ttstewart 26.09.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Witajcie, Kupuję wymarzoną działkę rolną na przedmieściu.Minimalna wielkość to 30 arów. Działka znajduje się przy niezbyt ruchliwej drodze gminnej.Do centrum miasta spacerem 15-20 minut. Rozmawiałam dziś ze sprzedającym i zapytałam o wymiary działki. Powiedział mi, że mogę sobie wybrać.Zatem chcę wybrać, ale jak? Jakie wymiary będą najlepsze? Dom będzie miał 13 m długości i 9 szerokości.Chciałabym, aby po obu stronach zostało jeszcze troche miejsca na ewentualny garaż lub dojazd do garażu i ogród.Całą część wypoczynkową chciałabym zorganizować za domem, aby mieć jak najwięcej prywatności. Doradźcie coś proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Z 3000m.kw nie powinnaś mieć problemu z ustawieniem domu 13x9 np.43x70 lub 50x60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 26.09.2010 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Ok.A jaka powinna być minimalna szerokość działki, aby zachować proporcje i w przyszłości nie żałować (jeśli np. sąsiad pobuduje się blisko granicy działki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.09.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Ok. A jaka powinna być minimalna szerokość działki, aby zachować proporcje i w przyszłości nie żałować (jeśli np. sąsiad pobuduje się blisko granicy działki)? 4m od granicy jeśli mamy okno lub drzwi,3m jeśli nie mamy otworów,od czoła domu zależy czy masz w MPZP określoną linię zabudowy,jeśli nie to 5m. W Twoim przypadku minimalna szerokość działki,zakładamy,że masz otwory to 17m ale w MPZP powinna być też określona minimalna szerokość działki na której wolno budować. Ty masz ten luksus,że nie musisz kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakodegites 02.12.2010 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 z własnego doświadczenia (sprzedaję swoje działki i kupiłem dla siebie) mogę doradzić, że wbrew powszechnej opinii lepsza jest działka bardziej prostokątna niż w kwadracie. może przy większych działkach faktycznie, lepiej można zagospodarować działkę taką w kwadracie ale dłuższa daje więcej możliwości zagospodarowania jej ze względu na funkcjonalność. wydaje mi się że przy działkach powiedzmy do 2000m2 ta zasada się sprawdza w znacznym stopniu. oczywiście duże znaczenie ma położenie działki, dojazd do niej, sąsiedztwo, ukształtowanie ale generalnie jeżeli jeszcze planuje Pan rozbudowywać dom wzdłuż to moja koncepcja wydaje się słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bal1719506920 06.12.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 wybierz taką działkę aby miała kształt prostokąta i jak największą szerokość lub długość -brzmi to głupio ale pomyśl że w przyszłości będziesz miała np. 2 dzieci i któreś będzie chciało budować dom- na 3000 m2 można spokojnie takie drugi postawić- pomyśl tak żeby można było wydzielić w przyszłości jakiś kawałek dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wig 06.12.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Jeśli kupujesz działkę rolną, sprawdź czy będziesz tam mógł budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 28.12.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Zgadzam się z poprzednikami - lepiej ciut dłuższą niż szerszą. Jeśli ma to być 3.000m to proponuje 40x75. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 25.02.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witajcie po dłuższej przerwie!Koniec końców wyszło na to, że mam działkę o szerokości 25 metrów i długości ponad 100 metrów.Mimo zapewnień nie było możliwości, aby za bardzo wybierać.Co Wy na to w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honzik 27.02.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jeśli nie masz upierdliwych sąsiadów po bokach, to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts