Trociu 27.10.2010 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Jak widać na poniższym obrazku, coś mi się bardziej pali po lewej stronie palnika. Zasobnik mam z prawej, więc z tamtej strony "odpadki" mają utrudnioną drogę w dół i pewnie się dlatego zbierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.10.2010 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A niech tam tez wrzuce fotki.....nie dotykałem retory od wczoraj Fajniejsze masz te fotki. Jutro spróbuję zrobić swoje bez lampy. Takie bardziej klimatyczne wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.10.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Jak widać na poniższym obrazku, coś mi się bardziej pali po lewej stronie palnika. Zasobnik mam z prawej, więc z tamtej strony "odpadki" mają utrudnioną drogę w dół i pewnie się dlatego zbierają. [ATTACH=CONFIG]28424[/ATTACH] U mnie taki sam układ zasobnika i tak samo się pali jak u ciebie. Po lewej stronie lepiej a po prawej słabiej i też z tej strony zbierają się kawałeczki szlaki. Mam tak od początku. Chyba taki urok na tych palnikach. Myślę że ślimak upycha mocniej z lewej bo węgiel ma oparcie o ścianę retorty i jest tam bardziej zwarty a po prawej jest go jakby mniej i bardziej luźno i może dla tego tak się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.10.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Aha wydaje mi się że po wyczyszczeniu komory powietrza pod retortą płomień trzyma się bardziej środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.10.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Jeżeli chodzi o fajkowe retorty Pancerpola, to też taka zależność zauważam. Lepiej się wypala po stronie przeciwnej do kosza.Świetnie i równo wypala się na retortach obrotowych, cały czas formuje ona idealny kopczyk i paliwo spala się bardzo równomiernie.Problemem jest jednak trochę większa awaryjnosć, tj. częstsze zerwanie zawleczki, wygięcie zabieraka wprawiającego w ruch koronkę, odłamanie nóżek koronki, przypadki przytopienia i pękania tej koronki. Brzmi strasznie, ale jest bardzo łatwe w diagnozie i dość proste i tanie w naprawie, tyle,że trzeba się trochę pobrudzić.Pancerpol daje świetne instrukcje, jest dokumentacja zdjęciowa, także czynności serwisowe są bez żadnego problemu możliwe do zrobienia we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.10.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 ... i przychodzi sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.10.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Dzięki Grzesiek za info. Pobawię się i podam co mi z tego wyszło. Ale widzę, że punkt bazowy - podawanie - mamy takie samo Nie ma sprawy Wydaje mi się jednak, że u mnie powstają sporo mniejsze "odpadki". Czy możesz załączyć za mnie moje fotki tak, żeby były widoczne jak Twoje i Bobka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 SUSPENSER daj- zaawansowana edycja posta,nizej masz -zarządzaj załącznikami klikasz w to i dajesz-wyslij plik z mojego komputera ok dzięki Niestety wchodzą tylko załączniki do 95 kB, a moje fotki mają 1,39 MB i ni chcę ich zmniejszać - pozostaną więc linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Co jest chłopaki ? Imprezujecie w sobotę ? Piszcie co się dzieje, chociaż dzisiaj też na dzień wyłączyłem pompę CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 I jak już wszystko jest ok z dopalaniem i popiołem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Trociu chyba bardzo zajęty bo nic nie pisze czy ujarzmił już nowy sterownik, a ja się dalej wachom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Widzisz ludziska świrują, wysypują, suszą, znowu to zbierają, kurzą się niepotrzebnie. Ja wolę jak jest leciutko wilgotny. Jestem czysty po zasypaniu, jakoś mi zasobnik nie rdzewieje i pali się dobrze. Często zmieniałem paliwo żeby popróbować jaka jest różnica i za każdym razem trzeba pozmieniać delikatnie nastawy. Jak już załapiesz o co w tym wszystkim chodzi to dajesz sobie radę, sam widzisz że po jakimś czasie wiesz czym pokręcić żeby było dobrze. Gdy kupujesz kocioł to producent zapewnia że to proste ale naprawdę tak nie jest, bynajmniej w przypadku gdy kupujesz kocioł ze zwykłym sterownikiem. Ja nad swoim Liderem przesiedziałem ponad miesiąc. Gdybym wiedział wcześniej o tym forum może bym spalił w kotłowni mniej fajek i wypił mniej piwa a o straconym czasie już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 31.10.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 (edytowane) Trociu chyba bardzo zajęty bo nic nie pisze czy ujarzmił już nowy sterownik, a ja się dalej wachom. Witam.Ja tak sie wachałem jak ty dwa lata. Wkońcu wyrzuciłem sterownik GECO i zamontowałem PUME. Gdyby Tatarek był w wersji panelu do zabudowy to może bym się na niego skusił.Kocioł HEF EKO PLUS 25KW węgiel Carbo Stal czyste Chwałowice bez dodatku Juliusza więc mocniej spiekajacy sie. Na sterowniku dwu stanowym było ciezko uzyskac odpowiedni popiól a Puma robi praktycznie proszek.Kocioł pracuje stabilnie schodzi o jakies 3.5 stopnia w dół na temperaturze.Grzejniczki w nocy stale ciepłe.A na dwu stanowym sterowaniu schodził o 10 stopni i jeszcze w tym momenicie załaczyła sie pompa CWU i następne 5.Puma na zmainy reaguje sama a tam tylko wachlowanie przysłona na wentylatorze i parametrami podawania i przerwy.Tak pare godzin i znowu regulacja.Teraz pozostał nawyk chodzenia do kotłowni cos trzeba z tym zrobić Edytowane 31 Października 2010 przez hubi27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 PUMA jest rewelacyjna a kolega hubi od długiego czasu "wiercił dziurę" z tym sterownikiem. Ból jest jednak taki,że faktycznie PUMA słono kosztuje. Cały czas czekam na debiut Cobry, powinna być tańsza a dla podajnika ślimakowego nic więcej nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Cobra oraz PUMA jeżeli chodzi o funkcjonalnośc do ekogroszku będą takie same. PUMA ma dodatkowe wyjście na zapalarkę oraz system odpopielania, także czujnik temp. spalin. Tyle,że te 3elementy są dla kotła na pellet i do podajnika na ekogroszek będą kompletnie zbędne. Cobra obsłuży:- podajnik- dmuchawę- pompę C.O.- pompę CWU- termostat pokojowy Podobnie jak do PUMY będzie można do niej dołożyć moduł internetowy czy też inne moduły, które maja powstać w przyszłym roku. Co do kabli, dlatego upieram się przy sterowaniach w swojej obudowie,że nic nie trzeba ciąć, przedłużać, Gniazdka komputerowe, wtykam i chodzi. Zepsuło sie, wyciągam wtyczki, w kartonik i za 5minut jadę na pocztę. Ty masz RT09pid w formie panelu plus moduł wykonawczy, jedno z drugim musi być łączone i zgaduj zgadula co się zepsuje. PUMA czy Cobra to panel oraz moduł wykonawczy w jednym, niezbyt grubym urządzeniu, nic nie łączysz pośrednio, bezpośrednio do kostek na tyle panelu PUMY czy Cobry podłączasz podajnik, dmuchawę, pompy. Technologicznie do innych sterowań na rynku łącznie z PLUM-em to jest wręcz przepaść technologiczna. Podobnych sterowników nie ma. Te jako jedyne mają spore kolorowe wyświetlacze i tak zaawansowaną elektronikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Jeżeli ten kabel z wtyczka komputerową w ręku prowadzi bezpośrednio do podajnika czy dmuchawy, to wybierasz PUMĘ czy Cobrę w obudowie i dokładnie takimi gniazdami jest wówczas ten sterownik zakończony. Wpinasz i śmiga. Zobacz tutaj, na dole pod opisem środkowe zdjęcie widać właśnie te gniazda.http://piece.bazarek.pl/opis/960946/puma-w-obudowie-sterownik-kolorowy-pid-kotla-z-podajnikiem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 To może lepiej poczekać na Cobrę ? Puma za drogie cacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Czekam już tak od czerwca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysiuB 31.10.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Puma posiada wyjście USB na komputer. Lecz jeśli dobrze doczytałem to aby mieć podgląd pracy i parametrów kotła w Net-sieci [ tak jak np tu: http://serwer.itask.pl/buranco (login i hasło: test ) ] , trzeba dokupić dodatkowy moduł internetowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.10.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Co jest chłopaki ? Imprezujecie w sobotę ? Piszcie co się dzieje, chociaż dzisiaj też na dzień wyłączyłem pompę CO. Miałem okazję ostatnio ustawić (po moich przejściach z własnym piecem robię już za fachowca od ustawień) Galmet - a 12 KW ze sterownikiem Expert - jaki ten piec jest mały (podajnik, palenisko) i jaki ma pokręcony sterownik to szok. Generalnie nie polecam ani tego pieca ani sterownika. Dzisiaj dosypałem węgla - zużycie przez ostatnie 16 dni to dokładnie 160 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts