Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sobie myślę że skoro najpierw była praca dwustanowa - a ta nie zadowalała i wymyślono PID - no to pewnie ten drugi jest lepszy. Ale z drugiej strony przez tydzień odesłałem swój RT09PID do przeprogramowani i jechałem na TangoNegro - dwustanowiec i muszę stwierdzić że przez tydzień spalił tyle ile RT09 PID do wczoraj wiec coś w tym jest.

PS: Zyzolek nie wiem czy to ważne ale piszesz o sterowniku Iryd w zasadzie na wątku z RT09PID - więc może się przenieś do innego wątku.

PS: Zyzolek nie wiem czy to ważne ale piszesz o sterowniku Iryd w zasadzie na wątku z RT09PID - więc może się przenieś do innego wątku.

A nie jest to wątek ogólny o wszystkich sterownikach PID?

Przejście na PID ze standardowego sterownika , chyba taki jest temat tego wątku. Jeśli o czymś nie wiem to przepraszam.

Moim zdaniem wątek ma charakter ogólny i dotyczy szerzej sterowników z algorytmem PID, choć w istocie głównie piszemy tutaj o RT09pid

nie mniej było tez sporo o cobrze, ciutkę o ogniku pid, więc chyba to nie wielki kłopot aby dodac tutaj także iryda pid.

Timon ma przeciez cobrę....

Co reszta myśli?

Sprawdzę, ale trzeba będzie wypić nie jedno piwko z czerwoną bestią. Ale ciekaw jestem doświadczeń innych PID-owców. Ja dopiero zaczynam przygodę z PID

Iryd jest o tyle fajną maszyną,że możesz pracowac dwustanowo, ale możesz też dobrac granicę pracy automatu.

Ja ustawiłem minimalną, czyli +1st.c od zadanej dla pid.

Na podstawie swojej przygody zaczynam się dziwić po co od ery ognika pid mamy przeciągac o 5st.c przy stałym nadmuchu t.zadaną? Tak jest w ogniku,cobrze,pumie, skorpionie ale też ecoalu i zadaję sobie pytanie po co?

Po już jakimś doświadczeniu ze świeższym Bruli oraz Irydem uważam,że granica +1st.c od zadanej jest wystarczająca.

Tutaj dośc dokładnie wypada także RT09pid, bo mieści się często do +2st.c od zadanej.

ja pracowałem na st37 i na cobrze

na tym drugim testowałem oba tryby pracy

według mnie przy niewielkim odbiorze ciepła lepiej wychodzi praca dwustanowa przy wyższym zapotrzebowaniu lepiej na automacie.

chociaz jak zapytasz SUSPENSERA to ci powie że najlepiej mu chodzi Bruli w trybie dwustanowym.

kwestia doświadczeniai i jakości opału moim zdaniem.

Ja obecnie jadę na PID bez ADC z załączonym termostatem pokojowym spalanie w okolicy 12kg/dobę, za późno żeby sprawdzić jakby wyszło dwustanowo bo od jutra ma byc zimniej juz.

poza tym ciągle coś zmieniam w palniku i mam rozhuśtany układ więc i zużycie wyższe

A który parametr w Irydzie masz na myśli? Histerezę kotła, czy wydłużenie pracy PID?

Wydłużenie pracy pid.

=0 mamy dwustanowy

1 - pozwala na 1st.C pracy ciągłej dmuchawy i podawanie powyżej nastawy

2- pozwala na 2st.C...

3- na 3st.C

...

5- na 5st.C powyżej nastawy

Rozumiem ideę tych 5st.c w płomyku pid przy kotle zasypowym, chcemy wyeliminowac wybuchy i miec czystą komorę spalania

ale w podajniku to nie widzę sensu na ciągły nadmuch >2st.c przeregulowania, bo niby w jakim celu, jak przeciąga, to niech się odstawi i tyle

Pawelo i jak tam po zmianach?

Korzystasz ze stref CWU?

Ja w ramach ciekawostki musze powiedzieć, że u mnie temp. spalin rozkładają się w zależności od pracy kotła:

od 9:00 do 17:00 zawór zakręcony, na dom nie grzeje, zostaje sam bojler, więc kocioł głównie w trybie uśpienia, tutaj t.spalin w przedziale 40-50st.C

Jak zadziała przedmuch, to rosną chwilowo pod 60-65st.C

Po 17-ej jak zawór otwarty i kocioł ma grzać, sterownik wchodzi na wyższe moce i wówczas t.spalin mam na poziomie 155-165st.C na wymienniku bez czyszczenia od 2tygodni...

Jak na razie jest ok - cały tydzień bez problemów, Ze stref jeszcze nie korzystam ale w tym tygodniu zaprogramuję na próbę. Niestety nie mam czujnika na temp. spalin ale chyba sobie sprawię - by wiedzieć co w kominie piszczy :D:D

Ja kupiłem sobie taki, bo różne stery ma okresowo u siebie:

http://www.conrad.pl/

w wyszukiwarkę wklep termometr do pieczenia

Są tez na alledrogo

http://www.conrad.de/medias/global/ce/6000_6999/6700/6720/6724/672466_LB_00_FB.EPS_1000.jpg

Na żywo nie jest taki duży, ma blaszkę, gdzie idzie sobie wyregulowac aby wszedł do połowy przekroju czopucha. Wiertełko 3,9, ja wierciłem 4mm, bo takie miałem...

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki79 uważaj na niego, korzystam czasam z takiego sprzętu, ma bardzo duzą zwłokę w reakcji i potrafi ostro przekłamywac od 5-10 % ( wysokich temperaturach)

eee tam, nie chodzi mi o mega dokładność, tylko o jakieś szacunki.

Sterownik ma wbite takie zakresy działania, że raczej dłużej stabilnie chodzi, więc taka dokładność mi wystarcza

Jak na razie jest ok - cały tydzień bez problemów, Ze stref jeszcze nie korzystam ale w tym tygodniu zaprogramuję na próbę. Niestety nie mam czujnika na temp. spalin ale chyba sobie sprawię - by wiedzieć co w kominie piszczy :D:D

Dobrze pamiętam, że tą nowszą wersję masz? (5.21 czy coś)? To czekam jak Ci pójdzie jak ruszysz ze strefami.

Ja dzisiaj po kilku(nastu) dniach spokoju usłyszałem znajome piszczenie z kotłowni i już myślałem, że znowu ta sama bajka. A tutaj zaskoczenie. Tym razem temperaturka nie rosła, bo się wungiel skończył w zasobniku. Co ciekawe alarm wyskoczył na tyle szybko, że na palniku jeszcze żar był. Więc tutaj plus, bo poprzednie takie akcje jak pamiętam kończyły się koniecznością rozpalania.

Więc może wreszcie dobrałem odpowiednie czasy.

I jeszcze w temacie zużycia węgla do CWU i spostrzeżeń po aktywacji CWU.

W pierwszym momencie miałem wrażenie, że o wiele krócej mi starcza zasyp. Wczoraj wieczorem (01.12) uzupełniałem zasobnik, który wcześniej był ładowany 13.11. Więc wyszło 18 dni. Daje to 2,5 tygodnia. Z zeszłego roku i okresu wakacyjnego tego roku pamiętam, że pełen zasobnik starczał mi na jakieś 3 tygodnie. Więc dawałoby to zwiększone zużycie. Ale dzisiaj skorelowałem inny fakt. Zużycie wody mi wzrosło o ok. 3-4m3 na miesiąc. I chyba mam już winnego...