Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie włącznika schodowego

gregorjar

Recommended Posts

Witam

Z góry przepraszam, za zwroty, elektrykiem nie jestem .Mam na klatce schodowej z obu stron typowe włączniki/wyłaczniki. Jeden z nich się popsuł, później odkręciłem oba, no i teraz mam problem z ich podłączeniem. Budownictwo pamięta jeszcze PRL więc nie wiem jak są poprowadzone kabelki :confused: Wiem, widzę tyle że mam po trzy kabelki w obu puszkach. ( w 1 świeci po badaniu probówką 1 przewód, w 2 nie świeci żaden, dla utrudnienia (mojego) wszystkie kabelki są czarne ;-( Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam

Witam,

w pierwszej puszce, tam gdzie masz fazę - musisz podłączyć przewód fazowy do zacisku oznaczonego zwykle literą P w pierwszym wyłączniku. Pozostałe przewody podłączasz do dwóch wolnych zacisków. Następnie w drugiej puszce sprawdź próbówką który przewód jest fazowy i oznacz go sobie. Potem wróć do pierwszej puszki i kliknij włącznikiem a w drugiej puszce znajdź drugi przewód fazowy próbówką i też go oznacz. Potem podłącz te dwa przewody do nieoznaczonych zacisków w drugim wyłączniku a trzeci przewód podłącz do zacisku P. Ten ostatni przewód powinien iść bezpośrednio na żarówkę. Pamiętaj aby podczas podłączania przewodów wyłączyć napięcie.

Pozdrawiam.

Schemat - Schodowy.jpg