Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatew nad czy pod jętkami?

froszka

Recommended Posts

Ręce mi opadają.

W projekcie mamy dach krokwiowo-jętkowy wsparty na dwóch płatwiach. Płatwie leżą na ściankach poddasza i dodatkowo każda z nich jest podparta dwoma slupami. Panom majstrom nie spodobało się, że musieliby przecinać jętki (w projekcie są dzielone na trzy i zlicowane z płatwiami) i bez konsultacji z kierownikiem budowy (i ze mną), zamontowali płatwie nad jętkami. Według nich "poprawili" tylko projekt i teraz mogę na nim kłaść "nawet podwójną dachówkę". Kierownik się wkurzył i kazał im zejść z budowy do czasu aż pojawi się projektant.

Dziś przyjeżdża konstruktor (projekt był indywidualny) i kierownik budowy. Zdaniem tego pierwszego, skoro dach jest niezgodny z projektem to jest do zdjęcia.

A ja się chciałam zapytać czy majster ma rację, że teraz dach jest mocniejszy? Bo z tego co rozumiem to teraz konstrukcja jest płatwiowo-kleszczowa, z tym że przy słupach nie ma kleszczy tylko pojedyncze jętki, są dodatkowo wiatrownice itd. No i odstępy między krokwiami też są większe niż w projekcie (miało być 90cm, a połowa dachu jest co 100cm - panowie potrzebowali jednej krokwi na skraju dachu i zamiast dołożyć dodatkową, porozsuwali pozostałe).

Myślałam, że jak się zatrudnia ekipę, kierownika budowy, to sprawa jest załatwiona :( A tu się okazuje, że na każdym kroku trzeba wszystkiego pilnować :(

Więźba powinna być wykonana zgodnie z projektem! Projekty też miewają czasem błędy. Tak jak wspomniał "andrzej belka" płatwie nad jętkami. Pragnę zwrócić uwagę, że jętki to nie kleszcze! Jętki pracują na ściskanie (ściskanie grozi wyboczeniem) a kleszcze na rozciąganie (rozciąganie grozi rozerwaniem)! Pozdrawiam.

Mam pyanie związane z płatwiami więźby i z jętkami.

U mnie w projekcie są jętki z jednej strony krokwi, i płatew kaletnicowa, ja natomiast chcę dodać jeszcze jętki z drugiej strony krokwi ( jedna krokiew i dwie obejmujące je jętki), oraz chciałbym w połowie dachu zastosować ( to się chyba nazywa) płatwie poośrednie - tzn w połowie połaci dachu przez całąjego długość dać z jednej i drugiej stronu dachu dać po takiej długiej płatwi, tak jak płatew kaletnicowa, czy można to zrobić bez zmian w konstukcji dachu i czy ściany to wytrzymają????? proszę o poradę będę wdzięczny.

Witam

Ad post froszka - nie rozumiem dlaczego jetki były dzielone i licowane z płatwiami. Jasne że można tak zrobićale PO CO ?? Jak to łaczyć ??

Jezeli jetki są dokładnie w miejscach uwzględnionych w projekcie - to płatwie masz wyżej niżprzewidział konstruktor (ale niewiele) i może to jest problem

Ad post Maciej_Konin - jetki możesz dodać - na pewno nie zaszkodzi :)

Jezeli chodzi o płatwie pośrednie to sciany wytrzymają ale strop niekoniecznie (trzeba zobaczyć w projekcie czy pod stropem też są w tych miejscach ściany).

PS. Czym spowodowane są takie drastyczne "wzmocnienia" konstrikcji ???

st_x - wzmocnienia chcę dodać z prostego powodu, jak czytam tutaj na forum jakie ludzie mają problemy z dachami to tak asekuracyjnie chcę się zabezpieczyć.

Czyli reasumując twoją odpowiedź odnośnie płatwi pośrednich , ja mam terivę więc chyba zrezygnuję z nich, ale jętki dodam.

Dzięki serdeczne za odpowiedź

Pozdrawiam

Jezeli chodzi o płatwie pośrednie to sciany wytrzymają ale strop niekoniecznie (trzeba zobaczyć w projekcie czy pod stropem też są w tych miejscach ściany).

A gdzie jest powiedziane, że płatew pośrednia musi być podparta? Pozdrawiam.

No właśnie problem w tym, że płatwie zostały przesunięte w zupełnie inne miejsca, a jedna z nich nie jest niczym podparta.

Więźba jest do poprawy, oczywiście płatew trzeba zamontować we właściwym miejscu, już nad jętkami, część dachu zdjąć. Nie potrafię zrozumieć, jak mogło komuś przyjść do głowy ot tak sobie zmieniać konstrukcję dachu:(

A gdzie jest powiedziane, że płatew pośrednia musi być podparta? Pozdrawiam.

W takim razie po co ja dawać ?? dach usztywnić można taniej i równie dobrze.

(oczywiście abstachujac od rozwiazań w których płatew pełni funkcje pomocnicze np: jest bazą dla lukarn etc)

P.S> W dachu dwuspadowym opiera się na scianach szczytowych.

P.P.S> Chyba nie pierwszy raz "polemizujemy" nad rozwiązaniami - dotychczas dość konstruktywnie (konstrukcyjnie :) )

Oczywieście można znaleźć rozwiązania z niepodpartymi płatwiami pośrednimi, tylko że w 95% przypadków nie znajdą one zastosowania w rozwiazniu probelmów forumowiczów.

Pozdrawiam

... W dachu dwuspadowym opiera się na scianach szczytowych.

No właśnie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. I żadne inne ściany (ścianki) nie są potrzebne.

Płatew pośrednia powoduje to że połać pracuje jako jedna płaszczyzna a nie poszczególne krokwie. Pozdrawiam.

No właśnie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi. I żadne inne ściany (ścianki) nie są potrzebne.

Płatew pośrednia powoduje to że połać pracuje jako jedna płaszczyzna a nie poszczególne krokwie. Pozdrawiam.

Witam

Jaka jedna płaszczyzna??

Krokwie pracują tak samo tylko jako dwie krótsze (w uproszczeniu - bez uwzględniania ich ciągłości) - ponad płatwiami jako zwykły dach dwuspadowy o mniejszej rozpiętości, pomiędzy płatwiami a murłatą - jako jednospadowy.

Podeprzeć trzeba jak płatwie są "za długie" a w lesie nie było "masztowej" sosny na odpowiednią długość/przekrój

Jak jeszcze podpierające słupy wypadją w ścianach (albo po porstu płatew opiera się na scianach) - to tylko lepiej.

Pozdrawiam

Z całą pewnością piszemy o dwóch różnych płaszczyznach.Ty piszesz o płaszczyźnie wiązara i to jest całkiem oczywiste a ja płaszczyźnie połaci czyli prostopadłej do płaszczyzny wiązara. Odpowiednią sztywność płatwi nie musimy uzyskiwać podporami, możemy zastosować inny materiał np. stal. Pozdrawiam.

Czy użycie stali zamiast drewna, to tylko drobna różnica w kosztach...? (w wielu przypadkach raczej wątpliwe) ;)

Oczywiście dużo będzie zależeć od projektanta i oczekiwań inwestora.

Mam poddasze na którym nie ma elementów stalowych i lasu słupów,

baa nie ma nawet jednego słupa.. :):)

Pozdrawiam