gregorjar 27.09.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam Z góry przepraszam, za zwroty, elektrykiem nie jestem .Mam na klatce schodowej z obu stron typowe włączniki/wyłaczniki. Jeden z nich się popsuł, później odkręciłem oba, no i teraz mam problem z ich podłączeniem. Budownictwo pamięta jeszcze PRL więc nie wiem jak są poprowadzone kabelki Wiem, widzę tyle że mam po trzy kabelki w obu puszkach. ( w 1 świeci po badaniu probówką 1 przewód, w 2 nie świeci żaden, dla utrudnienia (mojego) wszystkie kabelki są czarne ;-( Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 27.09.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Zobacz ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100405-Jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-w%C5%82%C4%85cznik-schodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlom 29.09.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam, w pierwszej puszce, tam gdzie masz fazę - musisz podłączyć przewód fazowy do zacisku oznaczonego zwykle literą P w pierwszym wyłączniku. Pozostałe przewody podłączasz do dwóch wolnych zacisków. Następnie w drugiej puszce sprawdź próbówką który przewód jest fazowy i oznacz go sobie. Potem wróć do pierwszej puszki i kliknij włącznikiem a w drugiej puszce znajdź drugi przewód fazowy próbówką i też go oznacz. Potem podłącz te dwa przewody do nieoznaczonych zacisków w drugim wyłączniku a trzeci przewód podłącz do zacisku P. Ten ostatni przewód powinien iść bezpośrednio na żarówkę. Pamiętaj aby podczas podłączania przewodów wyłączyć napięcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts