Jarecki79 19.09.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Trociu i jak tam? Śmiga?Jakieś pierwsze wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.09.2012 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 HejkaNo właśnie śpieszę donieść jak tam mi się sprawuje. Co prawda na temat samego spalania na dzień się nie wypowiem, bo ja pracuję na całych zasypach, więc jeszcze z 2-3 tygodnie chyba trzeba będzie poczekać. Ale odczucia w temacie jakości używania są jak najbardziej na tak. Mam gorącą wodę z rana i wieczora gdy potrzebuję. I jak wieczorem idzie córa do mycia, to za chwilę mam cały bojler już ciepły na swoją kąpiel, bo nie muszę czekać, aż piec się rozbuja.W ciągu dnia mogę spokojniej myć naczynia nie martwiąc się, że zaraz mi piec będzie próbował dogrzewać wodę, z któej de facto za chwilę korzystać nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 20.09.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 A mi któregoś dnia piec znowu zgasł . Musiałem jednak podkręcić obroty wentylatora w czasie pauzy ( parametr 22a) do 10 % ( poprzednio miałem ustawione na 3%) bo zaobserwowałem , że rzeczywiście piec nie ciągnął temperatury do góry bo w przestoju wygasał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ja aktualnie u siebie pracuję na Irydzie pid. Tytułem wstępu, jest to sterownik, gdzie włożyłem sporo swojej pracy, powstał rok temu i w spokoju i zaciszu był rozwijany, nikt nie gonił, nie naciskał, bo nikt o nim nie wiedział. Pracuje od roku na Skam-P 25kW z ekoenergią w siedzibie producenta sterowania oraz na kilku innych kotłach testowych. U siebie próby rozpocząłem jakiś czas temu. Krótko napiszę dlaczego: Instalacje są mocniej rozbudowane, trzeba obsługi większej ilości pomp, potrzebna była obsługa mieszacza. Obsługę mieszacza oferuje Cobra z alligatorem, chciałem to jednak w jednym urządzeniu i z większą opcją korekty. Jest tutaj część rzeczy, które mi pasowały w RT09pid, jest to, o co walczę u Włodka, czyli pogodowe sterowanie obiegiem mieszacza, mieszacz może być też ze strefami tygodniowymi lub sterowany pilotem. U siebie steruję pilotem. Chciałem, aby była szeroka obsługa różnych kombinacji obiegów, stąd pompa cyrkulacyjna spełnia trzy tryby pracy. Albo jest typową cyrkulacją CWU, albo może pracować na stałe w krótkim obiegu jak kocioł podłączony przez wymiennik płytowy albo może ogrzewać dodatkowo niewielkie zakłady np. mechaniki pojazdowej w wybranych godzinach z jednego kotła, jak jest to blisko domu..... Wstawiam fotki z pracy na moim kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 21.09.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 No ładnie - fajnie że robisz coś nowego . A moja niebieska bestia dziś rano ponownie wygasła ( to już chyba 5 raz na tym sofcie ) a sterownik piszczy co nie miara . Mam nadzieję że tak się dzieje tylko przy trybie lato - bo jak się tak będzie robiło w normalnym trybie w zimie - to ja dziękuję za te usprawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.09.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Na Twoim sofcie też pracowałem i mam ten sterownik u siebie do dalszych testów. Musi to jednak pracować na kilku obiektach, aby ewentualnie jeszcze coś wyłapać. Zawsze przy RT09 idzie wrócić do wcześniej wersji softu, oficjalna, normalnie sprzedawana to v5.15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 No ładnie - fajnie że robisz coś nowego . A moja niebieska bestia dziś rano ponownie wygasła ( to już chyba 5 raz na tym sofcie ) a sterownik piszczy co nie miara . Mam nadzieję że tak się dzieje tylko przy trybie lato - bo jak się tak będzie robiło w normalnym trybie w zimie - to ja dziękuję za te usprawnienia. teoretycznie nie powinien Ci wygasać nie wiem jak jest z ustawieniami w twoim sterowniku ale jeśli masz możliwość korekty mocy minimalnej to spróbuj ją podnieść odrobinę. teraz jestem w fabryce i nie mogę pobrać dtr do Twojego sterownika ale najprościej jesli wygasa dać mu odrobinę więcej lub częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 21.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witam mój mercedes rt 09 pid ma soft v5.14 od trzech lat i nigdy mnie nie zawiód ja go tak nazywam bo jest wart tej marki jestem mega zadowolony z tej skrzyneczki za 450 zł od JARECKIEGO I CHWAŁA MU ZA DORADE ale jam mam mój patent-czujnik temp i praca dwóch dmuchawek co przyczyniło się do takiego poprawnego werdyktu wiem doskonale ze jest trudnym sterownikiem w zmianach parametrów ale tego sie często nie zmienia -na początku zmiany węgla i nic więcej a to to że ci wygasa to jest wina operatora -musisz skrucic czas podczymania albo skrucic czas minimalnej mocy u mnie pracuje średnio na minus 2 do plus 2 mocy i korzystam tylko i wyłacznie z jednej pompy do co i cwu ustawiam zawór trzy drożny 2 razy w roku w lato i na zima- praca dwóch pomp destabilizuje prace kotła w kazdym sterowaniu i wiecej piec pali a cwu starcza mi na 7 domowników plus zmywarka i jeszcze nigdy jej nie zabrakło jak by ktoś byl zainteresowany jak działa to może se zobaczyc na ekranie komputera pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.09.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Ponieważ w lato grzałem CWU z innego źródła to moje załączenie nowego softu do Cobry odbyło się dzisiaj o 10 ranocałość na przerobionym palniku Brucera (o czym na moim wątku)zaprogramowałem wszystko od zera łącznie z nowymi strefami CWU oraz zmieniłem moc maksymalną i zakres pracy dmuchawy.muszę teraz poczekać i wprowadzić ewentualne korekty jeśli będzie tego wymagać sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.09.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 No ładnie - fajnie że robisz coś nowego . A moja niebieska bestia dziś rano ponownie wygasła ( to już chyba 5 raz na tym sofcie ) a sterownik piszczy co nie miara . Mam nadzieję że tak się dzieje tylko przy trybie lato - bo jak się tak będzie robiło w normalnym trybie w zimie - to ja dziękuję za te usprawnienia. To spróbuj się przełączyć na tryb zimy ale odłączyć pompę CO i dać blokadę grzania CO. Będziesz wiedział czy tryb LATO jest problemem. Ja po różnych walkach z ustawieniami LATO już chyba 2 lata temu zdecydowałem się, że nie będę w ten tryb zmieniał ustawień wiosną. Jedyne co robię, to odłączam pompę CO od sterownika (bo czasami z jakiś względów sterowniki ruszają tą pompą), zamykam zawór na obieg CO, aby grawitacyjnie nie wyciągał oraz na sterowniku pokojowym obniżam temp. aby zawsze dawał sygnał o braku konieczności grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.09.2012 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 ... Ale odczucia w temacie jakości używania są jak najbardziej na tak. Mam gorącą wodę z rana i wieczora gdy potrzebuję. I jak wieczorem idzie córa do mycia, to za chwilę mam cały bojler już ciepły na swoją kąpiel, bo nie muszę czekać, aż piec się rozbuja. W ciągu dnia mogę spokojniej myć naczynia nie martwiąc się, że zaraz mi piec będzie próbował dogrzewać wodę, z któej de facto za chwilę korzystać nie będę. Już wiem, czego może brakować - możliwości łatwej czasowej deaktywacji sterfy czasowej. Bo dopracowane sterfy mogą być ok w normalnym trybie życia, ale czasami zdarzy się wyjątek jak na przykład większa wizyta w domu gości z noclegiem, gdy kąpiele będą dłuższe i w innych terminach niż normalnie. No i sterfy się rozjadą a woda przestanie się grzać mimo, że będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.09.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Wysand1 Wejdź w menu instalator - kod 99wybierz kocioł ślimakowy nr10Wejdą nastawy wyjściowe dla ekoenergii z dmuchawą, jaką posiadasz też mam podłączony zawór i też mam pilota, u mnie pod układem zaworu Przełącz tak, sprawdź jak idzie a później ewentualnie podam swoje korekcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 24.09.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Już wiem, czego może brakować - możliwości łatwej czasowej deaktywacji sterfy czasowej. Bo dopracowane sterfy mogą być ok w normalnym trybie życia, ale czasami zdarzy się wyjątek jak na przykład większa wizyta w domu gości z noclegiem, gdy kąpiele będą dłuższe i w innych terminach niż normalnie. No i sterfy się rozjadą a woda przestanie się grzać mimo, że będzie potrzebna. Ja na takie wypadki + lato mam dodatkową grzałkę w bojlerze - która załatwia sprawę . A co do gaśnięcia - thnx za podpowiedzi ale zrobiło się chłodnawo więc piec idzie już normalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 24.09.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.09.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 A co ty Bernard, zamieniłeś swojego mercedesa na ecoala??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.09.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Hmmm ale więcej wyglada mi to na monitorowanie tatarka niż na pracę ecoala...ale chyba jednak nie... ster idzie na ustawieniach bez żadnego odchyłu, bez ustawień obniżających temp czy histerezy..dlatego wykres tak wyglądą.. Edytowane 24 Września 2012 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 24.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam odszyfrowałem ecoala i palnik burner-s oba dzieciaki zawijanów testuje ich od paru dni a pale miałem -pyłem 25 ogulnie the-best ful wypas pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 24.09.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 on co, zioło uprawia?po co mu 26C wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 on co, zioło uprawia? po co mu 26C wewnątrz? hmmm niektórzy lubią ciepło.... może z alsaki wrócił i musi się dogrzać?? albo z ciepłych krajów i musi temp wyrównać albo poprostu ma czujnik nie ustawiony poprawnie i mu temp przekłamuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wysand1 25.09.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Wysand1 Wejdź w menu instalator - kod 99 wybierz kocioł ślimakowy nr10 Wejdą nastawy wyjściowe dla ekoenergii z dmuchawą, jaką posiadasz też mam podłączony zawór i też mam pilota, u mnie pod układem zaworu Przełącz tak, sprawdź jak idzie a później ewentualnie podam swoje korekcje Dzięki za podpowiedź. Jak przyjadę do domu w czwartek to wprowadzę zmiany i zobaczę co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts