Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korekta podziału działki

ŁukaszC

Recommended Posts

Witam,

Mam bardzo pilną i ważną dla mnie sprawę.

Była jedna działka. Została podzielona na 2 części. Jedna z działek po podziale została notarialnie przepisana na mnie. W trakcie wizyty u architekta okazało się że źle został zrobiony podział i wjazd jest zbyt wąski.

W związku z tym mam pytanie:

1. W jaki sposób można zmienić podział działki?

2. Czy wystarczy jakaś korekta mapy podpisana przez notariusza itp.?

3. Powierzchnia działek się nie zmieni więc czy konieczny będzie udział notariusza? (niby nie bo co on może zrobić - pytałem się u jednego notariusza i powiedzial że nie bo skoro powierzchnia się nie zmienia o nie ma co tam robić)

4. Czy pozostaje tylko nowy podział działki?

Liczę na waszą szybką pomoc bo sprawa jest nagląca.

Pozdrawiam

Łukasz

Jakiej szerokości jest ta droga że została uznana za zbyt wąską?

Podział działki to zadanie geodety - tak więc nowe wytyczenie podziału działek też do niego należy.

Notariusz przecież spisuje tylko umowę darowizny - czyli przepisuje nieruchomość X o określonych nr ewidencyjnych na określoną osobę.

Jeżeli podział jest zły to na mapie do celów projektowych też jest kicha, i w ewidencji itd...

Brama jest szerokości 5 metrów ale w lewo o 90 stopni od razu za słupkiem skręca droga o szerokości 4,5m i długości ok 6 metrów.

Wg. architekta i drogowca jest to za wąsko.

Tez mi się wydaje że notariuszowi nic do tego bo powierzchnia ani oznaczenia działek się nie zmienia.

Geodeta, który to zrobił nie za bardzo chce poprawić swoją robotę i teraz ma się zorientować jak to zrobić bez robienia nowego podziału.

Dlatego się pytam żeby wiedzieć co można z tym zrobić.