froszka 27.09.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Ręce mi opadają. W projekcie mamy dach krokwiowo-jętkowy wsparty na dwóch płatwiach. Płatwie leżą na ściankach poddasza i dodatkowo każda z nich jest podparta dwoma slupami. Panom majstrom nie spodobało się, że musieliby przecinać jętki (w projekcie są dzielone na trzy i zlicowane z płatwiami) i bez konsultacji z kierownikiem budowy (i ze mną), zamontowali płatwie nad jętkami. Według nich "poprawili" tylko projekt i teraz mogę na nim kłaść "nawet podwójną dachówkę". Kierownik się wkurzył i kazał im zejść z budowy do czasu aż pojawi się projektant. Dziś przyjeżdża konstruktor (projekt był indywidualny) i kierownik budowy. Zdaniem tego pierwszego, skoro dach jest niezgodny z projektem to jest do zdjęcia. A ja się chciałam zapytać czy majster ma rację, że teraz dach jest mocniejszy? Bo z tego co rozumiem to teraz konstrukcja jest płatwiowo-kleszczowa, z tym że przy słupach nie ma kleszczy tylko pojedyncze jętki, są dodatkowo wiatrownice itd. No i odstępy między krokwiami też są większe niż w projekcie (miało być 90cm, a połowa dachu jest co 100cm - panowie potrzebowali jednej krokwi na skraju dachu i zamiast dołożyć dodatkową, porozsuwali pozostałe). Myślałam, że jak się zatrudnia ekipę, kierownika budowy, to sprawa jest załatwiona A tu się okazuje, że na każdym kroku trzeba wszystkiego pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.09.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Umowa z fachowcami jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 27.09.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 rozstaw co 100 za duzy , max 90 w osi krokwi, jetki zazwyczaj całe pod płatwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 27.09.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Jaką ekipę? Do jakiej sprawy?Czyja jest budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
froszka 27.09.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Umowa na szczęście jest, ale firma jak widać niezbyt solidna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.09.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Więźba powinna być wykonana zgodnie z projektem! Projekty też miewają czasem błędy. Tak jak wspomniał "andrzej belka" płatwie nad jętkami. Pragnę zwrócić uwagę, że jętki to nie kleszcze! Jętki pracują na ściskanie (ściskanie grozi wyboczeniem) a kleszcze na rozciąganie (rozciąganie grozi rozerwaniem)! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 28.09.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Mam pyanie związane z płatwiami więźby i z jętkami.U mnie w projekcie są jętki z jednej strony krokwi, i płatew kaletnicowa, ja natomiast chcę dodać jeszcze jętki z drugiej strony krokwi ( jedna krokiew i dwie obejmujące je jętki), oraz chciałbym w połowie dachu zastosować ( to się chyba nazywa) płatwie poośrednie - tzn w połowie połaci dachu przez całąjego długość dać z jednej i drugiej stronu dachu dać po takiej długiej płatwi, tak jak płatew kaletnicowa, czy można to zrobić bez zmian w konstukcji dachu i czy ściany to wytrzymają????? proszę o poradę będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 29.09.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam Ad post froszka - nie rozumiem dlaczego jetki były dzielone i licowane z płatwiami. Jasne że można tak zrobićale PO CO ?? Jak to łaczyć ?? Jezeli jetki są dokładnie w miejscach uwzględnionych w projekcie - to płatwie masz wyżej niżprzewidział konstruktor (ale niewiele) i może to jest problem Ad post Maciej_Konin - jetki możesz dodać - na pewno nie zaszkodzi Jezeli chodzi o płatwie pośrednie to sciany wytrzymają ale strop niekoniecznie (trzeba zobaczyć w projekcie czy pod stropem też są w tych miejscach ściany). PS. Czym spowodowane są takie drastyczne "wzmocnienia" konstrikcji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Konin 29.09.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 st_x - wzmocnienia chcę dodać z prostego powodu, jak czytam tutaj na forum jakie ludzie mają problemy z dachami to tak asekuracyjnie chcę się zabezpieczyć.Czyli reasumując twoją odpowiedź odnośnie płatwi pośrednich , ja mam terivę więc chyba zrezygnuję z nich, ale jętki dodam.Dzięki serdeczne za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.09.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Jezeli chodzi o płatwie pośrednie to sciany wytrzymają ale strop niekoniecznie (trzeba zobaczyć w projekcie czy pod stropem też są w tych miejscach ściany). A gdzie jest powiedziane, że płatew pośrednia musi być podparta? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
froszka 29.09.2010 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 No właśnie problem w tym, że płatwie zostały przesunięte w zupełnie inne miejsca, a jedna z nich nie jest niczym podparta. Więźba jest do poprawy, oczywiście płatew trzeba zamontować we właściwym miejscu, już nad jętkami, część dachu zdjąć. Nie potrafię zrozumieć, jak mogło komuś przyjść do głowy ot tak sobie zmieniać konstrukcję dachu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 30.09.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 A gdzie jest powiedziane, że płatew pośrednia musi być podparta? Pozdrawiam. W takim razie po co ja dawać ?? dach usztywnić można taniej i równie dobrze. (oczywiście abstachujac od rozwiazań w których płatew pełni funkcje pomocnicze np: jest bazą dla lukarn etc) P.S> W dachu dwuspadowym opiera się na scianach szczytowych. P.P.S> Chyba nie pierwszy raz "polemizujemy" nad rozwiązaniami - dotychczas dość konstruktywnie (konstrukcyjnie ) Oczywieście można znaleźć rozwiązania z niepodpartymi płatwiami pośrednimi, tylko że w 95% przypadków nie znajdą one zastosowania w rozwiazniu probelmów forumowiczów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 ... W dachu dwuspadowym opiera się na scianach szczytowych. No właśnie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. I żadne inne ściany (ścianki) nie są potrzebne. Płatew pośrednia powoduje to że połać pracuje jako jedna płaszczyzna a nie poszczególne krokwie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 01.10.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A gdzie jest powiedziane, że płatew pośrednia musi być podparta? Pozdrawiam. ,a co w przypadku kiedy ta płatew ma np. 13m pomiędzy podparciami na ścianach szczytowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 01.10.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 No właśnie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. I żadne inne ściany (ścianki) nie są potrzebne. Płatew pośrednia powoduje to że połać pracuje jako jedna płaszczyzna a nie poszczególne krokwie. Pozdrawiam. Witam Jaka jedna płaszczyzna?? Krokwie pracują tak samo tylko jako dwie krótsze (w uproszczeniu - bez uwzględniania ich ciągłości) - ponad płatwiami jako zwykły dach dwuspadowy o mniejszej rozpiętości, pomiędzy płatwiami a murłatą - jako jednospadowy. Podeprzeć trzeba jak płatwie są "za długie" a w lesie nie było "masztowej" sosny na odpowiednią długość/przekrój Jak jeszcze podpierające słupy wypadją w ścianach (albo po porstu płatew opiera się na scianach) - to tylko lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Z całą pewnością piszemy o dwóch różnych płaszczyznach.Ty piszesz o płaszczyźnie wiązara i to jest całkiem oczywiste a ja płaszczyźnie połaci czyli prostopadłej do płaszczyzny wiązara. Odpowiednią sztywność płatwi nie musimy uzyskiwać podporami, możemy zastosować inny materiał np. stal. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 02.10.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Odpowiednią sztywność płatwi nie musimy uzyskiwać podporami, możemy zastosować inny materiał np. stal. Pozdrawiam. to jest oczywiste, nie mniej jest to mało ekonomiczne dla inwestora rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Dla inwestora nic nie jest ekonomiczne. Ma oczywiście wybór trochę taniej i las słupów na poddaszu lub trochę drożej i pełna dowolność w planowaniu poddasza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 03.10.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Czy użycie stali zamiast drewna, to tylko drobna różnica w kosztach...? (w wielu przypadkach raczej wątpliwe) Oczywiście dużo będzie zależeć od projektanta i oczekiwań inwestora. Mam poddasze na którym nie ma elementów stalowych i lasu słupów, baa nie ma nawet jednego słupa.. :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 03.10.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 "Mam poddasze na którym nie ma elementów stalowych i lasu słupów,baa nie ma nawet jednego słupa.. " W moich domysłach nie zawsze jest to możliwe ale często spotykane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts