ŁukaszC 27.09.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam, Mam bardzo pilną i ważną dla mnie sprawę. Była jedna działka. Została podzielona na 2 części. Jedna z działek po podziale została notarialnie przepisana na mnie. W trakcie wizyty u architekta okazało się że źle został zrobiony podział i wjazd jest zbyt wąski. W związku z tym mam pytanie: 1. W jaki sposób można zmienić podział działki?2. Czy wystarczy jakaś korekta mapy podpisana przez notariusza itp.?3. Powierzchnia działek się nie zmieni więc czy konieczny będzie udział notariusza? (niby nie bo co on może zrobić - pytałem się u jednego notariusza i powiedzial że nie bo skoro powierzchnia się nie zmienia o nie ma co tam robić)4. Czy pozostaje tylko nowy podział działki? Liczę na waszą szybką pomoc bo sprawa jest nagląca. PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 27.09.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Jakiej szerokości jest ta droga że została uznana za zbyt wąską? Podział działki to zadanie geodety - tak więc nowe wytyczenie podziału działek też do niego należy. Notariusz przecież spisuje tylko umowę darowizny - czyli przepisuje nieruchomość X o określonych nr ewidencyjnych na określoną osobę.Jeżeli podział jest zły to na mapie do celów projektowych też jest kicha, i w ewidencji itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszC 27.09.2010 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Brama jest szerokości 5 metrów ale w lewo o 90 stopni od razu za słupkiem skręca droga o szerokości 4,5m i długości ok 6 metrów. Wg. architekta i drogowca jest to za wąsko. Tez mi się wydaje że notariuszowi nic do tego bo powierzchnia ani oznaczenia działek się nie zmienia. Geodeta, który to zrobił nie za bardzo chce poprawić swoją robotę i teraz ma się zorientować jak to zrobić bez robienia nowego podziału. Dlatego się pytam żeby wiedzieć co można z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 27.09.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) Edytowane 27 Maja 2011 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszC 29.09.2010 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 U nas droga jest szerokości 4,5 metra, problem polega na tm że zaraz za bramą trzeba skręcić w lewo żeby wjechać na działkę. Problemem jest ten zakręt - że za wąsko wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts