Jarecki79 25.09.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Jak się u mnie trzęsienie ziemi nie wydarzy, to mamy weekendzik na ewentualną wymianę zdań i podpowiedzi.Przyda się później innym userom stera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wysand1 28.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 W uzupełnieniu: po wprowadzeniu ustawienia kocioł ślimakowy 10, dmuchawa pracuje dłużej w podtrzymaniu (1% mocy kotła), z ustawioną min. prędkością dmuchawy 1 bieg. Kopiec na retorcie wynosi się do ok. 3 cm poza rant paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 wysand jestem na wyjezdzie w stosunku do tego, co napisales ja mam max22bieg a w ustaieniach zaawansowanych pod kodem 99 lub 10 mam jeszcze zmienione podbicie na 2biegi oraz czas podbicia 10sekund a dla 1%mocy czas 4min 20sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.10.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Kurczę i dziś znowu mi sterownik piszczał i zgłaszał błąd że temp, nie rośnie - mimo że ma ustawione 60 min czasu braku reakcji . Aż dziwne że przez 60 min piec nie podniósł temp o chociażby 0,5 stopnia - to musi być jakiś bug w oprogramowaniu. Najpierw przydarzyło mu się to dziś o 8 rano a potem o 15. Choć jestem bardzo zadowolony bo piec zaczął oszczędzać to wyłączanie z powodu braku przyrostu temp. jest wkurzające - aż się boję teraz zostawić dziewczyny same bo sobie nie poradzą , @Jarecki tym razem zgłaszam oficjalnie zasygnalizuj problem programistą. Ustawienia pieca z początku miałem identyczne jak przed programowaniem a wtedy było ok - więc warunki się nie zmieniły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 07.10.2012 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Witam masz rt09 - to nie jest błąd w oprogr to jest złe ustawienie parametrów -napisz jak masz ustawione to ci pomoge i wielu innym pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.10.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Ja mam pytanko co do RT09 i jego współpracy ze sterownikami pokojowymi przy wykorzystaniu sterf CO. Obecnie nie wykorzystywałem stref grzania CO, bo za regulację temp. i czasów pracy pieca odpowiadał mój poczciwy Euroster.Ale wczoraj odpaliłem kominek i w zasadzie w pobliżu sterownika pokojowego może być o wiele cieplej aniżeli na piętrze. Więc zacząłem się zastanawiać, jak RT09 radzi sobie w sytuacji, gdy ma podłączony sterownik pokojowy i załączone sterfy czasowe dla grzania CO. Co będzie gdy:- sterownik pokojowy mówi "nie grzać" ale strefa czasowa mówi "grzać"- sterownik pokojowy mówi "grzać" ale strefa czasowa mówi "nie grzać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.10.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Strefy w sterowniku są na temp. wody na kotle, więc to nastawa kotła jest korygowanaStrefy w pokojówce są na temp. powietrza i wówczas jest rozkaz do zejścia na temp. przy pracy termostatu i cykliczna pracę pompy c.o., ten rozkaz ma wyższy priorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.10.2012 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 przy pracy termostatu i cykliczna pracę pompy c.o., ten rozkaz ma wyższy priorytet.znaczy się termostat ma wyższy? jeżeli tak, to kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 znaczy się termostat ma wyższy? jeżeli tak, to kicha Jak termostat pokojowy poda sygnał,że jest nagrzane, to sterownik zejdzie na temp. przy pracy termostatu, która ustawiłeś (ja ją daję na 45st.C) i pompa c.o. pracuje cyklicznie, czyli co 4minuty na 30sekund jak pamiętam fabryczne nastawy Natomiast strefy w sterowaniu odnoszą się do temp. wody na kotle w zadanych godzinach. Np. od 6:00 do 8:00 jak zadasz 50st.C a zadziała termostat, to temp. obniży się do 45st.C i pompa będzie pracowac cyklicznie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.10.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam masz rt09 - to nie jest błąd w oprogr to jest złe ustawienie parametrów -napisz jak masz ustawione to ci pomoge i wielu innym pozdr Berdnard - wygasł ( brzęczy że koniec pracy auto bo temp. nie rośnie) mi dziś rano , wczoraj i przedwczoraj - dzieje się to zawsze rano wychodzi na to , że piec ma problemy z wyjściem ze stanu gdy nie grzeje ( mam termostat pokojowy). W poprzedniej wersji softu taka sytuacja nigdy nie miała miejsce. A teraz góra palnika zawalona jest popiołem jak pogrzebać pogrzebaczem to pod spodem jest nawet żar - bo pieca nie rozpalam - zwalam z góry popiół ( trochę jest szlaki ) i włączam auto na nowo i piec rusza. Ustawienia mam teraz już fabryczne ( te z książeczki ) i dalej jest problem. Jeszcze w sobotę przeczyszczę palnik bo nie czyściłem cały sezon letni może coś to da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.10.2012 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Pawelo_plz tego co piszesz to może za nisko schodzi strefa zaru podczas postoju kotła i zaczyna przygasać- może trzeba jakieś korekty zrobić- nie wiem jak to jest w rt09 ale musisz cos ze stanem podtrzymania zrobić. kociołek przygasa na tyle że przez czas zadany w sterowniku nie jest w stanie się podnieść- ręcznie jak ruszysz pogrzebaczem to potem daje radę -czyli częściej może jakiś przedmuch dla podtrzymania większego żaru????, ewentualnie wydłużyć czas do alarmu jeśli się da i sprawdzić czy danie mu większej ilości czasu na pobudkę da zamierzony efekt??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.10.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Dziwne że piec przez 60 min ( tyle ma nastawione ) nie potrafi podnieść temp nawet o 0,5 stopnia . Mam nastawioną na piecu temp pracy 52 stopnie a on "zdycha" przy 48 i przez godzinę naparza węglem i nie potrafi się rozgrzać - mimo że ma pod spodem żar. Muszę poobserwować ekrany diagnostyczne. @Berdnard odezwę się do Ciebie po południu jak będę przy piecu - bo z pracy nie podam parametrów. Acha podaję jakby co węgiel co 7 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Pawelo ten mechanizm jest od softu 5.14, nie wiem, dlaczego u ciebie tak wywala błędy Wyczyść może palnik, uszczelinij palenisko. Bardziej szczegółowe info doślę Ci na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.10.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Pawelo ten mechanizm jest od softu 5.14, nie wiem, dlaczego u ciebie tak wywala błędy Wyczyść może palnik, uszczelinij palenisko. Bardziej szczegółowe info doślę Ci na priva No właśnie a ja poprzednio miałem 5.12 i dlatego nigdy mi się to nie zdarzyło. Przeczyszczę i uszczelnię palnik - zobaczymy czy coś da. Zmienię też różnicę w temp. gdy sterownik ma stop z termostatu jest teraz 3 stopnie + delta i piec się nie wyrabia w tych 60 min by podnieść o 2 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.10.2012 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 To i ja dorzucę coś do tematu. Dzisiaj rano też mój rt09 wywalił błąd. Co ciekawe byłem już gotowy na ponowne odpalenie paleniska, ale ku mojemu zdziwieniu retorta była pełna żaru. Ponowne odpalenie sterownika w tryb auto i wszystko ruszyło i działa do teraz. Czary czy jaki czort?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 @Trociu witaj w klubie mam dokładnie to samo - dziś skontaktowałem się z @berdnard który nie ukrywam wywalił moje myślenie o paleniu i zaproponował inne ustawienia od fabrycznych. Zobaczę jak się te nowe nastawy sprawdzą i weekend dam znać - bo piec już co dziennie rano się wywala - choć ma pełno żaru i wystarczy na nowo puścić auto. Z kolei od @Jarecki79 wiem że ten algorytm jest tak pomyślany że jeżeli przez czas nastawiony na wygaszenie ( u mnie jest 60 min) temp pieca nie podskoczy o 2 stopnie to piec stwierdza że temp. nie rośnie i wywala alarm . W/g mnie wystarczyłoby stwierdzić że temp. wzrosła o 0,5 stopnia i by pewnie było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 11.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 pawelo Witam juz nigdy nie usłyszysz brzęczka-alarmu tego super stera pod warunkiem że nie wrzucisz piasku -kamieni zamiast węgla -pozostało tylko dopieszczenie poszczególnych parametrów a to zadanie należy do ciebie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.10.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 @berdnard - jeszcze raz dzięki za poświęcony czas i przekazane informacje - jak do soboty piec się ustabilizuje i nie będzie problemów podam na forum parametry ustawienia RT09 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.10.2012 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 pawelo_pl - ja na szczęście miałem alarm tylko raz od momentu aktualizacji a to już chwila czasu minęła. Co ciekawe pojawił się on nie w ciągu nocy albo dziennej przerwy w grzaniu, ale jakąś godzinkę po porannej strefie grzania. Zobaczymy jak pójdą Twoje testy i porównam wtedy swoje ustawienia do Twoich. Tylko co będzie, jak na podajnik trafi "nowy" opał z tegorocznej dostawy... na ile te nastawienia będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 14.10.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witam Szanownych forumowiczów .Dzisiaj około południa odpaliłem swój kociołek skamp p premium z sterownikiem RT 09.mam problem z ustawieniem parametrów ,eko groszek w palenisku szybko się wypala (zapada),Piec ustawiony na 55 st, dochodzi do 58 . po wychłodzeni załancza się dmuchawa,a podajnik znacznie rzadziej,dodam że eko się żużluje .Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów podpowie mi jak ustawić to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts