Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

timon to nie o to chodzi , taka sytuacja ma miejsce jak opisuje Jarecki

Trociu ja będę jednak chciał swój sterownik oddać do ponownego przeprogramowania jak pojawi się nowa wersja softu .

Zrobiona została wersja softu v5.21

Dodatkowo jest:

"Oprócz zmiany temp.granicznej zmieniłem granice

czasowe. Kontrola może trwać od 0-240min, gdzie 0min oznacza zablokowanie tego mechanizmu."

To samo dochodzi do oficjalnej, za jakiś czas oficjalna ma być wersja v5.16 (bez stref na CWU)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiona została wersja softu v5.21

Dodatkowo jest:

"Oprócz zmiany temp.granicznej zmieniłem granice

czasowe. Kontrola może trwać od 0-240min, gdzie 0min oznacza zablokowanie tego mechanizmu."

O czymś takim myślałem. Czyli ustawiając na 0 pozbędziemy się tego dodatkowego sprawdzania i będziemy mieli sytuację jak bez dodatkowej logiki (która jak widać nie do końca się sprawdza niestety).

Mnie jednak zaczyna zastanawiać, czy te strefy dla CWU na prawdę działają. Ostatni zasyp starczył mi tylko na 15-16 dni, gdzie kojarzę czasy 3-4 tygodniowe przy tym samym zasypie. Ostatnie dane to:

[TABLE=width: 422]

[TR]

[TD]Data[/TD]

[TD]Węgiel[/TD]

[TD]Komentarz[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD]Dni: 56[/TD]

[TD]0,4 t[/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]2012-09-02[/TD]

[TD=align: right]25[/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]2012-09-04[/TD]

[TD=align: right]100[/TD]

[TD] (rozpoczęcie grzania CO - 2012-09-24)[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]2012-09-29[/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]2012-10-13[/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]2012-10-28[/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Dla przypomnienia - strefy zostały włączone gdzieś w połowie września.

Edytowane przez Trociu

Trociu ja będę jednak chciał swój sterownik oddać do ponownego przeprogramowania jak pojawi się nowa wersja softu .

Ja na razie poczekam. Alarmy mam na tyle sporadycznie (2 razy póki co chyba), że nie jest to dla mnie problem. CO póki co idzie z kominka więc może się zblokować nawet jak mnie w domu nie będzie a małżonka mi nie zamarznie ;)

trociu

a na jakim masz biegu pompę od CWU???

może przestaw sobie o jeden bieg wyżej- wzrost prędkości przwepływu da lepszą wymiane i szybciej będzie odbierane ciepło z kociołka

ja tak mam u siebie. sprawdzałem kiedyś nawet i wiem choć nie zapisałem dokładnie ze na 1 biegu sporo dłużej mi sie CWU dogrzewało

To jest dobra uwaga. Mam pompkę na I biegu. Więc jak skończę aktualne sprawy związane ze wzrostem zużycia, przestawię na wyższy i zobaczymy wtedy.

Trociu

nie oczekuj że grzejąc CO będziesz zużywal tyle samo co w trybie lato. poza tym ostatnio temperatury troszkę spadły i kocioł musi zużyć więcej żeby straty uzupełnić.

nawet gdybyś tylko samo CWU grzał to pewnie w kotłowni masz chłodniej niz miesiąc temu i większe straty własne z tego tytułu zatem częścierj musi dogrzać i wiecej zużyć.

sprawdź dane dla identycznych warunków zewnętrznych wtedy będziesz miał porównanie.

ja uważam że strefy spisuja się bardzo dobrze. widzę to u siebie po ilości dogrzań CWU. jednego dnia gdy wyłączyłem to kociołek dogrzewał 4 razy w ciągu dnia i 5 raz po wieczornej toalecie a na włączonych strefach robi to tylko 2 razy na dobę

Ja na razie poczekam. Alarmy mam na tyle sporadycznie (2 razy póki co chyba), że nie jest to dla mnie problem. CO póki co idzie z kominka więc może się zblokować nawet jak mnie w domu nie będzie a małżonka mi nie zamarznie ;)

No niestety ja wyjeżdżam czasami a dziewczyny same nie rozpalą jakby co . Fakt że alarmuje najczęściej rano i ma jeszcze żar. Po chwalebnym poście parę dni temu aż mi głupio pisać ale alarmował mi w niedzielę kolejny raz. Zrobiło się chłodno a ja jedyną rzecz jaką zrobiłem to zmniejszyłem nadmuch na przesłonie bo piec zostawia spore spieki i już mu ta drobna zmiana nie pasowała. Normalnie boję się do tej bestii podchodzić :yes: Fochy ma teraz jak moje dwóletnia córka nie dotykaj i już . Muszę jakoś wykombinować by ten sterownik podesłać do Tatarka na modyfikację . Wrócę ze delegacji i będę rozmawiał - może Jarecki pomoże ....

Edytowane przez pawelo_pl

Trociu

nie oczekuj że grzejąc CO będziesz zużywal tyle samo co w trybie lato. poza tym ostatnio temperatury troszkę spadły i kocioł musi zużyć więcej żeby straty uzupełnić.

nawet gdybyś tylko samo CWU grzał to pewnie w kotłowni masz chłodniej niz miesiąc temu i większe straty własne z tego tytułu zatem częścierj musi dogrzać i wiecej zużyć.

sprawdź dane dla identycznych warunków zewnętrznych wtedy będziesz miał porównanie.

Tylko, że ja nie grzeję CO obecnie bo od jakiś 3 tygodni śmiga mi kominek i tylko tym ogrzewam chałupę.

Tego, że w kotłowni jest o kilka stopni mniej nie da się ukryć. Ale żeby to miało aż takie przełożenie - zjedzenie prawie tygodnia w czasie od zasypu do zasypu.

Porównanie dla identycznych warunków zewnętrznych raczej niemożliwe do zrobienia, bo trudno będzie znaleźć taki okres, gdy warunki będą identyczne. Po dacie na pewno nie. Dodatkowo dopiero w tym sezonie CO idzie w pierwszej linii z kominka.

ja uważam że strefy spisuja się bardzo dobrze. widzę to u siebie po ilości dogrzań CWU. jednego dnia gdy wyłączyłem to kociołek dogrzewał 4 razy w ciągu dnia i 5 raz po wieczornej toalecie a na włączonych strefach robi to tylko 2 razy na dobę

Jak masz rozplanowane swoje strefy?

a jak masz to CO z kominka rozwiązane??? nie jest przypadkiem wpięte w ten sam obieg co kocioł bez zaworów odcinających???

może grzejąc z kominka przepuszcza równiez wode przez kocioł i chcąc niechcąc trochę ją dogrzewa???

ja mam od 8 do 10 grzanie na 45st potem stop do 18ej

od 18ej do 22 grzanie na 55st i potem do rana stop.

w ciągu tygonia jak z żoną jesteśmy w pracy a żuki w przedszkolu to z wieczornego grzania mam po południu jeszcze 40st i dogrzewa tylko raz wieczorem o 18ej i potem drugi raz jak wykorzystamy to co zagrzeje na toaletę

w weekend mam dodatkowo od 12 do 14 grzanie na 45st żeby do garów była ciepła woda cały dzień

a jak masz to CO z kominka rozwiązane??? nie jest przypadkiem wpięte w ten sam obieg co kocioł bez zaworów odcinających???

może grzejąc z kominka przepuszcza równiez wode przez kocioł i chcąc niechcąc trochę ją dogrzewa???

Ja mam tak skaszanione - instalator próbował to jeszcze poprawić i zamontował dodatkowo zawór 3-drogowy ale nic to nie dało . A wyszedł z założenia że człowiek zapomni i nie przełączy zaworu przy grzaniu z kominka . Kiedyś to w końcu poprawię jak trafię na mądrego instalatora.

ja mam dwa kotły wpięte ale są zawory które odcinaja ten wyłaczony żeby bez potrzeby dodatkowych litrów wody nie grzać.

ja idzie CO z kominka przez kocioł to siłą rzeczy wodę zamiesza i w którymś momencie kocioł załączy bo zanotuje spadek poniżej jakiegoś progu bezpieczeństwa. takie zabawy wymagaja przemyślenia a nie każdy "fachowiec" ma na to czas i rozum niestety

Może źle się wyraziłem. Na razie nie grzeję CO kotłem, bo całe ciepło na dom zapewnia mi kominek, który ogrzewa tylko i wyłącznie powietrze (nawet jeszcze bez DGP). Tak więc są to dwa rozdzielne systemy.

ja mam od 8 do 10 grzanie na 45st potem stop do 18ej

od 18ej do 22 grzanie na 55st i potem do rana stop.

w ciągu tygonia jak z żoną jesteśmy w pracy a żuki w przedszkolu to z wieczornego grzania mam po południu jeszcze 40st i dogrzewa tylko raz wieczorem o 18ej i potem drugi raz jak wykorzystamy to co zagrzeje na toaletę

w weekend mam dodatkowo od 12 do 14 grzanie na 45st żeby do garów była ciepła woda cały dzień

Kurcze - to ja mam podobnie, tylko 6-10 i 18-22 i w obu przypadkach na chyba 55 stopni, bo ostatnimi czasy często z samego rana biorę kąpiel.

Trociu i Timon a jakie macie wersje softu ? Mi dziś mimo że już nie dotykam pieca znowu rano darł się - już powoli popadam w rutynę, zawsze dzieje się to rano - zastanawiam się jak ten brzęczek wynieść na zewnątrz sterownika tak że jak wyjadę mogły dziewczyny same zareagować zanim piec nie wygaśnie całkowicie.

ja mam ostatnią wersję ze strony producenta ale co dziwnego to mi się nie identyfikuje jako a_32 tylko jako A_31d

Pisałem o tym do Włodka i Jarka ale nie dostałem odpowiedzi- chłopaki zarobieni są- ja mam 2 dzieci ale przy bliźniakach to Jarek na pewno ma wesoło.

Włodek pewnie walczy z tematami programowymi i nie ma czasu na nic innego.

nie mniej traktuję to jako nową wersję i obserwuję czy coś się inaczej dzieje.

to co zauważyłem to że wstaje z wyższą mocą i ładniej z mocy schodzi po dogrzaniu np CWU gdy ona jest powyżej zadanej kotła. ładniej hamuje i nie przeciąga tak mocno. w poprzednich softach mocno do końca prawie grzał i potem było dużo ciepła niewkorzystanego.

teraz na moje niewprawne oko jest dużo płynniej.:)

Pawelo

a może go z innej strony podejdź.

ustaw mu w nocy na jakąś godzinę strefę na co lib cwu żeby miał chwilowe zajęcie. wtedy nie przyśnie tak mocno i rano nie będzie alarmu???

Trociu i Timon a jakie macie wersje softu ? Mi dziś mimo że już nie dotykam pieca znowu rano darł się - już powoli popadam w rutynę, zawsze dzieje się to rano - zastanawiam się jak ten brzęczek wynieść na zewnątrz sterownika tak że jak wyjadę mogły dziewczyny same zareagować zanim piec nie wygaśnie całkowicie.

Ja mam 5.20 o ile mnie pamięć nie myli (bo na wyjeździe jestem)