Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Chciałbym zapytać znawców tematu o kwestię sterowników, posiadam piec Lazara 18kw ze sterownikiem RecalArt A300D, który jest słaby.

Chcę go wymienić na inny, pytanie co byście polecili ?

Pozdrawiam,

Darek.

SPP + Bet ale nie wiem ile masz pomp i czy masz zawór 3d lub 4d sterowany w instalacji.

Jak ma obsłużyć siłownik zaworu, to np. Iryd PID, może być z czujnikiem spalin (pt-1000), można rozbudować o cyfrowy czujnik pogodowy w szczelnej obudowie z przewodem 10m (pogodowo idzie sterować układem c.o. oraz za zaworem mieszającym) czy o domowy panel kontrolny albo prosty pilot r albo bardziej rozbudowany pilot g.

na ten sezon zapowiadają się przy nim dwie nowości w zakresie rozbudowy.

Mam 2 pompy i zawór 4d z siłownikiem.

A co sądzisz o ecoMax 800 - aktualnie stosowany sterownik w kotłach Lazara ?

Zamiana RecalArta na ecoMaxa800, to jak przesiadka z dużego fiata na poloneza.

Jarecki79 dobrze doradza, szczególnie jak masz 4d z siłownikiem. Mało jest sterowników PID, które potrafią to obsługiwać, a Iryd robi to wzorowo i jest w rozsądnej cenie.

Mam 2 pompy i zawór 4d z siłownikiem.

A co sądzisz o ecoMax 800 - aktualnie stosowany sterownik w kotłach Lazara ?

Koledzy dobrze Ci radzą z tym Irydem.

Ustawiałem kiedyś kilka Tech-ów i mnie jakoś nie przekonały.

Czy ten zawór 4d jest w ogóle u Ciebie potrzebny - masz podłogówkę i grzejniki, rurki cienkie i nowe czy stare stalowe - jeśli tak to ile czego ?

• 1 month później...
  • 1 year później...

i jak to jest z tym pid-em ? warto brać sterownik z nim czy nie ?

bo przeczytałem kilkanaście ostatnich stron i za wiele się nie dowiedziałem

w moim przypadku chodzi dokładnie o sterownik Tech ST 480,

ogólnie wolałbym żeby sam robił nastawy ale słyszałem że bez pid-a da się lepiej ustawić

a w tym sterowniku z pid-em już podobno nie można w razie czego ręcznie ustawiać

a i jeszcze jak uda mi się ustawić zwykły sterownik "idealnie" to zakładając że wciąż będę miał ten sam eko groszek to cały czas te ustawienia będą "idealne " bez względu na temperaturę na zewnątrz ?

Edytowane przez Primaaa

• 2 months później...

Cześć!

Chciałbym się podłączyć, a jednocześnie odświeżyć temat. Trafiła mi się okazja przejścia ze sterownika ST-480 na ST-480zPID, więc postanowiłem ją wykorzystać. Swoją drogą ukłony w stronę firmy Krzaczek. Na pytanie czy jest możliwość dokupienia sterownika ST-480zPID wysłali mi go za darmo, a ja zwróciłem im swój stary!

Przejdźmy do sedna. Tego sterownika wcale nie wystarczy włączyć. Drugi dzień manipuluję korektą nadmuchu i podawania, bo ciągle robi mi krater lub spieki w trybie pracy... Ale powiedzmy, że dojdę z tym do ładu. Moje pytanie dotyczy sposobu pracy tego sterownika. Przy obecnym odbiorze ciepła w budynku, piec pracuje cały czas w zakresie temperatur 60-65C (60C zadane, ale sterownik jest fabrycznie ustawiony, żeby przeciągał 5C w celu ograniczenia czasu w nadzorze) i prowadzi to spalanie w sposób ciągły, ale przy temperaturach spalin rzędu 70-80C. Czy to nie jest za niska temperatura spalin??

• 1 year później...

Witam wszystkich mam pytanie ktore pewnie niejednokrotnie padło mianowicie po obserwacji mojejgo pieca doszedłem do wniosku ze pora wymienic sterownik . na starym steroniku miedzy biegiem 2 a 10 dmuchawy nie wyczuwam zadnej róznicy. a teraz o piecu mam duzy dom i piec firmy kołton 50 kw sterownik tech st-76. ekogroszek ktorym pale to Parametry jakościowe: kopalnia wesoła

Wartość opałowa: 28-30 (MJ/kg)

Zawartość siarki: 0,3%-0,7%

Zawartość popiołu: 3%-5%

Granulacja: 8-25mm

JAKI POLECACIE MI STEROWQNIK NIE ukrywam nie mam pojecia czytałem posty z tego forum i wiem ze jest tu kilku ludzi ktorzy wiedza sporo

dodam ze mam 3 pompki

Edytowane przez januszskawica

sterownik o którym pisze pawelo znajdziesz tutaj:

SPPv2, to duża wersja z obsługa do 5pomp, obsługa siłownika zaworu mieszającego, na pokładzie czujniki wewnętrzny, zewnętrzny, spalin, zaworu

internet na pokładzie na rok czasu, później 35zł raz do roku abonament

http://kotly.es24.pl/opis/8219891/sppv2-sterownik-kotla-z-podajnikiem-adaptacyjny-pid.html

występuje też w małej wersji z obsługa podajnika, dmuchawy, pompy c.o., cwu.

ten można powiedziec zastąpił starszy sppv1

http://kotly.es24.pl/opis/2665644/sppv2l-do-podajnika-pompy-cocwu-internet.html

ten mały rozbudować można o czujnik spalin, wewnętrzny, zewnętrzny, internet jest na próbę na 7dni, odblokowanie na pierwszy rok 119zł, póxniej raz do roku 35zł

Kanały sprawdzałem są czyste nie dość że klapę mam zamknięta na maksa wentylator na 2 bieg to jeszcze wydaje się mi Za mocny. Poza tym spalam 25kg na 24 godziny to chyba za dużo nawet na mój duży dom który jest ocieplony i nowe okna. Dlatego myślę że jak wymienię sterownik to spalanie też coś spadnie jak sądzicie?

Podaj ile metrów grzejesz - bo może się okaże że te 25kg to nie dużo. Poza tym czemu są 3 pompki ? Zdaje się że ten mały SPP z literką L nie obsługuje 3 pompki - ale tu najlepiej jakby się wypowiedział Jarek.

Napisz też czy korzystasz np z trybu nocnego - gdzie się obniża temp. i czy masz termostat pokojowy.

Może ktoś przez przypadek przełączył jakiś tryb obsługi dmuchawy w tym techu?

Instrukcja do ręki i szukać, czy sa tryby na dane dmuchawy np. rv-14, jak ktos pod obsługe rv-14 przekręci, to na normalnym wentylu nawet minimnalne obroty będą wówczas wysokie....

na 3pompki jest parę sterów

jest Argos PID, to sterownik z algorytmem jakiego używa Timon na swojej Cobrze czy Skorpionie. Cenowo nie najgorzej, bo 400zł, wyświetlacz prostszy 2x 16znaków, ale czytelny. Obsługuje pompe c.o., cwu i cyrkulacyjna lub zamiennie podłogową. Ma usb do aktualizacji, ma RS-a do modułów czyli panel domowy (za 200zł), moduł zaworu (za 250zł). Sam w sobie nie ma stref, jest zaprojektowany pod dmuchawy 70-80W na silnikach Ziehl, EMC, EBM, czyli porządnych to sa m.in. WBS6aAL, WPa06, RMS120, DM80, RV13AM

może być też nowsza wersja Cobry-II, czyli coś takiego jak u Timona, tam wówczas kolorowy wyświetlacz, usb, wykresy, strefy czasowe. Nie pamiętam ile ona w detalu wychodzi, obsłuży pompe c.o., cwu i siłownik zaworu z pompa za zaworem.

albo z internetowego to wcześniej wspomniane SPPv2 jak pomp więcej jak 2szt., ale tu już cenowo podchodzimy pod 890zł, jest jeszcze internetowy Bruli, tu z kolei przekraczamy tysiaka

Jest też bardzo udany Iryd PID po modernizacji z większym, kolorowym wyświetlaczem.

Generalnie jak ktoś chce zmieniać, to jest w czym wybierać, aby zawęzić sobie wybór trzeba sobie sprecyzować co taki sterownik musi mieć, np. min. 3pompy, czy ma obsługiwać siłownik zaworu Tak/Nie, czy ma mieć swoje panele domowe Tak/Nie, czy ma mieć internet Tak/Nie a jeżeli ma miec internet, to czy nadal ma mieć panele domowe Tak/Nie , czy potrzebny dodatkowy czujnik temp. spalin, czy potrzebny czujnik pogodowy? Istotne jaki typ dmuchawy ma obsłużyć, jedne lepiej pracuja z 40W, inne lepiej z 70-80W, nieliczne potrafią pracować z tanimi zwartobiegunowymi typu RV-14 itd.

tyle że tryb dmuchawy to trzeba grzebać w menu serwisowym żeby zmienić.

inne wytłumaczenie to że fabrycznie inaczej w sofcie ustawione a pod producenta się zmienia i w momencie jakiegoś skoku napięcia czy innej nieprzewidzianej sytuacji ster wrócił do ustawień fabrycznych z domyślną obsługą innej wydajności wentylatora.

Ale to musi pytający coś dopowiedzieć

inaczej gramy w totka na chybił ale nie na trafił