karoka65 31.10.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Grzegorz rekordy bijesz. U mnie 20 kg/ dobę przy pracy ciągłej. Muszę na drugi sezon ocieplić chaupę. No i nie palę VIPem na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 31.10.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Puma posiada wyjście USB na komputer. Lecz jeśli dobrze doczytałem to aby mieć podgląd pracy i parametrów kotła w Net-sieci [ tak jak np tu: http://serwer.itask.pl/buranco (login i hasło: test ) ] , trzeba dokupić dodatkowy moduł internetowy ? Puma ma na płytce wyjście opisane jako RX, TX, GND. Powinno to być RS485 na stronie LS ELEKTRONIK masz moduł interetowy BURAN na RS 485 z wyjściem ETHERNET. Tak się domyślam bo nie ma żadnej instrukcji.Najlepszy by był taki program jak ma ECOAL do obsługi przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 w sumie to jarecki mógłby zrobic jakąś promocje pumy(w sumie to nawet jakąs SUPERPROMOCJE) dla uzytkowników forum, a dla nas w szególnosci a my w ramach testu ładnie byśmy opisali na forum plusy i minusy pumy !!! a zwłaszcza MINUSY O tych minusach trzeba było nie wspominać bo SUPER promocji nie będzie ani malutkiej promocyjki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysiuB 01.11.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Puma ma na płytce wyjście opisane jako RX, TX, GND. Powinno to być RS485 na stronie LS ELEKTRONIK masz moduł interetowy BURAN na RS 485 z wyjściem ETHERNET. Tak się domyślam bo nie ma żadnej instrukcji.Najlepszy by był taki program jak ma ECOAL do obsługi przez internet. Może kol. Wlodek_PID, który jest konstruktorem, programistą PUMY opisze jak wygląda w praktyce możliwość kontroli pracy kotła w internecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Myślę że jak rynek się trochę nasyci to cena Pumy sama spadnie, teraz po prostu jak każda nowość musi kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Widzisz sam na swoim przykładzie że jak poznasz swój sterownik i prawidła palenia na automacie to sobie zawsze poradzisz. Minusem jest to że musisz kilka razy wejść do kotłowni, zobaczyć co się dzieje w kociołku ale też jesteś zadowolony. Teraz każdy jest wygodny, jeśli wydaje tyle kaski to obsługę chce zmniejszyć do minimum no ale musi wydać więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Powiem jeszcze że gdybym kupował teraz kocioł i miał tą wiedzę którą nabyłem dzięki temu forum to na pewno wyskrobałbym parę stówek po to żeby nie wysiadywać miesiąca w kotłowni a o nerwach już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 (edytowane) Suspenser aby ustawic dobrze Experta, było napisać do mnie. Bez znajomości 2kodów serwisowych można zapomnieć o dobrym wyregulowaniu tego sterowania.Dla mnie Expert jest przesycony parametrami serwisowymi, znając się na sterowaniach jeszcze się w nim gubię. To kombajn, do którego można dołożyć oprócz pompy c.o., cwu, podajnika i dmuchawy kolejna pompę tłoczącą wode do kranu tzw cyrkulacyjną, można dodać czujnik CWU, można dodać czujnik pogodowy, można dodać moduł mieszacza i kolejna pompe za tym modułem w trybie np. ogrzewania podłogowego. Zginąć można, strasznie tego wszystkiego dużo. To sterownik dla entuzjastów, takich osób, które maja czas i wiedzę, aby się nim pobawić.Dobry instalator.. W miarę prosty z tej firmy jest model Perfekt, można go porównać do naszego RT09pid. Firma ma jednak swoje forum firmowe, w którym pomaga użytkownikom opanować Experta.Moim zdaniem obsługę serwisową mają na wysokim poziomie. Edytowane 1 Listopada 2010 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Myślę że jak rynek się trochę nasyci to cena Pumy sama spadnie, teraz po prostu jak każda nowość musi kosztować. Czekam na debiut Cobry, ten sterownik chcę mieć głównie w ofercie. Na ten sterownik chciałbym miec dobrą cenę i ten sterownik chciałbym Wam zaoferować w lepszej cenie. I bardzo mnie interesuje opinia in plus a także in minus. Wymienienie niedociągnięć mobilizuje do dalszej pracy i pozwala te niedociągnięcia usuwać. Co do Burana, nie podłączałem go, umożliwia na chwile obecną tylko podgląd wykresów pracy kotła. Może na przyszły sezon będzie zmiana funkcjonalności pozwalająca tylko na zmianę temperatur, bez opcji zmiany parametrów, bo przecież nikt przez neta kotła i ognia nie widzi. USB w PUMIE służy do aktualizacji softu lub do ściągnięcia pliku archiwum z historia pracy kotła. Przez USB można też wgrać inną tapetę powitalną jak oryginalna, ja mam dośc ciekawe 2tapety z paniami, jedna ładnie leży koło kominka... plus oczywiście moja firmowa SEKOM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Jak coś to wolałbym z tą panią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Wiesz,że część osób a w zasadzie firm zamawiając u nas kocioł z PUMĄ i wiedząc,że mam kilka tapet zamówiła kocioł z PUMĄ tylko ze względu na Panią leżącą koło kominka....Najlepsze jest jednak to,że tą Panią widać tylko przez kilka sekund przy włączaniu sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.11.2010 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Hejka chłopaki. Już się odnalazłem. Miałem dość zapracowany zeszły tydzień i całe szczęście, że ten poniedziałek jest wolny, bo bym chyba nie wyrobił zajrzeć na forum. Co do palenia - cały czas nie dopala mi z prawej strony (od zasobnika) ale jak widzę, to nie tylko u mnie. Właśnie wyczyściłem popielnik i jest trochę lepiej w ilości większych kawałków. Ich ilość się zmniejszyła. Jeszcze nie do końca ideał, ale wkrótce może znaję konieczne ustawienia dla pełni szczęścia. Poniżej dzisiejsza fotka z paleniska Zaraz jeszcze poodpowiadam na wcześniejsze wypowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.11.2010 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Grzegorz rekordy bijesz. U mnie 20 kg/ dobę przy pracy ciągłej. Muszę na drugi sezon ocieplić chaupę. No i nie palę VIPem na razie.Ja już przestałem porównywać swoje spalanie do spalania innych. Takie porównania nic nie wnoszą, a tylko można się zdenerować widząc o ile inni mniej spalają. Pewnie wystarczyłoby abym swoją went. grawitacyjną zamienił na mechaniczą jak ma Grzesiek i już bym kilka(naście) procent w zużyciu zszedł w dół. Dla swoich celów przez cały zeszły sezon i obecnie spisuję ile i kiedy węgla dorzucam. I już widzę, że w tym sezonie wykres jest bardziej spłaszczony. Póki co wygląda następująco: Wykres zaczyna być bardziej spłaszczony, a wynika to z dwóch faktów: - zamiana sterownika - wstawienie drzwi wewnętrznych, co pozwoliło na odcięcie pomieszczeń mniej/nie ogrzewanych od reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.11.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Widzisz ludziska świrują, wysypują, suszą, znowu to zbierają, kurzą się niepotrzebnie. Ja wolę jak jest leciutko wilgotny. Jestem czysty po zasypaniu, jakoś mi zasobnik nie rdzewieje i pali się dobrze. Ja taką schizę miałem w zeszłym sezonie. Miałem węgiel w platsikowych workach - szczelnych. Miałem dwie dostawy i jedna była gorsza od drugiej pod względem wilgotności. Z kilku zamrożonych worków po ich oddajeniu nawet wylewała się woda. Więc przesypywałem z tych worków plastikowych do polipropylenowych, aby wszystko ładnie wyschło. Roboty dość sporo ale przynajmniej nie wrzucałem mokrego/wilgotnego do zasobnika. Na ten sezon nawet dokupiłem tych worków polipropylenowych, coby całość dostawy od razu przerzucić i zeskładować do przeschnięcia. No ale jak zobaczyłem co dostałem w tym roku, to mi przeszło. Worki też plastikowe ale z lekką perforacją. Więc wszystko samo ładnie wysycha z czasem. Więc worki będą do wykorzystania bardziej praktycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.11.2010 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Trociu chyba bardzo zajęty bo nic nie pisze czy ujarzmił już nowy sterownik, a ja się dalej wachom. Jeszcze drobne poprawki i będzie dobrze. Ale ogólnie dla zdrowia psychicznego polecam tego typu sterowniki. Nie ma znimi tyle pitolenia jak z "tradycyjnymi". Teraz praktycznie nie zaglądam do kotłowni jak to robiłem zeszłego sezonu. Wtedy więcej czasu spędzałem w kotłowni aniżeli przy innych tematach a i tak do samego końca nie byłem zadowolony z pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.11.2010 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Co jest chłopaki ? Imprezujecie w sobotę ? Piszcie co się dzieje, chociaż dzisiaj też na dzień wyłączyłem pompę CO. Za oknem dość ciepło. Słoneczko świeci. To się siedzi w ogrodzie i nie używa pieca do CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Trociu, jak dawno czyściłeś komorę powietrza pod retortą ? Tak jak już pisałem wcześniej jak ja wyczyszczę to żar i płomień trzyma mi się bliżej środka ale też nie do końca centralnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Jeżeli macie klasyczne retorty np. pancerpola to tez istotna jest kwestia szczelności paleniska. Oczywiście komore powietrzną trzeba okresowo czyścic, ale chociaż raz w sezonie warto też skontrolowac i uszczelnic palenisko Należy w przypadku palnika pancerpol delikatnie tylko poluzować śruby na około palnika (one nie maja trzymać paleniska, one są tylko do jego wycentrowania) i wyciągnąć palenisko do góry, może być trochę siłowania, jak silicon dobrze trzyma. Dalej usunąć stary silicon i nałożyć nowy, czarny na 1200st.C pod spód paleniska, tak, aby po włożeniu na miejsce uszczelnił palenisko. Fałszywe powietrze to złe spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.11.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Ja już przestałem porównywać swoje spalanie do spalania innych. Takie porównania nic nie wnoszą, a tylko można się zdenerować widząc o ile inni mniej spalają. Pewnie wystarczyłoby abym swoją went. grawitacyjną zamienił na mechaniczą jak ma Grzesiek i już bym kilka(naście) procent w zużyciu zszedł w dół. Dokładnie - wentylacja z odzyskiem robi swoje, ale także piec mam tak ustawiony, że jest bardzo mało spieków, w słoneczne dni grzeją ciemne panele podłogowe w salonie (na zimę założone firanki tzw. "makarony"), w 2 praktycznie nie używanych pokojach i sypialni mam ustawione 19 st co spokojnie wystarcza, odzyskuję ciepło spalin nawiewając na rurę z czopucha powietrze z zewnątrz, mam ocieplone skosy dachu na strychu 15 cm wełną itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Suspenser aby ustawic dobrze Experta, było napisać do mnie. Bez znajomości 2kodów serwisowych można zapomnieć o dobrym wyregulowaniu tego sterowania. Dla mnie Expert jest przesycony parametrami serwisowymi, znając się na sterowaniach jeszcze się w nim gubię. To kombajn, do którego można dołożyć oprócz pompy c.o., cwu, podajnika i dmuchawy kolejna pompę tłoczącą wode do kranu tzw cyrkulacyjną, można dodać czujnik CWU, można dodać czujnik pogodowy, można dodać moduł mieszacza i kolejna pompe za tym modułem w trybie np. ogrzewania podłogowego. Zginąć można, strasznie tego wszystkiego dużo. To sterownik dla entuzjastów, takich osób, które maja czas i wiedzę, aby się nim pobawić. Dobry instalator.. W miarę prosty z tej firmy jest model Perfekt, można go porównać do naszego RT09pid. Firma ma jednak swoje forum firmowe, w którym pomaga użytkownikom opanować Experta. Moim zdaniem obsługę serwisową mają na wysokim poziomie. Ja znam te kody, bo google mi podpowiedział Niestety serwisant tak go znajomemu ustawił, że piec wygasał co kilka godzin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts