Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapiaszczona rura studni wierconej

Recommended Posts

Witam potrzebuję oczyścić rure studni wierconej. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ filtr który znajduje się na jej końcu gdyż pompa ręczna zasysa wodę z piachem. Myślałem nad zrobieniem małego świdra którym wybrałbym piacz z rury i opuszczeniu na dno rury filtra wykonanego z jakiego nierdzewnego materiału. Czy macie może inny pomysł, czekam na sugestie.

Wiercenie odpada, co do pompowania w jakikolwiek sposob to obawiam się że przy zasysaniu ponownie będzie napływał piach do rury a wolał bym tego uniknąć. Myślałem też nad jakims filtrem między pompą a rurą żeby piach nie niszczył mi tłoka w pompie.

miałem podobnie, tak na prawdę to błąd w sztuce studniarzy,

przy dłuższym/częstym korzystaniu problem zniknie,

można zastosować filtr, tylko w zależności od ilości pobieranej wody i jej zapiaszczenia wymiana może być dosyć częsta i trochę kosztować

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...
Nie zniknął, w zeszłym roku nie miałem czasu sie tym bawić bo sezon ogrodniczy się kończył ale zaczynam w tym roku jak tylko sie zrobi ciepło. Cały czas kombinuję jak pozbyc sie tego piachu najmniejszym nakładem kosztów i pracy i chyba pozostaje mi zrobić z płaskownika metalowego świder i po prostu wybrać ten piach a brudna wodę wypompować pompą ręczną tylko kombinuję podłaczyć jakiś filtr przed pompe żeby nie załatwić tłoków i zaworów. Największy problem że nie ma tam prądu i wszystko trzeba będzie robić jak w starożytnym egipcie. Jak masz jakiś pomysł to dawaj tylko liczą sie koszta.Hej