Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec i na co najtaniej- czym palić ??????

pchla169

Recommended Posts

• 1 month później...
nie tylko oni ale chyba wszystkie firmy niemieckie zalecają stosowanie buforów dla domów jednorodziny ale wielkości 50-100l. Jednakże nie jest to chyba obligatoryjne. To chyba taki "mały" bezpiecznik dla błędów instalatora. Jednakże wydaje mi się, że to w gestii instalatora jest czy go zamontuje. Jednakże najlepiej by było aby sam zainteresowany się wypowiedział.

Witam,

W pompach ciepła zależy nam na ograniczeni ilości wyłączeń i załączeń sprężarki. W wielu przypadkach w oprogramowaniu pomp ciepła ustawione ograniczenie to maksymalnie trzy włączenia na godzinę. W celu zapewnienia bardziej optymalnej pracy pompy ciepła zakłada się, że pojemność instalacji współpracującej z pompą ciepłą to 10 do 20l na kilowat mocy zainstalowanej pompy ciepła. W takiej sytuacji można zrezygnować z buforów.

Jeżeli jednak instalacja posiada wszystkie albo większość obiegów grzewczych sterowanych poprzez automatykę umożliwiającą odcinanie danej strefy, wówczas zastosowanie bufora może okazać się konieczne, aby ograniczyć proces taktowania pompy ciepła.

Inny aspekt stosowania buforów może dotyczyć powietrznych pomp ciepła. Aby przeprowadzić proces odmrożenia parownika, pompa ciepła musi pobrać pewną ilość energii z budynku. Może to być energii z ogrzewania podłogowego lub z bufora.

Innym aspektem stosowania bufora jest opisana w postach powyżej możliwość ingerowania przez zakłady energetyczne w program pracy pompy ciepła. Specjalne taryfy, czy tańsza energia dla pomp ciepła umożliwiają dostawcom wyłączanie pompy ciepła w okresach szczytowego zużycie energii w danym regionie. Wyłączenie takie często poprzedzane jest sygnałem wyzwalającym proces ładowania bufora, który ma zapewnić energię w czasie wyłączenia pompy ciepła.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

• 2 months później...
Zastanawiałem się na zakupem kotła Defro, Sas lub coś tańszego Witkowski. Ogólnie odwiedziłem wszystkie punkty. Kotły bardzo zbliżone tylko cenowo się trochę różnią. Szukałem tak, żeby dopasować do mojej kotłowni. Defro ma super bajery np sterowniki. Sas ma ciekawy design. Witkowski ma cenę ok i dodatkowo usługę mobilny przedstawiciel. Może ktoś coś doradzić?

Zastanawiałem się na zakupem kotła Defro, Sas lub coś tańszego Witkowski. Ogólnie odwiedziłem wszystkie punkty. Kotły bardzo zbliżone tylko cenowo się trochę różnią. Szukałem tak, żeby dopasować do mojej kotłowni. Defro ma super bajery np sterowniki. Sas ma ciekawy design. Witkowski ma cenę ok i dodatkowo usługę mobilny przedstawiciel. Może ktoś coś doradzić?

Gdy wybierasz samochód pewnie patrzysz jaki silnik i skrzynię biegów warto wybrać - w kotle odpowiednikiem jest palnik więc na tym się skup.

Bardzo ważny jest sposób czyszczenia bo to będziesz robił co 1-2 tygodnie w sezonie przez kolejne lata - może być banalnie prosty jak poruszanie wajchą lub trudny i brudny typu skrobanie, otwieranie wyczystek itp.

Sterownik to też bardzo ważna część, ale patrz na to jak steruje procesem spalania zamiast na bajery.

Patrz na warunki gwarancji - np. Defro ma fatalne bo po pierwsze wymaga zachowywania określonej temperatury powrotu, po drugie twardości wody w instalacji.

Ze swojej strony polecam RBR-K bo ma sprawdzony, porządny palnik, banalnie łatwe czyszczenie, sterownik autoadaptacyjny, gwarancję bez "haczyków".

Woli wyjaśnienia trwają prace nad ograniczeniem zużycia węgla, ale tylko z parametrami poniżej 25Mj/kg, a 80% krajowego ekogroszku spełnia ten warunek.

A co z całkowitym zakazem spalania paliw stałych? Przecież m. in Kraków wprowadza takie ograniczenia, więc o "ekogroszku" też należy zapomnieć!

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

A nie zastanawiali się Państwo nad wyborem pompy ciepła?

Mimo wyższych kosztów inwestycyjnych, pompa ciepła pozwoli na uzyskanie znacznie niższych rocznych kosztów eksploatacyjnych. Dodatkowo takie rozwiązanie jest całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ wytwarzanie ciepła nie zachodzi na drodze spalania. W ofercie marki Junkers znajdują się zarówno powietrzne jak i gruntowe pompy ciepła z rodziny Supraeco, które cechują się wysoką jakością wykonania oraz wysokim współczynnikiem COP. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepłą zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers