Vojtek 19.09.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 z tymi kątami to był nie szalał cegła trzyma poziom, to jest pewne, ale reszta to różnie bywa więc nie ma co na to patrzeć. generalnie polecam,bo poza faktem ze cały dom stawia się w 3 dni to już mi powiedzieli ze pójdzie mniej gipsu na tyknowanie itd itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 19.09.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 To forum już dawno stało się olbrzymim miejscem do naganiania na różne cud-nowości w odpowiedniej cenie oczywiście (odpowiedniej czyli 3x wyższej niż to warte) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vojtek 20.09.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 koledzy, kto umie inny język niż polski niech poszuka za granicą na forach, od kiedy są wpisy o murowaniu na piankę i ile lat juz stoją te domku ps. fakt, moze 20 lat to to nie jest, ale czy pianka wyparuje z muru i dom sie rozpadnie ? a od czego jest gwarant? z resztą dryfix, moi znajomi z szwajcarii tez, i moi rodzice tez robia, dam wam znac za 20 lat czy było warto. co do ceny, niech wystąpi ten co powiedzial ze to jest mega drogie i droższe od normalnego murowania ? dobra, przestaje nagadywac na dryfix, bo mi za to nie placa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 07.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) WitamPo wymurowaniu ścian dryfixem dobrz byłoby zabezpieczyć ściany przed wilgocią, w ostateczności przykryć budowę dachem. O co mi chodzi: ten pustak bardzo łatwo "pije wodę", nie jest tak szczelny (na etapie budowy) jak tradycyjny. Zacinający z boków deszcz skutecznie nasącza ściany. Czekam na ekipę od dachów 3 miesiąc a ściany w tym czasie bywały już mocno przemoczone - to jedyna wada pustaka. wmnich-owi (temu kilka postów wyżej) sprzedali chyba jakieś dziadostwo nie dryfixa. Nie płacą mi za reklamowanie dryfixa ale osobiście murowałem z tego pustaka, zresztą pierwszy raz w życiu w ogóle murowałem - dziecinnie proste i przyjemne. Co do kosztów - ten kto umie liczyć nie będzie się dwa razy zastanawiał - wybierze dryfixa.Jesli chodzi ogólnie o tę technologię - drugi raz budowałbym tylko (też) z tego pustaka.Kilka fotek i filmów na kornatka.strefa.pl http://kornatka.strefa.pl/SCIANY/porothermdryfixczerwonasciana.jpg Edytowane 27 Października 2011 przez stanley79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 27.10.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) ja nie zdecydowałem się. Widziałem jak wygląda pianka, która wystaje między pustakami. Można ją skrobać palcem.... ale decyzja to wybór indywidualny, ja nie zapałałem miłością do tego systemu Kupujesz scyzoryk i pozbywasz się zaprawy jeśli za dużo dałeś lub krzywo dociąłeś pustaka: http://kornatka.strefa.pl/SCIANY/porothermdryfixnaplmetku.jpg http://img407.imageshack.us/img407/6688/imgp2100s.jpg Edytowane 27 Października 2011 przez stanley79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 01.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 wmnich, może jakiś błąd i na składzie wydali zwykłego porotherma zamiast szlifowanego...Co do zachowania się kleju za 20 lat to nie ma się czym przejmować - jest gwarancja producenta. Poliureatan (zaprawa w tubie) nie narażony na działanie słońca (a prawidłowo ułożona ściana z dryfixa tak ma wyglądać) ma żywotność jak tworzywo sztuczne - baaardzo długie....Przeczytaj dokładnie posty - te osoby (nie mające więcej niż 10 postów) to ci którzy budowali - jak ja, często osobiście. Z tąd moje zdziwienie twoimi krzywymi pustakami a jeszcze większe twoją "ekipą". Nie chciałbym się z nimi porównywać ale osobiście układałem dryfixa na połowie domu i jak wyżej można przeczytać - to sama przyjemność a o korzyściach będę się jeszcze wilokrotnie przekonywał wykańczająć proste! ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 11.11.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Oczywiście kiedy kładłem każdego jednego pustaka nie "miałem niczego w nosie....". Jesli chodzi o jakieś "szparki" to oczywiście nie znalazłby ich nikt na całej budowie. Po przeczytaniu twoich postów - wmnich - stwierdzam, że nawet jesli sie nie pomylili przy wydawaniu pustaków na składzie to z pewnością jakieś paproki układały pierwszą warstwę dryfixa. Proponuje (wszystkim zainteresowanym technologią Dryfix) poprosić o darmowy film na DVD, takie rozdają na każdym składzie budowlanym sprzedającym w/w pustaka i obejżeć jak (ważne) wygląda ułożenie pierwszej warstwy pustaków. Jeśli to się spieprzy to nie ma szansy na murowanie zaprawą w piance a pustaki pewnie będą się kołysały jeden na drugim. Ja swoje ściany miałem okazję sprawdzić po wymurowaniu sprzętem geodezyjnym - niwelatorem laserowym: na winklach, poziomie etc nie było nigdzie błędu wymiarowego, pionu czy poziomu (na pow całego domu). Wiem z opowieści kolegi tynkarza jak "proste" potrafią być ściany murowane tradycyjnie - ile kosztuje później ich wykończenie to temat do innych postów...Pytanie do wmnicha: co stanie się z pustakami lub ścianą za te 20 lat? wyparują? ściana się przewróci? wiatr będzie przez nie wiał do domu, kto kładał pierwszą warstwę putaków na w/w budowach. P.S zdecydowaliśmy się na ścianę 2 warstową bo jednowarstowa (nawet ta kopletna w systemie dryfix i każdym innym) to nieprozumienie...Dla zainteresowanych: w chwili kiedy kupowaliśmy dryfixa 25cm (12.2010) cena 1szt wynosiła 5,7 brutto a zwykłego porotherma lub liera 4,75. W cenie dryfixa była zaprawa i chociażby z tych względów zakup był korzystniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wagban2 23.11.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Drogi wmnich. Gdy czytam, to co piszesz ewidentnie widać,że wykonawcy popełnili błędy. Bo jeżeli zrobi się źle pierwszą warstwę, to kaplica. Nam w jednym miejscu o pół ciuta się skrzywiło i z każdą kolejną warstwą było gorzej i trzeba było szlifować. A łatwiej jest zwalić na krzywe pustaki, niż przyznać się do winy. Dlatego może Dryfix nie nadaje się dla każdego wykonawcy, bo tu nie działa zasada, że "na następnej warstwie się wyrówna". Jeżeli podejrzewasz, że mam jakiś interes w zachwalaniu Dryfixa, to chętnie prześlę na priva zdjęcia z realizacji, dzień o dniu. Budowanie zaczęliśmy 15 czerwca i skończyliśmy 30 czerwca. Robiąc zaznaczam po godzinach w dwie osoby i nie przemęczając się Jaki sens ma forum, gdzie poleca się coś fajnego innym i od razu jest się posądzanym o to że się to sprzedaje, a jak pisze się źle, to że konkurencja Po co te fora??? Dlatego mam 4 posty To tak w kwoli Twoich domniemań Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallas 23.11.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ja na probe zrobilem sobie taka scianke z kilku pustakow BK12. pokleilem to na klej w piance InstaStik. probowalem to rozwalic. pustaki popekaly a spoiny trzymaly dalej. mysle ze niejedna zaprawa jest slabsza od tego kleju. warunek jest jeden - powierzchnia musi byc idealnie rowna aby spoina byla jak najmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowa2012 04.12.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witamczy ktoś kto wybudował w tym systemie i już mieszka w takim domu może się wypowiedzieć czy się to sprawdza?KD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubam76 05.02.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) ja jeszcze nie mieszkam, czekamy na pogodę i zaczynamy środek, u mnie się sprawdził. Pierwszy był inny pomysł, potem byłem na Budmie 2011 podotykać Dryfix nie ukrywam obawy były, bo jednak dom buduję dla siebie, na lata, a tu jakaś "pianka". No i ruszyłem sam (bo tak wyszło miał być murarz z 20 letnim doświadczeniem) ze szwagrem na zmianę z moją żoną, same ściany poszły w 4 dni. Pierwsza warstwa o której dużo się mówi,no tu trochę ponarzekam, bo jednak wszystko zależy od ludzi, może też moja niewiedza, może pogoda, bo w ten dzień na zmianę ulewa i słońce, ale radzę wszystkim, którzy się zdecudują na Dryfix nie odpuszczajcie. Firma Wienerberger ma pomóc przy pierwszej warstwie! Po wymianie informacji ze Stanley'em jak u niego pomogli i jeszcze gadzety dostał. No to trochę zrobiłem zamieszanie i popisałem z centralą Wienerberga, a na budmie 2012 osobiście rozmawiałem z panem, który znał temat także moje maile gdzieś tam wędrowały. Dodam jeszcze,że nie wiem jak za 20 lat będzie, ale jak zapomniałem o jednym oknie w kotłowni, w ruch poszła "lisica" nie duży otwór 60x70 jakieś 2 na 3 cegły, to wam powiem,że 2 godziny się męczyłem żeby to cholerstwo wywalić do tego jak już się udało ciężar spory i jak to przenieść czy usunąć. W ten dzień byłem sam na budowie i kolejne 2h zeszły na rozdzielaniu cegieł, pomocny okazał się młotek i płaski kawałek blachy,jakoś się udało potem podważyć i poszło, ale nie było łatwo. Tyle o moich doświadczeniach, polecam z czystym sumieniem mimo małej pomocy przy pierwszej warstwie Edytowane 5 Lutego 2012 przez kubam76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowa2012 06.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 czyli będziesz miał ścianę jednowarstwową, bez ocieplenia - chcę tylko potwierdzić - proszę napisz jak się mieszka jak się wprowadzisz. My startujemy z pracami pewnie za kilka miesięcy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubam76 07.02.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 nie 25 cegła plus 15 wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 18.02.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Teraz mam rozterkę bo zastanawiam się nad tym systemem ale nie wiem czy ekipa którą wybrałem będzie wstanie to wykonać czy znacie w okolicach Łodzi taka ekipe która działa już w tym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Każdy dobry murarz jest w stanie dobrze Ci to postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubam76 27.02.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ważna pierwsza warstwa ,uczul murarzy, a najlepej sam stój nad głową,poziomica w rękę i przykładaj nie powinno być szczeliny na styku dwóch cegieł, pod spodem, niby dopuszczalne jest 1mm, ale wg mnie mozna zrobic na igłe. Powinni sobie poradzić do tego gość z winerbergera powinien też ich przeszkolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radagast20 14.04.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam!! Jestem nowy na forum Więc witam wszystkich. Mam zamiar budowac mój domek urzywając system dryfix. Mam kilka pytań do "weteranów" na temat układania pierwszej warstwy. Czy przedstawiciel z dryfixa zawsze jest obecny przy układaniu pierwszej warstwy ? Czy ma sprzet do poprawnego jej ułorzenia ? I ile w praktyce taki przedstawiciel się udziela w układaniu tej warstwy no i ile kosztuje taka jego wizyta Wiem że sporo pytań ale niestety niewiele znalazłem na ten temat a w składach budowlanych jak i na stronie producenta wszystko jest fajnie i pięknie i dom sie sam buduje Z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubam76 14.04.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) radgast20 parę postów wyżej napisałem Pierwsza warstwa o której dużo się mówi,no tu trochę ponarzekam, bo jednak wszystko zależy od ludzi, może też moja niewiedza, może pogoda, bo w ten dzień na zmianę ulewa i słońce, ale radzę wszystkim, którzy się zdecudują na Dryfix nie odpuszczajcie. Firma Wienerberger ma pomóc przy pierwszej warstwie! Po wymianie informacji ze Stanley'em jak u niego pomogli i jeszcze gadzety dostał. No to trochę zrobiłem zamieszanie i popisałem z centralą Wienerberga, a na budmie 2012 osobiście rozmawiałem z panem, który znał temat także moje maile gdzieś tam wędrowały. musisz dobrze dogadać z gościem tzw doradcą, bo on wtedy umówi Ciebie z człowiekiem który ma niwelator i te przyrządy, ja sobie radziłem bez nich miałem długą łatę, ten nazwę go "murarz" który przyjechał na budowę mi ustawił tylko narożniki i kilka cegieł w ważniejszych punktach domu, pouczył jak robić i pojechał. Dodam, że jestem totalnym amatorem,także da rade Wiadomo,że z pomocą gościa z Wienerbergera to dużo szybciej pójdzie. Jeszcze dodam,że ta zaprawa to zwykła tylko zwykłe wapno nie plastyfikator szkoda kasy na tą firmową AM. Możesz jeszcze poczytać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156735-Doświadczenia-z-Porotherm-DRYFIX/page2 Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez kubam76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.04.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja poradziłem sobie bez gościa z Wienerbergera - mój wykonawca sprawdzał poziom niwelatorem, ja kontrolowałem poziomicą laserowa - to samo powtórzyliśmy na stropach i na wysokości 7,5 metra różnice w poziomach na wieńcu mieściły się w +/- 0,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radagast20 18.04.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dzieki bardzo za odpowiedzi w przyszlym tygodniu na budowie pojawi sie pan z wienerberger polska w celu udzielenia pomocy przy pierwszej warstwie zobaczymy co z tego wyjdzie. W rozmowie telefonicznej bardzo wychwalal zaprawe wyrownujaca porotherm opocz tego wszysko powinno byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts