Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam na działce studzienkę z wodomierzem i wyprowadzonym punktem czerpalnym typu "bocian" :), przyłącze wykonano kilka lat temu. Jest też studzienka kanalizacyjna, do której podpięty jest dom sąsiada (wcześniej, przed podziałem była to jego działka).

No i nadszedł czas na podłączenie budowanego domku do tych sieci. Wodę trzeba pociągnąć na odcinku ok 45m, kanalizację 20m.

Wodociągi mówią, że ma to zrobić firma z uprawnieniami, na podstawie uzgodnionego projektu.

I tu mnie boli bo:

1. Projekt robi koleś, który zachowuje się b. niepoważnie, już półtora roku czekam i nic. Długa historia. Ostatnia wersja taka, że już odebrał wszystkie papiery, uzgodnione itd ale gdzieś zgubił. Tyle, że jak zadzwoniłam do wodociągów, to oni nic w ewidencji nie mają. Czy ten projekt jest konieczny? Rurka będzie szła już za licznikiem.

2. Nie mogę tych podłączeń zrobić sama? W końcu to co za licznikiem nie powinno obchodzić wodociągów. Firmy z uprawnieniami (pytałam w 4) zgodnie podają cenę - ok 5-6tys.Za co? Za 2-3 godziny pracy koparki i spięcie rurki? Za "załatwienie" odbioru? Jak spaprana robota, to trzeba "załatwiać". Jak dobrze zrobione to muszą odebrać. Materiał mam swój.

https://forum.murator.pl/topic/148524-woda-i-kanalizacja-od-studzienki-do-domu/

• 4 weeks później...

... bo w zasadzie chodzi o papierologię !

Coby mieć wodę i zabierane ścieki to musisz podpisać umowę na dostawę i odbiór z lokalnymi wodociągami, a to one dyktują warunki ( jako lokalny monopolista ).

1. ...niestety masz pecha że się trafił taki kolo... trzeba szukać innego !

2. ... takie rzeczy powinien robić człowiek z uprawnieniami.

Pzdr

J

PS

.. szukać tańszego wykonawcy.

https://forum.murator.pl/topic/148524-woda-i-kanalizacja-od-studzienki-do-domu/#findComment-4337987