Andrzej Wilhelmi 04.10.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 ...Mam poddasze na którym nie ma elementów stalowych i lasu słupów, baa nie ma nawet jednego słupa.. :) No to masz szczęście! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 13.08.2021 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Mam wątpliwości co do mojego dachu.Dom typu stodoła, szerokość 822cm czyli rozstaw murłat trochę mnie bo murłata wychodzi na środku muru. Krokwie 8x18cm, rozstaw ok. 90cm, jętki 4x18cm - para na zestaw krokwi - napisałbym "podwójna jętka" o długości około 4,5m. Między krokwią, a jętką wsadzona płatew o przekroju 14x14cm, tak samo jak murłata. Długość płatwi to ok. 9m, czyli połowa budynku. O ile w blisko ściany szczytowej nośnej i wewnętrznej nośnej, po środku domu jest podparcie dla tej płatwi o tyle gdzieś tam po środku tej długości ta płatew po prostu dociąża krokwie aniżeli je podpiera. Dodam, że brak jakiś punktów pośrednich pod tą płatwią. Cała góra domu (dom to ok. 8,22 x 18,64cm) to przestrzeń bez żadnych podpór poza wspomnianą wcześniej ścianą nośną na środku tego poddasza. Ta płatew ma w ogóle sens? Pytam bo facet od okien zaczął mnie wypytywać czy to tak ma być bez żadnych podpór, że to za słabe itd... zapomniałem dodać, że dach ma ok. 40 stopni, jest deskowany i będzie miał pokrycie z dachówki ceramicznej. zasiał mi duże ziarno niepewności... Proszę o jakąś opinie fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.08.2021 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Masz płatew na długości połowy domu? Bo tak zrozumiałem to co napisałeś. Długość płatwi to ok. 9m, czyli połowa budynku. Płatew powinna opierać się na ścianach szczytowych i powinna mieć podparcie co najmniej w dwóch punktach wewnątrz. Podparcie może być poprzez słupy drewniane czy murowane lub na ściance działowej wzmocnionej pod punktem podparcia płatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.08.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Wygląda to mniej więcej tak przy czym u mnie w połowie długości jest ściana nośna i wtedy moja plstew ma ok 9 długości i tak samo jak tutaj nie ma żadnych podpór poza tą ściana o której wspomniałem. U mnie dodatkowo dochodzi szczegół w postaci ścianki kolanowej ok 1m licząc już razem z wieńcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.08.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Teraz już nie wiem co wynika z tego opisu. Ścianka kolankowa przecież nic nie ma do płatwi. Najlepiej zrób fotkę i jak Ci się uda wklej projekt domu czy odręcznego szkicu tej więźby.Ten dom to z użytkowym poddaszem więc co robi ściana nośna na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.08.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 https://ibb.co/fYvPjk6 https://ibb.co/Ny41RMzhttps://ibb.co/6DFwrWShttps://ibb.co/QC8nQzQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.08.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Czy zdjęcie nr 1 pochodzi z tej samej budowy?Z tego co widzę to płatew opiera się tylko na ścianach szczytowych, dziwne że nie ma jeszcze ona podparcia wewnątrz.Jak jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.08.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 W moim projekcie nie ma tej płatwi, ale ekipa ja zrobiła - "bo lepiej itd" - tak, wiem, powinni trzymać się projektu. Pierwsze zdjęcie jest z innej budowy, ale w zasadzie tego samego domu. Tam też są te płatwie bez podparć. Tam z kolei nie ma ścianek kolankowych, które u mnie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.08.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Ta pseudo płatew to usztywnienie i rozłożenie obciążeń. Tak po chłopsku, minimalizuje pofalowanie połaci w przyszłości. Nie mysi być podparte w twoim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 14.08.2021 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Jak dla mnie powinno być podparte bo przecież płatew nie jest z jednego elementu tylko zapewne jest łączona. Co szkodzi w miejscu ścianek działowych wstawić np.słupy drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.08.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Ścianek działowych, dosłownie nie ma, no w jednym miejscu są, obok klatki schodowej oraz w miejscu przyszłej łazienki na górze. W ten sposób mamy 19 metrowy budynek i pośrodku niego ścianę nośną na tym poddaszu na której opierają się końce tych płatwi. Platew ma rozstaw ok 9m. Taka jest rozpiętość tej płatwi od ściany szczytowej do ściany nośnej na poddaszu (nośnej w sensie 24cm, pod którą niżej również jest taka ściana o dalej ściana fundamentowa i ława) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.08.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 A pokaż projekt więźby. Bo z tego co rozumiem nie masz tam płatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 14.08.2021 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.08.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Pomijając fakt że jętki są za nisko, i nie wrysowane stężenia, to typowa więźba krokwiowo jętkowa. Połać masz 42 stopnie, to po wstępnym obciążeniu zaczyna się ściskanie jętki. Dach staje się samonośny. Podpierając krokwie odciążyłbyś jętki . Ale jeżeli tego nie zrobisz też nic się nie stanie. Dekarz niech tylko pamięta aby równomiernie obciążać połać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.08.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Tak jak napisał Andrzej to dach jętkowy. Płatwie pośrednie nie muszą być ale jak są to tylko polepsza pracę więźby bo umożliwia równomierne przenoszenie obciążeń. Te płatwie nie muszą być podparte. Zastosowanie tych płatwi w Twoim przypadku to dość istotne bo tak jak napisał Andrzej jętki są niewłaściwie umiejscowione. Typowe miejsce dla jętek to 2/3 odległości między murłatą a kalenicą licząc od murłaty. Do tego przekrój jętek nieodpowiedni 2 x 4 cm (to dobry przekrój dla kleszczy a nie dla jętek) to nie to samo co 1 x 8 cm. Jętki pracują na ściskanie i Twoim przypadku ulegną wyboczeniu. Ratunkiem jest wstawienie pomiędzy nie co 1 m półmetrowych przekładek z kawałków krokwi i skręcenie tych przekładek z jętkami śrubami lub wkrętami ciesielskimi. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.08.2021 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Tak dla pewności bo nie wiem czy w moim bełkocie nie umknął fakt, iż moi cieśle zastosowali jętki o przekroju 4x18 zamiast 8x18. O przekładkach wiem, myślałem o 3-4 przekładkach o wymiarze powiedzmy 18x18... Zastosuje się do wskazówki o półmetrowych przekładkach. Dziękuje za nieocenioną pomoc. uspokoiliście mnie bo ten dach spędzał mi sen z powiek. Jeszcze raz dzięki! A wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.08.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Miałeś mieć dach jętkowo-krokwiowy a zrobili ci kleszczowo-jętkowy. Popatrz sobie w necie na różne wykonania i rysunki więźby kleszczowo-krokwiowej z płatwiami czy znajdziesz jakiś wykon bez podparcia słupami płatwi, wątpię.Zrobisz jak uważasz ale to Ty i twoja rodzina będzie mieszkać pod tym dachem. Jak długi masz ten domek bo pisałeś coś o 9 m a mi wydaje się ze ma o wiele więcej. Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.08.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) Dom ma długość 19m, a ok 9 to odległość od ściany szczytowej do ściany nośne na poddaszu, która jest w połowie długości domu. Co do znalezienia wykonania takiego to mój projekt w oryginale ma więźbę tego typu tzn. te jętki czy kleszcze znajdują się nieco wyżej i na nich ułożona jest ta płatew która na odcinku ok 9m nie ma podparcia. Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.08.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 19 m płatew bez podparcia!!!??? Cieślą nie jestem ale coś niecoś wiem i powtarzam po raz kolejny, płatew powinna być podparta. Poszperałeś w necie na temat więźby płatwiowo-kleszczowej? masz tu jeden z wielu opisów jaka jest różnica. https://receptynadom.pl/czym-wiezba-krokwiowo-jetkowa-rozni-sie-od-platwiowo-kleszczowej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 15.08.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Szperałem w necie, aż finalnie trafiłem tutaj ze swoimi wątpliwościami. Niżej więźba w domu mojego typu. To jest oryginalna więźba, tak to wygląda w projekcie. Niżej mamy 20m płatwi (o ile to płatew) bez podparcia. a tutaj jest zdjęcie z twojego linku. Na nim mamy dokładnie to co i u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts