Trociu 26.06.2012 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Dzięki Jarecki za mały wykład - przyda się pewnie nie tylko mi.Przysłuchałem się, jak działa wentylator - wygląda wszystko w porządku z tym zastrzeżeniem, że moc zadana rośnie powoli od 0 do 35% i w zasadzie zanim się wiatrak rozpędzi, to już musi stawać. Zajrzałem do instrukcji i nie widzę ustawienia odpowiedzialnego za czas przedmuchu w podtrzymaniu (albo źle szukałem). Więc zastanawiałem się nad zmianą sterowania dmuchawy z płynnego na zał./wył. Co do czyszczenia. to u mnie wyczystka jest od frontu a nie od dołu. Ale że jest uszczelniona silikonem to ja czyszczę tam inaczej. Ściągam wentylator i wyciągam wszystko odkurzaczem. W wolnej chwili będę musiał w takim razie zabrać się za czyszczenie. W sumie to dziwne, bo pierwsze dwa lata wogóle nie serwisowałem kotła w ten sposób i śmigał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.06.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ten płynny start był zawsze. Parametrem odpowiedzialnym za czas pracy dmuchawy jest kombinacja, posłużę się softem 5.12, bo nie pamiętam, jaki możesz mieć:- załączenie podajnika, parametr 30- oraz parametr 23 załączenie dmuchawy Dmuchawa zaczyna startować bardzo wolno razem ze startem podawania, podajnik staje a dalej przez czas z parametru 23 wirnik dmuchawy ma prawo chodzić (oczywiście zależy jeszcze od cykli podajnika). Przy cyklach bez podawania nadmuch jest tylko z tego czasu Pisałem oczywiście o trybie letnim, gdzie głównie pracujemy w trybie podtrzymania ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.07.2012 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Musiało być coś z danym zasypem. Po kilku dniach wróciłem do podwójnej przerwy w podawaniu i nic nie wygasa. Innych parametrów nie zmieniałem, bo nie chcę stracić dobrego palenia, które wypracowałem zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.07.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Jak wróciło do normy i nie trzeba nic grzebać, to fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.07.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 też mnie to cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2012 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 No i niestety znowu wygasł. Więc wracam do jednego cyklu przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.07.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 No i niestety znowu wygasł. Więc wracam do jednego cyklu przerwy. Widocznie są to już nastawy na granicy Twojego, mocniej podsuszonego węgla. Czekam jeszcze na informacje od jednego kolegi, jak wróci do niego RT09pid w wersji ze strefami na CWU z funkcją STOP grzania w wybranych godzinach Cieszę się, że chciał dokonać aktualizacji sterownika do takiej próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.09.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 HejkaNo i ja mam dzięki pomocy Jareckiego wgrany nowy soft ze strefami CWU. Teraz tylko muszę się zmobilizować, aby ponownie go zamontować na swoim miejscu. I tak mi się kołacze cały czas po głowie jedno pytanie - czy można te kabelki z czujnikami temperatury obciąć i połączyć na jakieś kostki lub szybkozłączki. U mnie żebym mógł sterownik wypiąć do aktualizacji musiałem się trochę namęczyć i poobcinać czy to zestaw opasek na trasie do bojlera, czy to izloację rur aby wydłubać czujnik CO. Ogólnie masa roboty, przez którą nie chce mi się teraz montować tego sterownika ponownie (mimo, że wiem, że muszę).A tak bym przy następnym razie (w szczególności, że część miejsc idzie pod planowaną zabudowę), odłączałbym sterownik od wszystkich kabli przy piecu i w 2 minutki byłoby po wszystkim. Tylko czy tak można? Na dniach postaram się zmobilizować i zabrać się za poskramianie tego nowego softu. Dam znać co i jak. Już mam ustalone czasy grzania 6-11 i 18-23. Na reszcie może iść stop. Pewnie przełoży się to na mniej lub bardziej wymierne oszczędności, głównie ze względu na dogrzewanie CWU w ciągu dnia jak żonka trochę wody poleje przy garkach w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.09.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ustaw za pamięci czas stopu kotła na 60min, zapomniałem numeru parametru, ale chyba 12a lub 12b Pawelo zaczął się bawić tym softem i wyrzuciło mu alarm,że temp. nie rośnie. Ten parametr ma na to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.09.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Już zapisuję. Jak widzę na ściągawce, to parametr 12a miałem na 45 min. ' I właśnie - w ostatniej chwili przed oddaniem sterownika do zaprogramowania uświadomiłem sobie, że nie mam spisanych parametrów. W pracy na szybko musiałem to spisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2012 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Dobra - wyciągnąłem swój sterownik z siateczki, w której go przekazałem do Tatarka. I wygląda jakby przy okazji wgrywania nowego softu mi go umyli Dostali go lekko odkurzonego a wrócił czyściuteńki A do tematu - jak rozumieć w tych strefach CWU ten parametr korekty? Jeżeli chcę grzać normalnie między 6-11 i 18-23 to mam ustawić trzy strefy 0-6, 11-18 i 23-24 i tam dać albo STOP albo obniżoną temperaturę? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 I co z tymi kabelkami? Moża je obciąć i zarobić jakieś złączki? Dobrze będą wtedy czujniki temperatury chodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.09.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Nie wiem, nikt mnie o to wcześniej nie pytał.Sterownik jest w obudowie, więc normlanie to się odłącza wtyczki od podajnika, dmuchawy, pomp i razem z czujnikami wysyła.Uważam,że tak jest lepiej, bo serwis może przeglądnąć całe urządzenie. Zadzwoń do Tatarka i zapytaj, bo nie potrafię odpowiedzieć. To co piszesz można robić w przypadku Ognika, Skorpiona, Cobry czy Pumy. Te sterowniki są w obudowie, ale idzie odkręcić sam panel i wypiąć wewnętrzne złączki, czyli na kotle zostaje obudowa z podłączonymi podajnikiem, dmuchawą, pompami i wszystkimi czujnikami a wysyła się tylko serce urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 No właśnie miałem o to ich pytać jak oddawałem sterownik, ale byłem w biegu i zapomniało mi się. A jak go odbierałem, to byłem tuż po otwarciu i tylko była miła Pani. I szczerze mówiąc też nie pamiętałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.09.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 A do tematu - jak rozumieć w tych strefach CWU ten parametr korekty? Jeżeli chcę grzać normalnie między 6-11 i 18-23 to mam ustawić trzy strefy 0-6, 11-18 i 23-24 i tam dać albo STOP albo obniżoną temperaturę? Dobrze rozumiem?A tutaj jak? Dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.09.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 A tutaj jak? Dobrze rozumuję? 1. Albo w zadanych interwałach czasowych ustawiasz wartości obniżone lub podwyższone dla CWU od nastawy standardowej 2. Albo zostawiasz tylko nastawę standardową CWU a w strefach ustawiasz tylko interwały, gdzie ma być STOP grzania. Wówczas pomiędzy tymi godzinami CWU dogrzewana będzie na normalną nastawę temp. CWU a w interwałach załączony będzie STOP grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.09.2012 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Czyli to co wrzucę w strefy modyfikuje mi podstawowe ustawienia.To może w weekend na nowo wszystko podłączę i uruchomię ten sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Czyli to co wrzucę w strefy modyfikuje mi podstawowe ustawienia. To może w weekend na nowo wszystko podłączę i uruchomię ten sterownik. Tak, zasada jest podobna jak dla stref na C.O., tyle,że do korekcji doszedł dodatkowo tryb STOP Tutaj, przy strefach na CWU równiez korygujesz coś od podstawowej nastawy CWU, do której masz łatwy dostęp. Więc albo korygujesz o ileś stopni tą nastawę w wybranych porach dnia albo zamiast korygowac nastawę CWU wybierasz godziny (pory dnia) w których mówisz STOP grzania, w tym przypadku będziesz grzał na nastawe podstawową pomiędzy tymi STOP-ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.09.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Dzięki uprzejmości kolegi Jarecki79 mam możliwość przetestowania nowej wersji oprogramowania w sterownik RT09PID. Nowy soft ma numer 5.20 ( poprzedni w moim sterowniku to 5.12) tak więc parę wersji oprogramowania wyżej . Do testów odesłałem swój sterownik do firmy Tatarek by po 1,5 tygodnia w paczce otrzymać urządzenie z powrotem. By było jasne – za usługę trzeba było zapłacić- w moim przypadku to 62 zł z kosztami transportu – więc chyba było warto. Przed aktualizacją dobrze jest spisać sobie poprzednie nastawy gdyż te po przeprogramowaniu ulegają skasowaniu. Istotną różnicą która od razu rzuca się w oczy to dodanie w ekranie ustawiania parametrów 3 poziomu. Jest to menu kolejnej strefy czasowej tym razem sterowania CWU .Programuje się ją identycznie jak strefę dla CO czyli są 3 podstrefy czasowe w ramach których można zadać czy temperatura pieca ma wzrosnąć czy ma być obniżona od temperatury bazowej. Ta nowa funkcja świetnie się sprawdza gdy piec jest w trybie Lato i np. w nocy nie ma potrzeby ładować CWU a jedynie podtrzymywać pracę pieca. Daje to na pewno dodatkowe oszczędności na węglu przy korzystaniu z pieca latem. Info w jakiej aktualnie sterownik jest strefie wyświetlane jest przy zegarku i w menu Ekranu pracy kotła symbolem $. Kolejną istotną zmianę jaką zauważyłem w tej wersji to kalibracja czujników temperatury. Zmiana z pozoru banalna ale do tej pory miałem zawsze różnicę w temperaturach między RT09 a Aratonem 1111 i poprzednim sterownikiem Tango Negro o 2 stopnie Celsjusza teraz wskazania Auratona i RT09 pid są identyczne. Kolejna zmiana dotyczy samego PID , w poprzedniej wersji softu w trybie rozpalania pieca gdy ten zwiększał temp. o 0,5 stopnia sterownik automatycznie wydłużał czas przerwy między podawaniem węgla w tej wersji softu czas podawania się nie zmienia a sterownik zaczyna modulować pracą wentylatora zmniejszając jego moc. W efekcie w poprzedniej wersji piec potrafił przeciągać temp. nawet o 5 stopni w tej wersji softu max temp. o którą przeciągnął piec to były 2 stopnie. Być może moja ocena jest subiektywna ale wydaję mi się że gdy nastawi się by dmuchawa pracowała z np. 5% mocy to rzeczywiście słychać że ledwie chodzi – poprzedniej wersji tej różnicy nie potrafiłem wyłapać dlatego częściej manipulowałem przy zasłonie wentylatora. Obecnie ustawiłem parametr 22a - ( Min. Obroty dmuchawy w czasie pauzy) na 3% i zrobiło się bardzo cicho w kotłowni. Co do samego spalania węgla fotki w załączeniu , ale trzeba od razu zaznaczyć że testy wykonane są gdy piec pracuje w trybie lato - niestety temp. na zewnątrz nie pozwalają włączyć pieca w normalne grzanie – po prostu jest za ciepło na zewnątrz. Tak się nieszczęśliwie złożyło że przy okazji został zmieniony węgiel i od 4 dni pali się z holdingu Katowice a ten ma większą kaloryczność niż poprzedni gdyż podaję węgiel co 5 sec a i tak jest bardzo wysoki kopczyk. Przy poprzednim węglu ( workowany z BricoMarche) kopczyk się zapadał przy nastawach 5 sec aczkolwiek nie spiekał się tak że kaloryczność samego węgla ma duże znaczenie dla pracy sterownika a jego parametry jednak nadal lepiej dobierać eksperymentalnie. I na koniec istotna uwaga piec przy parametrach domyślnych ustawionych przez producenta 3x wygasł – na wyświetlaczu pojawiał się napis (cytuje z pamięci ) : „Koniec pracy auto temp. nie rośnie „ .Być może dlatego że pracował w trybie LATO . Na wstępie dobrze jest jednak skorygować parametr 12 ( Temp. stopu kotła) a zwłaszcza 12b ( w poprzedniej wersji softu nazywał się 12a i jego wartość można było wydłużyć do 120 min w tej wersji tylko 60min ) ( czas stopu kotła ) domyślnie ustawiany na 30 min a u mnie wydłużony do 60 min. Konkludując czy warto przejść na nowy soft – ja osobiście byłem zawsze za zmianami i zawsze jestem na tak , widać na plus zmieniono sposób sterowania dmuchawą ( niestety nie wiem czy tej wersji a może wcześniej ) ale ta zmiana jest pozytywna bo piec przestał tak mocno przeciągać no i zrobiło się ciszej w kotłowni , dodanie 3 poziomu do CWU – kapitalne jeśli piec pracuje w trybie lato – przy normalnej pracy raczej zbędne . Czego mi brakuje – nadal brak funkcji by sterownik pokojowy gdy osiągnie temp. nie załączał pompy CO ( parametr 41 ) powinna być opcja wyłączenia go całkowicie . Testy wykonane na piecu Tilgner EKR25 który grzał bojler 150l do temp 48 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.09.2012 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Hejka Ja też właśnie dzisiaj zamontowałem RT09 z nowym softem jak pawelo_pl. Niestety spostrzeżeń po dniu dzisiejszym nie będzie, bo zapomniałem go puścić w tryb auto i stał sobie biedaczysko cały dzień nic nie robiąc Zastanawia mnie co będzie robił między 23:45 (koniec strefy 3) a 0:00 (początek strefy 1). Mam nadzieję, że nie będzie próbował w ten czas grzać wody, bo stwierdzi, że nie ma ograniczeń przez aktywną strefę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts