hubi27 01.11.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Hejka chłopaki. Już się odnalazłem. Miałem dość zapracowany zeszły tydzień i całe szczęście, że ten poniedziałek jest wolny, bo bym chyba nie wyrobił zajrzeć na forum. Co do palenia - cały czas nie dopala mi z prawej strony (od zasobnika) ale jak widzę, to nie tylko u mnie. Właśnie wyczyściłem popielnik i jest trochę lepiej w ilości większych kawałków. Ich ilość się zmniejszyła. Jeszcze nie do końca ideał, ale wkrótce może znaję konieczne ustawienia dla pełni szczęścia. Poniżej dzisiejsza fotka z paleniska [ATTACH=CONFIG]29025[/ATTACH] Zaraz jeszcze poodpowiadam na wcześniejsze wypowiedzi... Trociu takie niedopalanie usunąłem u teścia kocioł Galmet. Rozebrałem retorte na cześci i okazało się że popiół dostawał się do środka przez szczeliny napowietrzające i po czasie nie dopalało z jednej strony.Wyczuśćiłem złożyłem, uszczelniłem talerz i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.11.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 I widzicie chłopaki co kilka głów to nie jedna. Zawsze ktoś coś podpowie. Zawsze mówię że najważniejsza to praktyka podparta odrobiną teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Wiecie co, tak z nudów scignełem sobie filmik do montazu i konserwacji retory (pancerpola) i nawet go obejrzałem i tam jak wół, nie smarować silikonem kołnierza! Domyślam się o jaki film Ci chodzi. Tyle,że film dotyczył chyba retorty obrotowej.... i nie smarowac dotyczyło pewnie koronki obrotowej Uszczelnić powinno się samo palenisko, kurcze mam fotki od Pancerpola w którym miejscu. Mogę Ci podesłać, to wkleisz. Ja korzystałem z imageschacka, ale cos się chyba zesrał a nic innego nie sprawdzałem. Nie chce mi się teraz tego filmu ściągać dla kontroli, bo jestem na wyjeździe i wycykam transfer z przenośnego neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.11.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Trociu, jak dawno czyściłeś komorę powietrza pod retortą ? Tak jak już pisałem wcześniej jak ja wyczyszczę to żar i płomień trzyma mi się bliżej środka ale też nie do końca centralnie. Szczerze - to tylko kilka razy odkurzaczem przeleciałem bez rozbierania w ciągu 2 lat palenia Więc pewnie coś w tym jest co piszecie. Podzielcie się proszę namiarami na te filmiki/zdjęcia, to się doszkolę, w weekend wygaszę piec i się przyglądnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.11.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Oj to będziesz miał tam miodu że ho ho. Nie ma z tym tak dużo roboty, tylko że trzeba wygasić kociołek. Wyłącz sterownik, wygarnij jakimś pogrzebaczem wszystko z retorty i pootwieraj wszystkie drzwiczki to bardzo szybko wystygnie. Na pewno bardzo i to bardzo zmieni ci się spalanie. Pierwszy raz to paliłem całe lato i dopiero pod koniec zimy dowiedziałem się że coś takiego jest. U mnie ta pokrywka jest przykręcona śrubką na kluczyk 10. Jak to odkręciłem to tak bez przesady ale 1/3 szufladki było tego miodu. A paliło się już tragicznie a ja nie wiedziałem co się dzieje. Teraz co 2 do 3 miesięcy to wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 02.11.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Szczerze - to tylko kilka razy odkurzaczem przeleciałem bez rozbierania w ciągu 2 lat palenia Więc pewnie coś w tym jest co piszecie. Podzielcie się proszę namiarami na te filmiki/zdjęcia, to się doszkolę, w weekend wygaszę piec i się przyglądnę. Trociu masz link http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&id_dzi=12&id_men=24&id_dok=55&powrot=1 Na dole strony jest filmik ,co prawda składają i demontują retorte obrotową Pancerpola ale zasada jest ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.11.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Toż to proste jak budowa cepa. Ważne, aby jak zawsze nie została żadna śrubka Na początku bez większego przygotowania udało mi się wyjąć ślimaka i potem ponownie poskręcać, to z tym też sobie poradzę. Ale o jakimś uszczelnianiu pisaliście - co i gdzie? - czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.11.2010 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Kurcze, tak mi się właśnie przypomniała scenka jak hydraulik odpalił mi piec. Spytałem się go wtedy czy coś przy nim trzeba robić. Odpowiedział - "Nie. Tylko sypać węgiel".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.11.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Znowu kurcze - mam wreszcie chwilę wolną z wieczora, więc sobie czytam. I co wyczytałem na temat mojego kotla? Otóż: KDO Economic to sprawdzona konstrukcja wymiennika ciepła wyposażona w nowoczesny palnik retortowy własnej, nowatorskiej budowy przez co kocioł bardzo dobrze sobie radzi ze spalaniem także gorszych sortów ekogroszku oraz mieszanek ekogroszku z miałem. Ktoś próbował taką mieszankę. Tutaj proponują stosunek 2:1. Grzesiek palił z ziarnem. Ale żeby mieszać w miałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.11.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Znowu kurcze - mam wreszcie chwilę wolną z wieczora, więc sobie czytam. I co wyczytałem na temat mojego kotla? Otóż: Ktoś próbował taką mieszankę. Tutaj proponują stosunek 2:1. Grzesiek palił z ziarnem. Ale żeby mieszać w miałem? W instrukcji do mojego kotła piszą że dopuszczalna jest domieszka od 30 do 40% miału z eko. Po odsprzedaniu sąsiadowi zapasu orzecha który pozostał po starym kotle, uzbierałem po posadzce ze 3 wiadra miału, nie chciałem mu tego dosypywać żeby nie narzekał że mu g...no sprzedałem. Wsypałem do zasobnika worek eko, wiadro miału i tak na przemian. Spaliło się elegancko. Ale miał to chyba musi być ekstra suchy i jakby miało to być na dłuższą metę to trzeba by było to dość dobrze przemieszać, ja tam pogrzebałem trochę łopatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 03.11.2010 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam, Obecnie w kotle mam zainstalowany sterownik ST-37 firmy tech i zastanawiam się nad jego wymianą na PID-a.Znalazłem sterownik tej samej firmy ST-48pid czy warto go kupić? Czy ktoś go użytkuje? Czy raczej inny sterownik? http://tech-controllers.com/tech-st48zpid-produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.11.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Trociu masz link http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&id_dzi=12&id_men=24&id_dok=55&powrot=1 Na dole strony jest filmik ,co prawda składają i demontują retorte obrotową Pancerpola ale zasada jest ta sama. NIE ZASADA NIE JEST TA SAMA, TAM palenisko sie obraca a więc koronki obrotowej siliconowac nie można. W klasycznym silicon pod palenisko, fotke posłałem do Bobka, to ją wklei. Jest to też w instrukcji na str.4 punkt 5.1.4 plus szkic palnika z małą strzałką wskazująca miejsce naniesienia siliconu. (tyle,że moja instrukcja ma juz swój wiek a w nowszych dodawana była kartka z fotkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.11.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 "Tufus Witam, Obecnie w kotle mam zainstalowany sterownik ST-37 firmy tech i zastanawiam się nad jego wymianą na PID-a.Znalazłem sterownik tej samej firmy ST-48pid czy warto go kupić? Czy ktoś go użytkuje? Czy raczej inny sterownik?" Ładnie wygląda, nie miałem okazji testować. Na próbach miałem ST81zpid na kotle zasypowym i nie byłem z niego zadowolony, tyle,że to było ponad rok temu a to dość sporo czasu jak na elektronikę. Myślę, że pomysł dopracowuja i rozwijają. Ja znam: Experta pid (skomplikowany, dla entuzjastów, wysoki poziom serwisu firmowego), marka Elster. Polecam instalatorom, entuzjastom programowania, osobom, ktore mają wyobraźnię, co przestawiają. Na plus firmowe forum producenta. RT09pid marka Tatarek (ostro testowany, jestem z niego zadowolony, mogę polecić), program dostosowany do moich uwagdo niego pierwszy na rynku panel kontrolny z podglądem temp. C.O. i CWU, opcja zmiany C.O., strefy na temp. powietrza. Debiut początek 2008roku, soft jest już wysoce dopracowany. OGNIK PID (od niego mozna powiedziec wszystko się zaczęło w kwestii sterowań automatycznych, prosty w obsłudze z bardzo zaawansowanym algorytmem PID, z całą pewnościa pod względem softu czołówka rynku), marka Elektro-Miz. Znam ten model od początku 2007roku. Czynnie brałem udział w jego testach i zgłaszaniu uwag oraz poprawek. Z czystym sumieniem moge polecić, szczególnie osobom o bardzo małym pojęciu n/t sterowań i ich programowania, prościej jak w tym sterowniku się fizycznie nie da. kolorowa PUMA pid, ale w ostatnim czasie był kłopot z dostępnością, cena też dość wysoka. Tez Elektro-Miz. Jakość i stopień zaawansowania technologicznego czołówka rynkowa. Dobre recenzje zbiera też Plum, ale sterownika ecoMAX nie znam, nie testowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Ale o jakimś uszczelnianiu pisaliście - co i gdzie? - czym? Nie wiem czy już zabrałeś się za czyszczenie ? Żeby wyczyścić komorę powietrza trzeba wyjąć szufladę na popiół, odkręcić wspomnianą już śrubkę, wtedy pokrywka opadnie z zawartością. Powygarniaj palcami albo czym się da ze wszystkich zakamarków bo wszystko samo nie wyleci. U mnie pokrywka komory uszczelniona jest sznurem a na dodatek wszystko trzeba w moim kotle robić po omacku co jest dużym minusem. W podobnym kotle firmy Stalkot są duże drzwiczki i wtedy do popielnika i retorty jest dobry dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Miałem zająć się tematem dopiero w weekend, ale chyba mój piec też czytuje forum. Ale o tym później - na razie nawiążę do paleniska. Przyjrzałem mu się, pomacałem i chyba jedyny element, który go utrzymuje to właśnie ten silikon. Żadnych śrub nie wymacałem. Czyli przy czyszczeniu musiałbym większą siłę użyć, aby wyciągnąć zrywając stary silikon. A na to czasu dzisiaj nie miałem i nowego silikonu pod ręką również. Mam też na "obudowie" retorty chyba drzwiczki rewizyjne, ale one również zasilikonowane i temat ten sam - brak silikonu do ponownego wklejenia. Ale obszedłem to - odkręciłem wentylator i skorzystałem z odkurzacza - wciągało aż miło. Ile tego się tam zmieściło. Nie mogłem wyjść z podziwu. Teraz wiem, że latem trzeba będzie dorzucić kolejny element do przeglądu. I pytanie - czy ten silikon to musi być wysokotemperaturowy, czy wystarczy zwykły? Na samym palenisku to pewnie koniecznie. Ale jak mam tą "rewizję"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Nie wiem czy już zabrałeś się za czyszczenie ? Żeby wyczyścić komorę powietrza trzeba wyjąć szufladę na popiół, odkręcić wspomnianą już śrubkę, wtedy pokrywka opadnie z zawartością. Powygarniaj palcami albo czym się da ze wszystkich zakamarków bo wszystko samo nie wyleci. . hehe - właśnie opisałem etap czyszczenia. Widzę, że mój piec ma inną konstrukcję, bo doście mam na od przodu na dole. I drzwiczki uszczelniane na silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 I teraz info - dlaczego zabrałem się za piec dzisiaj a nie jak planowałem w sobotę. Ano wracam sobie z "ogródka" po przerzuceniu ton ziemi taczką i co słyszę z kotłowni. Lekkie postękiwania podajnika zamiast dźwięku kruszonego węgla. Zacięło się i nie chce iść dalej. Już ponad 1,5 roku nie miałem takiej sytuacji. A wcześniejsze moje zmagania wynikały z : - kawałka drutu - dużego kawałka węgla Więc już wiedziałem co trzeba robić. Na początek niestety wybrać zasobnik. Dobre 75kg wyszło. Potem szybkie odkręcenie ślimaka, czyszczenie całości pieca + doprowadzenia powietrza (o czym było wyżej). Skręcenie i pali. Przy okazji sprawdziłem stan ślimaka, bo w innym wątku opisywano, że po 2 latach może mieć już ubytki w strukturze. A u mnie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Spostrzeżenie po sytuacji. W poprzednim sterowniku ST-37 zaistniała sytuacja zasygnalizowana zostałaby poprzez włączenie alarmu, gdyż przez dłuższy czas temperatura na piecu by nie rosła. Tutaj w RT09 sytuacja, w której mimo, że piec pracuje a temperatura na kotle nie rośnie, nie jest rozpoznawana jako coś niepokojącego. A raczej powinno być. Nie mówię tutaj o okresie 1, 2 czy 5 minut, ale już 15 powinno coś dać do myślenia. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Czy czyszczenie dało efekty i nie będę miał spieków od strony podajnika powiem dopiero jutro lub w piątek. Na razie piec praktycznie w podtrzymaniu siedzi, bo nie ma co grzać. Więc wklejam tylko fotki - palenisko tuż po rozpaleniu - palenisko po kilku minutach palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.11.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Trociu a wyczyściłeś komorę czy tylko kanał między dmuchawą a komorą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts