swierczek 17.05.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Pisząc na klej mam na myśli zaprawę do cienkich spoin - na całej powierzchni, nie dryfix. Dobra dobra, już nie ściemniaj! Napisałeś wyraźnie: "czy jesteś przekonany, że w dryfixie czy też murowaniu na klej stykają się całe powierzchnie pustaków ? Gwarantuję, że nie...chyba, że jakimś cudem pokryją ci się wszystkie żeberka jednego pustaka z żeberkami drugiego pustaka co się nigdy nie zdarza." Ze zdania jasno wynika, że obie zaprawy traktujesz na równi - co nie jest prawdą z wielu powodów. Poza tym pustaków ceramicznych nie muruje się na klej A w wypowiedzi wyżej dostałeś od innego użytkownika link do filmiku, gdzie jak na dłoni widać, że pustaki idealnie do siebie przylegają (taka jest zresztą idea murowania na cienkie spoiny, żeby eliminować mostki termiczne!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 17.05.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Pustaki przylegają ale ich wewnętrzne żebra do siebie już nie, żeby to zrozumieć nie trzeba być szczególnie bystrym a wystarczy się tylko zastanowić chwilę nad tym.Co do kleju już też sprawę wyjaśniłem - tu wystarczy już tylko umiejętność czytania i chęć przeczytania poprzedniego mojego wpisu by przestać się czepiać słówek.Obie zaprawy traktuję niemal na równi z tą małą różnicą, że przy dryfixie odpada jeszcze z marnej powierzchni współpracy żeber poszczególnych warstw spora ich część, która w ogóle nie jest pianką pokryta z racji na to, że kładzie się ją tylko w dwóch pasach a nie aplikuje na całej powierzchni.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.05.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Zaleta kleju w piance jest czystość budowy. Czasochłonność przy wykonywaniu w miarę poprawnie jest o 10-15 procent szybsza niż na kleju mineralnym.I tyle na temat zalet. W domach z 10 warstw można się pokusić o ten system (sam nigdy bym go nie polecał, bo kłóci się trochę ze sztuką budowlaną (dozbrajanie filarków i równomierność nacisku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 20.05.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Widać niektórzy chcieli by aby Dryfix miał nośność taką żeby zbudować blok 15-piętrowy,miał wytrzymałość jak materiały na schron atomowy - ale po co? . Nie przesadzacie trochę - to tylko dom jednorodzinny, który i tak nas przeżyje....Ja tu widzę inne zalety - pisałem o tym w postach - dobrze wykonana ściana jest prościutka co jest istotne np przy tynkowaniu lub ociepleniu, jak zaświecić laserem to strop nie ma krzywizny większej niż 0,5 cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 22.05.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Widać niektórzy chcieli by aby Dryfix miał nośność taką żeby zbudować blok 15-piętrowy,miał wytrzymałość jak materiały na schron atomowy - ale po co? . Nie przesadzacie trochę - to tylko dom jednorodzinny, który i tak nas przeżyje.... Ja tu widzę inne zalety - pisałem o tym w postach - dobrze wykonana ściana jest prościutka co jest istotne np przy tynkowaniu lub ociepleniu, jak zaświecić laserem to strop nie ma krzywizny większej niż 0,5 cm.... Dla niedowiarków polecam przejrzeć galerię zdjęć budów z Dryfixa - są wśród nich też większe budynki, które nie mam wątpliwości że będą stały wiele wiele lat i żaden wiatr i deszcz im krzywdy nie zrobi! http://dryfix.pl/budowy-w-systemie-porotherm-dryfix.html Ale jak to mówią... "haters gonna hate" Ja się na Dryfix nie zdecydowałem właściwie tylko z jednego powodu - nie mam aż tyle pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Splazzi 17.06.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam, Przykładowa realizacja. Budynek mieszkalny 4 kondygnacyjny. Dwie górne w systemie Dryfix. Docelowo po zmianach w projekcie doszła jeszcze 5 kondygnacja. Stropy Teriva - rozpiętości do 6 metrów. Jeśli chodzi o wykonastwo to odpadają pomocnicy od wyrabiania zaprawy, a murarze potrzebują mniej czasu na nanoszenie "kleju", niż zaprawy tradycyjnej. Na budowie jest czysto. Tu konkretnie problemem była pierwsza warstwa. W rezultacie druga też poszła na zaprawie. Dopiero wtedy uzyskaliśmy równą powierzchnię startową. Niektórzy piszą, że równa ściana obniża koszty tynkowania i ocieplenia, ze względu na ilość zużytych materiałów. Najczęściej zarobią na tym jednak wykonawcy, którzy mają stawkę za m2 i nie interesuje ich to że ściana jest równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 19.06.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 2 górne czyli w zasadzie to 1 i 1/2 kondygnacji, marny przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelka1989 25.06.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 [ATTACH=CONFIG]196093[/ATTACH] Witam, Przykładowa realizacja. Budynek mieszkalny 4 kondygnacyjny. Dwie górne w systemie Dryfix. Docelowo po zmianach w projekcie doszła jeszcze 5 kondygnacja. Stropy Teriva - rozpiętości do 6 metrów. Jeśli chodzi o wykonastwo to odpadają pomocnicy od wyrabiania zaprawy, a murarze potrzebują mniej czasu na nanoszenie "kleju", niż zaprawy tradycyjnej. Na budowie jest czysto. Tu konkretnie problemem była pierwsza warstwa. W rezultacie druga też poszła na zaprawie. Dopiero wtedy uzyskaliśmy równą powierzchnię startową. Niektórzy piszą, że równa ściana obniża koszty tynkowania i ocieplenia, ze względu na ilość zużytych materiałów. Najczęściej zarobią na tym jednak wykonawcy, którzy mają stawkę za m2 i nie interesuje ich to że ściana jest równa. Ale pierwszą warstwę układaliście sami czy z ludźmi z Wienerbergera? Z reguły równą powierzchnię da się zrobić na jednej warstwie, ale zdaję sobie sprawę, że czasami po prostu może zabraknąć cierpliwości A co do niższych kosztów, to na pewno mniej kosztuje samo murowanie, bo jest sporo mniej roboczogodzin. Co do kosztów robocizny przy docieplaniu, to sie nie wypowiem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 21.08.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Niższe koszty ocieplenia ściany w Dryfix? Pierwsze słyszę... W tej kwestii wykonawcy robią cenę za m2, a to czy ściana jest w tej czy innej technologii to już sprawa wtórna. Natomiast co do Dryfixa to zgodzę się, że jest mniejsza ilosć roboczogodzin, ale też buduje się szybciej, bo nie trzeba robić przerw na schnięcie zaprawy (i uzyskanie tym samym docelowej nośności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts