Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje CO i wodno-kanalizacyjne - ile może kosztować rob

jpawl

Recommended Posts

Zbliżam się do negocjacji jak w temacie, ale nie mam za bardzo pojęcia ile może sobie zażyczyć instalator.

Warunki wyjściowe są następujące:

- 3 łazienki

- 1 kuchnia

- 1 pomieszczenie gospodarcze z instalacją wodną

- kocioł CO jednofunkcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją

- wodne ogrzewanie podłogowe na 80% powierzchni parteru

- grzejnikowe ogrzewanie na reszcie parteru i poddaszu

• 3 weeks później...

Witam.

Sam wykonuję takie instalacje, ale nie "biorę za punkt". Sądząc z opisu, jest tam zaprojektowany system dla całego budynku i jako taki musi pracować kompleksowo: czyli tylko i wyłącznie kwota ryczałtowa za zadanie.

Przepraszam, ze zabieram głos w tej sprawie, ale jak widzę "za punkt", to od razu wiem, że to fucha a nie porządna robota. Mnie fucha interesuje o tyle, że później w wielu (nawet bardzo wielu przypadkach) trzeba poprawiać po takim "punktowcu" i przyznaję że nieźle na tym wychodzę, ale narobię się bardziej - przynajmniej dwa albo i wiecej razy. Zbigniew

Anonimowy ma rację, my nie umawialiśmy się za "punkt" /nawet nie bardzo wiem, jak je policzyć/. Spec usiadł z nami i przedyskutował, co chcemy zrobić, potem udał się na "wizję lokalną", kolejna dyskusja i ... przedstawił nam kosztorys. Ponieważ uważaliśmy, że jest faktycznie specem, kosztorys został zatwierdzony. Majka

Trochę więcej szczegółów ustalonych już po pierwszych

rozmowach o robociźnie:

- 150 za punkt/grzejnik (10 grzejników)

- 15 zł za m2 ogrzewania podłogowego (80 m2)

- żadnych robót (na razie) z kotłem

czyli na razie 2700 za instalację CO

Wykonawca oferuje 15% upustu od ceny katalogowej grzejników

Buderusa

No i co o tym myślicie ??

• 3 weeks później...

Jak za punkt to calkiem drogo przy realizacji dla calego budynku ceny w Warszawie (z faktura, protokolami odbioru i innymi zabawami) mieszcza sie w granicach 100-130 PLN.

Przelicz to na dniowki i wychodzi naprawde niezła kwota - nic tylko montować instalacje :smile:)

W Krakowie ceny za punkt C.O. na rachunek - 100 - 120 PLN

bez rachunku - 90 PLN

ale zgadzam się, że trzeba popatrzeć całościowo - warto poprosić o kosztorys na wszystko, bo może się okazać, że to co zaoszczędzisz na grzejnikach dopłacisz przy np. przy kotłowni.