pawelo_pl 14.10.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Zajrzyj tu o 20 spiszę ustawienia i Ci podam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 14.10.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 zibi465 Witam to pochwal sie twoim -typ dmuch - palnika -twoje ustawienia od nr15-33 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 14.10.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 dmuchawa Konwektor typ went.WBS6aAL żeliwny palnik II-ej generacji BRUCER ustawienia trochę pozmieniałem ,niewiem czy na dobre,teraz jest15 ZAŁ20 płynne21 25%22 20 %22a4%23 15sek30 14sek31 40sek32 350sek32a 500 s 33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 14.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Ustawienie które podpowiedział mi @berdnard ( jeszcze raz dziękuję ) :12b -60 min14 -48 stopni20 - płynnie21 - 44%22 - 37 %22a - 10 %23 - 20 s30 - 4 s ---------> szok że tak mało - ale daje radę 31 - 40 s ( tu chyba berdnard proponował mniej ale podniosłem ) 32 - 120 s32 a - 400 s33 - 2 41 - 3 min ( berdnard proponuje by było jak najmniej - niestety w domu robi się ciepło mimo że termostat pokojowy mówi stop z skolei jak jest długi czas to zdaje się że są wtedy problemy opisywane przeze mnie wyżej ) .Piec temp usatwiona 52 stopnie .Na tych ustawieniach jak na razie piec nie alarmuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 14.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 zibi465 Witam masz na tacy od kol pawelo ja mam inne nastawy bo mam inną dmuchawkę duzo słąbszą wpa03 na drugim biegu a to jest kolosalna różnica ja pale miałym-kruszunym z kostki no i palnik burner-s25kv -pieknie ten komplet sie sprawuje--- na dzień dzisiejszy testuje po przeróbkach palnik i inny sterownik no i musze sie pochwalic na 90% dorównuje rt09 pid który w mojej stajni uważany jest jako nr 1 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 PAwelo i Trociu, jak wiecie, Wasze obserwacje przekazałem także odpowiedniej osobie z Tatarka.Pawelo dostałeś tą odpowiedź na priva, ale uważam,że innym może się przydać, więc zacytuję odpowiedź: "Przeanalizowałem sytuację i przeprowadziłem stosowną symulacje, oto moje wnioski:1* następuje długotrwałe przejście na niższą temperaturę (np przez termostat pokojowy)2* regulator przechodzi do stanu podtrzymania3* odbiór ciepła jest niewielki4* temperatura na kotle powoli opada, aż do osiągnięcia obniżonej temperatury5* regulator przechodzi ze stanu podtrzymania na moc minimalną6* ta moc minimalna może (w zalezności od dynamiki obniżania temperatury) utrzymywać sięaż temperatura spadnie do TZzadana-4stC7* od temperatury TZadana-5stC jest naliczany czas do alarmowego wyłączenia kotła"Temperatura nie rośnie"8* dla Tzadana-5stC moc kotła nieco wyższa ale nadal bliska minimalnej9* jeśli parametry mocy minimalnej nie są wystarczające do wzrostu temperatury, a odbiórciepła przez instalację jest niewielki to taki stan może utrzymywać się, aż dozadziałania alarmu. Wnioski:1* Użytkownik powinien nieco zwiększyć parametry dla mocy minimalnej2* Ja ze swojej strony proponuję zmienić granicę do odliczania alarmu z TZ-5stC (wpewnych sytuacjach moc kotła może być bliska minimalnej)na TZ-8stC (w każdej sytuacji moc bliska maksymalnej)" ps. punkt drugi z wniosków dotyczy zmian w oprogramowaniu sterownika na przyszłość i jest sugestią, zobaczymy, czy to będzie zmieniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.10.2012 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 PAwelo i Trociu, jak wiecie, Wasze obserwacje przekazałem także odpowiedniej osobie z Tatarka. Pawelo dostałeś tą odpowiedź na priva, ale uważam,że innym może się przydać, więc zacytuję odpowiedź:... Wygląda właśnie na moją sytuację, mimo że połowy nie zrozumiałem Powinni sami dojść do tego, że jeżeli zaczynają oferować coraz więcej możliwości "odcięcia" pracy pieca, to ich algorytm na "temp nie rośnie" może być lewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.10.2012 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Wnioski: 1* Użytkownik powinien nieco zwiększyć parametry dla mocy minimalnej czyli?? p.s.jak ja kocham programistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.10.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 czyli?? p.s.jak ja kocham programistów czyli skracamy pauzę dla mocy minimalnej na np. 150-200sekund zamiast 350... parametr 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.10.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 czyli skracamy pauzę dla mocy minimalnej na np. 150-200sekund zamiast 350... parametr 32 no od razu lepiej sprawdziłem u siebie - zarówno 32 jak i 32a mam ustawione na 600sek. Więc zobaczę - jeżeli jeszcze raz raczy włączyć alarm mimo żaru na retorcie, to zmniejszy się ten parametr początkowo o 100sek, a potem się zobaczy. Na szczęście w ostatnich dniach nie ma problemu, mimo że cały czas CO nie chodzi u mnie, bo kominek starcza. Ale zobaczymy jak się sprawdzi w momencie niższej temp. na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 16.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Obniż do 120s - u mnie się sprawdza . Natomiast parametr 41 - na 3 min ten mnie boli bo co 3 min pompa obiegowa się włącza i jest dość ciepło w domu mimo że sterownik pokojowy robi stop dla pieca. Boję się że dłuższe przerwy spowodują jednak duże skoki temp wody w obiegu. Nie wiadomo co jest bardziej ekonomiczne no i czy znowu nie spowoduje alarmu na piecu - pozostaje po-testować w weekend - ech znowu się będę musiał z piecem napić piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 16.10.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam od 10.rana chodzi rt podaw 3 najkrutrzo przerwa 50s najdł przerwa 90 s jak nie wierzysz to sobie popatrz na duł pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.10.2012 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Obniż do 120s - u mnie się sprawdza . Natomiast parametr 41 - na 3 min ten mnie boli bo co 3 min pompa obiegowa się włącza i jest dość ciepło w domu mimo że sterownik pokojowy robi stop dla pieca. Boję się że dłuższe przerwy spowodują jednak duże skoki temp wody w obiegu. Nie wiadomo co jest bardziej ekonomiczne no i czy znowu nie spowoduje alarmu na piecu - pozostaje po-testować w weekend - ech znowu się będę musiał z piecem napić piwa Do 120 nie mam co schodzić chyba bo za duża różnica. Jeżeli problem będzie się powtarzał, będę próbował powoli schodzić może co 100s. Co do parametru 41 - ja mam ustawione na 15 minut a i tak chyba jeszcze to wydłużę, bo wczoraj wieczorem zauważyliśmy, że grzejnik w jednym pokoju był gorący w połowie, mimo że grzanie CO jest odłączone póki co. Właśnie miałem tą sprawę poruszyć, bo sobotni zasyp już mi wciągło, czyli w niecałe 4 dni poszedł worek - to za dużo jak na samą wodę bez CO bo normalnie to jakieś 5 dni starczy (znaczy się w momencie gdy CO jest odłączone na stałe czyli zamknięty zawór i odłączone zasilanie od pompki). Zobaczymy - zarzuciłem właśnie 3 kolejne worki i poczekam na ile starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 24.10.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Po dwóch tygodniach od wprowadzenia zmian w sterowaniu ( dzięki @Berdnard i @Jarecki79 ) z piecem się nic nie dzieje. Idzie równiutko , małe skoki temperatury no i jak na razie zadowalające spalanie ( w tamtym tygodniu pięć wiaderek czyli około 60 kg ) . Muszę pochwalić programistów z Tatarka że naprawdę zrobili kawal dobrej roboty z PID w sterowniku ( poza tą wpadką z podkręceniem parametrów wygasania pieca) co w moim przypadku przeskok w wersji oprogramowania 5.12 na 5.20 jest jak jazda Polonezem a teraz Volkswagenem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Wydaje mi się,że dyskusja wyszła na plus. Zostanie zatem jeszcze mała korekta softu do następnych wersji, aby ten spadek wykrywać przy TZ-8st.c a nie jak do tej pory przy TZ-5st.CTo pozwoli na ruszenie z wyższą mocą i zapobiegnie niepotrzebnemu pojawieniu się alarmu. Sprawę jeszcze dyskutujemy z programistą, ale pewnie taki to będzie miało finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.10.2012 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 A mi wczoraj znowu wywalił alarm. Ale nie przy pracy w podtrzymaniu, tylko przy grzaniu wody. U mnie sytuacja jest taka, że do 6 rano mam STOP na grzanie CWU. Więc o 6 włączyło się dogrzanie bojlera. Koło 7 wziąłem kąpiel więc znowu zaczął grzać. Koło 8 rano usłyszałem charakterystyczny pisk z kotłowni. Palnik cały czerwony od rozżażonego węgla. Na kotle 59 stopni. CWU na poziomie 51 stopni (dogrzewa do 55). I o co kaman?? Zmniejszyłem więc o 60sek parametr 32 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Najgorsze, że te alarmy nie są powtarzalne mimo powtarzalnego cyklu życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.10.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 trociu a na jakim masz biegu pompę od CWU???może przestaw sobie o jeden bieg wyżej- wzrost prędkości przwepływu da lepszą wymiane i szybciej będzie odbierane ciepło z kociołkaja tak mam u siebie. sprawdzałem kiedyś nawet i wiem choć nie zapisałem dokładnie ze na 1 biegu sporo dłużej mi sie CWU dogrzewało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 26.10.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 timon to nie o to chodzi , taka sytuacja ma miejsce jak opisuje Jarecki To pozwoli na ruszenie z wyższą mocą i zapobiegnie niepotrzebnemu pojawieniu się alarmu. Trociu ja będę jednak chciał swój sterownik oddać do ponownego przeprogramowania jak pojawi się nowa wersja softu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.10.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 pawelo_plja wywnioskowałem że mu się kociołek przegrzał a nie że nie dal rady wystartować.skoro cały palnik rozżarzonego węgla to mocy mu raczej nie zabrakło al zamiast się spierać poczekajmy co napisze zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 26.10.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ale on ma te same objawy co ja i ja pisałem o tym wcześniej - piec ma pełno żaru a alarmuje że mu temperatura nie rośnie - a dzieje się tak gdy sterownik pokojowy a u Trocia strefa mówi piecowi grzej . A algorytm tego jest taki : Z grubsza wykrywanie końca palenia polega na tym , że jesli temp jest poniżej 5stC od zadanej to włącza się odmierzanie czasu określonego parametrem 'P_czas_stop' (max 60min). Przez ten czas temperatura powinna ponownie wzrosnąć. Osiągnięcie temp ZADANA-5stC kasuje ten stan. Dodatkowo kasuje się ten stan jeśli nastąpi wzrost o 2stC. W końcówce czyli 1/4 czasu dodatkowo wyłącza się pompy aby ograniczyć odbiór ciepła. 4* taki mechanizm miał skutecznie wykrywać koniec palenia i jednocześnie sygnalizować złe nastawy lub niską kaloryczność paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts