Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Witam -7p oznacza zbyt skąpe nastawy -pochwal sie jakie masz nastawy parametrów 12 12b 31 32 i gdzie masz czujnik temp zainstalowany i ile węgla spalasz na dobe pozdr

Witam. Nastawy skąpe, bo idea jest taka aby kocioł nie wchodził w podtrzymanie.

nastawy:

12 - 25 min

12b - 60 min

31 - 40 sek

32 - 180 sek

i jeszcze:

podawanie / dmuchawa - 3/40

moc dmuchawy 15%/10%

Czujnik w pochwie kotła, a spalanie to kiepski miał węglowy pozostały po kotle zasypowym - ok. 30% popiołu a raczej "kalafiorów" - więc spalanie duże ale i budynek 130 m2 z epoki Gierka nie ocieplony i stare drewniane okna - pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Soft 5.15 a komunikat to - temp. nie rośnie

Moja wiedza na temat tego błędu:

Od wersji 5.14 wprowadzono mechanizm wykrywania końca palenia. Polega on na tym , że jeśli temp jest poniżej 5stC od zadanej to włącza się odmierzanie czasu określonego parametrem 'Czas stop' ten parametry na maxa można wydłużyć do 60min. Przez ten czas temperatura powinna ponownie wzrosnąć. Osiągnięcie temp ZADANA - 5stC kasuje ten stan. Dodatkowo kasuje się ten stan jeśli nastąpi wzrost o 2stC . W końcówce czyli 1/4 czasu dodatkowo wyłącza się pompy aby ograniczyć odbiór ciepła ( info od Jarecki79). Do wersji 5.20 można było Czas Stop ustawić na max 60 min. Od wersji 5.21 ( ja taką mam ) można go całkowicie wyłączyć.Ten mechanizm wykrywania końca palenia świetnie się sprawdza gdy piec jest w trybie LATO i ma małe obciążenie ( u mnie tak było ) i prawdopodobnie wtedy , gdy piec jest mały i jest mały odbiór . U mnie tak naprawdę problemy zaczęły się jesienią ( dom 240m2 a piec 25KW). Po zmianie przez Tatarka softu tak że ten parametr można całkowicie wyłączyć wszystkie problemy ustały. Przy czym zainteresuj się ( są w tym wątku) ustawieniami Berdnard - bo ja na nich pracuję. Ustawienia by było jak najbardziej skąpe są złe. Piec powinien jak najszybciej zrobić co ma zrobić ( czyli dobić do zadanej temp) i potem iść w przestój . A to można szybko osiągnąć nie żyłując wsadu do pieca.

Edytowane przez pawelo_pl

Moja wiedza na temat tego błędu:

Od wersji 5.14 wprowadzono mechanizm wykrywania końca palenia. Polega on na tym , że jeśli temp jest poniżej 5stC od zadanej to włącza się odmierzanie czasu określonego parametrem 'Czas stop' ten parametry na maxa można wydłużyć do 60min. Przez ten czas temperatura powinna ponownie wzrosnąć. Osiągnięcie temp ZADANA - 5stC kasuje ten stan. Dodatkowo kasuje się ten stan jeśli nastąpi wzrost o 2stC . W końcówce czyli 1/4 czasu dodatkowo wyłącza się pompy aby ograniczyć odbiór ciepła ( info od Jarecki79). Do wersji 5.20 można było Czas Stop ustawić na max 60 min. Od wersji 5.21 ( ja taką mam ) można go całkowicie wyłączyć.Ten mechanizm wykrywania końca palenia świetnie się sprawdza gdy piec jest w trybie LATO i ma małe obciążenie ( u mnie tak było ) i prawdopodobnie wtedy , gdy piec jest mały i jest mały odbiór . U mnie tak naprawdę problemy zaczęły się jesienią ( dom 240m2 a piec 25KW). Po zmianie przez Tatarka softu tak że ten parametr można całkowicie wyłączyć wszystkie problemy ustały. Przy czym zainteresuj się ( są w tym wątku) ustawieniami Berdnard - bo ja na nich pracuję. Ustawienia by było jak najbardziej skąpe są złe. Piec powinien jak najszybciej zrobić co ma zrobić ( czyli dobić do zadanej temp) i potem iść w przestój . A to można szybko osiągnąć nie żyłując wsadu do pieca.

To nie jest tak jak piszesz - wyłączenie wersji stopu w nowszych softach nie rozwiązuje problemu,bo jeśli nawet kocioł się nie wyłączy, to pracuje na temp o 5 st niższej od zadanej - czytaj co napisałem w 1 wpisie 42 st nastawa a utrzymana 37 st. Nie doradzaj mi zapalać samochodu na pych jak szwankuje układ zapłonu, bo to ja też potrafię. Ja chciałbym uzyskać na tym forum diagnozę dlaczego występują takie anomalie na sterowniku, bo albo coś nawaliło albo coś w projekcie do du.. Piszesz że Piec powinien jak najszybciej zrobić co ma zrobić ( czyli dobić do zadanej temp) i potem iść w przestój . A to można szybko osiągnąć nie żyłując wsadu do pieca. O to właśnie pytam, czemu sterownik ustawia obciążenie 6/16, a wsad jest w koszu i ma sobie pobrać, po to jest automatyka - jeśli źle pracuje to trzeba zdiagnozować i poprawić. Jeśli na tych moich obecnych parametrach są okresy że kocioł wchodzi w podtrzymanie, to ja jeszcze mam zwiększać jego moc? - no wybacz. Ja pracowałem w automatyce przemysłowej i przy regulacji obiektu dobierało się parametry regulatora PID i były one stałe ,jak było źle to się ustawiało inne. A tutaj regulator "tańczy" z wartością P od plusowych do minusowych i nic z tego nie można wywnioskować - pozdrawiam i zachęcam do wypowiedzi.

Witam kolego zrób tak skoro masz takie cienkie podawanie 3 to par 31 na-20-25 sek a 32 na 50-70 sekund a nawet mnij tak żeby piec sie nie odstawial w podczymanie acha jaki masz podajnik ile kreci obr slimaka na minuta odezwie sie w wieczór pozdr

Witaj. Nie będę powtarzał to co napisałem do pawelo_pl , nie szukam półśrodków bo o nich wiem, a podajnik to Ekoenergia II.

On stale zmienia poprawkę, więc przesuwa działanie, było już o tym na tym wątku.

Masz za mocno wyżyłowane parametry i głupieje... stosunek podawania 3/40..... to masakra jakaś....

jak chcesz na takiej kosmologii pracować, to potrzeba softu albo starszego np. v5.12 albo nowszego v.5.21, abyś alarm wygaszania wyłączył.... lub go nie miał.....

On stale zmienia poprawkę, więc przesuwa działanie, było już o tym na tym wątku.

Masz za mocno wyżyłowane parametry i głupieje... stosunek podawania 3/40..... to masakra jakaś....

jak chcesz na takiej kosmologii pracować, to potrzeba softu albo starszego np. v5.12 albo nowszego v.5.21, abyś alarm wygaszania wyłączył.... lub go nie miał.....

Witam. No właśnie - stale zmienia poprawkę - czy tak musi być? - pewno nie - tylko kto to zmieni? - pozdrawiam.

Niby tak byc musi, aby nie zawiesił się gdzieś poza pkt równowagi. Tak twierdzi twórca softu.

Spróbuj tego, co radzą chłopaki, Berdnard jak pamiętam na początku miał podobnie....

Musisz zwracać uwagę też na te parametry mocy minimalnej, to nie może być w oderwaniu od tych do 100%mocy.

Ja też miałem te alarmy związane z "brakiem mocy" po przejściu na wersję 5.20. Zastosowałem mniej więcej ustawienia od Bernard'a i wszystko póki co działa bez większych zastrzeżeń. Co prawda coś mi się wydaje, że po wgraniu 5.20 więcej bierze na CWU, ale to sprawdzę dopiero porządnie poza sezonem CO, aby zakłóceń nie było i można było porównywać do zeszłego roku.

Ja też miałem te alarmy związane z "brakiem mocy" po przejściu na wersję 5.20. Zastosowałem mniej więcej ustawienia od Bernard'a i wszystko póki co działa bez większych zastrzeżeń. Co prawda coś mi się wydaje, że po wgraniu 5.20 więcej bierze na CWU, ale to sprawdzę dopiero porządnie poza sezonem CO, aby zakłóceń nie było i można było porównywać do zeszłego roku.

Tutaj dalsze moje spostrzeżenia - podaję link aby nie dublować http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=5728580&viewfull=1#post5728580 - jakbyś miał ochotę to odpisz tutaj.

• 2 weeks później...

Cześć.

Chciałbym Was zapytać o działanie mojego pieca – czy można mówić o problemie czy jest to działanie, powiedzmy – normalne.

Mój dom ma 140m2, podpiwniczony i niezamieszkały. Budowa w 2011 roku a w 2012 od lutego okna, elektryka, instalacje, tynki i wylewki. W Czerwcu wszystko było gotowe a do końca listopada ociepliliśmy całkowicie poddasze.

Piec Skam-P Premium 17 KW idzie od grudnia. Mam termostaty przygrzejnikowe ( grzejników 5 na parterze i 3 na poddaszu, 1 w piwnicy oraz podłogówka łazienki, kuchnia i wiatrołap).

I tak oto w grudniu nastawiona temp. zadana 50’ i choć pogoda była różna potrafił dobić do zadanej, przejść na podtrzymanie i spalał ok. całego zbiornika na 4-5 dni.. Węgiel był suchy, kupiony w październik u. Sytuacja zmieniła się przed trzema tygodniami. Podniosłem temperaturę w pokojach na 14 stopni. Mimo iż po kilku dniach temperatura wzrosła do ustawionych stopni, a kaloryfery często SA zimne to piec ma problem z dobiciem do zadanej temp. 50’. Praktycznie utrzymywało się pomiędzy 47,5’ – 49’. W tych temperaturach piec pracował bardzo długo.

W czwartek zwiększyłem temp. w pokojach do 20’ i piec znowu pracuje podobnie. Oczywiście dziś temperatura w pomieszczeniach wynosi 18’ jeszcze ( do się ciągle nagrzewa przed parkietem) ale piec przez długi czas pracuje w temp. 47,5’-49,5’. Parametry które ustawiłem to:

Czas podawanie - 10s

Przerwa min -44s

Przerwa max – 290s

Podtrzymanie – 600 s co 2 cykle

Nadmuch - 42%/30%/8%

Przysłona wentylatora odkryta na ok. 2 cm ( odkrycie więcej powoduje to, iż zaczyna być bardzo gorący czopuch)

CWU wyłączone.

Pompy CO ustawione na 2 choć były od początku na 3.

Pojawił się też problem z wilgotnym węglem. Niestety w ciągu tygodnia nowa dostawa nie zdążyła jednak przeschnąć w piwnicy ( podczas ładowanie zauważam skraplającą się w odę z klapy zbiornika).

Czujnik temp. kotła jest zanurzony ale nie jest niczym owinięty z zbiorniczek otwarty.

Moje pytanie brzmi: Czy piec mimo wszystko pracuje prawidłowo podczas wygrzewanie domu czy jest jakiś problem który powoduje „nie dochodzenie” do temp. zadanej.

Próbowałem też różnych zmian parametrów, przez kilka ostatnich dni ale nie dało to rezultatu.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, bardzo fajny watek do czytanie,

Życzę wszystkiego dobrego,

Paweł

Długie nabieranie temp. w niezamieszkałym i wygrzewanym domu jest normalne.

Sam mam swoje drugie lokum, gdzie chodzi kociołek gazowy, jak mnie nie ma, to jest ustawiony na 15st.c termostat.

Jak się wybieram zima, to proszę sąsiada dzień wcześniej, aby mi podniósł temp. na termostacie, dobicie do 21st.c zajmuje dobę... do 23st.C, które lubię ok. 1,5doby..

Jak chcesz, aby Ci dochodził do temp. zadanej i stawał, to musisz wyłączyć pid, rozumiem,że masz RT09pid....

A tak, to on sobie faluje na tym, co wymyslił programista oscylując w granicy temp. zadanej i starając się pracowac ciągle dobierając pauzę i nadmuch.

Jaki masz stan softu w sterowniku? Wyświetla sie po załączeniu zasilania.

Z mokrym węglem problem taki,że część energii tracisz w grzaniu na jego suszenie i spalasz tym sposobem więcej....

Zima kupić jednak suchy graniczy z cudem... trzeba kupowac wczesniej i dawać mozliwość doschnięcia.

Resztę rozmowy pociągniemy jutro, bo niedzielę przeznaczam dla rodziny :)

Pompy CO ustawione na 2 choć były od początku na 3.

To mnie zaintrygowało - a ile ich masz ? Poza tym nie piszesz czy masz zawór 3 czy 4 drogowy.

W tym wątku w moim poście masz parametry podane przez Bernarda - ustaw sobie na początek bo naprawdę się sprawdzają.

Chciałbym się pochwalić innym że prawdopodobnie w tą zimę spalę tylko 3 tony groszku ( domek 240m2 ) z tym że w sobotę i niedzielę odstawiam piec i palę kominkiem ,piec załączam w niedzielę na noc.

Dobry wieczór,

po kilku godzinach w kotłowni:

Piec nie doszedł do temp. zadanej (50') utzrymywała się 48,5'-49,5'.

Zastosowałem parametry Bernarda, zmniejszyłem temp. zadaną do 47' i przez 2 godziny dobijał od 42' do 46,5'. W ciągu kolejnych pół godziny pojawiło się 46,5'+ ale już musiałem wracac do domu bo było już po 23. Temp. ustawiona na termostatach 18' i juz takowa jest we wszystkich pomieszczeniach. Soft wgrany jest 5.15. Przesłona wentylatora lekko uchyliłem tak na ok. 2,5cm bo wydawało się że płomień jakby słaby. Zazwazylem tez ze sterownik nie zmienia parametrow jak robil to wczesniej podczas dobijania do temp. zadanej ( wzduzal czas przerwy). To narzie tyle, jutro zobacze co jest grane w kotowni dalej.

Dobrej nocy,

Pawel

Cześć,

jeszcze jedna porcja informacji:

Zmieniłem temp. zadana do 46' i piec w tym momencie oscyluje w granicach 46'-47' ale ciągle pracuje na mocy 12/16 nie przechodzi w podtrzymanie tylko pracuje ciągle w granicach 70-150 sekund przerwy, a kiedy spadnie temp. do 46,5' znów przechodzi do czas. min (41sek) Zastanawia mnie tez to 12p. Kiedyś było 2p-7p obecnie 12p-15p. Pomieszczenie są już nagrzane do 18'. Zmieniłem ustawienia na czas podawanie 7s, dmuchawa 50%/37%/10% czas przedluzenie to 17sek.

Zapytam, czy temp. zadana nie jest czasem zbyt niska?

Pozdrawiam,

Paweł

Jak się nie wytrąca woda na wymienniku kotła, w kanałach dymnych lub nie leci po kominie do wyczystki to nie jest za niska....

Ja u siebie mam aktualnie nastawę 49st.C a jak było +5st.c na zewnątrz, to kociołek mi hulał na 43-44st.C

Generalnie on nie ma przechodzic w podtrzymanie, w trybie pid podtrzymanie jest stanem awaryjnym, gdy sterownik modulując pauzą i dobierając powietrze w trybie ciągłym nie potrafi sie utrzymac na wartości zadanej i ją przeciąga.

Jak zależy Ci na tym, aby po osiągnięciu t.zadanej było podtrzymanie, to musisz pid wyłączyć i ustawić sterownik ręcznie.

Witam,

po kilku dniach obserwacji podzielę sie z Wami tym co się dzieje u mnie. Obnizyłem temp. zadana do 43'. Na Dworze temp. -2/-6. termostaty pokojowe na 16' i tylez a nawet wiecej jest od kilku dni. I dzieje się tak. Kocioł dochodzi do temp. bardzo długo. Mam jedynie czas zajrzec do kotlowni rano na kilka minut przed praca, po poludniu i wieczorem jak dzieci zasną. Dzis jednak byłem 2h i zauwazylem ze piec kilka razy "obracał" wodę i w pewnym momencie temp zaczeła bardzo powoli roznąc z 38'. ok. 7-8 minut 0,5' Od 40' już ponad 10minut i zatrzymało się na 41,5' i tam spoczeło ponad 30minut. Musiałem juz pozniej wracac do domu wiec nie wiem czy do temp. zadanej kocioł doszedł. Praca przy 41,5' na 10-13/16. Tak się zastanawiem czy temp. zadana nie jest tym razem za wysoko? Czopuch jest troszkę ciepły, przysłona jest ustawiona na ok. 1,5 cm. Zauwazyłem tez ze jest duzo mniej sadzy na drzwiach i sciankach kotła. Ustawienia od Bernarda choc podawanie na 6s ustawione a przerwa na 42s. Chciałem jeszcze zapytac czy pompa CO włączająca sie przy 40' ma jakiś wpływ na pracę kotła?

Pozdrawiam, zyczę dobrej nocy

Paweł

Pekka, temp. załączenia pompy jest rózna od temp. wyłączenia jak temp. spada.....

Jak Ci spada na 37/8 to ustaw nieco wyższą temp. 45st.C a wahania przy węglu będa zawsze, tym bardziej jak sie otwierają na grzejnikach termostaty.

Pawelo, jak masz podłączony panel RT09zs, to chciałem sie zapytać czy pracujesz na podglądzie i zmiany temp. wody na kotle, czy pracujesz na ustawianiu i strefach temp. powietrza w pomieszczeniu?

Jak na temp. powietrza w pomieszczeniu, to czy możesz powiedzieć jak do tego ustawiłeś przerywana pracę pompy c.o.?

Jarecki mam tylko podgląd na temp.pieca i alarmy. Nadal korzystam z Eurostera jako regulatora pokojowego + mam parę termostatów elektronicznych na grzejnikach.

Czas odłączenia pompy ustawiony na 4 min.

Panel ze względu na kable jest zamontowany w pomieszczeniu z podłogówką i mimo korekty temp wskazuje wyżej o 3 stopnie od temp. rzeczywistej. .

Edytowane przez pawelo_pl