Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Witam. Posiadam stary piec Zębiec KWKP 25 na groszek tej zimy miałem już dość i zamieniłem mu sterownik ( kupiłem na kotły24). I mam problem z ustawieniami , instrukcja wyjątkowo uboga , piec ustawiony na 48 stopni schodzi do 47 pracuje długo i wchodzi na 49 po tym przechodzi na podtrzymanie i tak w koło. Nie mogę ustawić tak aby chodził wolno trzymając temperaturę i nie wchodził w podtrzymanie. Ustawione mam parametry:

Przerwa w podawaniu 35

Wydajność dmuchawy 19 bieg dla 100% mocy

Dla 1% mocy podawanie 2,20 wydajność dmuchawy 2

Czas podawania 6

Zasobnik 120kg do tej pory starczał na 2,5 dnia teraz 3 i tak sukces ale chciałbym dłużej. Dom pustak gazobeton ocieplony z każdej strony ok 180metrów do ogrzania.

Proszę o jakieś rady jak tą bestię opanować.

Odpowiadam tutaj

PID jest ustawiane na granicę przeciągnięcia 1st.C, możesz to zmienic w kodzie serwisowym 10

np. na przedłużenie pracy PID 2st.C (wówczas z ciągłym nadmuchem i regulacja pauzy podawania będzie mógł pracowac do 2st.c ponad wartośc zadaną)

Jak chcesz, aby reagował wolniej, to zmieniasz tez człon KI (stała czasu całkowania), jak ma reagować wolniej, to zejdź na ok.10-15

Moc dołem możesz deczko zmienic na 1bieg i lekko rozciągnąc na 2m45sek.

Dmuchawkę możesz dobrać ok.15-16bieg jak masz Wpa06 MplusM lub WBS6a Konwektora

Jak instrukcja uboga? Może jakis błąd był od producenta sterownika i czegos nie było?

Do pobrania serwisowa tutaj:

http://img.bazarek.pl/290455/16439/shopfiles/Iryd_RTZ_PID_instalacyjna_1S.pdf

Zyzolek juz się troche tez pobawił, to może pomóc.

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[quote=Jarecki79;5819116

Jak chcesz, aby reagował wolniej, to zmieniasz tez człon KI (stała czasu całkowania), jak ma reagować wolniej, to zejdź na ok.10-15

Moc dołem możesz deczko zmienic na 1bieg i lekko rozciągnąc na 2m45sek.

Dmuchawkę możesz dobrać ok.15-16bieg jak masz Wpa06 MplusM lub WBS6a Konwektora

Jak instrukcja uboga? Może jakis błąd był od producenta sterownika i czegos nie było?

Do pobrania serwisowa tutaj:

http://img.bazarek.pl/290455/16439/shopfiles/Iryd_RTZ_PID_instalacyjna_1S.pdf

Zyzolek juz się troche tez pobawił, to może pomóc.

Jarecki, ja u siebie chciałbym przyspieszyć reakcję, mógłbyś wyjaśnić te 2 parametry stała czasu całkowania KI (regulacja 10-80) i zakres proporcjonalności KP (10-99). Rozumiem, że KP to jakieś wzmocnienie sygnału, a KI to czas reakcji w milisekundach. Tylko nie wiem co się dzieje gdy obniżam, albo zwiększam te parametry i jak są od siebie uzależnione.

Pytałeś o tempo reakcji - od tego jest KI

Ma być szybciej, to od wartości fabrycznej 21 idziemy w górę

Ma być wolniej, to od 21 idziemy w dół

Tego drugiego raczej bym nie ruszał, tak ogólnikowo KP, im większy czas KP, tym później przed temp. zadaną zwalnia w sensie odległości w stopniach

• 2 weeks później...
Dzisiaj koło 15-ej podłączyłem nową dla mnie zabawkę - sterownik SPP marki Bolecki

ciężko mówić,że chodzi na pid, bo pracuje pulsacyjnie.

Mam ustawione dla pełnej mocy 6sek/55sek, nadmuch 15, start nadmuchu w/g współczynnika =2

Przy pierwszym dojściu do zadanej przy 100% nadmuch był ciągły..

im niższa moc, tym przechodzimy w pracę pulsacyjną, sterownik dobiera większe pauzy dawek, ale też wprowadza interwały nadmuchu

przy małych wartościach pojawiają się cykle samego nadmuchu...

tyle na początek, palnik jest nawęglony, nie ma krateru...

sterownik pokazuje też spalanie aktualne, dobowe i przewidywaną datę zasypu, wprowadzoną mam wartość podawania dla obliczeń 5g/1s oraz wartość zasypu 100kg

problem jest z samym węglem, bo zasyp kosza był pieklorzem i nie był on do końca suchy....

później może dołączę jakąś fotkę extra

Jak się uda, to w tygodniu dołączę jeszcze panel domowy PPX, jak gorzej będzie czasowo, to podłączenie nastąpi w kolejną niedzielę, wówczas też trochę więcej będę mógł powiedzieć o samej pracy sterownika. Do sprzedaży wychodzi od ok.roku w obecnym stanie, teraz jednak mam dopiero okazję się nim pobawić, czekam jeszcze na dostęp do ukrytego menu serwisowego, może tam się jeszcze czymś pobawię, jak będzie trzeba....

Chciał bym kupić sterownik trochę bardziej automatyczny niż obecny dwustanowy Ignis Alfa.

Zastanawiam się nad tatarek RT-09 pid lub bolecki spp.

Mógłbyś napisać coś więcej o testach spp i jak wypada w porównaniu z RT-09.

Edytowane przez logan_x

Chciał bym kupić sterownik trochę bardziej automatyczny niż obecny dwustanowy Ignis Alfa.

Dobry wieczór, trochę dzisiaj mało z czasem jestem......

RT09pid stara się dobrac jakąś wartośc nadmuchu i pauzę podawania do zapotrzebowania na ciepło.

Bez problemowe sa softy v.5.16 lub v.5.21, gdzie można wyłączyć alarm wygaszania, co jak się okazuje jest potrzebne na danej instalacji.

SPP natomiast fajnie u mnie chodził, dawał radę, działa z jedna określoną wartością nadmuchu i dobiera pauzę dmuchania i podawania, to co fajne, to dane spalania dobowego, odliczanie końca zasypu. Moim zdaniem przydatne, jak zdecydujesz się na panel domowy, wówczas bez chodzenia do kotłowni fajnie mieć taki przyblizony pogląd.

Kilka słów o RT09pid mogą Ci napisac uzytkownicy, czy to Berdnard, czy Trociu czy Pawelo

O SPP to już coś moze Kobra powiedzieć

dzisiaj jeszcze jeden kolega miał zacząć zabawę

Pytałeś o tempo reakcji - od tego jest KI

Ma być szybciej, to od wartości fabrycznej 21 idziemy w górę

Ma być wolniej, to od 21 idziemy w dół

Tego drugiego raczej bym nie ruszał, tak ogólnikowo KP, im większy czas KP, tym później przed temp. zadaną zwalnia w sensie odległości w stopniach

Jarecki KP przy regulatorze pid parametr KP nie jest czasem a raczej wzmocnieniem reakcji regulatora pid na uchyb pomiaru (w naszym wypadku różnica między temp. zadaną a temperaturą zmierzoną.) Generalnie aby dograć działanie regulatora PID nie powinno regulować się obiema nastawami tj KP i KI a jedynie jedną z nich bo zwiększanie parametru KP daje podobny efekt co zmniejszanie czasu KI. Generalnie zwiększanie wsp. KI spowoduje obniżenie czasu reakcji regulatora.

Kilka słów o RT09pid mogą Ci napisac uzytkownicy, czy to Berdnard, czy Trociu czy Pawelo

Witam rt o9 pid jest niewątpliwie dobrym sterownikiem -ale musze dodac troche kłopot sprawia zmiana przy konfiguracji parametrów-wył i załączenie sterownika-- to sie powinno odbywac przy ciągle pracującym piecu żeby było widac zaraz efekty -mam jeszcze troche checi przetestowania COBRY bo widziałem na e- sterowniku od kolegi Karoka wykresy jak pieknie piec pracował ale wstydze sie rodziny że to byłby 7 z kolei sterownik -minusem jego jest brak podłączenia go do neta -obecnie rt 09 leży i odpoczywa po 4 latach pracy koło ECOALA którego udoskonaliłem elektronicznie i jestem z niego zadowolony tak jak z rt09pid a podstawowa sprawa do sukcesu to jedna pompa i wykrezowanie grzejników w poszczególnych pomieszczeniach pozdr

Co prawda mnie o RT-09 PID nikt nie pyta, ale jak

się sprawuje świadczą poje posty na ten temat.

Witam. jak paliłeś na dwustanie, to z Boleckim sobie dasz radę. Jednak nie licz na ster typu " użytkownik wpisuje tylko temperaturę zadaną ". Trzeba mu podać nastawy dla 100% mocy, ale to w sumie proste - wbijasz to, co miałeś na dwustanie i ma chodzić. Tylko dmuchawę trzeba dobrać, bo on ma niby 50 biegów, ale z tego dla każdej tak naprawdę trochę inny zakres działa. To na początku w ręcznym trzeba zrobić - ustalić, przy którym biegu już startuje, a przy którym przestaje przyspieszać. Albo przy rozpalaniu - dać na 25, odpalić i jak będzie chodził na 100% mocy to sobie dobrać obroty tak, żebyś miał płomień i kopiec jak wcześniej na dwustanie. Ogólnie - jestem zadowolony. W normalnej pracy trzyma zadaną + - 1, nie smoli, popiół w normie, zużycie też w porządku. Trzeba się liczyć z tym, że przy zmianie opału trzeba będzie wprowadzać korekty nastaw - tak jak na dwustanowym. On tylko moduluje moc opierając się na nastawach jakie mu wpiszesz dla 100%. Trochę więcej pyłu na ścianach kotła przy palniku, to jest wynik częstych startów dmuchawy, bo on dobiera pauzę podawania i nadmuchu, nie zmienia obrotów dmuchawy. Tak jakby się odstawiał często i na krótko.

Witam.Ja tak z innej bajki trochę mam Iryda Pid i w dniu wczorajszym zaczął palić mi bezpieczniki, poodczepiałem wszystko i metodą podłączania po kolei pompa dmuchawa podajnik sprawdzałem co robi zwarcie okazało się że to termostat kotła , podłączony pod kostkę z napisem termostat dmuchawa/podajnik. Zmieniłem na ten który dostałem razem ze sterownikiem, poprzednik był oryginalny i wchodził do wewnątrz kotła. Pytanie moje takie do czego to służy bo temperaturę na kotle mierzę czujnikiem temperatury kotła podpiętym do rurki wychodzącej z kotła. Ten nowy termostat nie wchodzi w miejsce starego bo jest za gruby i na razie leży obok sterownika. Wszystko chodzi ale skoro jest to coś musi robić tylko co?

Trochę nie zrozumiałem tego wpisu....

Moje wnioski:

Rozumiem,że do iryda podłączył Pan termostat bezpieczeństwa od starego sterownika?

Robił zwarcie, więc go Pan odłączył i przykręcił ten oryginalny....

Ten oryginalny taśma izolacyjną do rury zasilającej i to wystarczy.

On ma zadziałać jako dodatkowe zabezpieczenie w razie awarii przy bodajże 93st.C rozłączy układ dmuchawy

• 4 months później...

Przyznaję się bez bicia. Jest jednak w tym także sporo zasługi kolegi Pawelo i Trociu.

Ich uwagi zgłaszałem do p.Grzegorza i wspólnie kombinowaliśmy w którą stronę można iść z poprawką.

Ostatnio mało się już u mnie sprzedaje RT09pid, schodzą ostatnio Iryd PID na bardziej rozbudowane instalacje, Bruli, Skorpion/cobra.

RT09 oraz ognik to już marginalnie. Ostatnio zestaw z ognikiem jechał do Braniewa a teraz chyba z RT09pid na Szubin leci...

Ja zamawiam z softem 5.21, to praktycznie to samo co 5.16, różnica to jedynie strefy na CWU - tak jak pisaliśmy na priva.

Jarecki kol ty mój-załatw aby można było ustawiać sterownik rt 09 pid -konfiguracja parametrów

moc dmuchania podczas podaw -jest

dawka paliwa w s -jest

do tego brakuje mi

od param 21-do 31 -ma sie to wklepywać bez zał i wył sterownika

oto taki cosik chciałem aby można te parametry ustawiać ----bez wył i załącz sterownika-kapujesz kol -jarecki

pozdr cieplutko z sląska

od param 21-do 31 -ma sie to wklepywać bez zał i wył sterownika

ZA ZAŁATWIENIE TEJ OPCJI MASZ ODEMNIE ---WYPASIONĄ FLACHE

Edytowane przez berdnard
KOREKTA