Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Wiem do czego zmierzasz....

Chciałbyś miec dostęp przez to proste menu poziom1 do szerszej grupy parametrów, aby tam wejść podczas pracy stera/podajnika bez przerywania procesu spalania....

Bodajże w ubiegłym roku ze spółdzielni kotlarz był kociołek na rt09 badany i podjechał właściciel firmy zamienić sterownik do badania na inny, bo też pracowników labo denerwowało,że musza przerywac proces spalania, aby dokonac korekty. (badania były w siedzibie firmy, pracownicy labo przyjechali ze swoim sprzętem do kotlarza)

Mi tez tego ciutkę brakuje, wcześniej jednak tłumaczenie było takie,że klienci sa do tego przyzwyczajeni, podstawowe menu ma byc proste itd...

Zobaczymy, spróbuję jeszcze raz napisać do programisty, jak się zgodza, to będzie fajnie.

Temat udało mi sie przeskoczyc dopiero przy IRYDZIE PID, tam jest to tak zrobione. Do podstawowych, wszystkich istotnych ze względu spalania nastaw mam dostęp z menu podczas pracy. Przydało sie to ostatnio, bo kociołek z irydem był w laboratorium i pracownik nawet chwalił jego prostą obsługę. Nie miałem telefonów z zapytaniem jak przestawic, krótko tylko pokazałem przy dostawie pierwszego kociołka obsługę i na tym się skończyło. Oczywiście w labo mają chłopaki urządzenia i duże doświadczenie, nie mniej telefonu przy badaniach nie miałem.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarecki jest początek sierpnia-jak chesz odemnie wypasioną flache-masz czas do końca wrzesnia--rt jest dla mnie suupper- tylko mnie wkurza wył i zał stera -nie mam zamiaru kupować 8 ster choć wiem jaki by mi lepij pasował--- kupiłbym u ciebie i wiem jaki i wiem z kim mam do czynienia-tak znasz się kol na sterowaniu i ja też pozdr :)

Chłopaki, padam na twarz, dzisiaj zrobiłem maluśką trasę w te upały i sił brakuje.....

Trociu a jaki masz soft? Jak masz 5.16, to różnica do 5.21 to tylko strefy na CWU

Berdnard, luknę na linka jutro, nie mam siły......

Nie dałem jeszcze rady napisac do p.Grzegorza - programisty od RT09pid, zawalony w tym tygodniu jestem na maksa....

Jarecki - ponieważ moje imię się pojawiło, da się załatwić aktualizację mojego rt do najnowszej wersji 5.21?

Da się Trociu - możesz Sam do nich wysłać sterownik - z tym że czy tak czy siak aktualizacja jest płatna ( polecenie Jareckiego tu nie działa ) - nie dużo zdaje się że 20 zł ( nie pamiętam teraz ) + kolejne 20 zł za paczkę .

• 4 weeks później...
Jarecki jest początek sierpnia-jak chesz odemnie wypasioną flache-masz czas do końca wrzesnia--rt jest dla mnie suupper- tylko mnie wkurza wył i zał stera -nie mam zamiaru kupować 8 ster choć wiem jaki by mi lepij pasował--- kupiłbym u ciebie i wiem jaki i wiem z kim mam do czynienia-tak znasz się kol na sterowaniu i ja też pozdr :)

Wcześniej nie chciałem się odzywać, sprawa była zgłoszona, umówiona z programistą.

Generalnie jest tak,że parametry zmieniane w "biegu" nie muszą zadziałać natychmiastowo, tylko np. po następnym cyklu podajnika

teraz mam akurat kociołki na RT09pid zamówione, musiałem tez sprawdzić.

>>>>>>> Soft ma nazwę v.5.22 <<<<<<<<<<

W menu poziom 1 jest:

21) obroty dmuchawy praca

22) obroty dmuchawy pauza

22a) obroty dmuchawy pauza min

23) załączenie dmuchawy np.20sek.....

30) załączenie podajnika

31) wyłączenie podajnika min

32) wyłączenie podajnika max.

41) czas wyłączenia pompy c.o.

53) temp. minimalna CWU

55) czas wybiegu CWU

55) Priorytet CWU

Nie spodziewam się więcej poprawek, to zrobiłem, bo prawda jest taka,że sam potrzebowałem tez tych zmian.

Berdnard dał mi trochę dopingu, bo ja z gatunku tych, co w wolny weekend twardym alkoholom mówię stanowcze "dlaczego nie"?

Tak poważnie, to chyba więcej poprawek softu nie będzie, tatarek pracuje nad nowym sterem, mam go jakoś późniejsza jesienią dostać, ale czasowo jestem tak zawalony,że strach się bać.Chyba sobie jakiś grafik musze zrobić, bo jeszcze z dwoma innymi pukają nowościami.....

Jutro dostaję nową zabawkę, może w weekend sprawdzę.... drugi znajomy, też bywający na forum powinien też w ten weekend jeszcze inny gadżet przy innym sterze odpalić...

ciekawie się wchodzi w sezon grzewczy :)

mark3k, tutaj Ci odpowiem żeby się chłopaki od RBR -a nie wkur...ali, że się im w wątku śmieci. Jak miałeś SPR od Boleckiego na tym śmieciuchu, to się nie dziwię ze miałeś stabilne temperatury - jego stery tak mają. Moje SPP też trzyma wiele godzin stabilnie, w chwilach nagłego wzrostu zapotrzebowanie bywają wahania rzędu 3 - 4 stopnie ( ze 2 stopnie pod zadaną zejdzie i potem max. 1 stopień przebije z rozpędu ) i potem jak ustabilizuje to już płasko trzyma zadaną plus minus kilka dziesiętnych. Ale żeby to osiągnąć na mojej 117 -stce, musiałem ją właśnie lekko stuningować kondensatorem 2 mikro zamiast oryginalnego chyba 0,83. Z oryginalnym miała problemy ze startem, a SPP startuje dmuchawę często, bo on podaje dawkę a potem dzieli czas dmuchania według potrzebnego procentu ustalonej mocy. Czyli jak załóżmy masz ustawione czas podania 5 sekund, przerwę 30 i jakąś tam moc dmuchawy, to on nie będzie dmuchał non - stop przez tych 30 sekund tylko tą przerwę będzie modulując moc rozciągał i dmuchnie na przykład 3 razy po 10 sekund ( zawsze z tą ustawioną przez Ciebie mocą + ewentualne podbicie startu na początku dmuchania ) a przerwa między podaniami potrwa półtorej minuty. Czyli w takim wypadku będą już 3 starty dmuchawy w jednym cyklu podanie + przerwa. Na marginesie - Bolecki kończy prace nad bramką internetową, wczoraj miałem okazję się nią pobawić, została mu w zasadzie kosmetyka i pewnie gdzieś za tydzień - max dwa pokażę moje stare wielkie Defro z SPP na forum. A potem na stałe zakładowego Skama - P z palnikiem Ardeo i SPP. Zresztą Dziubek już tu pokazywał wykresy z pracy kotła z SPP, po parę godzin z wahaniem rzędu pół stopnia. U mnie nawet na samo CWU potrafi się nie odstawiać i pracować stale w granicach 10% ustawionej mocy, bez podtrzymań. Tyle że ja na lato CWU mam z grawitacji, grzane non stop. Edytowane przez kobra64
dopisek

Krótko i w temacie.

Kobra ma WPa117, to ten sam silnik co w Twojej WPa07, więc zmiana kondziora i SPP śmiga.

Ponawiam wykresy z SPP,

inny ster.jpg

Tutaj widac moment przejścia z jednego sterownika na SPP Boleckiego

grupowe-inny ster.jpg

wstawiam tez pierwsze prace na bramką internetowa, powinna zadebiutowac rynkowo z końcem miesiąca, wszystkie siły na to idą.

bez&#160;tytu&#322;u1.jpg

Resztę napisałem na priva, można pomóc i będzie śmigać. Kotów nie trzeba drzeć, ja doskonale rozumiem,że z danego sterownika nie wszyscy musza byc w 100%zadowoleni. Obojętne czy to dotyczy elektro-sysetm, Elektro-Miz, boleckiego, Pronda czy jeszcze innej firmy.

Forum jest od tego, aby sobie pomóc. W tym wypadku pomóc chyba mogę, jeżeli są chęci.

Tak jeszcze o wahaniach - ja rozumiem, ze duża zmiana zapotrzebowania zawsze spowoduje wahania. Ale u mnie w chacie pokój dzienny i jadalnia mają duże okna na południe, praktycznie około 20m2 szkła. W słoneczne dni często głowice nawet i na kilka godzin wyłączają grzejniki w tych pomieszczeniach. A tam jest 68 sztuk starych kętowskich aluminiaków typu gwiazdka. Więc jak potem głowice te grzejniki otworzą, często omal jednocześnie, to w piec wali przeszło 70 litrów zimnej wody. Pierwsze wahnięcie temp. kotła przy takiej akcji - 3 do 4 stopni. Po jakiejś chwili drugie rzędu jeden - półtora i potem już równo sobie chodzi. Faktem jest niewątpliwym, ze znacznie łagodzi to uderzenie zimna zawór 4D w zimie na stałe ustawiony na 6 z 9 -ciu. Pomaga też stałe dogrzewanie powrotu przez CWU. Ale w efekcie końcowym bangla stabilnie - i o to chodzi. I jeszcze powiem, że tak mi się zdaje, ze to przebijanie przez eCoal o 5 stopni w trybie auto ( ktoś gdzie indziej napisał, że to dlatego że ster przewiduje, że w chwilę po osiągnięciu zadanej może nastąpić wzrost zapotrzebowanie na ciepło ) to takie trochę robienie idioty z użytkownika. Na zasadzie - ty sobie ustaw, co uważasz, a my i tak lepiej wiemy, ze ci to nie starczy, bo zaraz więcej będziesz potrzebował. Ja znam swój dom i instalację i ja wiem, ile mi potrzeba zadanej, wspomaganie ze strony nic nie wiedzącego o mojej instalacji, chacie i preferencjach programisty jest mi zbędne. Wystarczy, że algorytm będzie trzymał ustaloną przeze mnie zadaną.

Dla mnie sa to tylko sterowniki i przy żadnym kapliczki stawiał nie będę i modłów odprawiać nie mam zamiaru.

Każdy ma zalety, ale każdy ma jakieś wady.

Jak ktoś akceptuje dane zachowanie, to mi nic do tego. Mi prywatnie bardziej odpowiada grupowe.

Dużo zależy od instalacji, ustawienia przepływów.

Widzisz, ja na kotle przerzuciłem juz nieco sterów i prywatnie mi najbardziej odpowiada jeszcze inne urządzenie, głównie dlatego,że steruje zaworem mieszającym.

Mi internet jest potrzebny jak świni siodło czy rybie ręcznik, nikomu jednak nie bronie i w pełni rozumiem takie zachcianki, ja potrzebuję natomiast panelu domowego.

Tutaj robię tak,że na pracę ciągła, gdy jest ciepło pozwalam mu do 1 lub 2st.C powyżej nastawy, a jak idą dopiero większe mrozy, to zmieniam mu granice i dla ciągłego nadmuchu pozwalam mu na przeregulowanie do 5st.C.....

Sam mam czujnik CWU w nieco innym miejscu i przekłamuje parę stopni, więc pompa ładująca bojler chodzi teraz stale, co mi odpowiada. Teraz to mi ster pyka do 1st.C powyżej nastawy a najwięcej spada o 2st.C, tylko troszkę mi to zakłóca zmiana otwarcia zaworu w zależności od temp., ale idzie stabilnie. Duzo lepiej niż przy rozłączaniu pompy ładującej bojler.

Jarecki, no o to właśnie chodzi, żeby tych kapliczek nie stawiać. A w niektórych przypadkach to powiedziałbym, że katedry się pobudowały a każda niekorzystna uwaga za herezję niemal jest uznawana. Ster to ster. Ma pilnować kotła i tyle. Wiesz, dla jakiej przyczyny do tego nie - domowego kotła jest mi potrzebny internetowy dostęp, moim zdaniem to nie kaprys tylko potrzeba.

Ja mówiłem o sobie, u mnie non stop ktoś jest w domu. Dla mnie zbędna sprawa, pewnie jednak prędzej czy później będe musiał zalożyć, ale bardziej ze względów marketingowych niż z potrzeby.

Rozumiem natomiast kwestie dopilnowania budynku, gdy ktos ma prace na wyjeździe, gdy mieszka dalej od obiektu, gdy np. syn kupuje kociołek rodzicom mieszkającym w innym mieście, gdy mąz ma prace na wyjazdach a domciu tylko kobitka itd.

To jest oczywiście dla ludzi, wybieramy, gdy mamy takie potrzeby.

Na tamtym forum? No widziałem. Ale już tu pisałem, że jak u tego mojego dilera zobaczyłem Ardeo i dowiedziałem się, czym go karmią to przed kotłem z rozdziawioną gębą siedziałem. A że i ster spoko, to daje radę. Tak sobie myślę, że SPP dlatego dobrze sobie radzi z ciut trudniejszym opałem, że jego algorytm nie goni dmuchawy w niebezpieczne prędkości. Jak się człowiek na początku przyłoży co nieco i sobie zgrabnie poustawia, to i potem chodzi ładnie.