Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach garażu i pełne deskowanie

marcellus

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie, chce wykonać z kolegą dach garażu bo na tym etapie tylko tego brakuje. Jest już pełne nowe deskowanie . Obecnie chroni je tymczasowo zwykła folia budowlana. Pokryciem docelowym będzie już zakupiona blacha trapezowa . Czytam różne tematy, ale im więcej czytam tym ciemniej:)

Każdy ma inne zdanie .

Co mamy dać na to deskowanie .?

1. Papę bezpośrednio na dechy na to kontrłaty i łaty a na to dachówka? (jeśli papę to najlepiej jaką )

2. Czy bezpośrednio na dechy folię paroizolacyjną , na to kontrłaty łaty i dachówka. ( jeśli folie to najlepiej jaką )

Martwię się się że przy opcji papa deskowanie będzie wilgotne na styku decha -papa.

Dodatkowe informacje:

Garaż będzie oczywiście wentylowany (nieszczelności pod bramą), pod sufitem który będzie zarazem bezpośrednio deskowaniem dachu jest kratka wentylacyjna na zewnątrz ( otwór w ścianie) . To jest jedyna droga wentylacji wnętrza garażu. Deskowanie przy suficie dachu będze uszczelnione przy murach. Garaż nie będzie ogrzewany.

Pomóżcie w wyborze,bardzo Was proszę !

Edytowane przez marcellus

• 2 weeks później...

Witam

Może i przesadzam ale wole dmuchać na zimne, spadek dachu wynosi 20 cm na 4 metry, czy na pewno blacha od spodu nie będzie "pocić sie " na tyle że woda może podciekać pod kontrłaty ciec dziurami od gwoździ kotwiczącymi łatę do krokwi? A papę chcę podkładową bo jest tańsza ..

pozdrawiam

Witam

A mam kolo 16 metrów, to nie chodzi w sumie o kasę , przy tego typu powierzchni -jasna sprawa! Myślałem ze wystarczy podkładowa , jeśli mam dać wierzchniego, by było lepiej to nie bedę się nawet sekundy zastanawiał . Tylko powiedzcie dawać coś pod te łaty jakiś lepik ,czy coś czy nie? Nie chcę żeby coś ciekło spod kontrłat.

Pomocy :)

Pozdrawiam !

Pamiętaj że bedziesz miał blache na dachu i jeśli dobrze wykonasz zakłady, to nie ma opcji, aby woda sie tam dostała.. Deski slużą jako rusztowanie pod pape, cos co ma je podtrzymywac. Należy tylko odpowiednio wykonać zakończenie dachu przy rynnie, jedno okucie powinno odprowadzac wode z blachy a drugie z papy na wszelki wypadek

Papa wierzchniego krycia ma posypkę gruboziarnistą. Ta posypka nie pozwala całą powierzchnią dolegać kontrłatom do papy a to może powodować kapilarne podciąganie wody. Ta posypka utrudnia spływanie wody i zatrzymuje jej część w nierównościach. Papa podkładowa takich wad nie ma więc lepiej się nadaje na krycie wstępne. Pozdrawiam.

Witam

Może i przesadzam ale wole dmuchać na zimne, spadek dachu wynosi 20 cm na 4 metry, czy na pewno blacha od spodu nie będzie "pocić sie " na tyle że woda może podciekać pod kontrłaty ciec dziurami od gwoździ kotwiczącymi łatę do krokwi? A papę chcę podkładową bo jest tańsza ..

pozdrawiam

Posłuchaj dachy pod sama papą mocowaną na papiaki stoja czasem nawet ponad 10 lat i nic się nie dzieje. Ty oczywiście przedziurawisz papę ale zakryjesz to od razu kontrłata, to po pierwsze, a po drugie kładziesz za chwilę na to blachę ni ma mozliwości aby to przeciekało uwierz mi. Odnośnie tego pocenia się ...niby co ma się tam pocic przewidujesz ze bedziesz miałdziurawa blachę?? bo od spodu woda przez papę nie podejdzie

Zjawisko tzw. "pocenia się blachy" polega na wykraplaniu się kondensatu z powietrza, które znajduje pod blachą. Na wypłaszczonym dachu przeciek przez połączenia blachy możliwy i przez źle dokręcone farmery też. Pozdrawiam.