tedew 27.09.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) witam, Piszę ten temat, gdyż dopiero się uczę, a czytając na różnych stronach, każdy ma inne podejście. Postanowiłem wy-szpachlować\położyć gładź w swojej kotłowni. Zrobiłem to tak, położyłem cienką warstwę piórem na ścianach i suficie (tynki CW) a następnie jak wyschło to wyszlifowałem. Jak malowałem, to w niektórych miejscach gładź odchodziła po przejechaniu wałka. Pytania: 1. Jak jest procedura na szpachlowanie ?? - grunta ->szpachel->szlfi->drugi szpachel ->szlif ?? 2.Czym szlifować, aby nie pozostawiać rys ?? 3.Jak najlepiej robić narożniki, np: ścinany z sufitem, mi wyszły prawie owalne Pozostałą mi reszta domu do szpachlowania, a chciałbym to zrobić lepiej niż w kotłowni pozdr, tdw [edit] wstawiłem post w złej kategorii - przepraszam Edytowane 27 Września 2010 przez tedew zła kategoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchy79 05.10.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Na początku musisz usunąć na scianach wszelkie uszkodzone części tynku wystające i słabe ziarna piasku czy starej farby. Ja zrobiłem to szpachelka całe ściany przedrapałem. Nastepnie przecierałem z pyłu na mokro i gruntujemy podłoże (polecam unigrunt Atlasu). Szpachlujemy i czyścimy papierkiem ręcznie. Jezeli są nierówności poprawiamy szpachle ponownie do uzyskanie jak najlepszej powierzchni i znowu czyszczenie papierkiem na gotowo. Nie pamietam jakiej ziarnistości użyłem papier ale chyba 120 i było ok. Przed malowaniem powtórka czynności czyli mycie i gruntowanie. Jak nie pogruntujesz to możesz szpachle zgarnąć na wałek podczas malowania. Jeśli chodzi o łączenie ścian z sufitem to miałem ten sam problem wychodziły półokrągłe ale podczas szpachlowania rogów odrazu przecierałem palcem do uzyskania jak najmniejszego zaokrąglenia, troche po chłopsku:) ale wyszło dobrze. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 05.10.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Jak chcesz mieć styk sufit-ściana w kancie, to rozłóż sobie robotę na kilka etapów, aby któryś z elementów (ściana, lub sufit) był już suchy i przeszlifowany w momencie, gdy robisz drugi element. Paca ma ostre rogi, więc można wyprofilować ładny kąt. Ponadto są też kielnie do nakładania masy i profilowania kątów. Zarówno do kątów wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Wystarczy poszukać w sklepach z narzędziami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 08.10.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Na początku musisz usunąć na scianach wszelkie uszkodzone części tynku wystające i słabe ziarna piasku czy starej farby. Ja zrobiłem to szpachelka całe ściany przedrapałem. Nastepnie przecierałem z pyłu na mokro i gruntujemy podłoże (polecam unigrunt Atlasu). Szpachlujemy i czyścimy papierkiem ręcznie. Jezeli są nierówności poprawiamy szpachle ponownie do uzyskanie jak najlepszej powierzchni i znowu czyszczenie papierkiem na gotowo. Nie pamietam jakiej ziarnistości użyłem papier ale chyba 120 i było ok. Przed malowaniem powtórka czynności czyli mycie i gruntowanie. Jak nie pogruntujesz to możesz szpachle zgarnąć na wałek podczas malowania. Jeśli chodzi o łączenie ścian z sufitem to miałem ten sam problem wychodziły półokrągłe ale podczas szpachlowania rogów odrazu przecierałem palcem do uzyskania jak najmniejszego zaokrąglenia, troche po chłopsku:) ale wyszło dobrze. Powodzenia Nie brudziłbym sobie palców podczas szpachlowania łączeń tylko szpachelką wyprowadził kąt prosty. A do wykańczania narożników używa się akrylu w tubie bo dobrze się rozprowadza właśnie palcem moczonym w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karaluch 01.09.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 mam pytanie. ja nie mam kątów 90 stopni na łączeniu ściany z sufitem tylko półkola. jak mam to ładnie zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 01.09.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Sa takie szpachelki narożne, a te łuczki to wywal najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karaluch 01.09.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 wiem, że są takie narożne ale łuków tych właśnie nimi nie zrobię. a łuki muszą zostać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.09.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Do łuków to musisz chyba dopasować sobie jakiś wałek i tym wałkiem wyrabiać. Ręcznie profilować to nie polecam. Są też sposoby obejścia problemu "na łatwiznę" w postaci gotowych elementów ze styropianu klejonych w narożniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karaluch 02.09.2011 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 wymyśliłem, że dobra będzie taka packa półokrągła z jednej strony właśnie. powinno być ok. co Wy na to: http://www.marketeo.pl/Oferta/Paca-metalowa-p%C3%B3%C5%82okr%C4%85g%C5%82a-105-x-325-539967.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts