Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zakupem IRYD PID FL.

Mam kocioł klimosza ling combi 35 kw ślimak i zwykła retorta, ze standardowym sterowaniem dwustanowym recalart economic 3000. Trochę brakuje mi stref czasowych oraz denerwują ciągłe korekty mocy. Mam zawór 4d z siłownikiem i regulatorem Auraton 2005, cyrkulację, grzejniki i podłogówkę. Ogrzewana powierzchnia to 350m2. Czy ten sterownik się u mnie sprawdzi? Ewentualnie jakiś inny w podobnej cenie?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się nad zakupem IRYD PID FL.

Mam kocioł klimosza ling combi 35 kw ślimak i zwykła retorta, ze standardowym sterowaniem dwustanowym recalart economic 3000. Trochę brakuje mi stref czasowych oraz denerwują ciągłe korekty mocy. Mam zawór 4d z siłownikiem i regulatorem Auraton 2005, cyrkulację, grzejniki i podłogówkę. Ogrzewana powierzchnia to 350m2. Czy ten sterownik się u mnie sprawdzi? Ewentualnie jakiś inny w podobnej cenie?

aktualnie na nim praqcuję

obsługuje:

- pompe c.o

- pompe ladujaca cwu

- pompe cyrkulacyjna

- zawor mieszajacy i pompe za zaworem jako ochrona powrotu lub grzejniki lub podłogówka

- idzie podlaczyc 2panele, jeden na c.o a drugi na uklad za zaworem

- do wszystkich pomp programatory tygodniowe

- jest tez pogodowka na kociol i uklad za zaworem

z forum ma go tez kolega kloska i go poznaje

A gdzie go można kupić z pewnej ręki? Czy montaż jest trudny i wykonalny we własnym zakresie, czy trzeba wzywać do tego serwis? Jak z gwarancją, jeżeli samemu zamontuje?

Wejdź na moja stronę, ładnie Ci go wyjściowo mogę ustawic, natomiast aktywację stref i układów zrobisz juz w/g własnej instalacji.

Parametry spalania wpiszę.

:)

Montaż prosty, dmuchawa, podajnik, pompy to typowe gniazda komputerowe, zawór podłączasz wewnątrz sterownika po odkręceniu 3śrubek, 2 z boku, 1 z tyłu, przekładasz kabelek przez dławice i tyle.

Gwarancja obowiązuje, dane serwisu będą także na samym sterowniku.

Zawsze możemy też wymieniac się doświadczeniami

Wróciłem dzisiaj z wyjazdu "weekendowego" i po wjeździe do garażu przywitał mnie znajomy pisk i wyłączony piec.

Coraz bardziej mnie to denerwuje, bo za chwilę zaczną się mrozy i będę uziemniony, bo pewności co do tej wersji 5.20 nie mam.

Zmniejszyłem nastawę parametru 32 i 32a o kolejne 60s na 480 sek i zobaczymy co dalej z tym będzie.

Jarecki - ta wersja softu z możliwością wyłącznia tego dodatkowego sprawdzania już jest dostępna?

Jeszcze jedno. Chyba niedawno ten temat poruszaliśmy, ale jakoś nie mogłem go znaleźć.

Chodzi mi o załączanie pompki CO mimo sygnału ze sterownika pokojowego, aby nie grzać. Instrukcja mówi o parametrze 41, że co jakiś czas zdefiniowany, ma się ona załączyć na 30sek.

Dzisiaj idąc do kotłowni pomajstrować z parametrem 32 zauważyłem, że sterownik załączył pompkę CO. Pokojówka daje sygnał nie grzać (bo grzeje mi kominek dość ładnie), ale co tam - pamiętam, że ma być to 30sek. Stoję i patrzę, a to się nie wyłącza. Poszedłem więc po telefon, wróciłem, znalazłem stoper i odliczyłem jeszcze 2 minuty. Czyli swobodnie przez 5 minut była załączona pompka CO mimo, że w zasadzie nie powinna.

I o co kaman tym razem?

A nie jest to pierwszy raz, jak to zaobserwowałem.

p.s. chyba się wrócę do wersji 5.12 bo z nią nie było problemów.....

Jarecki - ta wersja softu z możliwością wyłącznia tego dodatkowego sprawdzania już jest dostępna?

Jarecki mi na PW pisał że jest nawet 5.21 . Ja z racji że muszę wyjechać a dzieciaki jakoś muszą w domu funkcjonować odeślę sterownik do przeprogramowania po powrocie. Na razie doraźnie zamówiłem panel domowy do RT09 będzie przynajmniej piszczało w domu i zawsze ktoś szybciej zareaguje. A te zwiechy są tak przypadkowe że ciężko je ogarnąć. Np poprawnie piec pracuje przez 3 dni , i bach alarm. Mi w piątek alarmował dwa razy z tym że za drugim razem już nie wstał i wygasł całkowicie. Jedyna logika w tym jest taka że jest to zawsze rano .

Na razie doraźnie zamówiłem panel domowy do RT09 będzie przynajmniej piszczało w domu i zawsze ktoś szybciej zareaguje.

Hmm - szkoda, że już zamówiłeś bo mam taki prawie nie używany do sprzedania [sterownik sprzedałem bez niego i mi został].

Jakby ktoś był chętny to za stówkę + przesyłka sprzedam [czyli za pół ceny nowego].

Edytowane przez SUSPENSER

Hmm - szkoda, że już zamówiłeś bo mam taki prawie nie używany do sprzedania [sterownik sprzedałem bez niego i mi został].

Jakby ktoś był chętny to za stówkę + przesyłka sprzedam [czyli za pół ceny nowego].

A po jakim kablu się go podpina? Bo zostało mi kilka kabelków ze skrętki, którą mam sterownik pokojowy połączony z piecem.

Jakby co to rezerwuję na kilka dni ofertę i jak się spotkamy na dostawę węgla, to pogadamy i o tym.

Oj chyba trzeba będzie cały wieczór zarezerwować.

A po jakim kablu się go podpina? Bo zostało mi kilka kabelków ze skrętki, którą mam sterownik pokojowy połączony z piecem.

Jakby co to rezerwuję na kilka dni ofertę i jak się spotkamy na dostawę węgla, to pogadamy i o tym.

Oj chyba trzeba będzie cały wieczór zarezerwować.

Hmm ja mam do sprzedania właśnie sterownik pokojowy - taki:

http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=SP1&kat=u&podkat=u1

Czy to nie taki masz obecnie ?

Są jeszcze inne panele domowe do tych sterowników ?

Poczytałem o tym panelu i w zasadzie mi się nie przyda. Myślałem, że jest to jakby przedłużenie panelu dostępnego w samym sterowniku.

Tutaj może słowo wyjaśnienia.

Z panelu do RT09pid oprócz typowych funkcji jak w eurosterze, czyli stref na temp. powietrza...

- jest praca z podglądem na temp. na kotle i można temp. na kotle zmienić bez chodzenia do kotłowni

- jest podgląd na temp. cwu, ale jej akurat zmienić nie idzie

- są stany alarmowe

Skoro chłopakom zostały panele, to jak ktoś zainteresowany - można do nich pisać

ponieważ ostatnio aura łaskawa a coś przetestować w sterowniku trzeba więc przestawiłem Cobrę na tryb dwustanowy- ale żeby było weselej- zrobiłem to pozostawiając moc maksymalną bez zmiany.

kociołek jedzie na ustawieniach

podawanie 3sek

przerwa 12sek

nadmuch 100%

moc minimalna 1%- kopiec nie schodzi zbyt nisko w podtrzymaniu

cykl praca+ podtrzymanie trwa około godzinki- wygląda to przyzwoicie chociaż obawiałem się mocniejszego przeciągania- jest tylko przy wieczornym grzaniu CWU ale to mi snu z powiek nie spędza:sleep:

PB124748.JPG