Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm DRYFIX-system murowania na zaprawę w piance

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam. Jestem wykonawcą systemu dryfix użyłem po raz pierwszy tej wiosny> Podchodziłem sceptycznie, wystraszony trochę, po szkoleniu gdyż mówiono o super dokładności stawiania pierwszej warstwy.

W praktyce wygląda to tak że poziomujemy pierwsza warstwę tak samo jak ytong czy inne materiały na zaprawę cienkowarstwową.

Klej trzyma bardzo mocno i świetnie się z nim pracuje(nie jest to pianka!!! jest o niebo lepszy)

Zresztą klej moim zdaniem pełni tu raczej małą rolę jeśli chodzi o trzymanie, gdyż każdy bloczek idealnie dolega do siebie wiec dociśnięte stropem,dachem nie mają prawa się przesunąć.

Teraz cenowo przy bloczku szerokości 25cm różnica w cenie jest 50gr do 1 zł Ale w cenie jest zaprawa więc suma summarum oszczędzamy kupując drożej. Druga sprawa ściana o wiele lepiej trzyma płaszczyznę czyli mniej kleju do styropianu mniej tynku. znów oszczędność.

Ja generalnie jestem w stanie skasować za kondygnację w normalnym domku jednorodzinnym ok 1000 zł mniej.

W tej chwili już postawiliśmy 3 domy w tej technologi w 2011 już mamy 2 i do tego jeszcze będę stawiał swój(jeśli czas pozwoli)

Więc podsumowując jestem jak najbardziej za Szybko, czysto, taniej...

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
ja nie zdecydowałem się. Widziałem jak wygląda pianka, która wystaje między pustakami. Można ją skrobać palcem.... ale decyzja to wybór indywidualny, ja nie zapałałem miłością do tego systemu

Po pierwsze to nie pianka a klej, po drugie radzę obejżeć (najlepiej na żywo) jak wygląda murowanie tym systemem - żadna "pianka nie wystaje" ze ściany, czytaj wyżej, pustak idealnie przylega jeden do drugiego a jeśli coś wystaje tzn że żle przyklejone (czytaj paprok). oprócz zalet opisanych wyżej, ściana ma o wiele lepszą "termikę", brak zaprawy...

Za granicą, np w Austrii system ten stosowany jest od dawna - sprawdził się...

Czekam na pogodę, wkrótce fotoreportaż z murowania systemem dryfix pojawi się na stronie http://www.kornatka.strefa.pl

Edytowane przez stanley79

• 2 months później...
Ile kosztuje m2 postawienia ścianki murowanej na piankę ?

Jeśli wystawisz ściankę sam to koszt wyniesie 10,7 pustaka na 1m kw * około 5,80zł (pustak 25cm) czyli 58 zł. Zaprawa w piance jest w cenie pustaka. Ciężko znaleźć tańszą ofertę, chyba, że weźmiemy drogiego murarza. Jak się później zorientujesz - ściany będą równiusieńkie i znowu zaoszczędzisz na tynkach, kleju do styropianu itd - kolejne oszczędności

Ja za postawienie ścian do stropu zapłaciłem 300zł - praca pomocnika przez 2 dni - tyle budowaliśmy we dwójkę, za pustaki 9100zł. Projekt to dom w chabrach 2 (16x11m). Miałem pożyczoną piłę do porothermu, która jak trezeba to plastry 2cm można ciąć, a pierwszą warstwę układałem z gościem z firmy wienerberger - na tym polega ich pomoc jeśli chodzi o dryfixa. po za tym organizują szkolenia - tzn można spróbować kleić sobie takie pustaki samemu - szczegóły u przdstawicieli technicznych...

Uch ale się napisałem, chyba wyczerpująco...

• 1 month później...

Witam,

Ja się bardzo zapaliłem do tego sytemu. Czy trzeba korzystać kompleksowo z systemu Porotherm Dryfix ( bloczki + klej) czy można np do bloczków MEGA-MAX 250/238 P+W Cerpolu użyć kleju DRYFIX.SYSTEM - i też będzie poprawnie? Nie chcę dać ciała stąd moje pytanie.

Druga sprawa to wykonanie muru. Czy dobry murarz poradzi sobie czy warto ściągnąć firmę z doświadczeniem?

pozdrawiam, Piotr

wydaje mi się, że DRYFIX to jest pomysł firmy która robi porotherm, czyli winenberger czy jakoś takoś, więc możesz skleja inne cegły, ale nie będzie gwarancji wrazie W.

ja, nie chcąc otwierac nowego tematu pytam tutaj. znacie jakieś firmy z wielkopolski które stawiają domy w tej technologii? właśnie szukam takiej ekipy do swojego domu.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

hey

zdecydowaliśmy się na porotherm szlifowany i dryfix.

GENIALNA SPRAWA, dom firma postawiła w 3 dni do stropu... a przedtem w zyciu tego nie robily ;)

mielismy tylko szkolenie z Dryfix na budowie i tyle...

banalna sprawa, ja sam z ciekawości postawiłem ściankę od łazienki... frajda na całego :)

polecam. jest czysto szybko i solidnie. w razie pytań piszcie na priv.

budujemy w poznaniu :)

no i najlepszy aspekt.. za murowanie w 3 dni nie place 25 zł od metra bo to cena przy standardowym murowaniu na ponad tydzien :)