zyzolek 12.11.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Właśnie od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem sterownika IRYD PID FL dzięki uprzejmości kolegi Jareckiego.Sterownik bardzo fajny, sterowanie obiegami wreszcie takie jak chciałem. Mam tylko problem z doborem mocy max 100% i mocy min 1%. Tak jak to było ustawione,(podawanie 8 sek. max 100% przerwa 50 sek, dmuchawa 23, min 1% przerwa 2 min 45 sek. dmuchawa 4) okazało się za słabe bo bardzo długo się kręci koło zadanej, ale jej nie osiąga i chodzi non stop. Szczególnie jak chodzą wszystkie obiegi równocześnie, podłoga, grzejniki i cwu. Piec klimosz 35 kw, ogrzewana powierzchnia 350m2 z czego 220m2 podłogówka, reszta 130m2 grzejniki, bojler 300 litrów. Do tego trochę spieka węgiel, ale mniej niż na poprzednim sterowniku 2-stanowym. Teraz zmieniłem ustawienia, sugerując się nastawami producenta kotła. podawanie 5 sek, przerwa 20 sek dla mocy maksymalnej 100%, i jest trochę lepiej, ale nie wiem jak ustawić teraz moc min 1%. Trzeba ją chyba podnieść. Do tego są jakieś ustawienia całkowania. Czy to też trzeba zmienić? Czy ktoś wie jak działa ten algorytm? Edytowane 12 Listopada 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.11.2012 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Ja też mam Eurostera , ale zamontowałem panel w domu by przynajmniej było słychać że piec piszczy bo coś się znowu dzieje i trzeba zareagować nim wygaśnie . U mnie słychać przez ścianę do gabinetu (cieńki siporeks) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.11.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Właśnie od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem sterownika IRYD PID FL dzięki uprzejmości kolegi Jareckiego. Sterownik bardzo fajny, sterowanie obiegami wreszcie takie jak chciałem. Mam tylko problem z doborem mocy max 100% i mocy min 1%. Tak jak to było ustawione,(podawanie 8 sek. max 100% przerwa 50 sek, dmuchawa 23, min 1% przerwa 2 min 45 sek. dmuchawa 4) okazało się za słabe bo bardzo długo się kręci koło zadanej, ale jej nie osiąga i chodzi non stop. Szczególnie jak chodzą wszystkie obiegi równocześnie, podłoga, grzejniki i cwu. Piec klimosz 35 kw, ogrzewana powierzchnia 350m2 z czego 220m2 podłogówka, reszta 130m2 grzejniki, bojler 300 litrów. Do tego trochę spieka węgiel, ale mniej niż na poprzednim sterowniku 2-stanowym. Teraz zmieniłem ustawienia, sugerując się nastawami producenta kotła. podawanie 5 sek, przerwa 20 sek dla mocy maksymalnej 100%, i jest trochę lepiej, ale nie wiem jak ustawić teraz moc min 1%. Trzeba ją chyba podnieść. Do tego są jakieś ustawienia całkowania. Czy to też trzeba zmienić? Czy ktoś wie jak działa ten algorytm? To całkowanie zostaw, to dla zaawansowanych userów. Producent wywalił do menu 2części algorytmu, aby można było zmienić np. czas reakcji algorytmu (reagujemy szybciej czy wolniej) 1%mocy zmieniać nie musisz, ale możesz dla takich nastaw zjechac do ok. 2min:15sek, możesz sobie podnieśc deko dmuchawkę na ten 1%mocy, jak sterownik chodzi ciągle, to o to właśnie chodzi. Jak przeciągnie nastawę o 1st.C to przechodzi w uśpienie. Tryb podtrzymanie zaczyna się świecić przy temp.=nastawie, ale nie oznacza jeszcze strikte podtrzymania, widac z jaką moca chodzi po naciśnięciu guzika INFO, dopiero 0%mocy to typowe podtrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.11.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) To całkowanie zostaw, to dla zaawansowanych userów. Producent wywalił do menu 2części algorytmu, aby można było zmienić np. czas reakcji algorytmu (reagujemy szybciej czy wolniej) 1%mocy zmieniać nie musisz, ale możesz dla takich nastaw zjechac do ok. 2min:15sek, możesz sobie podnieśc deko dmuchawkę na ten 1%mocy, jak sterownik chodzi ciągle, to o to właśnie chodzi. Jak przeciągnie nastawę o 1st.C to przechodzi w uśpienie. Tryb podtrzymanie zaczyna się świecić przy temp.=nastawie, ale nie oznacza jeszcze strikte podtrzymania Wydaje mi się, że reaguje chyba za wolno, bo są duże wahania temperatur na kotle, aż do 6 stopni poniżej zadanej, a zadaną osiąga w ogóle sporadycznie, z reguły chodzi cały czas na 100% mocy o 2 stopnie poniżej zadanej non stop, i jest problem z osiąganiem 45 stopni na cwu. Bo jak chodzi pompa cwu, to wtedy właśnie jest 5 stopni poniżej zadanej na kotle, do tego histereza CWU wygląda mi na 3 stopnie, a nigdzie w sterowniku nie znalazłem opcji zmiany tego. Jak powinno być prawidłowo? Czy powinien przechodzić w uśpienie, czy chodzić ciągle w tym podtrzymaniu? A i jeszcze jedno, do czasu podawania 5 sekund, to przez ile sekund powinien podbijać obroty dmuchawy. Było ustawione na 8 sekund, zmienić to na 5 sekund? Edytowane 13 Listopada 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.11.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Masz więcej obiegów i jak spadnie CWU, to normalne,że temp. może trochę zlecieć na dół. Jak pamiętam, to robiłem Tobie nadwyżkę CWU 1st.C a histereza pomp wynosiła 2st.CNajlepiej jak sobie ciągle pyka. W typowe podtrzymanie wchodzić powinien rzadko. Ja mam podbicie na 15sekund, ale ja mam palnik żeliwny w dodatku nietypowo napowietrzony.Dla klasycznej fajki możliwe,że 5sekund będzie bardziej optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.11.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A co oznaczają parametry podtrzymania? Krotność podawania (nie wiem co to jest), przedmuchy i przerwa. Czy coś tu trzeba dopasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.11.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A co oznaczają parametry podtrzymania? Krotność podawania (nie wiem co to jest), przedmuchy i przerwa. Czy coś tu trzeba dopasować? To jest dla sytuacji, gdy będzie produkowany nadmiar ciepła, częściej jest to potrzebne strikte w trybie letnim przy grzaniu samego bojlera. To sa parametry typowego podtrzymania/przedmuchu. Jak sterownik przeciągnie o 1st.C wartość zadaną to przechodzi w tryb podtrzymania. Przedmuch = jak długo dmuchać, aby podtrzymac żar Przerwa przedmuchu = co ile minut pyknąć kilka obrotów dmuchawy na w/w i ustawiony czas przedmuchu Krotnośc = co które włączenie dmuchawy w trybie podtrzymania dokręcić paliwo, wartość 1= co każdy przedmuch, wartość 2 = raz tylko dmucham a co drugie załączenie dmucham i podaję, wartość = 3 = co trzecie załączenie dmuchawy w podtrzymaniu dokręcamy paliwo itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.11.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Dzięki Jarecki. Już wiem o co chodzi. Przydałoby się to w instrukcji sterownika szerzej opisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 W ustawieniach 100% ustawiłem teraz przerwę na 10 sek a dmuchawę na 45, bo podbija na maksa o 5 czyli do 50 maks z możliwych ustawień. Podawanie dalej 5 sek.Wygląda na to, że teraz w końcu pracuje jak należy. Wahania temperatur plus-minus 2 stopnie od zadanej. Pytanie, czy teraz MIN 1% zostawić, czy podwyższyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Jeszcze jedno, zostawić histerezę kotła na 1 stopień, czy zmniejszyć do 0,5 st? albo 0,1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 14.11.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Jeszcze jedno, zostawić histerezę kotła na 1 stopień, czy zmniejszyć do 0,5 st? albo 0,1? Ja na dwustanie ustawiam jak najmniejszą histerezę. Tak aby kocioł jak najkrócej był w podtrzymaniu oraz wahnięcia temp na piecu były jak najmniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.11.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Zmieniłem teraz histerezę kotła na 0,1 st. Zobaczymy jak to teraz będzie chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.11.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Zmieniłem teraz histerezę kotła na 0,1 st. Zobaczymy jak to teraz będzie chodzić. Czekam zatem na Twoje wieści, ja zmieniłem dzisiaj na 0,5st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Na histerezie 0,1st robi wszystko by pracować z minimalną mocą i nie przekraczać zadanej. Dąży do ciągłej pracy, tak mi się wydaje. Generalnie reaguje dosyć wolno. Moc podnosi od 1% do 100% co kilka sekund tylko o 1%. Jak zbliża się 1 st do zadanej zaraz redukuje moc. Muszę przyznać, że dość stabilnie trzyma temperaturę. To są moje pierwsze obserwacje. Ciekaw jestem jak to się przełoży na spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.11.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Mam teraz pytanie o temperaturę zadaną.Jak oglądam parametry użytkowników bruli i ecoal na esterownik, to prawie żaden nie przekracza 48 stopni. Czy w irydzie też tak ustawić zadaną kotła? Teraz mam fabryczną 55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.11.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Mam teraz pytanie o temperaturę zadaną. Jak oglądam parametry użytkowników bruli i ecoal na esterownik, to prawie żaden nie przekracza 48 stopni. Czy w irydzie też tak ustawić zadaną kotła? Teraz mam fabryczną 55. No pewnie, ja pracuję na nastawie 43st.C , kocioł buja się do ok.45-46st.c ze względu na dogrzewanie bojlera i nadwyżkę grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.11.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Iryd super sie sprawuje, ale w moim kotle 35kw musiałem podnieść wartość mocy kotła dla 1%, (przerwa 35 sek. dmuchawa 20 bieg, podawanie 5 sek.) bo za bardzo zjeżdżał z zadanej temperatury po przebudzeniu, nawet o 6 st. Histereza 1st lepiej się sprawdza jak 0,1st. Mam pytanie jak ustawiacie u siebie strefy dla cwu? Ja zrobiłem w ciągu dnia 3 sterfy z priorytetem ładowania bojlera przez godzinę. Wtedy wymuszam wyższe temperatury na kotle, tak do 65st, bo przy 50st na kotle i chodzących wszystkich obiegach CO grzejniki + 15 pętli podłogówki nie jest wstanie zagrzać 300 litrów do 40st. Nie wiem czy dobrze robię z tymi strefami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.11.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ja aktualnie strefy wyłączyłem. Wcześniej miałem aktywne tylko na dom i w ciągu dnia z automatu obniżałem nastawę. CWU ładuję ciągle, bo muszę - siła wyższa Andrew, ppietrz i timon korzystali ze stref na cwu, jak pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.11.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Ja aktualnie strefy wyłączyłem. Wcześniej miałem aktywne tylko na dom i w ciągu dnia z automatu obniżałem nastawę. CWU ładuję ciągle, bo muszę - siła wyższa A jak duży masz zasobnik? Bo jak na zadanej na kotle 50 to u mnie pompa cwu chodzi non-stop. Niektórzy twierdzą, że tak jest lepiej i wtedy zasobnik działa niby jak bufor. Nie wiem ile w tym prawdy. Edytowane 20 Listopada 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.11.2012 02:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Korzystam ze strefna tygodniu rano od 8 do 10 grzeje do 45st oraz wieczorem od 18 do 22 grzeje do 55stw weekend dodatkowo od 13 do 15 do 45st bo wtedy jakies gotowanie i sprzątanie i pobór wody wiekszy.u mnie zasobnik 140L poziomy dwupłaszczowy. pompa CWU na 2 biegu dogrzewa dość szybko(na 1-ym trwało dłużej) w okolicy 35 minut ajak mocno wychłodzona to do 50minut trwa cały zabieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts