Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt POEMAT 3 pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Witaj angelo44 ja też będę budował poemat 3, na razie załatwiam papierki, projekt już kupiłem. Co do zmian to rezygnuję z małego pokoju na rzecz większego garażu, a właściwie dłuższego i w ten sposób powiększam łazienkę na parterze. Na poddaszu zamontuję dodatkowo świetliki.

Pozdrawiam

Piotr

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj angelo44 ja też będę budował poemat 3, na razie załatwiam papierki, projekt już kupiłem. Co do zmian to rezygnuję z małego pokoju na rzecz większego garażu, a właściwie dłuższego i w ten sposób powiększam łazienkę na parterze. Na poddaszu zamontuję dodatkowo świetliki.

Pozdrawiam

Piotr

Witaj

Fajnie że też wybrałeś Poemat 3. Napisz gdzie zamierzasz budować i kiedy ruszasz, bo ja miałem ruszyć już 2 tygodnie temu, jednak okazało się że na mojej działce mam grunty słabonośne i wysoki poziom wód gruntowych i beę musiał przeprojektować fundamenty. Powoli zaczynam mieć tego dość. No ale może to tylko chwilowe załamanie.

pzdrawiam

angelo44

Hej, ja jestem na etapie papierków, ale stan surowy otwarty chcę mieć jeszcze w tym roku. Będę budował między Łomiankami, a Czosnowem. Co do mojego gruntu to jestem umówiony z geotechnikiem w sobotę i mój architekt będzie wiedział co ma z tym zrobić. Warto byśmy utrzymywali ze sobą kontakt i obserwowali postępy na budowach. Napisz co zmieniasz jeśli chodzi o materiały. Ja chcę zmienić ściany z ceramiki na beton komórkowy - wiadomo cena. Zrobię kominek z płaszczem wodnym, a gaz z butli (wkopanej) Propan-Butan. Nie wiem co ze stropem, u mas jest monolityczny, jak sama nazwa wskazuje to powinien być ok. ale nie wiem (na murowaniu to się kompletnie nie znam :oops: ).

Piotr

P.S. Jak wyliczysz ile potrzeba Ci cegły, będziesz przeliczał z m3 na sztuki? (ja mam u siebie podane tylko m3)

Zdecydowałem że będę budował z Porothermu 25. Tam na m2 potrzeba 11 pustaków. zakładając że potrzebuje ok 230 m2 ścian nośnych to potrzebuję ok2500 tys sztuk. Udało mi się jeszcze zamówić Porotherm z 14% rabatem.

pzdr

angelo44

PS Faktycznie powinniśmy być w kontakcie. A co myślisz o galopujących cenach stali??

Witaj angelo 44, co do cen stali to jeszcze nie patrzyłem, ale czytałem, słuchałem i myślę, że cenę kształtuje popyt. Po prostu wszyscy rzucili się na zakupy i handelek kwitnie. Popyt spadnie po 1 maja to ceny wrócą do normy (może niezupełnie).

Znajomy mówił mi, że poroterm podrożał w marcu nie wiadomo dlaczego, chyba z tego samego powodu co stal.

Ja jeszcze nic nie kupiłem, ale ciekawi mnie ten 14% rabat, czy jeszcze jest aktualny i ile kosztuje jedna cegła 25 po tym rabacie.

Pozdrawiam

Piotrek

• 1 month później...

Nie ma już na świeci uczciwych ludzi. Konstruktor (polecony) który miał przeprojektowac mi posadowienie budynku odwalił krótko mówiąc "kichę".

Nie dość że robił to prawie miesiąc, to potem przestał odbierać telefony, projekt dostarczył przez posłańca. Po lekturze tego co trudno nazwać projektem dalej nie wiem jak wykonac posadowienie budynku. Zastanawiam się żeby zrobić mu reklamę na forum, ale jeszcze poczekam. Tak więc jeszcze nie zacząłem.

pzdr

angelo44

• 1 month później...

angelo44 co tam u ciebie słychać. U mnie już ściany idą do góry z gazobetonu 24, zrezygnowałem z gazu z butli na rzecz pompy ciepła. Co rodzaju pompy to się jeszcze nie zdecydowałem, wiem że dolnym źródłem ciepła będzie wymiennik poziomy. Strop zrobię jednak z terivy, kierownik mówi: dobrze zrobiony strop nie pęka. Oby miał rację.

Napisz co tam u ciebie.

• 5 months później...

Witam wszystkich miłośników Poematu 3 !!!

Ja też kupuję ten projekt i podobnie jak Pete będę budować z silikatów z ociepleniem z wełny mineralnej lub styropianu. Zacznę ok lipca 2005. Też wprowadzę kilka zmian w projekcie np.: dodatkowe wejście do gabinetu tak jak Pete , ale nie postanowiłam czy od str. ogrodu , czy tak jak Pete pod balkonem . Będę budować pod Warszawą i chętnie zobaczyłabym to moje wymarzone cudo w naturze.

Napiszcie proszę z jakimi trudnościami spotkaliście sie przy tym projekcie. Nie umiem się wyrazić fachowo , ale chcę zapytać czy w tym projekcie wszystko jest typowe , czy też są tam jakieś elementy np. metalowe , które trzeba zamawiać ekstra.

Witam wszystkich miłośników Poematu 3 !!!

Napiszcie proszę z jakimi trudnościami spotkaliście sie przy tym projekcie. Nie umiem się wyrazić fachowo , ale chcę zapytać czy w tym projekcie wszystko jest typowe , czy też są tam jakieś elementy np. metalowe , które trzeba zamawiać ekstra.

Witam kolejną miłośniczkę tego projektu.

Ja z rodziną od wczoraj, tj. 10. 12. 2004 mieszkamy w Poemacie 3. Na razie jeszcze większość rzeczy w paczkach, kartonach i workach ale już mieszkamy we WŁASNYM DOMU !!!!

Co do pytania Renatki, czy wszystko jest w projekcie typowe- odpowiadam, że przy realizacji budowy nie było żadnego elementu konstrukcyjnego wymagającego indywidualnych zamówień, czy też innych technicznych trudności. Nie tak jak wspominała Teska przy budowie jej domu musieli zamawiać w hucie specjalny wymiar dźwigarów ( radosna twórczość projektanta).

Tak więc życzę powodzenia przy realizacji marzeń, moje się zrealizowały.

Piotr

• 4 weeks później...

Hey, u mnie stan surowy zamknięty i instalacje zakończone, pozostaje mi tynk i dokończenie ocieplenia poddasza, no i ocieplenie od zewnątrz. Gratulacje pete no i trochę Ci zazdroszczę :oops: . My mamy zamiar wprowadzić sie w wakacje. Nie zamontowałem, jak planowałem wcześniej, świetlików w pokojach (koszty), ale jestem zdania, że to trafny pomysł. w pokojach jest troszkę za ciemno (a może się czepiam, nie wiem). Fajnie wygląda łazienka na dole. U mnie jest to łazienka, a nie wc, bo zrezygnowałem z pokoju. Nie mam też drzwi przejściowych z garażu do domu z powodu małej kotłowni w której stoi pompa ciepła i dwa zbiorniki na wodę 500 i 200 litrów (wszystko się zmieściło, nawet hydrofor wiszący na ścianie :D :D ). Nie mamy też wnęki na szafę w salonie. Dzieki temu salon "wylewa" się na hol. Kuchnia jest w pełni otwarta na salon. Pozostała niewielka ścianka, może bufecik w przyszłości? Nie zrobiliśmy wiatrołapu czy dobrze to się okaże. Dzieki temu hol zyskał na wielkości. Zrezygnowałem z płaszcza wodnego w kominku (cena wkładu), ale tez przy ogrzewaniu podłogowym w całym domu wysoka temp. zasilania nie jest wskazana. Wykonam na pewno grawitacyjne rozprowadzenie ciepłego powietrza na piętro. W ten sposób podczas braku napięcia np. wekend, co się już zdarzało, usiądę sobie przy kominku :D .

Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności "Poematowców" :D

Piotrek

Peterek to masz się czym pochwalić , aż zazdroszczę :cry: Bardzo jestem ciekawa jak będzie się spisywała ta pompa ciepła. Ja w ciągu najbliższych 10 lat nie będę miała szans na gaz z sieci w tym rejonie i rozważam różne możliwości. A zachowałeś ten uskok ściany od strony ogrodu? Jakie schody robisz wylewane czy drewniane? I ostatnie pytanie , jeśli jeszcze Cię nie zdenerwowałam : jaka jest wysokość pokoi na poddaszu w najniższym miejscu i czy "wyszła" zgodnie z projektem?

Bardzo cenne są takie szczegółowe informacje.

angelo 44 a jak u Ciebie?

Cześć Renatka, wcale mnie nie denerwujesz, a z chęcią odpowiem na twoje pytania:

- pompa jak na razie ok. dom nieocieplony bk 600 szer 24 cm. gdzieniegdzie szpary między bloczkami (nie mam jeszcze tynków) zasilanie w podłogę ok. 20 stC, a w środku ciepło. Pompa nie pracuje cały czas tylko z przerwami (podobnie jak lodówka :lol: ), pobór mocy wraz z pompami, mierzony cęgami to 5,5A czyli ok 1300Watt.

-uskok ściany zostawiłem, jest tam teraz drewno do kominka, przynajmniej deszcz na drewno nie pada.

-schody mam betonowe i dobrze zrobiłem, bo pod schodami mam spiżarkę, którą schłodzę "produktem ubocznym" z pompy ciepła.

-co do wysokości pomieszczeń to ścianka kolankowa jest symboliczna, przynajmniej u mnie, bo zrezygnowałem ze śmiesznej "ścianki", która pomniejsza pokój, a robi dzięki temu wysoką ściankę kolankową. Hehe pewnie nie wiesz o co mi chodzi? Ano pokój największy na poddaszu wg projektu ma 14m2 (użytkowej), prawda? U mnie ten pokój bez śmiesznej ścianki po podłodze ma 22m2. Jest to dla mnie korzystne rozwiązanie, duża powierzchnia podłogi, no i po co ta pustka. Od strony wejścia do domu w projekcie wogóle nie ma ścianki kolankowej, u mnie jest taka malutka jak po drugiej stronie. Z tym podnoszeniem to ostrożnie co by domu nie zeszpecić. U mnie jest ok. Ale drewno na krokwie (pod wymiar) zamówiłem dopiero po wymurowaniu tej właście ścianki, bo krokwie chyba troszkę dłuższe wyszły (szczegółami zajmował się mój cieśla, super gość).

Chyba to wszystko na twoje pytania. Goszczę na forum troszkę nieregularnie, więc i moje odpowiedzi mogą być opóźnione.

Pozdrawiam

Peterek ,czy to znaczy ,że na gotowo sufit będzie schodził aż do samej podłogi w pokojach na poddaszu - tak? albo tak ok 20 cm od podłogi ?

Jaką dużą trzeba mieć działkę aby zmieścić te zwoje do pompy ciepła?

Ja mam działkę 1100m2 w tym ok 300m2 lasu sosnowego.

Jak rozwiązałeś problem CWU ? Widzisz znów zamęczam Cię pytaniami, a jeszcze nie podziękowałam za odpowiedzi? :D 8)

Zyczę bezproblemowego budowania i wykańczania i liczę na dalsze wskazówki , bo jesteś " trzy kroki " przede mną . :wink:

Renata

Hey Renatka:

- scianka kolankowa u mnie ma ok 30cm (podłogi mam już gotowe),

- nie mam "zwojów do pompy", fachowo nazywa się to "dolne źródło ciepła" 8) 8) , ponieważ mam 3 studnie po 50m oddalone od siebie o 5m, czyli duża działka nie jes Ci potrzebna. W obiegu dolnego źródła mam potocznie zwany glikol.

- cwu jest produkowana przez pompę. Pierwsze 500l. (taki mam zasobnik) od temp. ok 8stC do 45stC pompa podgrzewała przez ok. 1 godz. Moc grzewcza pompy to 10 kW.

Pozdrawiam

No tak ! To ja się muszę jeszcze dokształcić w zakresie pomp ciepła. Teraz wyglądam tak :oops: Nie wiedziałam ,że jest inna technologia . Czytałam tylko o tej "ze zwojami" i wyglądało to trochę jak kopalnia odkrywkowa :roll:

Za informacje o ściankach kolankowych dziękuję . Przemyślę jeszcze swoj zamiar podniesienia ścianki na min. 1 m.

Jeśli chodzi o schody to myślałam o drewnianych , ale faktycznie może szkoda pomieszczenia pod schodami . Byle tylko nie były węższe niż 90 cm.

Peterek , a nie pochwaliłbyś się zdjęciami domku :D :D :D

Hey, Renatka:

- jeśli chodzi o pompy ciepła to w necie znajdziesz mnóstwo informacji, na dodatek jest ciekawy wątek "czy kupisz pompę ciepła". Wątek odbiegł od tematu sondażu, ale dla Ciebie jest dobry ku przestrodze, chodzi oczywiście o jakość wykonania instalacji.

- na tym forum są już zdjęcia Poematu3 i mój domek właśnie tak wygląda :lol: tyle, że jeszcze nie wykończony. Jeśli podniesiesz ściankę kolankową o ok. 1m to, moim zdaniem, zeszpecisz dom. Zrób to na papierze tzn. zeskanuj rzut i podnieś ściankę, a zobaczysz swoją wersję. Nie piszę tego z zazdrości, że ja nie podniosłem o tyle, bo dla mnie liczy się również wygląd zewnętrzny.

- co do zdjęć to nie mam "technicznej" możliwości, bo gdzieś te zdjęcia musiałbym skopiować, a nie mam gdzie :oops: :oops:

- moje schody nie wydają się za małe, mi pasują :lol: :lol: nadmienię, że ważę tyle ile trzeba.

Pozdrawiam