ronin 007 26.09.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Witam potrzebuję oczyścić rure studni wierconej. Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ filtr który znajduje się na jej końcu gdyż pompa ręczna zasysa wodę z piachem. Myślałem nad zrobieniem małego świdra którym wybrałbym piacz z rury i opuszczeniu na dno rury filtra wykonanego z jakiego nierdzewnego materiału. Czy macie może inny pomysł, czekam na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 26.09.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 moim zdaniem jedyne skuteczne wyjście to wiercić studnię na nowo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 26.09.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Świder nie da rady w wodzie piasek zostanie wypłukany i na powieżchnie to raczej nic nie uda Ci się wydobyć tą metodą.Może jakaś pompa próżniowa dała by radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 007 26.09.2010 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Wiercenie odpada, co do pompowania w jakikolwiek sposob to obawiam się że przy zasysaniu ponownie będzie napływał piach do rury a wolał bym tego uniknąć. Myślałem też nad jakims filtrem między pompą a rurą żeby piach nie niszczył mi tłoka w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 27.09.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Wiercenie odpada, co do pompowania w jakikolwiek sposob to obawiam się że przy zasysaniu ponownie będzie napływał piach do rury a wolał bym tego uniknąć. Myślałem też nad jakims filtrem między pompą a rurą żeby piach nie niszczył mi tłoka w pompie. miałem podobnie, tak na prawdę to błąd w sztuce studniarzy, przy dłuższym/częstym korzystaniu problem zniknie, można zastosować filtr, tylko w zależności od ilości pobieranej wody i jej zapiaszczenia wymiana może być dosyć częsta i trochę kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 28.09.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 A jakiej średnicy masz rurę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 007 06.10.2010 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Jeden cal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 07.10.2010 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 To rzeczywiście pozostaje wiercenie nowej studni albo uzbroić się w cierpliwość i po jakimś czasie powinna się woda przebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 007 10.10.2010 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Co to znaczy powinna się woda przebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 19.02.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 czy problem zniknął ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 007 01.03.2011 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nie zniknął, w zeszłym roku nie miałem czasu sie tym bawić bo sezon ogrodniczy się kończył ale zaczynam w tym roku jak tylko sie zrobi ciepło. Cały czas kombinuję jak pozbyc sie tego piachu najmniejszym nakładem kosztów i pracy i chyba pozostaje mi zrobić z płaskownika metalowego świder i po prostu wybrać ten piach a brudna wodę wypompować pompą ręczną tylko kombinuję podłaczyć jakiś filtr przed pompe żeby nie załatwić tłoków i zaworów. Największy problem że nie ma tam prądu i wszystko trzeba będzie robić jak w starożytnym egipcie. Jak masz jakiś pomysł to dawaj tylko liczą sie koszta.Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts