Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt POEMAT 3 pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Witam

Do tej pory byłem biernym czytaczem zamieszczanych tu informacji. Teraz postanowiłem dołozyć swoje 3 grosze. Kupiłem projekt Poemat 3 z Mtm Styl. Bardzo chętnie posłucham Waszych opinii na temat tego projektu. Do tej pory nie znalazłem na forum nikogo kto budowałby ten dom. Ja zmieniłem dwie rzeczy:

1. architekt adapatujący podniósł ściankę kolankowa o ok 50 cm(wcześniej jej nie było). Namawiał mnie na 90 ale przeraziło mnie widmo utraty proporcji budynku.

2. zamiast daszku nad wejściem doprojektowaliśmy lukarnę (wzorowaliśmy się na projekcie Parys z MTM i Kalcyt z Archetonu) co pozwoliło z małej garderoby uzyskać spore pomieszczenie z oknem.

pozdrawiam

angelo44

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Projekt mi sie podoba. Osobiscie zamiast balkonika zrobilym daszek nad wykuszem. Jezeli podniosles scianke kolankowa i nie chcesz zatracic proporcji budynku to rozwazylbym wydluzenie krokwi i ewentualnie zwiekszenie kata nachylenia dachu tak by okap dachu byl wiekszy. Wg mnie pomieszczenia na poddaszu moga byc za malo doswietlone, czyli moze pojawic sie koniecznosc dodania po jednym oknie polaciowym w kazdym pomieszczeniu (szczegolnie jak zlikwidowalbys balkon i drzwi balkonowe). Byc moze rozwazylbym zalamanie i przedluzenie polaci dachu nad tarasem, tak by miec oslone od slonca lub deszczu

Pozdrowienia

Dzieki za wszystkie uwagi. Co do wydłużenia krokwi też to rozważałem ale architekt adptujący powiedział że taką decyzję można podjąć już podczas budowy. Martwi mnie natomiast inny problem. Każde podniesienie ścianki kolankowej powoduje automatyczne podniesienie wysokości pomieszczen na piętrze. W moim przypadku sufit jest na wysokości jętek i podniesienie ścianki o ok 50 cm daje sufit na wysości ponad 3 m. Jak myślicie czy dla konstrukcji dachu obniżenie jętek o ok30-40 cm moze być istotne. Dzięki takiemu zabiegowi zyskałbym jeszcze kawałek stryszku.

pzdr

Angelo

Witam,

Wg mnie zmiany w konstrukcji dachu (tak jak wszystlie inne zmiany w projekcie) najlepiej dokladnie rozwazyc, zadecydowac i okreslic ich wartosci przed rozpoczeciem budowy. W trakcie budowy nie ma czasu zbyt wiele trzeba zrobic zbyt wiele decyzji podjac. A gdy brak czasu to pojawiaja sie bledy. Co do jetek to wg mnie mozna je obnizyc zwiekszajac odpowiednio ich dlugosc. Co do szerokosci i wysokosci jetek to poprostu zapytaj autora projektu (wg mnie wystarczyloby zwiekszenie wysokosci o 1-2 cm i grubosci o 2-3 cm - to tak na chlopski rozum bez zadnych obliczen, najlepiej zapytaj autora projektu)

Pozdrowienia

Witam,

Projekt mi sie podoba. Osobiscie zamiast balkonika zrobilym daszek nad wykuszem. Jezeli podniosles scianke kolankowa i nie chcesz zatracic proporcji budynku to rozwazylbym wydluzenie krokwi i ewentualnie zwiekszenie kata nachylenia dachu tak by okap dachu byl wiekszy. Wg mnie pomieszczenia na poddaszu moga byc za malo doswietlone, czyli moze pojawic sie koniecznosc dodania po jednym oknie polaciowym w kazdym pomieszczeniu (szczegolnie jak zlikwidowalbys balkon i drzwi balkonowe). Byc moze rozwazylbym zalamanie i przedluzenie polaci dachu nad tarasem, tak by miec oslone od slonca lub deszczu

Pozdrowienia

Ja już zbudowałem poemat 3 i mogę powiedzieć że:

-obecnie też zrobiłbym daszek nad wykuszem zamiast balkonika, ale i tak zrezygnowałem z jednego wyjścia balkonowego na rzecz okna,

-dałem po 1 veluksie w pomieszczeniach na poddaszu, doświetlenie obecnie jest super,

-zastanawiałem się nad ścianką kolankową ale jej nie zrobiłem, pomieszczenia na poddaszu jak się okazało są i tak wystarczająco wysokie i duże,

-zrobiłem spiżarnię w kuchni zamurowując wejście z korytarza i stawiając ściankę od strony kuchni,

- od strony większego balkonu zrobiłem drugie wyjście i ganek,

- dodałem wyłaz dachowy obok komina ,

- zlikwidowałem ściankę w hallu,

- od razu dałem doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka w salonie,

- zmieniłem ogrzewanie na olejowe a nie gazowe jak w projekcie,

- trochę przebudowałem kanalizację ( warto położyć od razu przy fundamentach !),

- no i przede wszystkim budowałem z silikatów.

To tyle co obecnie pamiętam

Pzdr

Cześć Pete

Cieszy mnie że znalazł się ktoś komu również spodobał się poemat3. Ja jeszcze chcę powiększyć łazienkę na parterze kosztem pomieszczenia gospodarczego, żeby uzyskać miejsce na prysznic.

Nie rozumiem co u ciebie oznacza drugie wyjście od strony dużego balkonu. Czy mógłbys to doprecyzować?.

Też mysłałem o spiżarni, ale czy wchodzenie do kuchni przez salon nie jest niewygodne?

Czy masz drzwi między kuchnia a salonem?

pzdr

angelo44

Cześć Pete

Cieszy mnie że znalazł się ktoś komu również spodobał się poemat3. Ja jeszcze chcę powiększyć łazienkę na parterze kosztem pomieszczenia gospodarczego, żeby uzyskać miejsce na prysznic.

Nie rozumiem co u ciebie oznacza drugie wyjście od strony dużego balkonu. Czy mógłbys to doprecyzować?.

Też mysłałem o spiżarni, ale czy wchodzenie do kuchni przez salon nie jest niewygodne?

Czy masz drzwi między kuchnia a salonem?

Odnośnie drugiego wyjścia. W miejscu okna w pokoju wstawiliśmy drzwi , a pod tarasem zrobilismy ganek z oddzielnym wyjsciem.

Drzwi pomiędzy kuchnia a salonem nie mamy, wchodzenie do kuchni od strony hallu i salonu jest wygodne ponieważ zlikwidowaliśmy ściankę najprawdopodobniej stanowiącą konstrukcję szafy- to taka na ścianie między kuchnią a hallem.

Pzdr

• 4 weeks później...
Również jestem zainteresowana tym projektem.Po długich poszukiwaniach w końcu znalezlismy to o czym marzymy. Ze zmian planujemy powiększyć łazienkę na parterze oraz zamurować wejœcie do garażu,ale to jeszcze do przemyslenia.Będę wdzięczna za wasze uwagi i podpowiedzi.

usunąłem linki ponieważ zdjęcia były umieszczone przez mego kuzyna na płatnym serwerze i wygasła ważność strony. Nie mam cyfrowego aparatu i umieszczenie zdjęć na innym serwerze jest dla mnie kłopotliwe.

Pozdrawiam forumowiczów a w szczególności budujących Poemat3.

Piotr