mają więcej ode mnie wiedzy w tym temacie

mała sugestia w temacie wyświetlania informacji:

podczas wyłączenia grzania CWU przy wykorzystaniu stref czasowych aby sprawdzić temperaturę CWU należy grzebać w menu

Na wyświetlaczu jest sporo miejsca na to aby pozostawić wskaźnik temperatury CWU a ponad nim niech się wyświetla mniejszych rozmiarów ikonka "STOP"

w temacie niekontrolowanego załaczania pompy oraz zachowania przy strefach czasowych CO, to mam teraz 3 dni wolnego więc znajdę czas na przypilnowanie i wysłanie danych do Pana Włodka

może wyciągnie jakieś wnioski co może być przyczyną- mam nadzieję że nie moja bujna wyobraźnia:lol2:

• 3 weeks później...

zagadka dla Pana Włodka

dziś rano jak zwykle zajrzalem do mojej bestii celem kontroli parametrów sterownika.

jakież było moje zdziwienie gdy ujrzałem kociołek pracujący z mocą w okolicy 40% przy temperaturze 54,2stC(zadana 50) po wejściu w menu wykresy ujrzałem jeszcze coś ciekawszego- kociołek dogrzewał CWU tylko czemu skoro o tej porze jej grzanie było jeszcze wyłączone(poczatek grzania CWU o godzinie 9-ej). po opuszczeniu menu kociołek się odstawił ale na jakieś 20 sekund potem znów załączył sie wentylator i wyświetlacz pokazał moc 40% po ponownym wejściu w menu tym razem w wykres czasu pracy podajnika i opuszczeniu go kocioł się odstawił i przeszedł w podtrzymanie na dłużej

na zdjęciu zaznaczono godzinę 8 jako moment rozpoczęcia grzania CWU wcześniej grzało się CO- czy możliwe że kociołek zrzucil nadmiar czy to jakaś anomalia???

15042012449.jpg

Załączanie się cwu to zrzucanie nadmiaru ciepła. Doszłem do tego stosując u siebie wyłączanie pompy co z termostatu pokojowego.

Najpierw myślałem że próg zrzutu ciepła ustawiony jest sztywno gdzieś na 70 stopniach, ale Cobra chyba analizuje szybkość przyrostu temperatury i jeśli jest za duża to zrzuca nadmiar ciepła do cwu. Miałem cwu w stopie a z samego zrzucania nadmiaru zagrzało wodę do 70 stopni.

Tutaj dałem fotki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma/page144

Edytowane przez maszkety

• 2 months później...

Dzisiaj było takie spotkanie branży grzewczej, gdzie pokazywane były produkty na nadchodzący sezon grzewczy.

Była m.in. firma Nord, Pancerpol, Prond.... itd.

Omawiano nowy palnik z żeliwną końcówką ślimaka, omawiano i pokazywano nowe sterowania.

Koncentrując się na tym ostatnim chciałbym słów kilka o produkcie, który w jakiejś mierze współtworzyłem.

Iryd PID fl jest efektem ostatnich dwóch lat pracy, to taki kombajn na bieżące czasy, który ma obsłużyć rozbudowane instalacje grzewcze.

Na światło dzienne pokazane zostały 3wersje tego sterownika. Kwestie rozwojowe jeszcze są, w najbliższej przyszłości nowe piloty a w dalszej powinno być jeszcze coś więcej :)

http://img841.imageshack.us/img841/4915/dscf4132w.jpg

Trochę o samym Irydzie:

Regulator steruje rozbudowaną instalacją grzewczą. Specjalnie zaprojektowane menu umożliwia stopniowe uaktywnianie kolejnych funkcji oraz możliwości regulatora.

Regulator posiada specjalny algorytm pracy, który potrafi w sposób automatyczny dobierać odpowiednie dawki opału do obciążenia instalacji oraz rodzaju opału.

Regulator steruje w sposób ciągły pracą dmuchawy dobierając do danej prędkości dmuchawy odpowiednią ilość opału.

IRYD RTZ steruje:

- dmuchawą

- podajnikiem

- pompą obiegową CO

- pompą ładującą CWU

- drugim obiegiem grzewczym - pompą mieszacza lub pompą instalacji podłogowej

- siłownikiem zaworu mieszającego

- pompą cyrkulacyjną, do wyboru jako typowa cyrkulacja CWU, albo kolejny obieg pracujący w danych godzinach (np. grzanie warsztatu od 8 do 16-ej) albo jako pompa stale pracująca na krótkim obiegu między kotłem a wymiennikiem ciepła płytowym

IRYD posiada:

- duży, czytelny wyświetlacz graficzny

- możliwość podłączenia dwóch niezależnych sterowań dwoma obiegami z pomieszczenia za pomocą PILOT R lub termostatu pokojowego

- tryby pracy pomp: lato, zima, priorytet CWU, brak CWU

- sterowanie czasowe obiegów CO, CWU, drugiego obiegu mieszacza, pompy cyrkulacyjnej

- pogodowe sterowanie obiegiem CO i drugim obiegiem grzewczym np. mieszaczem

- 5zestawów parametrów, między którymi można się przełączac podczas użytkowania regulatora

- temp. kotła może być sterowana czasowo, pogodowo, skorygowana o czujnik pomieszczenia

- temp. obiegu mieszacza może być sterowana czasowo, pogodowo, skorygowana przez czujnik temp. pomieszczenia

- temp. zasobnika CWU może być sterowana czasowo

- praca pompy cyrkulacyjnej może być sterowana czasowo

IRYD RTZ steruje:

- dmuchawą

- podajnikiem

- pompą obiegową CO

- pompą ładującą CWU

- drugim obiegiem grzewczym - pompą mieszacza lub pompą instalacji podłogowej

- pompą cyrkulacyjną, do wyboru jako typowa cyrkulacja CWU, albo kolejny obieg pracujący w danych godzinach (np. grzanie warsztatu od 8 do 16-ej) albo jako pompa stale pracująca na krótkim obiegu między kotłem a wymiennikiem ciepła płytowym

Szału nie ma.... jak wywale rzeczy które ma np bruli w standardzie to zostanie...

- duży, czytelny wyświetlacz graficzny

Jak duży??? sam monitor- nie-cała obudowa...

a jaka cena? za jeszcze jeden z wielu dostępnych standardowych sterowników??

Na marginesie, znowu chwalisz sie czymś czego jeszcze nie ma w sprzedazy...

To ja wracam do swojego sterownika RT09.

Czy coś z nim mogło się "popsuć", bo tak ni z tego ni z owego pewnego dnia po prostu zaczął mi piecyk wygasać w podtrzymaniu. Węgiel cały czas ten sam. Na ustawieniach podgrzewania tylko CWU idę już 2 miesiąc a tu taka niespodzianka.

Teraz, aby nie musieć rozpalać zmieniłem ustawienie ilości przerw podawania w podtrzymaniu z 2 na 1 i póki co idzie.

To ja wracam do swojego sterownika RT09.

Czy coś z nim mogło się "popsuć", bo tak ni z tego ni z owego pewnego dnia po prostu zaczął mi piecyk wygasać w podtrzymaniu. Węgiel cały czas ten sam. Na ustawieniach podgrzewania tylko CWU idę już 2 miesiąc a tu taka niespodzianka.

Teraz, aby nie musieć rozpalać zmieniłem ustawienie ilości przerw podawania w podtrzymaniu z 2 na 1 i póki co idzie.

Węgiel może bardziej suchy, albo już z innego pokładu się trafił na dole Twojej dostawy......

W kwestii sterowania, zawsze i w każdym urządzeniu coś może klęknąć.

W sterownikach opartych na regulacji wentyla w sposób taki jak w RT09 (czy plumie czy ecoalu czy expercie itd) może być kłopot z ruszeniem dmuchawy od dołu po dłuższym okresie użytkowania. Objaw jest taki,że jest problem ze startem nadmuchu, nie potrafię fachowo odpowiedzieć, czy to kwestia kondensatora w dmuchawie czy triaka w sterowniku.

Postaraj się zaobserwować, czy jak startuje podtrzymanie, to dmuchawa kręci wirnikiem, czy buczy. Jak ten drugi przypadek, to podnieś lekko dolne obroty minimalne dmuchawy

Trociu

Jest jeszcze jedna kwestia... kiedy czyściłeś palnik?

Jak dobrze pamiętam masz fajkowy na ekogroszek.

Jego ogólna budowa i zasada pracy wygląda tak:

http://www.brastal.pl/resources/img_d/216_retorta_ekomax.jpg

Zwróc uwagę na powietrze antyspalinowe, na szkicu są to 3otworki z takimi białymi smugami powietrza w kolanie retorty w górnej części przed paleniskiem

(opis zabezpieczenie przed dymieniem)

Pod palnikiem masz też dekiel wyczystny, skorzystam z fotek kolegi czp01:

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/images/100_2349.jpg

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/images/100_2355.jpg

Warto zdjąć też samo palenisko i na nowe je uszczelnić:

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/images/100_2396.jpg

W tej części:

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/pps-25/images/100_2706.jpg

Są 3otwory wywiercone pod kątem 45stopni, mogły się przytkać, trzeba to wówczas udrożnić, czasami jest to rodzaj takiej prostokątnej kieszeni, to zależy od producenta palnika