darasle 12.09.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam, Chciałbym zapytać znawców tematu o kwestię sterowników, posiadam piec Lazara 18kw ze sterownikiem RecalArt A300D, który jest słaby. Chcę go wymienić na inny, pytanie co byście polecili ? Pozdrawiam,Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.09.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam, Chciałbym zapytać znawców tematu o kwestię sterowników, posiadam piec Lazara 18kw ze sterownikiem RecalArt A300D, który jest słaby. Chcę go wymienić na inny, pytanie co byście polecili ? Pozdrawiam, Darek. SPP + Bet ale nie wiem ile masz pomp i czy masz zawór 3d lub 4d sterowany w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 12.09.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 SPP + Bet ale nie wiem ile masz pomp i czy masz zawór 3d lub 4d sterowany w instalacji. Mam 2 pompy i zawór 4d z siłownikiem. A co sądzisz o ecoMax 800 - aktualnie stosowany sterownik w kotłach Lazara ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.09.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Jak ma obsłużyć siłownik zaworu, to np. Iryd PID, może być z czujnikiem spalin (pt-1000), można rozbudować o cyfrowy czujnik pogodowy w szczelnej obudowie z przewodem 10m (pogodowo idzie sterować układem c.o. oraz za zaworem mieszającym) czy o domowy panel kontrolny albo prosty pilot r albo bardziej rozbudowany pilot g. na ten sezon zapowiadają się przy nim dwie nowości w zakresie rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.09.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mam 2 pompy i zawór 4d z siłownikiem. A co sądzisz o ecoMax 800 - aktualnie stosowany sterownik w kotłach Lazara ? Zamiana RecalArta na ecoMaxa800, to jak przesiadka z dużego fiata na poloneza. Jarecki79 dobrze doradza, szczególnie jak masz 4d z siłownikiem. Mało jest sterowników PID, które potrafią to obsługiwać, a Iryd robi to wzorowo i jest w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 12.09.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 To jeszcze prośba o opinię na temat sterownika TECH 480 z PID, słyszałem dobre opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.09.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mam 2 pompy i zawór 4d z siłownikiem. A co sądzisz o ecoMax 800 - aktualnie stosowany sterownik w kotłach Lazara ? Koledzy dobrze Ci radzą z tym Irydem. Ustawiałem kiedyś kilka Tech-ów i mnie jakoś nie przekonały. Czy ten zawór 4d jest w ogóle u Ciebie potrzebny - masz podłogówkę i grzejniki, rurki cienkie i nowe czy stare stalowe - jeśli tak to ile czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melwinek 17.10.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Iryd PID..........na ten sezon zapowiadają się przy nim dwie nowości w zakresie rozbudowy. Można wiedzieć jakie to nowości ? Może internet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 08.11.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) i jak to jest z tym pid-em ? warto brać sterownik z nim czy nie ?bo przeczytałem kilkanaście ostatnich stron i za wiele się nie dowiedziałem w moim przypadku chodzi dokładnie o sterownik Tech ST 480, ogólnie wolałbym żeby sam robił nastawy ale słyszałem że bez pid-a da się lepiej ustawić a w tym sterowniku z pid-em już podobno nie można w razie czego ręcznie ustawiać a i jeszcze jak uda mi się ustawić zwykły sterownik "idealnie" to zakładając że wciąż będę miał ten sam eko groszek to cały czas te ustawienia będą "idealne " bez względu na temperaturę na zewnątrz ? Edytowane 8 Listopada 2015 przez Primaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.11.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 ST480 ma tryb ręczny we ktrym chodzi dwustanowo więc możesz go puszczać w automacie lub bawić się ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz H. 05.02.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Cześć!Chciałbym się podłączyć, a jednocześnie odświeżyć temat. Trafiła mi się okazja przejścia ze sterownika ST-480 na ST-480zPID, więc postanowiłem ją wykorzystać. Swoją drogą ukłony w stronę firmy Krzaczek. Na pytanie czy jest możliwość dokupienia sterownika ST-480zPID wysłali mi go za darmo, a ja zwróciłem im swój stary!Przejdźmy do sedna. Tego sterownika wcale nie wystarczy włączyć. Drugi dzień manipuluję korektą nadmuchu i podawania, bo ciągle robi mi krater lub spieki w trybie pracy... Ale powiedzmy, że dojdę z tym do ładu. Moje pytanie dotyczy sposobu pracy tego sterownika. Przy obecnym odbiorze ciepła w budynku, piec pracuje cały czas w zakresie temperatur 60-65C (60C zadane, ale sterownik jest fabrycznie ustawiony, żeby przeciągał 5C w celu ograniczenia czasu w nadzorze) i prowadzi to spalanie w sposób ciągły, ale przy temperaturach spalin rzędu 70-80C. Czy to nie jest za niska temperatura spalin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszskawica 05.11.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Witam wszystkich mam pytanie ktore pewnie niejednokrotnie padło mianowicie po obserwacji mojejgo pieca doszedłem do wniosku ze pora wymienic sterownik . na starym steroniku miedzy biegiem 2 a 10 dmuchawy nie wyczuwam zadnej róznicy. a teraz o piecu mam duzy dom i piec firmy kołton 50 kw sterownik tech st-76. ekogroszek ktorym pale to Parametry jakościowe: kopalnia wesołaWartość opałowa: 28-30 (MJ/kg)Zawartość siarki: 0,3%-0,7%Zawartość popiołu: 3%-5%Granulacja: 8-25mmJAKI POLECACIE MI STEROWQNIK NIE ukrywam nie mam pojecia czytałem posty z tego forum i wiem ze jest tu kilku ludzi ktorzy wiedza sporododam ze mam 3 pompki Edytowane 5 Listopada 2017 przez januszskawica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.11.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 SPP to jest mój już trzeci sterownik z którego w końcu jestem bardzo zadowolony - dlatego polecam Ci SPPv2 bo SPP1 nie jest produkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.11.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 sterownik o którym pisze pawelo znajdziesz tutaj: SPPv2, to duża wersja z obsługa do 5pomp, obsługa siłownika zaworu mieszającego, na pokładzie czujniki wewnętrzny, zewnętrzny, spalin, zaworuinternet na pokładzie na rok czasu, później 35zł raz do roku abonamenthttp://kotly.es24.pl/opis/8219891/sppv2-sterownik-kotla-z-podajnikiem-adaptacyjny-pid.html występuje też w małej wersji z obsługa podajnika, dmuchawy, pompy c.o., cwu.ten można powiedziec zastąpił starszy sppv1http://kotly.es24.pl/opis/2665644/sppv2l-do-podajnika-pompy-cocwu-internet.htmlten mały rozbudować można o czujnik spalin, wewnętrzny, zewnętrzny, internet jest na próbę na 7dni, odblokowanie na pierwszy rok 119zł, póxniej raz do roku 35zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.11.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 pomijając chęć wymiany sterownika sprawdziłbym czy kanały powietrzne są drożne- może wystarczy wyczyścić palnik aby problem braku zmiany mocy nadmuchu wyeliminować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszskawica 09.11.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Kanały sprawdzałem są czyste nie dość że klapę mam zamknięta na maksa wentylator na 2 bieg to jeszcze wydaje się mi Za mocny. Poza tym spalam 25kg na 24 godziny to chyba za dużo nawet na mój duży dom który jest ocieplony i nowe okna. Dlatego myślę że jak wymienię sterownik to spalanie też coś spadnie jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.11.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Podaj ile metrów grzejesz - bo może się okaże że te 25kg to nie dużo. Poza tym czemu są 3 pompki ? Zdaje się że ten mały SPP z literką L nie obsługuje 3 pompki - ale tu najlepiej jakby się wypowiedział Jarek.Napisz też czy korzystasz np z trybu nocnego - gdzie się obniża temp. i czy masz termostat pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 a jak było wcześniej z tym sterownikiem- wszystko działało jak trzeba? była różnica w obrotach na poszczególnych biegach?takie rzeczy się raczej nie zdarzają zwłaszcza w stronę którą ty opisujesz czyli zbyt mocny nadmuch na bardzo niskim biegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.11.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Może ktoś przez przypadek przełączył jakiś tryb obsługi dmuchawy w tym techu?Instrukcja do ręki i szukać, czy sa tryby na dane dmuchawy np. rv-14, jak ktos pod obsługe rv-14 przekręci, to na normalnym wentylu nawet minimnalne obroty będą wówczas wysokie.... na 3pompki jest parę sterówjest Argos PID, to sterownik z algorytmem jakiego używa Timon na swojej Cobrze czy Skorpionie. Cenowo nie najgorzej, bo 400zł, wyświetlacz prostszy 2x 16znaków, ale czytelny. Obsługuje pompe c.o., cwu i cyrkulacyjna lub zamiennie podłogową. Ma usb do aktualizacji, ma RS-a do modułów czyli panel domowy (za 200zł), moduł zaworu (za 250zł). Sam w sobie nie ma stref, jest zaprojektowany pod dmuchawy 70-80W na silnikach Ziehl, EMC, EBM, czyli porządnych to sa m.in. WBS6aAL, WPa06, RMS120, DM80, RV13AMmoże być też nowsza wersja Cobry-II, czyli coś takiego jak u Timona, tam wówczas kolorowy wyświetlacz, usb, wykresy, strefy czasowe. Nie pamiętam ile ona w detalu wychodzi, obsłuży pompe c.o., cwu i siłownik zaworu z pompa za zaworem.albo z internetowego to wcześniej wspomniane SPPv2 jak pomp więcej jak 2szt., ale tu już cenowo podchodzimy pod 890zł, jest jeszcze internetowy Bruli, tu z kolei przekraczamy tysiakaJest też bardzo udany Iryd PID po modernizacji z większym, kolorowym wyświetlaczem. Generalnie jak ktoś chce zmieniać, to jest w czym wybierać, aby zawęzić sobie wybór trzeba sobie sprecyzować co taki sterownik musi mieć, np. min. 3pompy, czy ma obsługiwać siłownik zaworu Tak/Nie, czy ma mieć swoje panele domowe Tak/Nie, czy ma mieć internet Tak/Nie a jeżeli ma miec internet, to czy nadal ma mieć panele domowe Tak/Nie , czy potrzebny dodatkowy czujnik temp. spalin, czy potrzebny czujnik pogodowy? Istotne jaki typ dmuchawy ma obsłużyć, jedne lepiej pracuja z 40W, inne lepiej z 70-80W, nieliczne potrafią pracować z tanimi zwartobiegunowymi typu RV-14 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.11.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 tyle że tryb dmuchawy to trzeba grzebać w menu serwisowym żeby zmienić.inne wytłumaczenie to że fabrycznie inaczej w sofcie ustawione a pod producenta się zmienia i w momencie jakiegoś skoku napięcia czy innej nieprzewidzianej sytuacji ster wrócił do ustawień fabrycznych z domyślną obsługą innej wydajności wentylatora.Ale to musi pytający coś dopowiedziećinaczej gramy w totka na chybił ale nie na trafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts