Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy dachówka cementowa ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byliśmy juz zdecydowani z zoną na braasa celtycką, ale po sobotnich wizytach w dwóch firmach bardziej jesteśmy zdecydowani teraz na euronit podwójną s, nie chodzi już o cenę że trochę tańsz od braasa, ale usłyszeliśmy, że braas jest przereklamowany i braas celtycka jest kryta farbą(nie zapamiętałem nazwy) a euronit jakąs inną i ona jest zdecydowanie lepsza, dodatkowo jak się przyjrzałem na braasie celtyckiej widać cienką linie połączeń dachówek, a na euronicie połączeń nie widać, był to pierwsza firma która miała braasa i euronit obok siebie i euronit prezentował się lepiej dla oka

namieszali dobrze w głowach, kazdy co innego mówi.

co tu wziąść :-? :(

byliśmy juz zdecydowani z zoną na braasa celtycką, ale po sobotnich wizytach w dwóch firmach bardziej jesteśmy zdecydowani teraz na euronit podwójną s, nie chodzi już o cenę że trochę tańsz od braasa, ale usłyszeliśmy, że braas jest przereklamowany i braas celtycka jest kryta farbą(nie zapamiętałem nazwy) a euronit jakąs inną i ona jest zdecydowanie lepsza, dodatkowo jak się przyjrzałem na braasie celtyckiej widać cienką linie połączeń dachówek, a na euronicie połączeń nie widać, był to pierwsza firma która miała braasa i euronit obok siebie i euronit prezentował się lepiej dla oka

namieszali dobrze w głowach, kazdy co innego mówi.

co tu wziąść :-? :(

Sidney, jak podaje Braas celtycka jest barwiona w masie oraz ma powłoke polimerowo-akrylowa Lumino, a Euronit Profil-S (bo chyba o tym piszesz) nie wiem (moze ktos wie ??). Ale musze przyznac ze tez mi teraz zamieszales w glowie :roll:. Czy ktos z was rowniez uwaza ze Braas jest przereklamowany ??

właśnie ma powłokę polimerowo-akrylową, a euronit jakąś inną i że ta jest lepsza, piszę o euronicie podwójnej s ona również jest barwiona w masie, co do jakości to sam już zgłupiałem, ale ładniejsza jak dla mnie z żoną był euronit podwójna s no i brak tego widocznego łączenia.

ale co z jakością, może ktoś coś napiszę?

sidney nie słuchaj tego o powłokach, bo ci wszyscy producenci te farby i tak kupuja w jednym miejscu, a efekt końcowy jest wypadkową wielu czynników.

czy IBf czy braas czy euronit czy unibet - jakośc będzie naprawdę porównywalna, teraz te dachówki są coraz lepszej jakości.

Pan w hurtowni mówił, że najstarsze dachy z betonką mają 120 lat i betonka pomimo tego że porośnięta mchem, trzyma się dobrze.

więc jak ci się podoba ten euronit to po prostu kup - utarguj jeszcze trochę cenę i kupuj.

braas jest stanowczo przereklamowany, no może ta powłoka lumino to coś nowego, ale jak mam zapłacić 3 zł za dachówkę braasa a 1,90 za IBF, który wygląda w sumie tak samo, i efekt będzie bardzo podobny - ja nie odróżniam, to wybieram IBF.

Teraz musze się zdecydować czy podwójne s - bardzo ładna - czy rzymska - tyz pikna.

i kolory - chcieliśmy antracyt ale IBF ma taki sobie ten antracyt, jest b. ładna czarna, ale się wahamy.

Ja myślałam o brązowej - ale ta ciemnoczerwona też fajna:

http://www.ibf.pl/dachowki/sbraz.jpg

http://www.ibf.pl/dachowki/sczerw.jpg

tak wygląda dach z czerwoną:

http://www.ibf.pl/dach/05.jpg

a tak z brązową

http://www.ibf.pl/dach/03.jpg

ja myslałem wczesniej o brasie celtyckiej mogę ją kupić za 2,30 brutto, a euronit podwójna s 10 gr taniej, nie chodzi tu o cene jak pisałem wyżej, ale chyba wygląd euronitu wygra i jednak wezmę euronit podwójną s

lubie ciemne kolory i też mysleliśmy z zoną o czymś ciemnym ale weźmiemy raczej czerwoną, bo ten kolorek brązowy jakiś nie taki jak jabym chciał, wolałbym trochę jaśniejszy i tak myślę że do czerwonego więcej kolorów tynku będzie mozna dobrać no i kominy już stoją z ciemnego klinkieru,

tylko okna będą powiedzmy że jakiś odcień brązowego i może jednak dachówka pod okna, kolejny dylemat :-?

BK u nas sąsiad ma położone IBF jakieś takie czerwone, na pewno podwójne s. Fajnie wygląda, ale jakby takie przyblakłe to było. Mnie się podobają stonowane i łagodne kolory, ale to już przesada. Tu na zdjęciach te dachy są o wiele żywsze. Może ten jego kolor taki miał być, nie wiem. A co jest nie tak z antracytem IBF - właśnie nad nim się zastanawiamy....?

Jagna,

ten antracyt nie podoba się nam bo chcieliśmy domek w ciepłych kolorach - i taki dach to pasuje raczej do np. czerwonego klinkieru na elewacji.

Myśleliśmy o ciemnym brązie, takim wpadającym w czerń, do tego jasny klinkier na kominy i cokół.

ale ta ciemnoczerwona dachówka jak na zdjęciach powyżej też jest ładna.

Jagna,

Myśleliśmy o ciemnym brązie, takim wpadającym w czerń, do tego jasny klinkier na kominy i cokół...

Nooo, to może świetnie wyglądać. Brązy też mi się bardzo podobają, ale właśnie takie ciemne. :p

No niestety ten brąz IBF to taka czekolada, stonowana, a nie ciemny żywy kolor, fajna ejst też ta czerwona ciemna

wot i zagwozdka

ale nie będę szukać bo cena jest dobra i chyba nie znajdę nic tańszego

właśnie ma powłokę polimerowo-akrylową, a euronit jakąś inną i że ta jest lepsza, piszę o euronicie podwójnej s ona również jest barwiona w masie, co do jakości to sam już zgłupiałem, ale ładniejsza jak dla mnie z żoną był euronit podwójna s no i brak tego widocznego łączenia.

ale co z jakością, może ktoś coś napiszę?

Ja oglądałam wczoraj braasa i euronit, zdecydowanie wygrywa euronit, właśnie przez to, że nie widać łączeń. Jakość porównywalna, ale cena niższa. Mój wykonawca - dacharz - poleca jedno i drugie oraz rynny WAWIN - plastikowe. Mówi, że jak się nie żałuje podpórek, to nic się nie dzieje z nimi i nie trzeba malować.

Do tego jasnoczerwonego euronitu pasują brązowe ? No bo czerwonych nie ma przecież.

renia zgadzam się z toba że wygrywa euronit jak jeszcze raz popatrzyliśmy z żona, bierzemy kolor czerwony, najładniejszy, może byłby brąz ale w euronicie ten brązowy taki nie za piękny, więc bedzie czerwony

rynny bierz spokojnie brązowe, wogóle ciemne rynny dobrze bedą wyglądać do czerwonego i jakaś jasna elewacja i jest cacy, my bierzemy rynny siba stalowe, prawdopodobnie brązowe. :lol: