Złotowłosa 27.09.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam! Czytam i czytam i coraz mi trudniej brnąć przez te tematy-tasiemce (np. czy lakierować czy olejować podłogę ). Naprawdę fascynujące to wszystko . Ale ale...może od początku. Mieszkamy obecnie w niecałych 50 m-2 pokoje w bloku z lat 60 chyba. Wyremontowaliśmy to mieszkanie oprócz podłóg (wycyklinowaliśmy piękny bukowy parkiet) i kaloryferów (bo ogrzewanie mamy sieciowe jakieś) caluśkie. Szkopuł w tym, że ono dla nas za małe już . Wtedy było nas dwoje. Teraz jest nas 3+jedna mała fasolka . Kupiliśmy fajne mieszkanie w kamienicy z 1900 r. Do KAPITALNEGO remontu tj. musimy tam zrobić absolutnie wszystko-ogrzewanie (bo jest piec kaflowy), instalację elektryczną, wod-kan, wstawić okna, odrestaurować drzwi, wstawić dodatkowe zewnętrzne, podłoga musi być nowa+naprawa legarów no i cała reszta . Mieszkanie jest na ostatnim piętrze, ale nie ma skosów. Wysokość jest fajna-2,80. 3 pokoje+kuchnia+łazienka+przedpokój (szeroki!!!) i pomieszczenie gospodarcze-97m. Zaraz wstawię fotki i rozkład. Szukam pomysłu-jeśli Ktoś miałby na ewentualne przestawianie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 27.09.2010 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 nie mogę chwilowo rozkładu wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 28.09.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Ładne mieszkanie, piękne drzwi:yes: Już widać, ze jest pełne możliwości, a to że dużo roboty, no cóż ...większość z nas - remontowców, już to przeszła i wcale nie zazdrości Będzie dobrze. Czekam na fotorelację z postępów prac:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SidieN 28.09.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Przechodzilem dokladnie to samo.. w sumie to jeszcze nie skonczylem przechodzic. Wklej jakis plan mieszkania i napisz czego dokladnie oczekujesz od mieszkania docelowo: ile pokoi i o jakim przeznaczeniu, kuchnia oddzielna czy anekt itp... Dobrze ze z gory planujecie zerwanie podlogi ja sobie odpuscilem a teraz pluje sobie w brode. A i rob duzo zdjec. Czasem sie wydaje ze szkoda czasu ale po skonczonej robocie albo w momentach kryzysowych fajnie jest zobaczyc jak to wygladalo na poczatku i ile juz sie zrobilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 29.09.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Piękne mieszkanie, piękne drzwi. Mam nadzieję, że je ocalicie. Piękne okna, ale cóż pewnie w ich miejsce przyjdzie plastik Taka kolej rzeczy. Czy nie ma ograniczeń co do wyglądu okien, jak to taka stara kamienica? Kamienica jest ocieplona? Bo jak wsadzicie szczelne plastiki, to może pojawić się grzyb w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 29.09.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Zgadzam się z przedmówcą róbcie dużo zdjęć . Mnie czasem dopada smutek, żal , a nawet wściekłość na całą robotę której nie widać. I w takich sytuacjach mąż odpala kompa i przypomina mi jak było:rolleyes:Mieszkanie jak widzę duże to i możliwości dużo , napisz coś więcej jaki styl lubisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 29.09.2010 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) już piszę . cieszę się że jest więcej takich zapaleńców jak ja . Aleksandryta-okna jak dla mnie rewelacja, ale nie chcę popłynąć z pierwszymi rachunkami za ogrzewanie (gaz będzie nas grzał-nie lubię gazu, ale innego wyjścia-pod względem wygody i czystości nie ma ). Bedą plastiki, bo na drewniane porządne nam nie wystarczy. wstawiamy w kolorze białym, bo wszyscy sąsiedzi takie mają. na początku chcieliśmy choć w kolorze drewna, ale po co się wyróżniać. tu zdjęcie z zewnątrz: pod tą wieżyczką jest pokój, kóry przeznaczyliśmy na salon z powodu widoku, który chcemy podziwiać no i jest największy-choć to akurat nie jest najlepszy argument. tam, gdzie jest ten wykusz jest pokój (też duży z fajnym-niektórzy mówią, że hmm kiczowatym łukiem)) który moznaby połączyć z kuchnią, ale pozostałoby nam podzielenie tego wielkiego pokoju jakoś sensownie na pokoje dla dzieci. no dzieci narazie i tak z nami będą-przynajmniej w nocy , ale w przyszlości musielibyśmy jakos to rozwiązać, więc chyba lepiej takie rzeczy zaplanować już dziś przy okazji tej wielkiej rewolucji. co do planu-walczę z pdf-mam za duży rozmiar, ale może wrzucę przez jakiś hosting Edytowane 29 Września 2010 przez Złotowłosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 29.09.2010 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 kamienica ocieplona, dach nowy, też ocieplony-mieszkanie leci dokładnie po ścianie szczytowej-a więc pod dachówką w dużej częsci.kurczę macie jakiś pomysł na ten plan? jak go tutaj wrzucić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 30.09.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Złotowłosa przy tych dużych oknach to tylko plastiki i tak będzie to dużo kosztowało. Piękna kamienica Jak wklejać zdjęcia: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?141728-JAK-WKLEIĆ-ZDJĘCIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 30.09.2010 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Nasze mieszkanie na samej górze-okna są małe . Z wycen wychodzi jakieś 6-7 tys. za wszystkie 12 okien z montazem, więc nie ma tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 30.09.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 już piszę . cieszę się że jest więcej takich zapaleńców jak ja . Aleksandryta-okna jak dla mnie rewelacja, ale nie chcę popłynąć z pierwszymi rachunkami za ogrzewanie (gaz będzie nas grzał-nie lubię gazu, ale innego wyjścia-pod względem wygody i czystości nie ma ). Bedą plastiki, bo na drewniane porządne nam nie wystarczy. wstawiamy w kolorze białym, bo wszyscy sąsiedzi takie mają. na początku chcieliśmy choć w kolorze drewna, ale po co się wyróżniać. tu zdjęcie z zewnątrz: pod tą wieżyczką jest pokój, kóry przeznaczyliśmy na salon z powodu widoku, który chcemy podziwiać no i jest największy-choć to akurat nie jest najlepszy argument. tam, gdzie jest ten wykusz jest pokój (też duży z fajnym-niektórzy mówią, że hmm kiczowatym łukiem)) który moznaby połączyć z kuchnią, ale pozostałoby nam podzielenie tego wielkiego pokoju jakoś sensownie na pokoje dla dzieci. no dzieci narazie i tak z nami będą-przynajmniej w nocy , ale w przyszlości musielibyśmy jakos to rozwiązać, więc chyba lepiej takie rzeczy zaplanować już dziś przy okazji tej wielkiej rewolucji. co do planu-walczę z pdf-mam za duży rozmiar, ale może wrzucę przez jakiś hosting Domek wygląda super. Naprawdę piękne miejsce A co do okien, to jak chcecie drewniane (kolor okleiny) a sąsiedzi mają białe, to zamówcie dwustronne. Moja kuzynka ma takie i wyglądaja super. Od zewnątrz białe (jak sąsiedzi ) a od srodka drewniane Po co iśc na zbyt duże kompromisy. A z tego co mi powiedziała róznica w cenie nie była duza (ona zamawiała w Avante, ale napewno inni tez tak robią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 01.10.2010 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Domek wygląda super. Naprawdę piękne miejsce A co do okien, to jak chcecie drewniane (kolor okleiny) a sąsiedzi mają białe, to zamówcie dwustronne. Moja kuzynka ma takie i wyglądaja super. Od zewnątrz białe (jak sąsiedzi ) a od srodka drewniane Po co iśc na zbyt duże kompromisy. A z tego co mi powiedziała róznica w cenie nie była duza (ona zamawiała w Avante, ale napewno inni tez tak robią) tak-takie rozwiązanie braliśmy pod uwagę-ale jak zobaczyłam to "na żywo" nie spodobało mi się. Różnica w cenie to jakieś +25% więcej-fakt to niedużo, ale stwierdziliśmy, że białe też są ok . parapety będą za to drewniane (dąb-tak jak podłoga). a teraz znów spróbuję wrzucić plan no i znów nic bo to pdf i ma 131 KB no dobra-kto ma pomysł jak zrobić (tj.w czym) plan mieszkania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 02.10.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 A co konkretnie ci się nie podobało? Ciekawi mnie to, bo te okna które ja oglądałam wyglądały od środka normalnie (nie widać, ze białe na zewnątrz) bo brązowe miały też te listwy wew. okna. Z drugiej strony wiele osób twierdzi, ze do białych okien łatwiej dobrac meble....no i wnetrze wydaje się większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złotowłosa 07.10.2010 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 jade zamówić okna-od środka w kolorze drewna, z zewnątrz białe. niestety czas oczekiwania na takie okna to ok.4 tyg. na zwykłe biale-2 tyg. mam nadzieję, że za 4 tygodnie nie będzie trzaskających mrozów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 07.10.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 To jednak będą dwukolorowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 07.10.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Kurcze- a mi wydaje się, że okna w kolorze drewna zaciemniają wnętrze , choć osobiście bardzo mi się podobają . Mogę się mylić Złotowłosa mam pytanko : a łazienka to duża jest , bo po zdjęciach to nawet nawet? Ja w moim mieszkaniu, również w kamienicy , mam podobny układ , ale całkowicie ją przerobiłam . Jak będziesz zainteresowana to daj znać . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts