Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Zastanawia mnie co będzie robił między 23:45 (koniec strefy 3) a 0:00 (początek strefy 1). Mam nadzieję, że nie będzie próbował w ten czas grzać wody, bo stwierdzi, że nie ma ograniczeń przez aktywną strefę.
Zgadnijcie co mój piec robił wczoraj około 23:50? Oczywiście grzał CWU.

pawelo - Ty też tak masz?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i jeszcze do tego, chyba mój RT09 też czyta forum, bo niedalej jak dwa dni temu go pochwaliłem, że już mu się alarm nie załącza, a tu wczoraj wieczorem po wieczornej kąpieli dzieli stwierdził, że się zbuntuje i włączy alarm. Usłyszałem go dopiero po czasie i przez to żona miała zimnawą kąpiel.

No i oczywiście na retorcie było mnóstwo żaru. Więc to sprawdzanie to jakiś bubel jednak...

Sorki - znowu nie miałem powiadomień z forum że są nowe posty - dopiero sam zaglądnąć musiałem. Co do stref- miałem jeden dzień i szybko wyłączyłem. Zrobiło się zimno na dworze i zimno w domu . Zamiast nastawione 22,4 w domu temp spadła do 21,4 i dziewczyny mi "piszczały" że za zimno. Dlaczego tak się stało nie wiem. Nadal eksperymentuję ale chyba w moim przypadku przy dodatkowym sterowniku pokojowym chyba nie ma sensu. Jedno co mnie cieszy to to że nie nęka mnie już alarm i można spokojnie piec zostawić na tydzień ( do kolejnego zasypu). Temp na piecu może spaść nawet do 39 stopni ( tyle raz zaobserwowałem) a on sobie powoli i tak dociągnie do nastawionych 52 .

Co do stref- miałem jeden dzień i szybko wyłączyłem. Zrobiło się zimno na dworze i zimno w domu . Zamiast nastawione 22,4 w domu temp spadła do 21,4 i dziewczyny mi "piszczały" że za zimno. Dlaczego tak się stało nie wiem. Nadal eksperymentuję ale chyba w moim przypadku przy dodatkowym sterowniku pokojowym chyba nie ma sensu.

Mówisz o strefach CO? Jeżeli masz sterownik pokojowy, to rzeczywiście nie mają one sensu.

Ponieważ żona zatęskniła za gorącem w łazience, którego nie ma z powodu braku DGP z kominka, postanowiłem uruchomić strefy CO. Co mi się rzuciło na pierwszy rzut oka przy porannej zabawie ze sterownikiem. Jarecki - pewnie tutaj będziesz mógł się wypowiedzieć znając trochę logikę tego sterownika.

1) Brak możliwości całkowitego wyłączenia grzania CO, tak jak to jest w przypadku CWU. Min. nastawienie to -20, więc przy mojej zadanej 50, temp na piecu powinna zostać obniżona do 30 stopni. I piec powinien trzymać tą temp jako zadaną. Ponieważ w jednocześnie temp. załączenia pompy CO mam ustawione na 40 stopni, w tym czasie pompka nie powinna działać.

Jak strefa się skończy, to piec początkowo zacznie się sam dogrzewać, aby potem zacząć pakować ciepłą wodę w rury.

Czy zatem nie byłoby sensu dać również opcji STOP jak w przypadku CWU. Wtedy nie brana byłaby korelacja kilku parametrów, a piec po prostu w zadanym okresie byłby w podtrzymaniu??

2) Jeszcze muszę to potwierdzić wieczorem, ale coś mi się wydaje, że w przypadku strefy CWU max. godzina to 23.45. Pisałem o tym ostatnio, że załączył mi się piec przed północą na 15 min. Patrząc dzisiaj na strefy CO zobaczyłem, że tam koniec obowiązywania strefy 3 był ustawiony na 06:00.

Zatem, aby zniwelować problem, który się u mnie pojawił (15 minut grzania przed północą), trzeba nastawić po prostu 00:00. (kurczę, że sam wcześniej na to nie wpadłem :bash:). Więc może ta informacja się innym przyda.

Jarecki - może warto taką informację dodać do instrukcji, bo może jest więcej takich jak ja :)

Dodatkowo, ponieważ zaczynam dogrzewanie piecem, spisałem właśnie ustawienia, które podawał jakiś czas pawelo_pl i zobaczę, czy alarm ponowi się. Trzeba to opanować, bo święta wkrótce i wyjechać trzeba będzie na jakiś czas. A że zimno za oknami, nie można dopuścić do zatrzymania pieca. Bo zamarzniętą rurkę od CO jedną już przeżyłem (na szczęście w niezamieszkałym domu jeszcze) i powtórki nie chcę.

Wróciłem z weekendowego wyjazdu i piec na ustawieniach od pawelo_pl nie wygasł ani nie załączył alarmu. Więc jakiś postęp. Sprawdziłem też popiół i dość dobrze wygląda - a obawiałem się niedopalonego węgla ze względu na krótszą przerwę w podawaniu. Tak więc na dzisiaj zostaję przy tych nastawach i zobaczymy przy świętach jak się sprawdzą.

Trociu, nie sprawdzałem, ale oprócz korekcji w strefach sa tez przecież zapisy dotyczące minimalnej nastawy kotła.

Nie wiem zatem, czy w przypadku c.o. wyższego priorytetu nie ma minimalna nastawa kotła i strefa i tak nie obniży poniżej tego progu.

Tak chyba było to obmyślone, ale na 100% nie pamiętam i tego także nie sprawdzałem. Kojarzę to z rozmów z p.Grzegorzem - programistą

Nie chcieli robić funkcji STOP na C.O., nie pamiętam powodu dlaczego. Jest to tylko na CWU.

Ja lubię sterowniki, gdzie mogę sam decydować, co się dzieje.

Nowszy soft 21 daje pełniejsze sterowanie i możliwość wyłączenia alarmu wygaszania

Do tego muszę dodać Iryda pid, gdzie również mam wpływ na kilka spraw... pewne kwestie rozwiązane są podobnie.

Z tego, co Ty wymieniasz, ja wolę ten pomarańczowy, czy jak kto woli zielony... w zależności na co patrzymy.

Ja nie lubię się zamykac na jedno rozwiązanie, aktualnie czekam na dostawę sterownika jeszcze inaczej rozwiązanego i może na spokojnie między świętami podłączę i zdam relację.

• 2 weeks później...

Hejka. Znalazłem małą moim zdaniem niespójność w sterowaniu CWU. Nie wiem, czy to ma bezpośrednie przełożenie na dodanie stref, ale teraz mi to wyszło...

Parametrem 50 można włączyć/wyłączyć obecność zasobnika CWU. Jednak nie zmienia to zachowania sterownika w kontekście próby nagrzewania CWU. Piszę próby, bo w tym czasie piec będzie grzał, ale pompka CWU się nie załączy.

Wyjeżdżając na Święta, chciałem odłączyć całkowicie grzanie CWU (no bo i po co) i ustawiłem tak: strefa 1 była ustawiona na cały dzień na STOP oraz p.50 na WYŁ. Dzisiaj rano po powrocie do domu zmieniłem ustawienia strefy czasowej, aby przez najbliższe 3 godzinki była zdezaktywowana (czyli normalnie grzało) i tyle. Piec wybudził się z uśpienia i zaczął grzać. I tak sobie grzał, grzał aż dobił do jakiś 65 stopni - BEZ załączenia pompki CWU. Zmiana p.50 na ZAŁ spowodowało załączenie pompki i wszystko ruszyło jak powinno.

Jak na moje, ustawiając parametr 50, który opisany jest jako "wartość WYŁ blokuje funkcję ładowania zasobnika CWU" piec nie powinien grzać w ogóle niezależnie od ustawień strefy.

Co o tym sądzicie?

• 2 weeks później...

Dzisiaj koło 15-ej podłączyłem nową dla mnie zabawkę - sterownik SPP marki Bolecki

ciężko mówić,że chodzi na pid, bo pracuje pulsacyjnie.

Mam ustawione dla pełnej mocy 6sek/55sek, nadmuch 15, start nadmuchu w/g współczynnika =2

Przy pierwszym dojściu do zadanej przy 100% nadmuch był ciągły..

im niższa moc, tym przechodzimy w pracę pulsacyjną, sterownik dobiera większe pauzy dawek, ale też wprowadza interwały nadmuchu

przy małych wartościach pojawiają się cykle samego nadmuchu...

tyle na początek, palnik jest nawęglony, nie ma krateru...

sterownik pokazuje też spalanie aktualne, dobowe i przewidywaną datę zasypu, wprowadzoną mam wartość podawania dla obliczeń 5g/1s oraz wartość zasypu 100kg

problem jest z samym węglem, bo zasyp kosza był pieklorzem i nie był on do końca suchy....

później może dołączę jakąś fotkę extra

Jak się uda, to w tygodniu dołączę jeszcze panel domowy PPX, jak gorzej będzie czasowo, to podłączenie nastąpi w kolejną niedzielę, wówczas też trochę więcej będę mógł powiedzieć o samej pracy sterownika. Do sprzedaży wychodzi od ok.roku w obecnym stanie, teraz jednak mam dopiero okazję się nim pobawić, czekam jeszcze na dostęp do ukrytego menu serwisowego, może tam się jeszcze czymś pobawię, jak będzie trzeba....

DSC00325.jpg

przyblizona cena 380zł sterownik a panel ok.130, może być drobna korekta panelu na 135zł

Dokładniej będę wiedział ok.środy, bo wersja bez przewodów dla dmuchawy i podajnika zakończonych wtykiem komputerowym kosztuje 374zł

Rano było ok, troszke spieków, ale tego sie spodziewałem, bo opał był wilgotny, ale dopalone i było tego mniej jak myślałem. w nocy u nas był mróz, teraz jest ok. -6st.C

Czytałem tutaj problemy kolegów z wyłączającym się kotłem, bo sam takie miałem i też rano. Mam sterownik Tatarek 09 pid od roku i ostatnio miałem serię wyłączeń, a dzisiaj miałem to szczęście, że to nastąpiło w mojej obecności i moment po odczytaniu wskazań na panelu. A to co odczytałem : temp. pracy ust. 42 st. temp rzeczywista 37 st. obciążenie 6/16 i /ja to nazywam wzmocnieniem/ -7P. No i miał podstawę się wyłączyć każdy powie, bo nie mógł osiągnąć temperatury. Tylko dlaczego przeszedł do -7P i nie potrafił przejść na większą moc - 16/16. To co wiem to sterownik włącza się przy 6P, gdy nie może szybko osiągnąć temperatury zadanej to podnosi P do wyższych wartości, ale nie wiem co robi po przekroczeniu 12P, czy czasem nie wchodzi w wartości ujemne? Może ktoś kto zna odpowiedzi jak to wszystko hula - pozdrawiam.