Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

Kreski rzeczywiście równiutkie. Ale jak to rzeczywiście taki paskudny miał, to realnie ocenić będzie można jak kocioł zacznie grzać na ostro a głowice zróżnicują odbiór ciepła. Jednak inaczej wygląda prowadzenie i stabilizacja kotła przy dobrym opale ( czy to będzie dobry miał, czy groszek ), gdzie stratę jest z czego nadrobić i przy szajsie w który w nieskończoność trzeba dmuchać, żeby ciepło wydał.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Berdnard Chopie, Ty sie ino nie ukrywoj.

Ty sie chwol, jak Ci nowo zabawko bangla.

Załatwiłeś sobie cichaczem za plecami, ale newsy się rozchodzą światłem błyskawicy :)

Jednemu użytkownikowi śmiga na miale typu piasek na pyłek a na grupowym w wiadomym sterze, co by nikogo nie urazić zacytuję co było:

"Brulli, albo nie umiem go ustawić na grupowym albo coś jest nie tak z powietrzem. Jak mało to kopci jak więcej to spieka, a miał mam bardzo trudny w spalaniu"

a teraz napisał tak:

"Sterownik spisuje się bardzo dobrze na spiekającym miale, popiół super, temp. CO stabilna. Dla mnie to jest przełom w sterowaniu kotłami na paliwo stałe."

i zapodał taki wykres:

SPP podglad na Bruli ardeo.jpg

Wkleił bym fotkę z jego palnika, ale nie będę ludzi denerwował....

Edytowane przez Jarecki79

Piotrek, a weź zerknij na Coalowe wykresy z ostatnich paru dni, ja tam tylko doły spalin dużo niższe widzę.Góry jakby podobnie... Ciekawe, czy tamte kominy są bezpieczne. Zresztą wiesz, w zimie to inaczej trochę będzie wyglądać, mocy więcej będzie potrzeba to i spaliny w górę co nieco pójdą. Od początku lutego na tym sterze jadę, w kominie sucho, sadzy brak.

Piotrek, a weź zerknij na Coalowe wykresy z ostatnich paru dni, ja tam tylko doły spalin dużo niższe widzę.Góry jakby podobnie... Ciekawe, czy tamte kominy są bezpieczne. Zresztą wiesz, w zimie to inaczej trochę będzie wyglądać, mocy więcej będzie potrzeba to i spaliny w górę co nieco pójdą. Od początku lutego na tym sterze jadę, w kominie sucho, sadzy brak.

Kobra.........ale czym Ty palisz:) górna połka opału:) kocioł nie chodzi tylko jak masz minus na dworze (sam o tym wiesz) dlatego miedzy innymi nie jestem zwolennikiem palenia w w opcji automatu- fakt poradzi to sobie z kazdym eko (lepszym lub gorszym) ale własnie ma ten minus że nie dba o komin...z drugiej strony użytkownicy sami ustawiają kocioł z jak najmiejsza histerezą i kocioł pozniej nie ma jak się odbić albo ostro wystartować.. chcesz to Ci swoje temp spalin podam ;) kilka razy dziennie kocioł podjedzie sobie pod 150st :) i wypali co ma wypalić:)

Należą się widać 2-3słowa wyjaśnienia.

Ten user ma stary kocioł -chyba miałowy, sam kupił i wstawił palnik,

Sam kupił pierwszy ster, nie był widocznie happy i kupił sobie drugi. Wyraził własną opinię o obu.

Tyle historii, u kogo innego sytuacja może być odwrotna.

Znamy tego usera znamy :))

Kobra.........ale czym Ty palisz:) górna połka opału:) kocioł nie chodzi tylko jak masz minus na dworze (sam o tym wiesz) dlatego miedzy innymi nie jestem zwolennikiem palenia w w opcji automatu- fakt poradzi to sobie z kazdym eko (lepszym lub gorszym) ale własnie ma ten minus że nie dba o komin...z drugiej strony użytkownicy sami ustawiają kocioł z jak najmiejsza histerezą i kocioł pozniej nie ma jak się odbić albo ostro wystartować.. chcesz to Ci swoje temp spalin podam ;) kilka razy dziennie kocioł podjedzie sobie pod 150st :) i wypali co ma wypalić:)

Piotrek, u mnie kocioł 2 razy do roku jest gaszony na generalne czyszczenie. Przed sezonem i po nim. Wtedy palnik czyszczę, kanał powietrzny no i po całości wymiennik, komorę i wszystko, gdzie szczoty się da wsadzić. Poza tymi dwoma przypadkami chodzi cały czas. Komin mam z cegły, ale na całym przebiegu po ścianie wewnętrznej, to co nad dachem ocieplone. Spaliny koło setki są moim zdaniem całkowicie i z zapasem bezpieczne, bo komin w sumie w komforciku sobie robi.

Ja z natury człek leniwy :) przez 5 lat palenia w swoim starym "badziewiaczku" nie zaserwowałem mu żadnego takiego zabiegu z czyszczeniem.

Przed sezonem zimowym opróżnienie komory powietrza bez wygaszania i przed sezonem letnim drugi raz.

Żadnego rozbierania, uszczelniania nawet.

Spróbuję teraz tego oduczyć nowego RBRa :) zobaczmy czy się uda ?

Kurde musi się udać, hehe

Załatwiłeś sobie cichaczem za plecami, ale newsy się rozchodzą światłem błyskawicy

Witam kol Jarecki

nie należę do ludków w gorącej wodzie kąpanych

trza troche czasu-aby coś konkretnego napisać aaa a jak tam rt-wrzesiyń sie kuńczy wypasiuno czeko na ciebie

napisza niebawem PROWDA PO ŚLUNSKU a i filmik bydzie z BURNERKYM 3 SEGMENTOWYM W EKRANIE 12 CALOWYM INO NIY WIYM CZY MUM POKOZAĆ STEROWANIE e tam q-de pisza po swoimu zdrówka

:D:D:D

Edytowane przez berdnard

Jarecki, jakbyś tu był to luknij sobie na ES na Rajmunda wykres od dziś od południa - też ładniutki, nie?Tylko albo na tym sterze ma zadaną 52, albo czujnik w innym miejscu niż ten Coali.Chyba że różnica we wskazaniach? I nawet odrabianie 15 stopni spadku na CWU mu stabilizacji zanadto nie zepsuło. No ciekaw jetem opinii.

• 3 weeks później...
No i się Boleckiemu już prawie udało - bramka już pracuje, jeszcze tylko jakiś problem ma z dostawcą czujników temp. spalin, wewnętrznej i zewnętrznej. Poza tym chodzi, pierwszy egzemplarz się na moje stare Defro dostał. Tylko czasowo, bo potem pójdzie na kocioł w zakładzie. Dopóki tego kotła nie zamontuję będzie pracował z moim starym 28 KW kotłem. Na razie wykresy spalin, temp. zewnętrznej i wewnętrznej są martwe, jak dojdą czujniki uruchomię. Ciekawych zapraszam na http://www.ekotlownia.pl, sterownik z lokalizacja w Wieliczce. http://ekotlownia.pl/sterownik/19 Edytowane przez kobra64

Załatwiłeś sobie cichaczem za plecami, ale newsy się rozchodzą światłem błyskawicy

Witam kol Jarecki

nie należę do ludków w gorącej wodzie kąpanych

trza troche czasu-aby coś konkretnego napisać aaa a jak tam rt-wrzesiyń sie kuńczy wypasiuno czeko na ciebie

napisza niebawem PROWDA PO ŚLUNSKU a i filmik bydzie z BURNERKYM 3 SEGMENTOWYM W EKRANIE 12 CALOWYM INO NIY WIYM CZY MUM POKOZAĆ STEROWANIE e tam q-de pisza po swoimu zdrówka

Witej JARECKI

ja nie należę do bajkopisarzy w gorącyj wodzie kąpanych

na dole mosz prowda

a prowda jest tako też -musiałem kniw zrobić-mam obiecane zapewnienie-będzie poprawka w opr

i nie będzie trza robić żadnego po mojemu knifu-TUNINGU

i będzie nr ŁAN W MOJEJ STAJNI

zdrówka

Edytowane przez berdnard
KOREKTA

• 5 months później...

Masz tam to, co chciałes plus to co wcześniej inni chcieli.

To co Ty chciałeś jest w tym pierwszym menu, także już nie musisz wyłączać stera, aby skorygować parametry pracy - robisz to podczas normalnej pracy stera

To co inni zgłaszali jest w kolejnych poziomach menu

Konkretnie chodzi o strefy na CWU z opcją rezygnacji z grzania, czyli idzie np. zadać jedną temp. CWU a w 3strefach zrobić pory w których nie będziemy bojlera nagrzewać, to ma wpływ na oszczędności paliwa w trybie letnim, idzie się wówczas wstrzelić w to ok. 3kg/24h

Jarecki kol ty mój-załatw aby można było ustawiać sterownik rt 09 pid -konfiguracja parametrów

moc dmuchania podczas podaw -jest

dawka paliwa w s -jest

do tego brakuje mi

od param 21-do 31 -ma sie to wklepywać bez zał i wył sterownika

oto taki cosik chciałem aby można te parametry ustawiać ----bez wył i załącz sterownika-kapujesz kol -jarecki

pozdr cieplutko z sląska

od param 21-do 31 -ma sie to wklepywać bez zał i wył sterownika

ZA ZAŁATWIENIE TEJ OPCJI MASZ ODEMNIE ---WYPASIONĄ FLACHE

ok wszystko mi już pasi kol Jarecki od dziś wracam na stare śmieci na RT09 PID bez jakich kolwiek dopalaczy -jak obiecałem tak zrobię -napisz którą lubisz %

będziesz miał na zająca :)

kol Jarecki ja zwię

rt 09 pid dziadek bo już ma swoje za sobą ale z opr 5.23 super pyka mnie chodzi o łatwe ustawienie go - algorytm spalania jest teraz nr 2 w mojej stajni

mam-my z kol WERB troszeczkę lepsze sterowanie- na razie jest to sterowanie komputerowe czekamy skoro firma ES wprowadzi je do użytku dla wszystkich

:)