Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szpachlowanie ścian

Recommended Posts

witam,

Piszę ten temat, gdyż dopiero się uczę, a czytając na różnych stronach, każdy ma inne podejście.

Postanowiłem wy-szpachlować\położyć gładź w swojej kotłowni. Zrobiłem to tak, położyłem cienką warstwę piórem na ścianach i suficie (tynki CW) a następnie jak wyschło to wyszlifowałem. Jak malowałem, to w niektórych miejscach gładź odchodziła po przejechaniu wałka.

Pytania:

1. Jak jest procedura na szpachlowanie ?? - grunta ->szpachel->szlfi->drugi szpachel ->szlif ??

2.Czym szlifować, aby nie pozostawiać rys ??

3.Jak najlepiej robić narożniki, np: ścinany z sufitem, mi wyszły prawie owalne :)

Pozostałą mi reszta domu do szpachlowania, a chciałbym to zrobić lepiej niż w kotłowni :)

pozdr,

tdw

[edit]

wstawiłem post w złej kategorii - przepraszam

Edytowane przez tedew
zła kategoria

Na początku musisz usunąć na scianach wszelkie uszkodzone części tynku wystające i słabe ziarna piasku czy starej farby. Ja zrobiłem to szpachelka całe ściany przedrapałem. Nastepnie przecierałem z pyłu na mokro i gruntujemy podłoże (polecam unigrunt Atlasu). Szpachlujemy i czyścimy papierkiem ręcznie. Jezeli są nierówności poprawiamy szpachle ponownie do uzyskanie jak najlepszej powierzchni i znowu czyszczenie papierkiem na gotowo. Nie pamietam jakiej ziarnistości użyłem papier ale chyba 120 i było ok. Przed malowaniem powtórka czynności czyli mycie i gruntowanie. Jak nie pogruntujesz to możesz szpachle zgarnąć na wałek podczas malowania. Jeśli chodzi o łączenie ścian z sufitem to miałem ten sam problem wychodziły półokrągłe ale podczas szpachlowania rogów odrazu przecierałem palcem do uzyskania jak najmniejszego zaokrąglenia, troche po chłopsku:) ale wyszło dobrze. Powodzenia

Jak chcesz mieć styk sufit-ściana w kancie, to rozłóż sobie robotę na kilka etapów, aby któryś z elementów (ściana, lub sufit) był już suchy i przeszlifowany w momencie, gdy robisz drugi element. Paca ma ostre rogi, więc można wyprofilować ładny kąt. Ponadto są też kielnie do nakładania masy i profilowania kątów. Zarówno do kątów wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Wystarczy poszukać w sklepach z narzędziami :)

Na początku musisz usunąć na scianach wszelkie uszkodzone części tynku wystające i słabe ziarna piasku czy starej farby. Ja zrobiłem to szpachelka całe ściany przedrapałem. Nastepnie przecierałem z pyłu na mokro i gruntujemy podłoże (polecam unigrunt Atlasu). Szpachlujemy i czyścimy papierkiem ręcznie. Jezeli są nierówności poprawiamy szpachle ponownie do uzyskanie jak najlepszej powierzchni i znowu czyszczenie papierkiem na gotowo. Nie pamietam jakiej ziarnistości użyłem papier ale chyba 120 i było ok. Przed malowaniem powtórka czynności czyli mycie i gruntowanie. Jak nie pogruntujesz to możesz szpachle zgarnąć na wałek podczas malowania. Jeśli chodzi o łączenie ścian z sufitem to miałem ten sam problem wychodziły półokrągłe ale podczas szpachlowania rogów odrazu przecierałem palcem do uzyskania jak najmniejszego zaokrąglenia, troche po chłopsku:) ale wyszło dobrze. Powodzenia

Nie brudziłbym sobie palców podczas szpachlowania łączeń tylko szpachelką wyprowadził kąt prosty. A do wykańczania narożników używa się akrylu w tubie bo dobrze się rozprowadza właśnie palcem moczonym w wodzie :)

• 10 months później...