Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowy licznik energii.........a 2 taryfa

Recommended Posts

Witam wszystkich

mam problem ponieważ wymieniono mi licznik w mieszkaniu na nowy elektroniczny dawniej posiadałam zwykły + zegar 2 taryfy

Pan z elektrowni wymienił licznik i kazał założycz jakieś urządzenie aby 2 taryfa mogła działać , bo sam nie miał czasu a nie wiem czy mają taki obowiązek czy mam to wykonać we własnym zakresie?? co należy wykonać aby działało tak jak się należy!! ??

dziękuje za odp

pozdrawiam K.

Witam wszystkich

mam problem ponieważ wymieniono mi licznik w mieszkaniu na nowy elektroniczny dawniej posiadałam zwykły + zegar 2 taryfy

Pan z elektrowni wymienił licznik i kazał założycz jakieś urządzenie aby 2 taryfa mogła działać , bo sam nie miał czasu a nie wiem czy mają taki obowiązek czy mam to wykonać we własnym zakresie?? co należy wykonać aby działało tak jak się należy!! ??

dziękuje za odp

pozdrawiam K.

Nowy licznik posiada zegar wbudowany wewnątrz i II taryfa będzie działać poprawnie.

"Pan z elektrowni" odłączył zapewne zegar sterujący pracą Twoich urządzeń np. piece grzewcze.

Gość nie musiał niczego podłączać, nie należy to do jego obowiązków, poza tym wiele Zakładów Energetycznych zabrania swoim pracownikom wykonywania zawodu elektryka.

Podsumowując.... chyba bez elektryka się nie obejdzie.

dziękuje za odp.

tą prace napewno zlecę elektrykowi!!

'znajomy' elektryk powiedział że trzeba kable układać i bez kucia się nie uda ale na mój kobiecy rozum :) to jak coś działało poprzednio to powinno działać i teraz tylko trzeba podłączyć te kable co wystają . poradze się jeszcze innego fachowca :)

Pozdrawiam K.

Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale najprawdopodobniej istniał jakiś obwód załączany zegarem.

W tym obwodzie (gniazdku) pojawiało się napięcie o określonych porach (II taryfa).

Tak się kiedyś robiło, teraz zegary sterujące montuje się bezpośrednio w urządzeniach (pralkach, grzejnikach, etc...).

No właśnie jak to jest z tymi zegarami. Mam taryfe G12 czyli w określonych godzinach (raz po południu i całą noc) mam mieć prąd tańszy. Jak patrze na licznik to cały czas wyświetla się na nim G11 czyli droższa taryfa. Czy to może oznaczać, że elektrownia przy podłączaniu zrobiła coś nie tak?

teraz zegary sterujące montuje się bezpośrednio w urządzeniach (pralkach, grzejnikach, etc...).

O jakich zegarach piszesz?

Pisałem o takich normalnych zegarach wbudowanych w urządzenia:

- Start pralki za 2 godziny

- Akumuluj ciepło od... do...

- Start zmywarki

.... słowem wszystko co pożera sporo prądu i może ruszyć i zatrzymać się nawet gdy nas nie ma w domu.

Sprawdź na rachunku za energię.

Jeśli jest tak jak piszesz to przepłacasz i to sporo, taryfa "dzienna" jest droższa od normalnej (G11).

• 4 weeks później...
... Mam taryfe G12 czyli w określonych godzinach (raz po południu i całą noc) mam mieć prąd tańszy. Jak patrze na licznik to cały czas wyświetla się na nim G11 czyli droższa taryfa. Czy to może oznaczać, że elektrownia przy podłączaniu zrobiła coś nie tak?

Już teraz wiem, że zrobiono coś nie tak.

W zeszłym tygodniu był inkasent odczytać stan licznika, zrobił co miał zrobić i poszedł. Wczoraj przyjechał Pan technik z ZE, aby przestawić licznik,"bo macie Państwo ustawiony licznik na taryfę G11".

No fajnie tylko, że cała końcówka budowy i intensywne użytkowanie domu od 1,5 miesiąca było na taryfie G11. Jestem ciekaw jak Tauron do tego podejdzie i jaki rachunek otrzymam , a może nie czekać tylko od razu do nich iść?

.... No fajnie tylko, że cała końcówka budowy i intensywne użytkowanie domu od 1,5 miesiąca było na taryfie G11.....

Sam napisałeś, że w taryfie G11 miałeś końcówkę budowy i intensywne użytkowanie domu.

Zakładam, że to się odbywało głównie w ciągu dnia. A w ciągu dnia taryfa G11 jest tańsza od G12.

Dlatego uważam, że jesteś do przodu na tym. Byłbyś do tyłu gdybyś grzał "niby na nocnej taryfie", a leciałyby normalne wskazania dzienne.

Co do opłacalności taryfy nocnej zdania użytkowników są podzielone.

Pożyjesz w tym systemie rok, dwa, posumujesz i policzysz co jest tańsze i lepsze dla Ciebie.

• 3 weeks później...

No i Tauron odpisał.... m.in.

"uznajemy, iż w wyniku błędu pracownika naszej jednostki terenowej w Ż... doszło do zdarzenia, którego konsekwencją było wystawienie zlecenia na zabudowę urządzenia pomiarowo-rozliczeniowego w taryfie niezgodnej z zawartą Umową....Informujemy, że reklamacja została uznana przez naszą Spółkę za zasadną." etc...etc

Suma sumarum z kwoty 976PLN zrobio się 664PLN - więc narazie na G12e jestem do przodu. :-)

W dalszej części pisma Tauron napisał tak:

"Nadmieniamy, iż wobec pracownika zostały wyciągnięte konsekwencje służbowe" - jak znam życie to po łbie dostał(jeśli dostał) technik, który montował i konfigurował licznik, a nie ta biurwa co mu źle zlecenie wystawiła.

Było również "przepraszam" to się więcej nie powtórzy.

Dla mnie OK.